Nederlands IJsbeelden Festival 2016: Music Inspires

Blogger Suzanne ging twee jaar geleden naar het Nederlands IJsbeelden Festival en was daar heel enthousiast over zoals je in dit blog kon lezen. Saskia en Maureen gaan naar de Notenkraker on Ice, dus wat is er leuker dan dat Gerard en Camiel op die dag ook iets met ijs doen. Op naar Amsterdam dus!

Het Nederlands IJsbeelden Festival 2016: Music Inspires

Tot dit jaar vond het Nederlands IJsbeelden Festival plaats in Zwolle in de oude NS-hal achter het station. Nu deze is gesloopt moest er uitgeweken worden naar een nieuwe locatie. Dat is de Arena Boulevard in Amsterdam geworden. Helaas voor ons wat verder, maar daarmee voor anderen weer een stuk dichterbij.

Het Nederlands IJsbeelden Festival is een verzameling ijsbeelden rondom een bepaald thema. Het thema in 2016 is ‘Music Inspires’.  Er werken 42 van de beste ijskunstenaars van de wereld aan mee en gebruiken hiervoor 275.000 kilo sneeuw en ijs. Uiteindelijk leidt dit tot ruim 100 ijs- en sneeuwbeelden tot 6 meter hoog. De entreeprijs is 16 euro voor volwassenen en 10 euro voor kinderen. Er zijn diverse acties, waaronder een combiticket trein en entree voor 28 euro voor volwassen via de Spoordeelwinkel.

Wij gaan met de trein. We lopen het station uit richting de Heineken Music Hall en zien daarna de tenten al staan. Camiel leest op een bord dat aan het hek hangt dat het binnen wel -8 tot -10 graden kan zijn. Gelukkig zijn we daar op voorbereid en hebben we handschoenen en een muts mee.

Op weg naar het Nederlands IJsbeelden Festival 2016!
Op weg naar het Nederlands IJsbeelden Festival 2016!
Indrukwekkende cijfers.
Indrukwekkende cijfers.

Welkom bij het IJsbeelden Festival

We lopen door de entree naar binnen en zien aan de rechterkant een stroopwafelverkoper staan. Misschien wat voor de terugweg. Vervolgens komen we in het restaurantgedeelte met voldoende zitgelegenheid en allerlei eetmogelijkheden.  Voor 50 cent kan je de toiletten gebruiken. Ook is hier een overdekt springkussen met nepsneeuw erin. Ik vraag of Camiel hier in wil, maar hij heeft al een gameconsole gespot. Hij rent er heen en ik bedenk of dit soort dingen nou nodig zijn, want hij zit al genoeg achter zijn iPad…

We spreken af dat we eerst naar binnen gaan en dat hij na afloop er nog even op mag.

De zitgelegenheid in de ontvangsthal.
De zitgelegenheid in de ontvangsthal.
Oh een beeldscherm, maar daar komen we niet voor.
Oh een beeldscherm, maar daar komen we niet voor.

Een koude kunstige wereld

We zijn op zondagmiddag om ongeveer half twee, maar met de drukte valt het reuze mee. Er is geen rij en ook bij de ijsbeelden is alles goed te zien. Bij de kaartcontrole wordt ons nog verteld dat we bij de uitgang een stempel krijgen, zodat je halverwege kan opwarmen en daarna verder kan kijken. Camiel en ik gebruiken de stempel om later een 2e ronde te doen en in hoog tempo gericht naar Camiel zijn hoogtepunten te gaan.

Als we binnenkomen komt de kou je tegemoet. Ik vraag of Camiel al handschoenen en een muts aan wil, maar stoer als hij wil zijn is dat niet nodig. We lopen gelijk op een eyecatcher af: een verlichte dansvloer uit Saturday Night Fever met John Travolta die aan het dansen is. Door het ijs, de muziek en het licht ontstaat een magische sfeer. Na de Disco komen we bij Franse Chansons, Het Zwanenmeer, Hiphop en het kerkkoor. Compleet met gebrandschilderde ramen en een compleet koor. Erg mooi. We lopen verder en ik zie Andre Hazes met De Vlieger, gevolgd door Punk, Hardrock, Prince, Elvis Presley en Zigeunermuziek. Zelfs een woonwagen ontbreekt niet.