Musical de Sprookjessprokkelaar: sprookjesachtige Eftelingsfeer

De Eftelingmusical de Sprookjessprokkelaar speelde een tijd alleen in het Eftelingtheater. Sinds kort is de musical ‘on tour’ en te zien in theaters in het hele land. Is de sfeer net zo betoverend mooi als de andere producties van de Efteling? Blogger Iris bezocht de voorstelling met haar gezin om dit uit te vinden.

Musical de Sprookjessprokkelaar: sprookjesachtige Eftelingsfeer

Het boek ‘De Sprookjessprokkelaar’ van prinses Laurentien en Paul van Loon is hier in huis enthousiast gelezen. We zagen meerdere musicals van de Efteling die we allemaal erg mooi vonden. Een Efteling-musical over het boek de Sprookjessprokkelaar klinkt goed! Als ik begin november lees dat de musical de Sprookjessprokkelaar naar het Luxor Theater in Rotterdam komt, aarzel ik niet en koop kaartjes.

Romantische loveseat

In januari is het zo ver. Door de kou banen we ons een weg naar het oude Luxor Theater in hartje stad. Bij de deur zien we hele groepen mensen staan die allemaal een boeket bloemen bij zich hebben. “Waarvoor zou dat zijn? Zouden alle spelers bloemen krijgen?”, vraagt onze jongste (9) zich nieuwsgierig af.

We drinken wat en betreden dan de zaal. Wat een mooie plaatsen, recht voor het podium. We zien dat twee van onze stoelnummer zelfs op een mooi bankje staan, de loveseat ‘Bassie en Adriaan’. Ik plof er in, romantisch naast oma…

In de hal zijn er wat spullen van de musical te koop, zoals het boek
In de hal zijn er wat spullen van de musical te koop, zoals het boek
We hebben fijne plekken in de zaal
We hebben fijne plekken in de zaal

Kinderen spelen mee met opa en oma

Op het podium zien we in het midden van het podium een bouwsel van een hoop groene takken. Daarin staat het logo van de musical de Sprookjessprokkelaar. Links van het podium staat een dame met een spot op zich gericht. De doventolk, want deze voorstelling is geschikt voor doven en slechthorenden en heeft een eigen tolk. Tenminste, in ieder geval in het Luxor.

Dan roept een stem op dat ze gaan beginnen. “En een speciaal applaus voor de kinderen met hun opa’s en oma’s die deze keer voor het eerst aan deze voorstelling meewerken”, klinkt het. Aha, vandaar al die mensen met bossen bloemen.

Het podium staat vol takken
Het decor is vooral gemaakt van takken

Droomvluchtsfeer

Het wordt donker in de zaal en de voorstelling gaat beginnen. De bos takken verandert in een sprookjesachtig decor waar allerlei dansers verkleed als een soort insecten doorheen dansen. In combinatie met de mooie muziek ziet het er betoverend uit, een beetje zoals de sfeer van de Eftelingattractie Droomvlucht. “Het lijkt een beetje op hoe de musical van Droomvlucht begon”, fluistert onze oudste (13). Haar was het dus ook opgevallen.

Zoeken naar de Sprookjesbibliotheek 

Het meisje Sterre staat nu op de constructie van takken met een groot boek, dat uit elkaar valt. Ontroostbaar gaat ze naar haar opa. Haar favoriete boek met het verhaal van haar moeder is stukgelezen. Opa vertelt haar over de Sprookjesbibliotheek in het kasteel dat in de buurt staat. Dat was ooit van graaf Stanislav en zijn geliefde vrouw.

Graaf Stanislav had de gewoonte om op verre reizen te gaan, op zoek naar verhalen. Die verhalen nam hij mee terug en plaatste hij in de Sprookjesbibliotheek. Maar op een dag verliet hij het kasteel om op reis te gaan en kwam hij niet meer terug. De hertogin bleef achter met hun zoon, Stijn. Ze was verbitterd en werd wraakzuchtig.

De boeken en verhalen in het kasteel werden ooit gedeeld met alle dorpsbewoners, maar de hertogin sloot de Sprookjesbibliotheek en verbood de toegang tot het kasteel. Er is niemand meer geweest, tot Sterre de raad van opa opvolgt en naar het kasteel trekt, gewapend met een tak. Die is magisch, volgens opa.

Sterre gaat op zoek naar de juiste deur
Sterre gaat op zoek naar de Sprookjesbibliotheek

Welke deur is de goede?

Naast me zie ik drie geconcentreerde gezichten het verhaal volgen. Ze zitten er helemaal in en kijken muisstil naar alles wat op het podium gebeurt.

De musical de Sprookjessprokkelaar krijgt al snel vaart als Sterre het kasteel betreedt. Ze komt steeds deuren tegen, maar welke leidt naar de Sprookjesbibliotheek? Achter de deuren komt ze allerlei figuren tegen, de een nog kleurrijker dan de ander. Allemaal hebben ze een link naar de Efteling. We zien figuren uit de Vliegende Hollander, Joris van Joris en de Draak en elfen Oberon en Tatiana uit Droomvlucht. De muziek van deze attracties komt ook voorbij. Vooral het buffet van de Vliegende Hollander levert gelach op uit de zaal.

Dansers en acrobaten

Steeds dieper trekt Sterre het kasteel in. Ze komt bijzondere dansers en acrobaten tegen in insectenkostuums. “Wow… die is echt superlenig”, fluistert onze jongste onder de indruk als een meisje zichzelf helemaal dubbelvouwt. Achter een deur spreekt Sterre haar overleden moeder. Net als Sterre denkt dat ze nooit de juiste deur meer zal vinden, komt ze bij de Sprookjesbibliotheek aan en ontmoet ze de Sprookjessprokkelaar. Maar wie is die geheimzinnige Sprookjessprokkelaar precies? En waarom zit hij hier tussen de boeken? Wat zal de gravin er van vinden dat Sterre in de bibliotheek komt?

Wat zijn de geheimen van de Sprookjessprokkelaar?
Wat zijn de geheimen van de Sprookjessprokkelaar?
Er spelen opa's en oma's met hun kleinkinderen een bijrol in de musical de Sprookjessprokkelaar
Er spelen opa’s en oma’s met hun kleinkinderen een bijrol in de musical de Sprookjessprokkelaar
De mooie kostuums dragen bij aan de sprookjesachtige sfeer
De mooie kostuums dragen bij aan de sprookjesachtige sfeer

Snel naar de Efteling

De hele musical heeft dat mooie, sprookjesachtig magische van de Efteling. Het zit in de muziek, de kostuums, de verwijzingen naar attracties. Als we naar buiten lopen, praten de kinderen na over wat ze allemaal gezien hebben.

“Ik heb echt veel Eftelingfiguren gezien! Maar het leukste was Joris van Joris en de draak”, vindt onze middelste (11). “Ik vond het echt een hele mooie musical, zo sprookjesachtig en zo mooi gezongen”, vult de oudste aan. Onze jongste ziet wel een nadeel: “Nu kan ik echt niet wachten om weer een keertje naar de Efteling te gaan! Wanneer gaan we?”

Praktische informatie

De musical de Sprookjessprokkelaar is tot eind april 2019 te zien in diverse theaters. De voorstelling duur 80 minuten, zonder pauze. De Efteling meldt dat de voorstelling geschikt is voor ouders en grootouders met kinderen vanaf 6 jaar. Wij zagen in de zaal wel jongere kinderen en denken dat dat prima kan. De voorstelling wordt nergens echt eng. Wel is het geluid soms vrij hard.

Ticketprijzen variëren per theater, maar zijn meestal rond de 21 euro. Meer informatie is te vinden op de website van de Efteling. 

Meer lezen

Op zoek naar meer mooie jeugdvoorstellingen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.