My Fair Lady, genieten van een musicalklassieker met je gezin

My Fair Lady is een van de eerste musicals die Saskia als tiener zag. Het cassettebandje (!) van die voorstelling kent ze ruim 20 jaar later nog uit haar hoofd. Ook haar kinderen zingen enkele bekende liedjes voluit mee dankzij een cd met een verzameling van musicalliedjes. Hoog tijd om naar de musical My Fair Lady met kinderen te gaan!

De musical My Fair Lady

Voor diegenen die het verhaal van My Fair Lady niet kennen eerst een korte beschrijving van het verhaal. In de musical gaan we terug naar Londen in het jaar 1912. Eliza Doolittle is een meisje dat op Covent Garden bloemen verkoopt. Ze komt uit de arme arbeidersklasse, heeft een vader die meer dronken dan nuchter is en ze praat ontzettend plat Engels.

Professor Henry Higgins en kolonel Pickering zijn beide taalexperts. Als ze haar horen praten ontstaat er al snel een weddenschap: lukt het om Eliza binnen 6 maanden klaar te stomen voor het ambassadebal? Professor Higgins gaat de uitdaging aan en leert Eliza keurig Engels spreken en brengt haar de etiquetteregels bij zoals ze gelden in de hogere kringen.

Omdat het zo’n bekend verhaal is zal ik meteen maar verklappen hoe het met de weddenschap gaat. Professor Higgins wint de weddenschap en ontdekt dan dat hij niet zonder Eliza kan. Eliza is inmiddels uitgegroeid tot een zelfstandige jongedame die zich niet meer laat commanderen door hem…. Of het einde helemaal ‘happy’ is? Dat ontdek je in de laatste minuten van de theatervoorstelling.

De bus van de cast staat bij het theater.
De bus van de cast staat bij het theater.

My Fair Lady in de Nederlandse theaters

De productie die in 2017-2018 door Nederland tourt is alweer de vijfde Nederlandse versie van My Fair Lady. Eerdere producties waren te zien in: 1960-1962, 1972-1973, 1994-1996 en 2006-2007. Het is dus al meer dan 20 jaar geleden dat ik My Fair Lady zag, met toen Vera Mann als Eliza Doolittle en Paul van Vliet als Henry Higgins. Piet Bambergen speelde Alfred Doolittle. Grote namen dus op het toneel.

De Graaf & Cornelissen Entertainment komt in de productie die nu langs de theaters gaat met Chris Tates als Henry Higgins en Esmée Dekker als Eliza Doolittle. Alfred van den Heuvel (bij de meeste mensen bekend van televisie) speelt Professor Pickering. Ik ben benieuwd of zij net zo’n indruk gaan maken als de cast van ruim 20 jaar geleden.

My Fair Lady alweer voor de vijfde keer in Nederland in het theater.
My Fair Lady alweer voor de vijfde keer in Nederland in het theater.

Naar My Fair Lady met kinderen

Maureen (10) en Camiel (8) zingen luidkeels mee in de auto: “As het effe kan, ja dan, as het effe kan” en “Het Spaanse graan heeft de orkaan doorstaan”. Als ik vertel dat deze liedjes bij de musical My Fair Lady horen en dat deze musical bij ons in het theater komt, zijn ze direct enthousiast. We voeden dat enthousiasme wat extra door eind augustus de jaarlijkse Musical Sing a Long op te nemen en hen het gedeelte van My Fair Lady te laten zien. Groot is hun blijdschap als Sinterklaas theaterkaartjes brengt voor My Fair Lady. Eind maart is het eindelijk zover: wij gaan naar My Fair Lady!

Een wat ouder publiek….

“Mama, wat zijn hier veel opa’s en oma’s” zegt Camiel tegen mij als we in de rij voor de garderobe staan. Dat was mij ook al opgevallen. Hoewel we een matinee voorstelling bezoeken is het gehalte senioren behoorlijk hoog. Zelfs Gerard en ik halen de gemiddelde leeftijd aardig naar beneden. Gelukkig zien we later nog wat meer kinderen in de zaal zitten.

Bij de ingang staat een bord met de rolbezetting van deze voorstelling.
Bij de ingang staat een bord met de rolbezetting van deze voorstelling.
Het programmaboekje wordt naast de informatie van het bord gelegd.
Het programmaboekje wordt naast de informatie van het bord gelegd.

Genieten van My Fair Lady

My Fair Lady begint met Eliza alleen op een vrijwel leeg podium. Langzaam komt de musical tot leven als er meer acteurs en decorstukken bij komen. Als het dansen en zingen wordt toegevoegd wanen we ons al snel zelf in Londen. Naast ons worden twee kinderen erg blij als ze ‘As het effe kan’ horen. Ik moet m’n best doen om niet keihard (en vals) mee te gaan zingen.

Maureen heeft in het programmaboekje gezien dat ook ‘Het Spaanse graan’ al voor de pauze wordt gezongen. Ik merk dat ze wat ongeduldig wordt als Eliza niet snel genoeg vordert met haar spraak, zo kan ze nooit dat liedje gaan zingen… Maar, het lukt, ze kan het. En dus is Eliza klaar om naar de paardenrace op Ascot te gaan. Daar ontstaan hilarische situaties die jong en oud doen lachen.

Na de pauze is My Fair Lady iets minder swingend dan voor de pauze. We zien Eliza stralen op het bal van de ambassade en daarna de langdurige ‘struggle’ tussen Elize en Henry Higgins. Het vrolijke lied ‘Als ik straks de kerk maar haal’ is met kinderen een fijne onderbreking in de tweede akte.

Van mij had My Fair Lady nog uren door mogen gaan. De cast neemt ons overtuigend mee in het verhaal, ze doen totaal niet onder voor de productie uit 1996-1997.

Esmée Dekker speelt de rol van Eliza Doolittle.
Esmée Dekker speelt de rol van Eliza Doolittle.

Decor

Het decor van My Fair Lady verdient een aparte vermelding. Het prachtige ouderwetse kantoor van Higgins, de kroeg, de straat met de voordeur van het huis van Higgins. Ze zijn allemaal even mooi en creatief gemaakt. Het is een plezier om ernaar te kijken en steeds nieuwe elementen te zien.

Dans en taal

Al in de tweede scene worden we verrast door het hoge dansniveau in My Fair Lady. Alfred Doolittle zit in de kroeg en als ‘As het effe kan’ wordt gezongen zien we het ensemble de meest waanzinnige sprongen maken. Een gemiddelde acrobaat is er niets bij. En jongleren met bierpullen? Geen enkel probleem. Diezelfde acteurs dansen later tijdens de voorstelling zonder problemen een sierlijke wals.

“Het is wel heel knap dat Eliza elke keer moest wisselen tussen plat praten en netjes praten” zegt Maureen na afloop. Daar heeft ze helemaal gelijk in. Beide doet ze overigens erg overtuigend.

Toppers uit het ensemble van My Fair Lady.
Toppers uit het ensemble van My Fair Lady.
Gerrie van der Klei speelt de moeder van Henry Higgins, net als in de vierde Nederlandse My Fair Lady productie.
Gerrie van der Klei speelt de moeder van Henry Higgins, net als in de vierde Nederlandse My Fair Lady productie.

Praktische informatie

My Fair Lady is geen familievoorstelling, maar het verhaal is wel geschikt voor wat oudere kinderen. Camiel geniet vooral van de eerste akte: “Na de pauze waren er geen liedjes meer die ik ken”. Ook merken we aan hem dat hij aan het einde wat in de war raakt van de gedragsverandering die bij Henry Higgins plaats vindt. Voor Camiel is hij de ‘slechterik’ van het verhaal, als hij dan aan het einde van de voorstelling toch een andere kant blijkt te hebben is dat voor Camiel verwarrend. Maureen zit de hele voorstelling volop te genieten. Zelfs als er vooral langere stukken met alleen tekst zijn, houdt zij haar aandacht erbij. Ze neuriet mee met de liedjes en knijpt af en toe in mijn hand.

Foto’s maken van My Fair Lady is helaas niet toegestaan.

Vanaf welke leeftijd naar My Fair Lady met kinderen?

Als je me nu vraagt vanaf welke leeftijd My Fair Lady met kinderen te bezoeken is, dan zou ik adviseren vanaf een jaar of 10. Jongere kinderen zullen er zeker van genieten, maar het is voor hen best een lange zit. Voor de pauze duurt My Fair Lady 1 uur en 15 minuten en na de pauze ongeveer 1 uur. Ook het taalniveau is vrij hoog, wat het voor jongeren kinderen soms lastiger kan maken.

Naar de voorstelling

My Fair Lady is t/m half mei 2018 nog in Nederland te zien. De speellijst is hier te vinden. Bij de voorstelling krijg je gratis een programmaboekje, wat een service! Helaas is er geen cd te koop, dat vind ik persoonlijk best jammer want dat cassettebandje van meer dan 20 jaar geleden is niet meer om aan te horen….

Zou jij naar My Fair Lady met kinderen willen?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke theatervoorstellingen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.