Met het openbaar vervoer reizen zonder OV-chipkaart? Review van de app Tranzer

Met het openbaar vervoer reizen zonder OV-chipkaart? Dat kan zeker. Saskia test deze keer de app Tranzer.

Met het openbaar vervoer reizen zonder OV-chipkaart

Sinds de invoering van de OV-chipkaart is het reizen met het openbaar vervoer voor incidentele reizigers er niet makkelijker op geworden. Diegenen die vaak gebruik maken van bus, tram en/of trein hebben een OV-chipkaart. Kies je alleen voor de trein dan biedt de app van de NS zelf uitkomst. Maar wat als je bus en trein wilt combineren? Dan is het een stuk lastiger om met het openbaar vervoer te reizen zonder OV-chipkaart.

Ik hoor de frequente reiziger denken: “Maar waarom kopen die incidentele reizigers geen OV-chipkaart? Met KidsVrij erop reizen kinderen t/m 11 jaar dan zelfs gratis met de trein!”

Maar ik ken ook de antwoorden van de incidentele reizigers: “Waarom voor vier of vijf gezinsleden 7,50 euro betalen voor een OV-chipkaart die we maar 1x per jaar gebruiken? Zeker als er op de kaarten een minimum saldo moet staan om überhaupt te kunnen reizen.”

Voor die incidentele reizigers is er nu een oplossing in de vorm van een app: Tranzer.

Ik vind het belangrijk dat kinderen niet alleen met de auto van A naar B worden gebracht, maar ook leren dat er openbaar vervoer is en ervaren hoe dat werkt. Daarom gaan we uitzoeken hoe Tranzer werkt, of het ons lukt om ermee te reizen en of we deze app kunnen aanraden aan de incidentele openbaar vervoer reiziger.

We zijn er klaar voor!
We zijn er klaar voor!

Wat zijn de mogelijkheden van de app Tranzer?

Op de homepage van Tranzer staat meteen wat ik kan doen met de app: “Zoek, boek en reis met je ticket vanuit de Tranzer app. Met Tranzer koop je in-app tickets voor het openbaar vervoer of bestel je makkelijk een taxi.”

Met de app van Tranzer is het mogelijk om in één keer kaartjes te kopen voor de hele openbaar vervoer reis. Tenminste, mits je met een van onderstaande vervoerders reist (stand van zaken augustus 2018):

  • Alle nationale treinen in Nederland
  • Alle internationale treinen in Europa
  • Alle Connexxion, Breng en Bravo/Hermes bussen
  • GVB bussen en trams (exclusief nachtbus)
  • RET bussen en trams (inclusief BOB-bus)
  • Alle EBS bussen
  • Diverse taxidiensten
Camiel vindt het erg leuk om met de trein te reizen.
Camiel vindt het erg leuk om met de trein te reizen.

Niet in metro en met Arriva en Keolis

In dit lijstje ontbreekt de metro. Het blijkt dat de app niet bij de metro werkt omdat de poortjes niet te openen zijn met de barcode die in de app staat. Tja, dan wordt reizen lastig.

Ook Arriva en Keolis (voorheen: Syntus) staan er niet bij. Dat deze bedrijven niet meedoen is erg jammer, zeker als je zoals wij in het oosten van het land woont.

Ik vraag via Twitter aan Arriva waarom ze niet meedoen en daarbij wordt aangegeven dat ze hiervoor een eigen app hebben. Jammer, want als reiziger zonder ov-chipkaart ben je dus gedwongen om met verschillende apps te werken. Het zou erg handig zijn als deze bedrijven zich ook aansluiten bij Tranzer.

Onze overstap in Amsterdam.
Onze overstap in Amsterdam.

Hoe werkt Tranzer?

Ik download de app en deze is meteen te gebruiken op mijn telefoon. Ik speel er wat mee om de mogelijkheden te ontdekken. Zo zie ik dat het meteen een routeplanner is. Naast de mogelijkheden met trein, bus en tram wordt ook de optie van een taxi meegenomen.

In de app zien we op het kaartje waar we zijn en is de te reizen route duidelijk te vinden.
In de app zien we op het kaartje waar we zijn en is de te reizen route duidelijk te vinden.

In dit filmpje laat ik zien hoe eenvoudig het is om een reis te regelen met Tranzer en zonder OV-chipkaart te gebruiken met het openbaar vervoer te reizen:

Onze ervaring met Tranzer

Het kopen van onze openbaar vervoer kaartjes gaat heel makkelijk. Ik koop twee enkeltjes voor mij en één R