Vetkuiven, stoere wagens en jukeboxen: met je tiener naar Grease in het theater

Heb jij tieners in huis die de kindertheatervoorstellingen ontgroeid zijn? Misschien is de musical Grease dan wel wat voor jou. Blogger Iris had in ieder geval een heerlijke avond met haar dochter. Lees je mee?

Grease

Er hangt al een vrolijke sfeer bij het Nieuwe Luxor als we aankomen. Op de rode loper verzamelt een grote groep jonge tieners zich, al lachend en zingend. Wij lopen er ook over met onze dochter Emma (bijna 11). Vanavond gaan we eindelijk de musical Grease in het theater zien!

Grease in het Luxor theater Rotterdam.
Grease in het Luxor theater Rotterdam.

Held

Emma heeft zich goed voorbereid: al dagen luistert ze naar de liedjes en ook de oude speelfilm heeft ze deze week nog een keer extra bekeken. “Ik hoop dat Vajèn er vanavond wel is!”, zegt ze. Vajèn van den Bosch is een van haar grote helden. Emma zag haar jaren geleden al in de musical Droomvlucht en volgt haar sindsdien. Vajèn speelt in Grease de rol van Sandy, het onschuldige meisje dat verliefd is op de stoere Danny. We maken nog een paar foto’s bij de musicalposter en zoeken dan onze plek in de zaal op.

Emma is klaar voor de musical Grease.
Emma is klaar voor de musical Grease.
Prima plek om Grease te gaan bekijken.
Prima plaatsen om Grease te gaan bekijken.

Xylofoon

We hebben fijne plaatsen in de mooie zaal van Luxor: rij 11, precies waar het looppad voorlangs gaat, waardoor we heerlijk languit kunnen zitten. En precies in het midden. Onze avond kan niet meer stuk! Op het podium staat al een grote soort jukebox met de tekst ‘Grease’ er in met neonverlichting. Opeens klinkt er een bekend geluid voor de liefhebbers van de film: ‘ding dongding!’ De xylofoon van Miss Lynch, het hoofd van de highschool. Ze verwelkomt de nieuwe studenten en wenst ze een goed schooljaar. Daarna klinkt de titelsong van de musical door de zaal en begint de wervelende voorstelling met prachtige jaren vijftig kleding. Ook de hoofrolspelers komen het podium op. Emma straalt: Vajèn doet mee.

Fiftiesaus

Het verhaal gaat vlotjes en volgt grotendeels de lijnen van de bekende musicalfilm. Iedereen kent het wel: Sandy komt nieuw op school en is een beetje het tutje. Ze heeft in de schoolvakantie een jongen, Danny, ontmoet en is verliefd geworden. Danny blijkt op haar nieuwe school te zitten, maar moet stoer doen voor zijn vriendengroep. Uiteraard pimpen Sandy’s vriendinnen haar aan het einde van de musical tot een echte sexy vamp en komen de twee bij elkaar. Gooi er een flinke fifties-saus overheen en tadaaa: Grease!

Vetkuiven en petticoats all over the place :-)
Vetkuiven en petticoats all over the place 🙂
Sandy en Danny, alias Vajen en Tim.
Sandy en Danny, alias Vajen en Tim.
Romantiek op de planken.
Romantiek op de planken.

De delen van het verhaal worden aan elkaar gepraat door miss Lynch en haar grappige sukkelige helper Eugene, die de zaal flink aan het lachen maakt. Er wordt veel gezongen in de musical, ook de nummers die in de film alleen als achtergrondmuziek gebruikt worden, zingen de acteurs live. Wij vinden dat er echt goed gezongen wordt. Naast me zie ik een glunderend hoofd, Emma is aan het genieten! Aan het einde van het verhaal volgt nog een toegift, waarbij de bekende liedjes nog een keer in het kort voorbijkomen.

Spetterende show.
Spetterende show.
Slotscene van Grease.
Slotscene van Grease.

Is Grease geschikt voor kinderen?

Van te voren had ik rondgevraagd of mensen de musical geschikt vonden voor kinderen. Onze eigen ervaring: ja, zeker wel voor (jonge) tieners, maar niet voor kleine kinderen. Er zitten veel volwassen grappen in, en sommige delen zijn toch best sexy. Zo zien we een scene van een aangeklede jongen en een meisje in een auto die duidelijk dingen doen die normaal niet aangekleed gedaan worden… Maar wel met bijbehorende geluiden.

Emma grinnikt achteraf: “Die jongens dansten allemaal vooral met hun kruis”. We leggen uit dat dit stoer-doen is. Wat ons betreft gaat het niet te ver voor ongeveer 10+, want naast een keer blote billen is er niets te zien. Emma had in ieder geval een geweldige avond.

Meer lezen

Op zoek naar meer theatervoorstellingen voor iets oudere kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.