Open Monumentendag 2015: leukste activiteiten voor kinderen

Elk jaar in september zijn ze er weer: de Open Monumentendagen. In onze special “De dag van…”  staan we stil bij dit soort evenementen die vaak heel veel leuke en gratis uitjes bieden. Onze favorieten van de Open Monumentendag 2015 lees je vandaag op KidsErOpUit.

Open Monumentendag 2015

Open Monumentendag wordt in 2015 gehouden op zaterdag 12 september en zondag 13 september. In het hele land openen monumenten hun deuren en kan je komen kijken. Klinkt dat saai? Dan heb je het helemaal mis, want de meeste activiteiten zijn juist erg leuk. Op de website van Open Monumentendag kan je natuurlijk zien welke activiteiten er bij jou in de buurt zijn, maar wij selecteerden de leukste voor kinderen. In 2015 is het thema van de Open Monumentendag ‘kunst & ambacht’.

Kijk op de website van Open Monumentendag 2015 voor de leukste activiteiten bij jou in de buurt.
Kijk op de website van Open Monumentendag 2015 voor de leukste activiteiten bij jou in de buurt.

 

Waterlinies en Fortenfestival

In Nederland stikt het van de forten langs de waterlinie. Deze werden in het verleden gebruikt als verdedigingswerk van Holland en zijn vaak heel stoer. Eerder bezochten we al GeoFort en Pampus, maar tijdens Open Monumentendag zijn er ook forten open die normaal gesloten zijn. Meer informatie over de activiteiten is te vinden op de website van het Fortenfestival.

Koninginnensluit in Vreeswijk

In 1892 werd de Koninginnensluis geopend door koningin-regentes Emma en de jonge koningin Wilhelmina. Inmiddels is het historische complex beschermd. Op zaterdag 12 september kan het sluizencomplex tussen 10 en 17 uur worden bekeken. Er wordt dan uitgelegd hoe een sluis werkt en ook is te zien hoe er bij de renovatie om is gegaan met de monumentale waarde van de sluis.

De sluis is van Rijkswaterstaat en deze organisatie heeft een speciale brochure uitgebracht over hun monumenten. Tijdens Open Monumentendag zijn er o.a. vuurtorens en sluizen te bekijken, dat zijn bouwwerken die het bij kinderen altijd goed doen.

Radio Kootwijk

Dit is een van mijn favoriete monumenten. Voor mijn werk ben ik er al eens binnen geweest en ik kan je verklappen dat de ‘kathedraal’ van Radio Kootwijk zeker de moeite waard is om van binnen te bekijken. Het gebouw is in 1923 gebouwd en was onderdeel van een zendcomplex dat telegrafisch en telefonisch contact mogelijk maakte met Nederlands Oost-Indië. Je zal geen uren nodig hebben in het gebouw, maar als je het combineert met een wandeling op de prachtige Veluwe komt dat juist goed uit. Meer over de monumenten van Staatsbosbeheer lees je hier.

Kunstroute 055 TOURtoDO

In Apeldoorn is er een speurtocht gemaakt langs Monumentale kunst in de openbare ruimte. Je kan de tourapp downloaden via TOURtoDO en als je inlogt met routenummer 055 kom je bij de speurtocht. Deze is geschikt voor kinderen van 9 t/m 13 jaar en gaat langs 12 kunstwerken die op loopafstand van elkaar liggen. Bij elk kunstwerk maak je een opdracht, kan je een letter verdienen en van deze letters maak je een woord. Als je het antwoord weet kan je dit mailen naar tourtodo@gmail.com en maak je kans op twee toegangskaarten voor de Apenheul.

Kasteel Wijchen

Bij Kasteel Wijchen zijn ambachtslieden en kunstenaars aan het werk. Kinderen mogen ook meedoen en samen gaan timmeren, metselen, borduren, creatief tekenen of schilderen. Ook is er een hoefsmid die laat zien hoe je een hoefijzer smeedt en hoe een pony wordt geslagen.

Historische schepen in Purmerend

Er zijn niet alleen gebouwen te bekijken, maar ook boten! Aan de Kanaalkade bij de sluis in Purmerend zijn speciaal voor Open Monumentendag een aantal historische schepen aangemeerd. Je kan ze gratis bekijken en er is ook gratis een rondvaart onder zeil op het Noord-Hollands Kanaal.

Dit is slechts een hele kleine selectie. Er is zoveel te zien en te doen, zo zag ik Vitens op Twitter al vertellen dat je ook watertorens kan bezoeken… Kijk dus vooral even op de website en bekijk via de kaart welke monumenten bij jou in de buurt open zijn.

Welke monumenten ga jij dit weekend bekijken?

Meer lezen

Op zoek naar leuke monumenten of andere historische bezienswaardigheden? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelVakantie met kinderen: 9 goedkope activiteiten met kids
Volgend artikelNatuurcamping De Harskamperdennen met kinderen
Saskia
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit, getrouwd met Gerard en moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.