Recensie: Notenkraker on Ice is klassiek genieten voor het hele gezin

Elk jaar zijn er in de kerstperiode ijsshows te zien en ook elk jaar is het ballet van de Notenkraker in theaters te bekijken. In 2016/2017 is er de ultieme combinatie: Notenkraker on Ice. Saskia ging met haar dochter Maureen naar deze voorstelling en vertelt in deze recensie of de voorstelling geschikt is voor het hele gezin.

De Notenkraker: het verhaal van het bekende ballet

De Notenkraker is een echte kerstklassieker. Het ballet van Tchaikovsky is oorspronkelijk uit 1892. Het verhaal gaat over Clara die op Kerstavond een notenkrakerpop cadeau krijgt van haar peetoom. Als ze ’s avonds slaapt en de klok om middernacht 12 keer slaat, komt de pop in haar droom tot leven. Hij verandert in een prins. Samen beleven ze avonturen met de Muizenkoning, Sneeuwkoningin en Suikertaart-fee.

In de kerstperiode 2016/2017 is de Notenkraker on Ice in de Nederlandse theaters te zien. In deze trailer krijg je alvast een goede indruk van het ijsballet:

Notenkraker on Ice 2016/2017

Maureen en ik bezoeken de Notenkraker on Ice in het RAI Theater in Amsterdam. Maureen kent het verhaal van de Notenkraker niet en een ijsshow heeft ze ook nog nooit gezien. Ze houdt wel van klassieke muziek en dans. Ik verwacht daarom dat ze het mooi gaat vinden. Als we ons plekje op rij 7 in de zaal hebben gevonden vraagt ze waar de Notenkraker on Ice eigenlijk over gaat. Ik vertel haar het verhaal in het kort. “Wordt er ook in gepraat?” vraagt ze. Nee, ik heb gelezen dat het een voorstelling zonder stemmen is. Net als bij een gewone balletvoorstelling.

Op weg naar het RAI Theater.
Op weg naar het RAI Theater.
Klaar voor de voorstelling.
Klaar voor de voorstelling.
Het podium met de ijsvloer.
Het podium met de ijsvloer.

Eerste akte van de Notenkraker on Ice

Dan dimt het licht en kijken we opeens naar een huis met een straat ervoor. De eerste schaatsers komen het ijspodium op. Deze winterse avond zijn ze op weg naar huis of familie. Het decor blijkt digitaal te zijn en is hierdoor levensecht en makkelijk te verwisselen. Zo staan we opeens in de woonkamer van het huis van Clara. De familie komt binnen, de kinderen spelen en plagen elkaar en de kerstboom wordt versierd. Ook oma is er. Haar dansje laat de zaal lachen en later in de pauze doet Maureen het nog een keertje na.

De oma van Clara (foto van het slotapplaus).
De oma van Clara (foto van het slotapplaus).

Als het tijd is om de cadeautjes uit te delen krijgt Clara van haar peetoom de notenkrakerpop. Helaas wordt deze al vrij snel gesloopt door een van de andere kinderen. Dat is erg herkenbaar voor de kinderen in de zaal, die hebben thuis allemaal wel een keer een broertje, zusje of vriendje gehad die hun speelgoed kapot maakte. Ze snappen hoe Clara zich voelt. De kerstavond is nog niet voorbij en we mogen meegenieten van de goochel- en illusiekunsten van de peetoom van Clara. Dan gaat de visite naar huis en komt Clara terecht in dromenland.

De klok slaat 12 keer. De notenkrakerpop komt tot leven. Al snel ontstaat er een strijd tussen de Muizenkoning en de muizen enerzijds en de notenkraker en andere poppen aan de andere kant. Dit gedeelte kan voor kleine kinderen best spannend zijn. Als die strijd is gestreden gaat het gordijn dicht en het zaallicht aan. “Is het afgelopen?” vraagt Maureen. Voor haar is het verhaal klaar: de pop is tot leven gekomen en Clara en de pop hebben de strijd met de muizen gewonnen. Happy end toch? Ze is blij verrast dat er nog een gedeelte na de pauze komt, want: “Ik vind dit mooi, mama!”.

Clara en de notenkrakerpop die prins werd (foto van slotapplaus).
Clara en de notenkrakerpop die prins werd (foto van slotapplaus).

Tweede akte van de Notenkraker on Ice

We zijn benieuwd hoe het verhaal na de pauze verder gaat. Eigenlijk wil ik hier niet teveel over verklappen… Hoe leuk is het om verrast te worden? Bijvoorbeeld door de rokjes met verlichting er in tijdens de dans van de Sneeuwkoningin. De Notenkraker on Ice wordt spectaculair als twee dansers letterlijk door de lucht vliegen. Dit is gewoon acrobatiek! Er wordt zelfs geschaatst met ronddraaiend vuur. We zijn beide onder de indruk. Ik krijg onverwachts een kus van Maureen op m’n wang. “Dit vind ik echt mooi” zegt ze voor de tweede keer. Bij een van de sprongen valt Clara, maar hup, voor we het door hebben staat de schaatster alweer op de benen. Als je een seconde de andere kant op hebt gekeken, dan heb je het niet eens door.

Als Clara wakker wordt is alles weer gewoon. Nog even zijn we in de woonkamer van Clara’s huis. Dan is er tijd voor het slotapplaus. Tijdens de show mocht ik geen foto’s maken omdat de schaatsers last van flitsen kunnen hebben. Nu kan ik er toch een paar maken. We verwachten dat de Notenkraker on Ice nu voorbij is. Ik ben nog onder de indruk van de voorstelling die we hebben gezien en zit al bijna in de nageniet-fase. Maar dan barst er een heel spektakel los. De ijsdansers komen terug en trekken alles uit de kast: pirouettes, het betere ‘gooi- en smijtwerk’ en allerlei sprongen. Indrukwekkend om te zien, maar eerlijk gezegd had het van mij niet gehoeven. Het slot van de Notenkraker on Ice was goed op het moment dat het verhaal was afgelopen.

Wat een prachtige voorstelling is de Notenkraker on Ice!
Wat een prachtige voorstelling!
Maureen was er erg van onder de indruk.
Maureen was er erg van onder de indruk.

Handig om te weten over Notenkraker on Ice

De Notenkraker on Ice is t/m 8 januari 2017 in Nederland te zien. De voorstelling komt achtereen volgens in: Groningen, Zwolle, Heerlen, Leeuwarden en Apeldoorn. De Notenkraker on Ice duurt inclusief pauze 2 uur. De prijzen van de toegangskaartjes verschillen per theater en liggen tussen de 44,50 en 52,50 euro. Je koopt ze direct via de Theaterkassa. Bij Groupon zijn er voor sommige voorstellingen kaartjes voor 29,99 euro te koop. Als je lid bent van de ANWB dan kan je via hen kaartjes kopen met 20% korting.

Het ijsballet is zeker geschikt voor het hele gezin. Het verhaal is goed te volgen voor kinderen. Al denk ik wel dat je bij jongere kinderen (onder 6 jaar) goed naar het kind moet kijken: kunnen ze zolang stil zitten? Hebben ze enige affiniteit met klassieke muziek en/of ballet? Zo ja, dan is de Notenkraker on Ice zeker voor hen geschikt.

Ga jij genieten van de kerstklassieker de Notenkraker on Ice?

Meer lezen

Op zoek naar meer theatervoorstellingen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

We bezochten de Notenkraker on Ice op uitnodiging. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.