Natuurlijk Heidepark, een actief uitje voor jong en oud

0
291
We oefenen op het startparcours.
We oefenen op het startparcours.

Onvermoede pareltjes, zo af en toe komen we ze tegen. Froukje bracht met haar gezin bijna een hele dag door bij Natuurlijk Heidepark in het Overijsselse Lemelerveld en had het er heerlijk. Gastvrije medewerkers, uitdagende activiteiten en lekker ontspannen in een gemoedelijke sfeer maken een bezoek aan dit park een meer dan geschikt uitje voor het hele gezin.

Bij Natuurlijk Heidepark gaan stoer en schattig prima samen

Het lijkt in eerste instantie een wat bijzondere combinatie: een stoer klimbos met een schattige kabouterspeeltuin. In de praktijk blijkt het een gouden greep. Terwijl mijn oudste (9 jaar) en ik klimmen, speelt de jongste (6 jaar) in de speeltuin en op de trekpont en verveelt zich geen minuut. ’s Middags lopen we het kabouterpad en zwemmen we met zijn allen in de plas. Aan het eind van de middag kijken we allemaal terug op een fijne, actieve dag.

Wij beginnen onze dag in Natuurlijk Heidepark met klimmen. Het klimbos is kakelvers; het werd in het voorjaar van 2021 geopend. Er is keuze uit vier routes, die in hoogte variëren van 3,5 meter tot ruim tien meter boven de grond. Om te klimmen moet je minstens 1.30 meter zijn. Onze instructeur geeft uitleg over de veiligheid tijdens het klimmen en vertelt hoe we onze harnassen aan moeten doen. Als dat gebeurd is, begint het echte werk.

Op een oefenparcours vlak boven de grond oefenen we hoe we het touw, waarmee we gezekerd zijn, meenemen en hoe het werkt als je met een zipline naar beneden roetsjt. Dit gaat voorspoedig, dus al snel mogen we het ‘vogelnest’, de starttoren, in om aan een route te beginnen. Vanaf dit punt kun je elke route kiezen, wij gaan voor ‘Kievit’, die met een gemiddelde moeilijkheidsgraad is gekwalificeerd.

We oefenen op het startparcours.
We oefenen op het startparcours.

Geduldige instructeur bij het klimbos

Eenmaal op het startplateau vindt mijn zoon het toch wel spannend. Gelukkig is de instructeur ontzettend geduldig en behulpzaam. En in plaats van het klimmen te forceren, tipt hij de 9-jarige eerst de uitgang te doen. Nog steeds gezekerd, bewandelt mijn zoon daarop het wiebelbruggetje dat het einde is van alle vier de routes en zoeft via een klein ziplijntje naar beneden. Dit bevalt hem wel, dus uiteindelijk klimt hij wel vijf keer opnieuw omhoog om ‘de uitgang te doen’. 

Ik ben ondertussen wel aan de Kievit begonnen, een supertoffe route. Op één punt waarbij ik van autoband naar autoband moet lopen, heb ik het behoorlijk pittig, maar verder geniet ik van de inspanning en het uitzicht.

Na afloop bespreek ik met de instructeur dat sommige stukken met best moeilijk lijken voor kinderen die net de 1.30 meter zijn gepasseerd, maar zijn ervaring is dat het gewoon echt per kind verschilt. Hij maakte al mee dat heel jonge kinderen zelfs moeiteloos over de hogere routes klauterden. Waarschijnlijk heeft hij gelijk, en het is dus vooral zaak dat je als ouder of begeleider inschat óf en hoe hoog je kind tussen de bomen durft te hangen.

Klaar voor de eerste wiebelbrug
Klaar voor de eerste wiebelbrug.
Terwijl dappere klimmers de moeilijke route doen, spelen kinderen op het paddenstoelenspringkussen bij Natuurlijk Heidepark.
Terwijl dappere klimmers de moeilijke route doen, spelen kinderen op het paddenstoelenspringkussen bij Natuurlijk Heidepark.

Op zoek naar kabouters in Natuurlijk Heidepark

Na een lunch met patat op het terras zijn we klaar voor het volgende avontuur, het kabouterpad. De poort naar Kabouterland wordt voor ons geopend en we krijgen alles wat we nodig hebben. Een rugzakje met een koekje, drinken en een puntmuts voor de kinderen, een tas met een opdrachtenboek en attributen voor ons.

Hoewel de oudste zich er niet meer toe laat verleiden de hele weg de schattige puntmuts te dragen, is hij nog wel enthousiast over de wandeling en doet volop mee aan de opdrachten. De jongste stort zich volledig op het verhaal van de kabouters en huppelt de hele weg voor ons uit. Het paadje loopt rond het terrein en als je alle opdrachten doet en op je gemak ‘picknickt’, ben je makkelijk een klein uurtje onderweg.

Zwemmen in de plas

Terwijl wij kabouters zoeken, breekt de zon door. Gelukkig heb ik vanochtend op de valreep zwembroeken in de tas gestopt, dus we kunnen lekker het water in. De zwemplas bij Natuurlijk Heidepark is een natuurwatertje. Dit betekent dat het water niet helderblauw is, en je als je wat dieper komt best eens in een waterplantje trapt. Maar de temperatuur van het water is heerlijk en het is echt leuk om zo tussen de bomen te zwemmen.

De jongens confisqueren al snel een enorm vlot. “Duwen mama, we willen naar de fontein”, schalt over het water. Bij de kleedruimtes is ook een hok met allerlei waterspeelgoed, ballen en drijfplankjes, dat je mag pakken, dus er kan volop gespeeld worden.

En dan breekt de zon door bij Natuurlijk Heidepark. Tijd voor waterpret!
En dan breekt de zon door bij Natuurlijk Heidepark. Tijd voor waterpret!
Het water is heerlijk.
Het water is heerlijk.

Praktische informatie over Natuurlijk Heidepark

Zoals beschreven, deden wij alles wat er te doen is bij Natuurlijk Heidepark en brachten er dus met gemak bijna een hele dag door. Je kunt natuurlijk ook alleen klimmen, of het kabouterpad lopen bijvoorbeeld.

Bij Natuurlijk Heidepark klimmen kinderen tot en met 12 jaar 2,5 uur voor 15,50 euro. Dit is inclusief instructie. Zij hebben wel een volwassen begeleider nodig die ook een ticket heeft gekocht. Iedereen vanaf 13 jaar betaalt 21 euro. Groepen vanaf tien personen krijgen korting.

Het kabouterpad kost 5 euro per kind, dit is inclusief kaboutermuts, drinken en een koekje. Bij inleveren van het rugzakje krijgen kinderen een ijsje of zakje chips. Volwassenen betalen 10 euro borg voor de begeleiderstas, dit krijg je uiteraard weer terug na afloop.

Kom je alleen zwemmen, dan kan dat tot en met drie jaar gratis, daarna betaal je 3 euro per kind en 4,50 euro voor een volwassene. Prijspeil van alle hierboven genoemde prijzen is september 2021. Kijk voor alle prijzen en mogelijkheden op de website

Natuurlijk Heidepark is te vinden aan het Zwembadlaantje 8 in Lemelerveld. Parkeren is er gratis.

Ligging Natuurlijk Heidepark

Meer lezen

Vaker klimmen? Lees dan ook deze blogs:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Natuurlijk Heidepark. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.