Omnia oven, de ouderwetse wonderpan als oven op de camping

7
158
Yes, de ovenschotel is klaar!
Yes, de ovenschotel is klaar!

Ooit gehoord van de Omnia oven? Eigenlijk is het een ouderwetse wonderpan die opnieuw geïntroduceerd is als oven voor op de camping. Saskia deelt haar ervaringen met de Omnia oven in dit blog.

Dit artikel verscheen voor het eerst in 2018 en werd geupdate in 2022

Wat is een Omnia oven?

Een Omnia oven lijkt op een bakvorm van een tulband, maar dan met deksel en een extra ‘bakvorm’ aan de onderkant. Deze drie delen zorgen ervoor dat de warmte goed wordt verdeeld en dat de pan hetzelfde kan als een oven. De Omnia oven wordt daarom ook wel ovenpan genoemd.

Vroeger, denk aan de jaren ’50, werd hetzelfde principe van opwarmen gebruikt door de wonderpan. Heel veel keukens hadden toen geen oven en dankzij de wonderpan kon er op het fornuis brood, cake of taart worden gebakken.

Review: eerste indruk van de Omnia oven

Ik bestel de Omnia oven online en krijg een paar dagen later een licht pakket overhandigd van de postbode. Als voormalig caravan-bezitter vind ik dat een pre. We probeerden toen altijd zo min mogelijk gewicht mee te nemen.

Nu we een eigen tent hebben en vaak kiezen voor een huuraccommodatie op een camping is pakmaat belangrijk. We nemen het liefst geen karretje mee achter de auto, dus alles moet in de dakkoffer of in de achterbak. Bij de Omnia oven zit een handige beschermhoes. In deze hoes past de Omnia oven, de siliconen bakvorm en het kookboek. Handig, zo heb ik alles bij elkaar. De pakmaat valt me mee.

Door de vorm van de ovenpan is er veel loze ruimte in de hoes. Eventueel is de Omnia oven op te vullen met zakken rijst of pasta. Ook voor theedoeken is het een handige plek.

Het onderste deel van de Omnia oven is van plaatstaal, de andere twee delen zijn van aluminium. Het wordt afgeraden om de Omnia oven in de vaatwasser te doen. Voor gebruik als oven op de camping is dat geen probleem.

De Omnia oven, de siliconen bakvorm en het kookboek.
De Omnia oven, de siliconen bakvorm en het kookboek.

Onze ervaring met de Omnia oven op de skottel

Op vakantie koken wij op een skottel. Ik moet eerlijk zeggen dat het me niet helemaal duidelijk wordt hoe ik de Omnia oven hierbij het beste kan gebruiken. Even Googlen zorgt niet voor een antwoord.

Eerst plaats ik de Omnia oven op een rooster, maar ik voel veel warmte erlangs gaan. Dit lijkt me niet handig. In de tas van de skottel vind ik een zwarte plaat met gaten erin. Die hebben we nog nooit ergens voor gebruikt, geen idee waarvoor deze is bedacht. Ik plaats deze plaat op de skottel en merk meteen dat de wind minder warmte wegblaast. De Omnia oven zet ik op de plaat.

De Omnia oven wordt gelukkig goed warm. Ik maak de eerste keer een oventaart met bladerdeeg. Nu vind ik het bij gewone ovens al een uitdaging om het bladerdeeg krokant en knapperig te krijgen, bij de Omnia oven lukt het me niet. Of dat aan mij ligt of aan de warmtebron, ik weet het niet. Gelukkig smaakt de ovenschotel wel erg lekker!

Persoonlijk denk ik dat een Omnia oven beter werkt op een kleinere gaspit dan op zo’n grote skottel als wij hebben. De warmte blijft dan beter bij de oven. Achteraf lees ik dat wordt afgeraden om het deksel regelmatig eraf te halen. Dat heb ik wel gedaan, ben gewoon te nieuwsgierig en wil zien wat er onder het rode deksel gebeurt.

Ik heb de indruk dat er op deze manier teveel warmte langs de Omnia oven gaat.
Ik heb de indruk dat er op deze manier teveel warmte langs de Omnia oven gaat.
Met deze plaat op de skottel waait de warmte minder weg.
Met deze plaat op de skottel waait de warmte minder weg.
Yes, de ovenschotel is klaar!
Yes, de ovenschotel is klaar!

Omnia oven op fornuis gebruiken

Ik bedenk me dat de Omnia oven niet alleen bruikbaar is tijdens de vakantie, maar ook thuis op het fornuis. Bakken á la de jaren ’50. Thuis probeer ik bananencake te maken in de ‘wonderpan’.

De kinderen kijken verbaasd als ik het cakebeslag in de oven giet en deze op het gasfornuis zet: “Kan je er ook thuis in bakken? En ook cake in maken?”. Ja, dat kan en de bananencake lukt hartstikke goed. Bij ons krijgt de Omnia oven in de winter geen plekje bij de kampeerspullen, maar gewoon in de keuken. Ik vind het een veel leuker (en kneuteriger) manier van bakken dan in de oven.

Temperatuur regelen bij een Omnia oven

Een ‘gewone’ oven heeft een temperatuurknop, zo weet je exact hoe warm het in de oven is. De Omnia campingoven heeft dit niet. Dat vraagt iets meer oplettendheid tijdens het bakken.

Mijn ervaring is dat gerechten in de Omnia oven iets sneller klaar zijn dan in het kookboek wordt aangegeven. Dit zal echter per situatie verschillen. Je hebt rekening te houden met variabelen zoals hoe ver het gas open gedraaid is en in hoeverre de wind de warmte van het fornuis weg blaast. Hou hem dus in de gaten.

Omnia oven recepten

Er is een speciaal kookboek Omnia camping oven recepten. Een snelle scan van de ingrediënten laat zien dat ik hiervoor vooral gangbare producten nodig heb. Wel is het handig om wat bakpoeder mee te nemen, dit komt in veel recepten terug.

De ovenschotel die niet helemaal lukte, maar wel erg lekker is, heb ik gemaakt met onderstaand recept.

Benodigdheden:

 • Bladerdeeg voor quiche
 • 250 gram gehakt
 • 1 blik (400 gram) tomatenblokjes
 • 1 klein blikje tomatenpuree
 • 1 dl water
 • 10 grote olijven
 • 100 gram fetakaas

Bereiding:

 • Bekleed de siliconen bakvorm met het bladerdeeg en bak deze op matig vuur 5-10 minuten.
 • Bak het gehakt rul in een pan.
 • Voeg de tomatenblokjes, de tomatenpuree en eventueel het water toe (wees terughoudend met het water!)
 • Kook dit geheel totdat het een romige substantie is.
 • Versnipper de olijven en voeg deze toe.
 • Doe hetzelfde met de fetakaas.
 • Giet de vulling in de met bladerdeeg bedekte bakvorm en bak de quiche circa 30 minuten op matige warmte.

Het recept voor de bananencake komt ook uit dit kookboek.

In het kookboek staan vooral recepten met makkelijk te verkrijgen ingrediënten.
In het kookboek staan vooral recepten met makkelijk te verkrijgen ingrediënten.

Omnia oven kopen

Obelink verkoopt de Omnia oven in hun winkel en via de webshop. Wij hebben er daarnaast een siliconen bakvorm bij. Dit bevalt erg goed, want zo wordt de ovenpan minder vies en is het makkelijker om het baksel eruit te halen.

De Omnia campingoven is geschikt om afbakbroodjes op te warmen. Hiervoor wordt aangeraden om het rooster erbij te kopen. Deze hebben wij (nog) niet.

Het kookboek vind ik echt een aanrader om erbij te hebben! De recepten zijn niet moeilijk en bieden genoeg ruimte voor eigen creativiteit of eigen variaties.

De Omnia campingoven is te koop bij Obelink. 

Niet wat je zoekt? Bekijk dan hieronder de opties bij andere winkels:

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor koken op de camping? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

7 REACTIES

 1. Om de temperatuur in de gaten te houden heb ik bij action een inklapbare vlees thermometer voor €1.99 gekocht. Deze pas ik een van de ontluchting gaatjes. Hij meet de temperaturen t/m 200C nauwkeurig op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.