Nationale molendagen 2015

Blogger Suzanne tipt ons vandaag om met de kinderen een bezoekje te brengen aan een van de vele molens die we in Nederland hebben. Een leuk uitje als onderdeel van de special “De dag van…“: Nationale Molendagen!

Nationale Molendag 2015

Nationale Molendag wordt in 2015 op zaterdag 9 en zondag 10 mei gehouden. In dit weekend draaien bijna alle molens van Nederland en zijn ruim 950 molens opengesteld voor bezoekers. Een bezoekje aan een echt werkende molen is leuk voor jong en oud! Tijdens Nationale Molendag organiseren vele molenaars bovendien extra activiteiten op en rond de molen. Van pannenkoeken bakken tot en met speciale kinderactiviteiten, de Nationale Molendag is een leuk dagje weg met het hele gezin. En het kost bijna niets (alleen een kleine vergoeding voor de molenaar).

Voor kinderen is het erg leuk om bij een molen te kijken.
Voor kinderen is het erg leuk om bij een molen te kijken.

Korenmolen

Wij gingen als gezin in 2012 op bezoek bij de Korenmolen in Twello. We hadden geluk, het waaide en dus draaiden de wieken volop toen we aan kwamen rijden. De jongens waren direct enthousiast en konden niet wachten om binnen te kijken. We werden ontvangen onder in de molen. Hier is een ambachtelijk winkeltje waar je allerlei molenaarsproducten kon kopen. We kochten heerlijke verse pannenkoekmeel en volkorenmeel om brood van te bakken. Omdat we de enige bezoekers waren mochten we direct de trap op naar boven. Voor kleine kinderen een hele uitdaging, maar met onze hulp prima te doen.

Boven aangekomen kregen we uitgebreid uitleg bij de draaiende molenstenen, waar het graan vermalen werd. Je kon het malen “live” aanschouwen, mooi om te zien! De kinderen keken hun ogen uit. Ze zagen hoe het meel uiteindelijk via speciale opvangbakken (“maalbakken”) terecht komt in meelzakken, die aan een touw naar beneden door een luik worden getakeld (“opluien”). De jongens mochten zelf proberen een zak op te luien, wat natuurlijk ook lukte ;-).

Na de uitleg binnen was het tijd om op de stelling van de molen zelf te kijken. Dat was pas echt indrukwekkend. De rondraaiende wieken van heel dichtbij aanschouwen. Het schudden van de molen dat je bij elke wiekslag kon voelen. Het kruirad dat mocht worden aangeraakt. Het uitzicht over de omgeving. Genieten!

Toen we alles uitgebreid gezien hadden wachtte ons de afdaling weer terug naar beneden. Als dank voor de komst kregen de kinderen nog een speelgoedwindmolentje, wat ze natuurlijk helemaal geweldig vonden. Die hebben nog lange tijd bij ons in de achtertuin gestaan.

De korenmolen in werking.
De korenmolen in werking.
Zo wordt meel gemaakt.
Zo wordt meel gemaakt.
Bij veel molens kan je ook vers gemalen meel kopen.
Bij veel molens kan je ook vers gemalen meel kopen.
Indrukwekkend om de grote wieken te zien draaien.
Indrukwekkend om de grote wieken te zien draaien.
Zelf draaien.
Zelf draaien.
Blij met hun molentje.
Blij met hun molentje.

Houtzaagmolen

Op de terugweg van Twello naar huis, kwamen we langs de Bolwerksmolen in Deventer. Een echte houtzaagmolen die nog regelmatig in bedrijf is. Ook deze Molendag was de molen geopend en toegankelijk. Op het buitenterrein waren allerlei leuke activiteiten, zoals een springkussen, een imker met bijen, enz. De houtzaagmolen is een heel andere molen dan de Korenmolen die we hadden gezien. Een leuke aanvulling op het ochtenddeel dus.

Hier gebeurde het werk juist beneden in de molen: grote verticale zagen, die worden aangedreven door de assen en wieken van de molen, zagen lange boomstammen in de lengte door. De op en neer gaande beweging van de zagen was een fascinerend schouwspel. Ook bij deze molen moest natuurlijk een kijkje boven worden genomen. De Bolwerksmolen is nog niet zo lang geleden gerestaureerd, dus er zat een prima trap in. Op de stelling was het te druk, dus daar zijn we niet op geweest, maar het is zeker de moeite waard. Deze houtzaagmolen ligt, vanwege het hout dat via het water wordt aangevoerd, in de uiterwaarden. Je hebt dus een prachtig uitzicht!

Bij de houtzaagmolen.
Bij de houtzaagmolen.
Een indrukwekkende hoeveelheid hout is er al gezaagd.
Een indrukwekkende hoeveelheid hout is er al gezaagd.
Van binnen is de houtzaagmolen ook heel anders dan de korenmolen.
Van binnen is de houtzaagmolen ook heel anders dan de korenmolen.

De kinderen vonden uiteindelijk de houtzaagmolen leuker, maar voor ons was het allebei even interessant om te zien en om de uitleg te horen. Die overigens op een aantrekkelijke manier verteld wordt door de vele vrijwilligers die de molens het hele jaar door in bedrijf en conditie houden.

Prachtig cultureel erfgoed

Na het bezoek aan deze mooie molens besef ik mij dat we zuinig moeten zijn op dit prachtige stukje nationale erfgoed! We hebben genoten met z’n allen. En wie weet gaan we dit jaar nog wel een keer.

Wil je ook een molen bezoeken tijdens de Nationale Molendag? Kijk dan op Molens.nl om te ontdekken welke molens bij jou in de buurt opengesteld zijn op 9 en 10 mei.

Meer lezen

Meer cultureel erfgoed bezoeken? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelFavoriete citytrips met kinderen
Volgend artikelUit de oude doos: werkweek Krakau 1995
Suzanne
Suzanne is sinds 2014 blogger bij KidsErOpUit, getrouwd met Steef en moeder van twee zoons (2006 en 2009). Ze wordt enthousiast van actieve en stoere jongensuitjes. En gaat tot het uiterste om de ultieme kampeerparadijsjes te ontdekken waar ze met haar gezin in de vouwwagen doorbrengt. Het liefst in een gebied met rust, ruimte en natuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.