Minoes in het theater: miauw, miauw, miauw

“Miauw, miauw, miauw” klinkt het al twee dagen bij ons in huis. Twee kinderen zijn poes geworden en kruipen miauwend en kopjes gevend door het huis. Maureen en ik gingen naar de première van Minoes in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Tja, daar is het gezellige ge-miauw het gevolg van…

Minoes in het theater

Juffrouw Minoes was vroeger poes Minoes. Ze is niet helemaal een juffrouw geworden, van binnen is ze nog kats en kan ze met de poezen praten. Dat niet alleen, ze klimt hooggehakt de boom in en eet graag een visje uit de prullenbak. Ondertussen komt kattenliefhebber en journalist Tibbe in de problemen op zijn werk. Hij schrijft alleen over kattennieuwtjes en dat kan niet op goedkeuring rekenen van de hoofdredacteur. Wil hij zijn baan houden, dan moet hij met echt nieuws komen. Minoes en de poezen helpen Tibbe aan groots nieuws en samen ontmaskeren ze de directeur van de deodorant-fabriek die helemaal geen dierenvriend blijkt te zijn. Dan komt Minoes voor een moeilijke keuze te staan: blijft ze een juffrouw of wordt ze weer poes?

De premiere van Minoes is in het DeLaMar Theater in Amsterdam.
De premiere van Minoes is in het DeLaMar Theater in Amsterdam.
Ze heeft er zin in :-).
Ze heeft er zin in :-).

Onze ervaring

Naar het DeLaMar Theater was voor ons al een feestje. Wat een mooi theater! Met de rode loper naar binnen, ontvangen worden met een drankje en kinderen die worden geschminkt als poes. Natuurlijk wilde Maureen dat ook en met een blij poezelig gezichtje liep ze daarna rond. Maar goed, bij een gewone voorstelling is dit niet zo, dus snel door naar de voorstelling.

Schminken in de foyer.
Schminken in de foyer.
Mini poes Minoes.
Mini poes Minoes.
Programmaboekje en toegangsbewijs.
Programmaboekje en toegangsbewijs.
Achterin het programmaboekje zit een puzzel. Een leuk extraatje.
Achterin het programmaboekje zit een puzzel. Een leuk extraatje.
Natuurlijk maken we ook hier onze Schouwburg-selfie.
Natuurlijk maken we ook hier onze Schouwburg-selfie.

Op het toneel verschijnen eerst de poezen. Prachtige poezen-poppen die ‘aangestuurd’ worden door acteurs in zwarte kleding. De eerste 5 minuten zie je de acteurs nog, daarna zijn ze één geworden met hun poes. Het gordijn gaat open en op het toneel staat een huis met een boom. Minoes wordt overtuigend gespeeld door Sytske van der Ster en vol bewondering kijken we hoe ze keer op keer met hakken aan de boom in klimt. Het huis schuift open en de kamer van journalist Tibbe komt tevoorschijn. Ook hier klimt Minoes op katse wijze naar binnen, deze keer via de boekenkast.

Aan het einde van de voorstelling wordt Ellemeet (de directeur van de deodorant-fabriek) ontmaskerd. Op dat moment wordt de zaal op een hele natuurlijke manier bij het protest tegen hem betrokken en de kinderen gaan helemaal in het verhaal op. Een glansrol bij de ontmaskering is weggelegd voor Tibbe’s buurmeisje Bibi. Vol overtuiging speelt Lauretta van der Merwe deze rol en groot is onze verbazing als we in het programmaboekje lezen dat Minoes haar afstudeerstage is. Ze doet niet voor de andere acteurs onder.

Kennismaking van juffrouw Minoes met journalist Tibbe.
Kennismaking van juffrouw Minoes met journalist Tibbe.
Met het grootste gemak klimt Minoes de boom in, zo het dak op.
Met het grootste gemak klimt Minoes de boom in, zo het dak op.
Happy end....
Happy end….

Maureen geniet van de voorstelling en zingt al snel met de liedjes mee. Ik vraag haar wat ze van de voorstelling vindt, ze zegt: “Leuk!”. Hmm, “Kan je iets specifieker zijn?” vraag ik. Maureen antwoordt: “Minoes was heel, heel, heel, heel, heel erg leuk”. Oftewel: koop een kaartje en ontdek zelf hoe leuk Minoes in het theater is. Wij vinden het een aanrader, niet alleen voor kinderen, ouders genieten net zo hard mee.

De voorstelling van Minoes duurt ongeveer anderhalf uur en heeft een pauze van 20 minuten. Gezien de lengte van de voorstelling en het verhaal vinden wij Minoes geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Bij de merchandise-shop ontdekten we één minpuntje: geen cd van de voorstelling. Jammer, wij vinden het zo leuk om na te genieten met de muziek erbij. Nou ja, dan maar regelmatig de trailer kijken…

Meer lezen

Theaterseizoen 2014-2015 biedt meer moois voor kinderen in het theater. Klik & kijk:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelOpenluchtmuseum: kinderactiviteiten in alle seizoenen
Volgend artikelRoadtrip langs de Zweedse kust: Tjörn en Orust
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.