Openluchtmuseum Schokland: over een eiland in het weiland vol bodemvondsten

0
151

Als je Schokland met kinderen bezoekt, heb je grote kans op verbazing bij je kinderen. Is Schokland een eiland zonder water? In een weiland? Zoon K. (7 jaar) van blogger Mieke kan het niet geloven. Openluchtmuseum Schokland op het voormalige eiland in de Noordoostpolder maakt veel duidelijk over de geschiedenis en schudt ook de archeoloog in kinderen wakker.

Bezoek aan Schokland met kinderen: vanaf de zeebodem naar het eiland

Als we Schokland naderen, zien we het voormalige eiland al liggen als een verhoging in het weiland. Na de inpoldering van de Noordoostpolder kwam Schokland droog te liggen. Door de unieke situatie en de enorme hoeveelheid archeologische vondsten is Schokland op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst.

Op het voormalige Zuiderzee-eiland staan nu een openluchtmuseum en een bezoekerscentrum. Ook de kerk staat er nog. Vanaf de parkeerplaats loopt de weg iets omhoog. We lopen dus vanaf de zeebodem naar het eiland, leggen we K. uit. Het wordt voor hem duidelijker als we bij een paal het voormalige waterpeil kunnen aanwijzen.

Wij houden onze voeten droog als de Zuiderzee nog rondom het eiland zou liggen.
Wij houden onze voeten droog als de Zuiderzee nog rondom het eiland zou liggen.
Letterlijk terugkijken in de tijd. Je kijkt naar het verleden, gezien vanaf deze plek. De wal, golven en schepen dus.
Letterlijk terugkijken in de tijd. Je kijkt naar het verleden, gezien vanaf deze plek. De wal, golven en schepen dus.

Aflevering Klokhuis over archeologie op Schokland

We besluiten op de zuidkant van Schokland te blijven, waar Openluchtmuseum Schokland is gevestigd. Je kunt ook verder wandelen naar het noorden, waar onder meer de – gratis toegankelijke – Gesteentetuin ligt. Daar zijn veel zwerfkeien te zien en er is een bezoekerscentrum. Aangezien we op slippers zijn, kiezen we er voor om deze wandeling te laten schieten.

Lang de voormalige zeewering lopen we naar de voormalige schuur van de ijsloper, een schip op ijzers dat over het ijs kon glijden. Het is nu ingericht als een gezellig strandhuis. Hier bekijken we een aflevering van Klokhuis over Schokland. Presentator Maurice gaat met een archeoloog op zoek naar bodemschatten op en rond Schokland. Een toegankelijke opname voor kinderen en K.’s interesse is gewekt. We gaan door naar het museum!

In het onlangs vernieuwde museum is het goed toeven voor kinderen. Tussen de gewone expositie door vinden we steeds presentaties voor kinderen. Leuk want zo kunnen we gezamenlijk door het museum wandelen. In een interactieve zandbak kan K. zijn archeologenhart volgen.

De enorme verzameling schedels en skeletten van gevonden dieren uit de ijstijd laat hij redelijk snel achter zich. Hij gelooft nog niet helemaal dat ze echt dood zijn….

Schokland met kinderen. Binnenkijken in een houten schuur.
In de houten schuur van de ijsloper bekijken we de aflevering van Klokhuis over de bodemschatten op en rond Schokland. Perfect voor kinderen!
Zelf voor archeoloog spelen.
Zelf voor archeoloog spelen.

 

Overzichtelijk ingedeelde expositie in Museum Schokland

Openluchtmuseum Schokland is overzichtelijk ingedeeld. Er is één looproute en deze voert ons langs verschillende tijdperken. Eerst de prehistorie met vondsten van mensen en dieren. Zo zien we voetstappen van een kind dat circa 4000 jaar geleden langs de rivier liep!

Veel interactie voor kinderen

Daarna is er aandacht voor het ontstaan van het eiland Schokland en de Zuiderzee. Ook hierbij staat de invloed van mens en klimaat centraal. Een interactief spel voor kinderen over klimaatverandering is dus op z’n plaats.

Daarna is er aandacht voor de voormalige bewoners van Schokland: de Schokkers. Hoe leefden en woonden zij? Een digitale deur naar het verleden trekt K.’s interesse. Hij kan zelf kiezen wie hij aan het woord laat. Kort en duidelijk vertellen de Schokkers hun levensverhalen.

Nog meer interactie is te vinden in een grote bak met magic sand. De bodem is de plattegrond van Schokland. Kun je hier een eiland op bouwen met het zand? Of spoelt het steeds weer terug de zee in?

De museumroute eindigt in een filmzaal. Deze film is moeilijker te volgen voor jongere kinderen. Het gaat over de hele geschiedenis van Schokland. Dat is veel en erg divers. Als je de aflevering van Klokhuis hebt gezien, kun je er voor kiezen om deze film over te slaan.

Aandacht voor geologie: met grote lades ga je door de bodem heen. De bovenste is onze tijd en daar vind je soms een blikje cola..
Aandacht voor geologie: met grote lades ga je door de bodem heen. De bovenste is onze tijd en daar vind je soms een blikje cola…

Meer informatie

Wie Openluchtmuseum Schokland wil bezoeken, kan het beste als navigatieadres Middelbuurt 3, Ens of Middelbuurt 3, Schokland invoeren. Wandelen over het voormalige eiland is gratis, parkeren ook. Bezoek aan het museum met de bijhorende gebouwen kost 7,50 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen. Een gezinskaart kopen kan ook: 22,50 voor 2 volwassenen en 2 kinderen. Gratis toegang met een Museumkaart. Meer informatie vind je op de website van Museum Schokland.

Ligging Openluchtmuseum Schokland

Meer lezen

Nieuwsgierig geworden naar de Noordoostpolder en Flevoland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.