Meivakantie annuleren door het Corona-virus? Zo gaan wij ermee om

“Moet ik mijn meivakantie annuleren door het Corona-virus?” Het is een vraag die we veel voorbij zien komen. En het is iets dat ook binnen ons blogteam leeft. Dus heeft Saskia besloten om al onze tips en overwegingen met jullie te delen.

Disclaimer: dit blog is geschreven op vrijdag 13 maart 2020. Hou altijd de actuele situatie in de gaten en volg de adviezen vanuit de regering, het ministerie van BZK en het RIVM. 

Het Corona-virus en op vakantie gaan

Op vakantie gaan is sinds de uitbraak van het Corona-virus een ingewikkeld verhaal geworden. Mogelijk staat je hoofd er helemaal niet naar om op vakantie te gaan, dat snappen we volledig. Maar wat als je al een vakantie hebt geboekt? Moet je dan je meivakantie annuleren door het Corona-virus? Je hebt een glazen bol nodig om zeker te weten wat verstandig is om te doen. Het duurt tenslotte nog ruim een maand voordat de meivakantie begint en in die tijd kan er heel veel veranderen.

Reisadvies groen, geel, oranje of rood

Op de website Nederland Wereldwijd van de rijksoverheid is een overzicht te vinden van de actuele reisadviezen. Ook vertellen ze daar iets meer over het Corona-virus en op vakantie gaan.

De Nederlandse overheid geeft een reisadvies aan met een kleur. Dit betekent:

  • Groen = je kan reizen.
  • Geel = je kunt op vakantie, maar hou rekening met beperkende maatregelen.
  • Oranje = reis alleen als het noodzakelijk is, op vakantie gaan wordt afgeraden.
  • Rood = advies om niet te reizen.

Inmiddels weten we dat deze reisadviezen per dag veranderen. Er is geen peil op te trekken, zowel niet wanneer een reisadvies strenger wordt en als wanneer er wordt afgeschaald. 

Vliegen lijkt nu niet verstandig.
Vliegen lijkt nu niet verstandig.

Gaan wij de meivakantie annuleren door het Corona-virus?

En ja, dan de grote vraag: “Gaan we de meivakantie annuleren door het Corona-virus?” Nee, op dit moment zijn wij niet op eigen initiatief aan het annuleren. Daarvoor vinden we het te vroeg. Ook denk ik dat het financieel verstandiger is om te wachten totdat de accommodatie of luchtvaartmaatschappij zelf alle boekingen gaat annuleren. Grote kans dat je dan mag omboeken.

Toch vervallen binnen ons team wel heel wat reisplannen voor de meivakantie.

Toscane

Een van onze bloggers zou met Roan Tentvakanties naar Toscane gaan, maar zij heeft inmiddels een mail gekregen dat de campings in Noord- en Midden-Italië tot eind mei gesloten worden. Zij mogen kosteloos omboeken naar een andere camping. Dit is een beslissing die we gezien de situatie in Italië wel aan hadden zien komen.

Catalonië

Een andere blogger zou op persreis naar Catalonië gaan, maar daar zijn alle persreizen in maart en april geannuleerd. Deze zal verzet worden naar een later moment. Een begrijpelijke keuze, want op moment van schrijven heeft Catalonië reisadvies ‘geel’ gekregen.

Noord-Italië

Zelf heb ik een roadtrip Noord-Italië op de planning staan voor de meivakantie. Een mooie combinatie van een rondreis van Pharos Reizen (met het complete gezin) en daarna verblijf op een camping van Eurocamp aan het Gardameer (met alleen mijn zoon). Tijdens de periode aan het Gardameer hebben we een huurauto en daarna vliegen we terug.

Op dit moment doe ik niets. Ik wacht af wat er de komende weken in Italië en in Nederland gebeurt. Mijn inschatting is dat we niet gaan, maar ja, de ontwikkelingen gaan zo snel dat ik stiekem ook wel hoop dat het straks net zo snel weer beter wordt. En weet je, dan gun ik de Italianen ook zo ontzettend dat alle toeristen gewoon weer komen.

Als we de meivakantie annuleren door het Corona-virus moeten we het voorlopig doen met de foto's....
Als we de meivakantie annuleren door het Corona-virus moeten we het voorlopig doen met de foto’s….

Omboeken, annuleringsverzekering of zijn er andere manieren om je geld terug te krijgen?

Kun je niet op vakantie door het Corona-virus, dan is de kans heel groot dat het je geld gaat kosten. Ons advies is om hierover altijd in overleg te gaan met je reisorganisatie of de accommodatie die je zelf hebt geboekt.

Omboeken

De meest gekozen vorm om hiermee om te gaan is de mogelijkheid om een vakantie om te boeken. Naar een andere bestemming of een ander moment. Als dit je wordt aangeboden zou ik aanraden om het met beide handen aan te nemen. Het is een oplossing die voor beide partijen goed is.

Annuleren

Mocht je het ‘geluk’ hebben dat je kunt annuleren en je geld terug krijgt, dan is dat voor jouw eigen portemonnee erg fijn. Zeker als dit via je reis- en annuleringsverzekering kan. Hou er rekening mee dat de meeste annuleringsverzekeringen niets vergoeden als je annuleert i.v.m. het corona-virus. Op de website van Independer staat een handig overzicht van welke verzekeringen wel iets vergoeden en welke niet.

Mocht je kunnen annuleren via je reisorganisatie, vervoersbedrijf of accommodatie, dan betekent dat zij direct deze inkomsten missen. In deze tijd kan dit de nekslag zijn voor bedrijven. We snappen dat je hiervoor kiest als je deze optie hebt, maar hopelijk boek je later alsnog weer bij het betreffende bedrijf.

Geld kwijt

Er zijn bij ons geen andere manieren bekend om je geld terug te krijgen. Ontzettend balen natuurlijk, maar eerlijk gezegd denk ik dat er momenteel ergere dingen gebeuren die veel meer impact hebben dan het eenmalig moeten missen van een bedrag dat uitgegeven is aan een luxe product.

Annuleren, omboeken of je geld kwijt.
Annuleren, omboeken of je geld kwijt.

Wat je bij ons echt niet leest nu!

Wij gaan jullie niet adviseren waar je wel op vakantie kan gaan tijdens deze pandemie. Of je überhaupt op vakantie wilt gaan is ook een afweging die je volledig zelf moet maken, tenminste, zolang het kan. Sommige landen mogen we als Nederlanders al niet meer in en wie weet mogen we op termijn ons eigen huis niet meer uit. Niemand weet het.

Op het Instagram-account van een andere website over reizen met kinderen zien we nu posts voorbij komen dat je bijvoorbeeld goedkoop naar Curacao kunt vliegen. Dit komt op mijn zo ongepast over. Wij gaan dit soort aanbiedingen niet met jullie delen omdat we niet willen dat jullie door veranderende reisadviezen in de problemen komen.

Wat adviseren we wel?

Maar wat adviseren we dan wel om te doen met je vakantieplannen tijdens deze pandemie? Eigenlijk is het heel simpel:

  • Volg de adviezen van het ministerie van BZK, het RIVM en de regering.
  • Gebruik je gezond verstand.

Daarnaast zouden wij zelf nu de voorkeur geven aan vakantiebestemmingen waar je makkelijk zelf weg kunt komen als dat nodig is. Dus niet vliegen naar een eiland ofzo.

Wij blijven de komende tijd wel doorgaan met vakantietips delen. Dan staan ze maar klaar voor als dit hele gedoe weer voorbij is. En misschien is het fijn om ook af en toe iets anders te lezen? 

Geen idee of we in de meivakantie kunnen reizen.
Geen idee of we in de meivakantie kunnen reizen.

Denk jij dat je je meivakantie door het Corona-virus moet annuleren? Deel gerust je ervaringen en overwegingen hieronder.

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Vorig artikelHelp! Pech met de auto tijdens vakantie
Volgend artikelHet Beverbos in de Biesbosch, een leerzame korte wandelroute
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.