Naar de musical Anastasia met kinderen: spectaculair liefdesverhaal

Naar de musical Anastasia met kinderen? Blogger Iris S. nam haar tienerdochter mee naar deze nieuwste grote voorstelling in het AFAS Circustheater en zij genoten van de mooie show. 

Naar de musical Anastasia met kinderen: spectaculair liefdesverhaal

De Lion King staat nog in het Scheveningse Circustheater als de aankondiging al in mijn mailbox komt: de Broadway-musical Anastasia komt naar Nederland! Om verzekerd te zijn van mooie plaatsen, koop ik meteen twee kaartjes voor een van de eerste shows. Een kaartje is voor mijn tienerdochter van 14. Ik hoef niet aan haar te vragen of ze mee wil, want als ik alleen al ‘Broadway’ zeg, staat de dame al te stuiteren. Helaas voor haar moeten we ruim een half jaar wachten.

Eindelijk is het zo ver: vandaag bezoeken we de musical Anastasia! Dochter heeft zich goed voorbereid: al weken luistert ze naar de muziek van de musical op Spotify. “Ik ken al een paar nummers uit mijn hoofd”, zegt ze enthousiast. We eten eerst bij het restaurant van het theater. Dan mogen we de zaal in. Onze plekken zijn perfect, bijna vooraan en in het midden van de zaal.

Spannend, de musical Anastasia begint bijna!
Spannend, de musical Anastasia begint bijna!

Niet het Disney-verhaal

Voor ons zien we een groot doek met daarop een Russisch bloemetjespatroon en in sierlijke letters de naam van de musical: Anastasia. Het valt me op, dat er veel mensen in de zaal zitten die de musical Anastasia met kinderen komen bekijken. De meeste zijn tieners, maar ook kleinere kinderen en dan vooral meisjes. “Ik denk dat die kleine meisjes misschien het Disney-verhaal in hun hoofd hebben bij deze musical”, vermoedt mijn dochter als ze de zaal rondkijkt.

De musical volgt ook wel deels wel het verhaal zoals het bewerkt is door Disney, maar is een stuk serieuzer. Hier is er geen plaats voor grappige diertjes en is ook geen slechte tovenaar die verslagen moet worden. De geschiedenis is al spannend en tragisch genoeg van zichzelf. Aan het begin van de musical zien we het kleine prinsesje Anastasia met haar oma, de grootvorstin Maria Fjodorovna. Anastasia krijgt een speeldoosje van haar. Oma moet op reis, maar samen beloven ze dat ze elkaar in Parijs zullen zien.

Aanval van de bolsjewieken

Dan maken we een tijdssprong en zien we de hele Tsaarfamilie tijdens een groot bal in het paleis. Alles ziet er prachtig uit, de kostuums, de decors. Dan verandert het hele sprookje in een duistere scene: de bolsjewieken vallen aan! Ik wil mijn dochter wat influisteren over de geschiedenis en wat er gebeurt, want dat is niet heel duidelijk op het toneel. “Ssst mam, ik weet al hoe het zit, ik heb de geschiedenis van te voren gelezen”, fluistert ze echter terug.

Voor de jongere kinderen in de zaal lijkt het minder goed te volgen, want om me heen hoor ik meerdere volwassenen het verhaal uitleggen. Het meisje van een jaar of acht dat achter ons zit, hoor ik zeggen: “Ik schrok me rot en ik snap er niks van. Wat gebeurt er allemaal?” Voor een bezoek aan de musical Anastasia met kinderen is wat voorkennis van het verhaal dus wel handig.

Leeft Anastasia nog?

We maken weer een tijdssprong, dit keer zien we mensen op straat in Sint Petersburg. Ze hebben het over het gerucht dat prinsesje Anastasia misschien nog leeft. De voormalige grootvorstin looft een beloning uit voor degene die een tip heeft over haar kleindochter. We maken kennis met Anya, een straatveegstertje die niets van haar verleden weet. Ook ontmoeten we Dmitri en Vlad, twee oplichters die het plan verzinnen om een meisje aan de grootvorstin te presenteren als Anastasia. Ze vinden Anya perfect voor die rol en leren haar alle feiten over de prinses.

Dmitri en Vlad nemen het meisje mee op een reis naar Parijs, waar de voormalige grootvorstin nu woont. De Russische generaal Gleb achtervolgt ze. Zijn vader was leidinggevende tijdens de executie van de Tsaar en zijn hele familie en hij is vastbesloten de klus af te maken als Anastasia nog blijkt te leven. Onderweg ontstaat er een mooi liefdesverhaal tussen Anya en Dmitri. En Anya zich steeds iets te herinneren van haar oude leven. Want wat was dat rode gordijn? En die mensen die ze soms in haar dromen ziet? En waarom trekt Parijs haar zo? Ze krijgt het idee dat ze misschien wel echt Anastasia zou kunnen zijn.

Wat luchtiger na de pauze

De voorstelling duurt bijna twee uur tot aan de pauze, maar voor ons vliegt dat voorbij. De scenes volgen elkaar zo snel op en we worden betoverd door de mooie kostuums en de prachtige zang. Vooral Anya, gespeeld door Tessa Sunniva van Tol, Dmitri, gespeeld door Milan van Waardenburg en Gleb, René van Kooten, zorgen regelmatig voor kippenvelmomenten bij ons.

“Wauw, dit is echt zo mooi”, zucht mijn puberdochter als de pauze begint. “Ik moest al een paar keer een beetje huilen, gewoon omdat het allemaal zo mooi is”. Het jongere meisje achter ons wordt tijdens de pauze verder bijgepraat in het verhaal, dat niet altijd even goed te volgen in voor kinderen zonder de achtergrondgeschiedenis te kennen.

Na de pauze komen de hoofdpersonen in Parijs aan. In dit deel van de voorstelling zitten wat luchtigere stukken. Die waren best nodig, want het verhaal is vrij serieus. Lily, gespeeld door Ellen Evers, speelt een leuke rol waarbij de volwassenen en ook de kinderen in de zaal een paar keer in de lach schieten. Maar het mooie, sprookjesachtige en een beetje geheimzinnige sfeertje overheerst tijdens deze voorstelling. Maar is Anya nou echt Anastasia?

Op de foto bij de aankondiging buiten is een beetje lastig in het donker ;)
Op de foto bij de aankondiging buiten is een beetje lastig in het donker 😉

Tips van de puber

Na afloop volgt een daverend staand slotapplaus. Terecht, vinden wij. We hebben genoten. Wat een mooie voorstelling! Puberdochter koopt van haar zakgeld het boek van de musical en geniet in de trein met haar koptelefoon op verder van de mooie muziek.

“Dit is een voorstelling die ik nog me nog lang ga herinneren”, zegt ze thuis. Ze heeft wel een tip voor ouders die naar de musical Anastasia met kinderen willen gaan. “Ik zou het niet aanraden voor jonge kinderen, want het eerste stuk vond ik behoorlijk heftig. En het is handig als kinderen thuis alvast wat weten van de geschiedenis, anders is het verhaal lastig te volgen.”

Praktische informatie

De voorstelling duurt ongeveer drie uur, inclusief pauze. Bezoekers dienen minstens een kwartier voor aanvang van de voorstelling in de zaal aanwezig te zijn. De voorstelling heeft geen leeftijdsadvies, maar is vooral geschikt voor oudere kinderen.

De musical Anastasia speelt in het AFAS Circustheater in Scheveningen. Tickets zijn te koop in verschillende rangen, van 28,05 euro tot 97,05 euro. Doordeweeks zijn de kaartjes wat goedkoper dan in het weekend. Kijk voor meer informatie op de website van de musical Anastasia.

Meer lezen

Benieuwd welke musicals we nog meer bezochten? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.