Met Mariken van Kwatta jeugdtheater mee naar de middeleeuwen

Er is geen betere plek voor een premiere van de nieuwe voorstelling Mariken van Kwatta jeugdtheater dan de stadsschouwburg in Nijmegen. Het verhaal van Mariken, dat zich grotendeels afspeelt bij de middeleeuwse stad Nimwegen, moet de eerste keer natuurlijk voor Nijmeegs publiek gespeeld worden. Gelukkig mocht de niet-Nijmeegse blogger Jolinda er ook bij zijn, met haar dochter. Lees je mee hoe zij hebben genoten?

Klaar voor de voorstelling Mariken.
Klaar voor de voorstelling Mariken.
Moeder-dochter uitje.
Moeder-dochter uitje.

“Maar waar gaat dat Mariken dan precies over Mam?” Ik pak de flyer erbij en vertel mijn dochter (10) dat het over de middeleeuwen gaat. Over een meisje Mariken dat ‘ouder is dan de vingers van haar ene hand, maar jonger dan de vingers van twee handen samen’. Een meisje zoals zij, maar dan in een andere tijd. De middeleeuwen, daar heeft mijn dochter op school al wat over geleerd. “De mensen waren hartstikke arm. En je werd snel en heel streng gestraft als je wat verkeerd deed.” We gaan eens kijken of de spelers van Kwatta dit beeld kunnen bevestigen.

De vrolijke flyer van de nieuwste voorstelling van jeugdtheatergroep Kwatta.
De vrolijke flyer van de nieuwste voorstelling van jeugdtheatergroep Kwatta.

Spektakel

De rode loper wordt net uitgerold als wij aankomen in de stadsschouwburg van Nijmegen. Of we ook welkom zijn. We zoeken het theatercafe op waar mijn dochter de vrolijke limonadebar test. Goedgekeurd. Zo kunnen we zonder dorst in de theaterzaal plaatsnemen. Het doek gaat open, het mirakel spektakel kan beginnen! “He, die ken ik van het Klokhuis! En die ook! Oh en mam, die is volgens mij van Nickelodeon.” Mijn dochter is duidelijk onder de indruk van de ‘echte’ toneelspelers met een BN-er status.

De sapbar van het theatercafe even testen.
De limonadebar van het theatercafe even testen.
Gaat dat doek nou nog open...
Gaat dat doek nou nog open…
Gaat dat doek nou nog open? We hebben er zo'n zin in...
We hebben er zin in.

Het verhaal

Zonder al te veel van het verhaal te verklappen, dit is echt een Kwatta-productie die je gewoon zelf moet gaan bekijken, hier het verhaal in het kort. De muziektheatervoorstelling is gebaseerd op het prijswinnende en verfilmde boek Mariken van de auteur Peter van Gestel. Hoofdpersoon is de moederloze Mariken. Zij wordt te vondeling gelegd, en gevonden en opgevoed door Archibald. In een eenzaam woud, groeit ze op samen met Archibald en zijn geit Sophie. Als ze op een dag, zonder Archibald, in de grote stad terecht komt, maakt het bijzondere meisje van alles mee.

Mariken ontdekt hoe klein grote mensen kunnen zijn en hoe groot kleine mensen. En dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt, omdat het enige wat telt is, wie je van binnen bent. Dat is een mooie boodschap, die zeker bij de oudere toeschouwers wel overkomt. Of de jongere kinderen in de zaal dit ook begrijpen, betwijfel ik, maar dat maakt niet uit. Zij genieten van alle grappen en grollen op het podium. De leuke liedjes maken dit toneelspektakel compleet.

Jong en oud

Ik hou van kindertheater dat niet alleen voor kinderen gemaakt is. Ken je het gevoel dat je kinderen zich slap lachen, maar dat jij de tijd een beetje uitzit? Dat gevoel heb ik bij Mariken van Kwatta dus totaal niet. Er zijn zoveel leuke woordgrappen in het stuk verwerkt, dat ik geen minuut de neiging heb om even op mijn telefoon te kijken. De goed gezongen liedjes maken het stuk ook prettig afwisselend. Een lach en een traan, daar hou ik ook van. Aan het begin van het stuk is er een ontroerende scene. Ik kijk naast me en fluister zacht: “zielig he?” Blijkbaar ben ik gevoeliger dan mijn dochter. “Het is nep hoor mam”. Over de grappige woordspelingen denken we wel hetzelfde. We stoten elkaar regelmatig aan,  “leuk he?”

Humor

Van begin tot eind, en dat is best een hele zit van bijna anderhalf uur, genieten wij van het spannende verhaal, doorspekt met humor. De grappen zijn denk ik het beste te begrijpen door wat oudere kinderen. De voorstelling is bedoeld voor het hele gezin, kinderen vanaf 6 jaar mogen al meegenieten. Ik denk alleen niet dat zij alle grappen begrijpen, maar er gebeurt wel van alles wat ook voor de jongere doelgroep leuk is. Misschien zou een pauze dan wel handig zijn, 1,5 uur is voor een 6-jarige best lang. Voor ons is het geen probleem, maar mijn dochter weet de limonadebar na afloop wel snel te vinden.

Op de foto

In de foyer stuiten we nog op twee acteurs die klaar staan om handtekeningen uit te delen. De cd die we straks in de auto gaan luisteren om na te genieten moet worden voorzien van een krabbel. Nog even op de foto en we zoeken de rode loper weer op. Het beeld dat mijn dochter heeft van de middeleeuwen is wel wat opgefleurd. Op de vraag wat nou het allerleukste was, krijg ik namelijk als antwoord. “Alle grappen!”

Op de foto met twee acteurs van de voorstelling.
Op de foto met twee acteurs van de voorstelling.

Praktisch

Wil jij ook een middagje lachen met je kinderen? Kwatta speelt tot en met mei in theaters door het hele land. Check de website voor het speelschema.

Kwatta bestaat uit: Sarah Bannier, Rogier in ‘t Hout, Leendert de Ridder, Laus Steenbeke, llse Warringa en Marike van Weelden. Aan Mariken werken ook Bart Klop en Samir Hassan mee, zij volgen de opleiding muziektheater aan de ArtEz Hogeschool voor de kunsten.

Heb jij al eens een voorstelling van Kwatta gezien?

Genomineerd voor de zapp theaterprijs!
Genomineerd voor de Zapp theaterprijs!

Meer lezen

Op zoek naar meer kindervoorstellingen in het theater? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Wij bezochten de premiere op uitnodiging. Zoals je van ons gewend bent delen we wel altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.