Musical On Your Feet met tiener: swingen op dit vrolijke Latin dansfeest!

De musical On Your Feet is het levensverhaal van de Cubaanse zangeres Gloria Estefan. Iedere volwassene kent haar vrolijke Latijns-Amerikaanse nummers wel. Maar is deze musical leuk om te bezoeken met je tiener? Blogger Iris S. nam haar 12-jarige dochter mee om het uit te testen.

Musical On Your Feet met tiener: swingen op dit vrolijke Latin dansfeest!

Een musical over het levensverhaal van Gloria Estefan? Is dat wel leuk? Ik twijfel bij het zien van de aankondiging van deze nieuwe musical. Dochter E. (12) niet. Die begint direct te stuiteren als ze het filmpje op tv langs ziet komen. “Mama, Mama, Vajen speelt in een nieuwe musical. Daar moet ik echt heen!”

Ik vraag haar of ze het verhaal van een zangeres die ze niet eens kent wel boeiend vindt. “Maakt me niet uit, alles waar Vajen in speelt, is goed.” Ze is groot fan van de musicalster Vajen van den Bosch. Tegen zoveel enthousiasme kan ik natuurlijk niet op en ik ga op zoek naar kaartjes voor ons. Opa en oma gaan ook mee, want die hadden vroeger de muziek van Gloria vaak op staan.

Eindelijk tijd voor de musical On Your Feet

Na twee lange maanden ongeduldig wachten het is eindelijk zo ver. E. bladert ’s middags het boek over de musical On Your Feet nog een keertje door. “Ik heb er echt superveel zin in”, roept ze als we naar de auto lopen. Ze heeft de laatste dagen Instagram extra goed in de gaten gehouden om te zien of Vajen niet verhinderd of ziek is.

Mooie plaatsen in het Beatrixtheater

Het is even zoeken naar parkeerruimte op weg naar het Beatrixtheater, want er zijn flink wat wegopbrekingen in de Utrechtse binnenstad. Gelukkig arriveren we ruim op tijd. Het is nog lekker rustig, dus we kunnen op ons gemak wat foto’s maken en de merchandise bekijken. E. wijst lachend op een bak met slippers. “Wat slim bedacht, slippers met ‘on your feet’ er op.” Dan lopen we naar onze plekken. Mooie plaatsen: op de vierde rij en in het midden.

We moeten even zoeken naar het theater door alle wegopbrekingen
We moeten even zoeken naar het theater door alle wegopbrekingen
Eindelijk, we zijn er!
Eindelijk, we zijn er!

Heel dichtbij Vajen

Dan klinken er twee stemmen door de speakers: Gloria en Emilio Estefan zelf, die de aankondiging doen. In haar beste Nederlands, met een vet maar charmant accent, heet Gloria ons allemaal welkom. Dan gaat het doek open, en de vrolijke klanken van Cuba komen ons tegemoet. En ja hoor, daar is Vajen! Ze staat recht voor ons. E. straalt. “Wat is ze dichtbij, ik kan het supergoed zien zo.”

Vrolijke Latin-klanken

Het verhaal gaat over een meisje dat samen met haar familie Cuba heeft verlaten en in Miami is gaan wonen. Ze woont middenin een Cubaanse gemeenschap waarin zang en dans belangrijk zijn. Zelfs de was wordt zingend en swingend gedaan, terwijl de vrouwen om haar heen dansen in hun gekleurde jurken. De muziek is vrolijk en opzwepend en overal om ons heen wiebelen en klappen de mensen in het publiek op de Latin-klanken.

Het meisje, Gloria uiteraard, ontmoet Emilio Estefan, die al aan de weg timmert met zijn band de Miami Sound Machine. Deze rol wordt afwisselend gespeeld door Jim Bakkum en Tommie Christiaan. Bij ons neemt Jim de rol op zich. Hij heeft over Gloria gehoord en nodigt haar uit om een keer mee te zingen met de band. Gloria doet dit samen met haar jongere zusje en iedereen valt meteen voor haar stem en haar charme. De samenwerking is geboren. Natuurlijk is er plaats voor de liefde in het verhaal. Emilio en Gloria proberen het zakelijk te houden, maar worden langzaam maar zeker verliefd op elkaar.

Wat hebben we mooie plaatsen!
Wat hebben we mooie plaatsen!
Zelfs het doek is al kleurrijk en vrolijk
Zelfs het doek is al kleurrijk en vrolijk

De wereld is nog niet klaar voor Gloria Estefan

Hoewel de band populair wordt in Zuid-Amerika, blijft het echte grote succes een tijd uit. De twee willen graag een soort cross-over maken tussen westerse popmuziek en de Latin klanken. In het Engels. Maar daar is de wereld nog niet klaar voor. Ze moeten leuren met hun liedjes en praten als Brugman om ze op de radio te krijgen. Ook oma doet haar best om de muziek aan de man te brengen en zorgt daarbij voor de nodige humor.

Door allerlei kleine grapjes en bijzondere personages is het verhaal behalve swingend ook grappig. Zo treedt de band op tijdens een bar mitswa waar ze te maken krijgen met een meedansend jongetje en een dronken tante waar ze maar niet van af komen. Regelmatig hoor ik E. naast me hard lachen. “Ik vind het echt zo leuk en iedereen zingt en danst zo goed. En het is echt een mooi verhaal”, zegt ze in de pauze. “En Vajen is de beste van allemaal.”

Zwaar ongeluk voor de zangeres

Na de pauze is het tijd voor een serieuzer deel van het levensverhaal van Gloria. Zij en Emilio zijn inmiddels getrouwd en hebben een zoontje. Gloria is niet helemaal meer gelukkig met het tourleven, en de breuk met haar moeder doet haar veel verdriet. Het noodlot is compleet als de tourbus in een verkeersongeluk terechtkomt. Gloria breekt haar rug en moet een zware operatie ondergaan, waar ze maanden van moet revalideren. Gelukkig loopt het goed af en krabbelt ze weer op. De show eindigt als ze, gesteund door haar fans, weer voor het eerst optreedt voor publiek.

Opzwepende muziek tijdens de musical On Your Feet

Na de buigingen barst het feest opnieuw los. De hele cast, de band en de dansers verschijnen op het podium en vertolken enthousiast de meest opzwepende nummers van de show nog een keertje. De mensen in de zaal zijn inmiddels allemaal opgestaan en staan vrolijk mee te dansen en klappen. Inclusief mijn normaal gesproken wat timide tiener, die klapt alsof haar leven ervan af hangt. Wel minder fijn voor mij, al die springende mensen, want op mijn showfoto’s staan alleen maar hoofden. Maar goed, het is een heerlijk feest!

In de pauze gaan we nog even bij het winkeltje kijken
In de pauze gaan we bij het winkeltje kijken

Als we naar huis rijden, heeft E. nog een verzoekje. “Mama, als je hier een blog over gaat schrijven, zeg dan dat iedereen naar On Your Feet moet gaan, want het is een supergoeie musical waar je heel vrolijk van wordt. En echt heel leuk voor tieners, dat moet je er ook bij schrijven.” Bij deze dus.

Praktische informatie

De musical On Your Feet is nog zeker tot en met juni 2018 te zien. Kaartjes kosten tussen de 34 en 84 euro, afhankelijk van de rang. De show duurt ongeveer 2,5 uur, inclusief pauze. Meer informatie is te vinden op de website van Stage Entertainment.

Zou jouw tiener ook genieten van de musical On Your Feet?

Meer lezen

Op zoek naar meer blogs van theatervoorstellingen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

2 REACTIES

  1. leuk om je blog te lezen! Jouw dochter is 12, maar afgelopen zomer ben ik met mijn dochter van 8 voor het eerst naar een musical geweest (lion king), die vond ze zo ontzettend leuk en alles wat met dans en zingen te maken heeft vind ze geweldig, ik twijfel of ik met haar zal gaan, denk je dat het een gezellige middag zal zijn? of nog net niet? ben erg benieuwd naar je reactie, groet Regina en succes met je Blog!

    • Hallo Regina,
      Het is voor ons heel lastig inschatten of deze musical voor jouw 8-jarige geschikt is. Het verschilt zo per kind….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.