Efteling Theater: Pinokkio de Sprookjesmusical

In het Efteling Theater is sinds september 2015 Pinokkio de Sprookjesmusical te zien. Nadat we vorig jaar genoten van Sprookjesboom de Musical waren we nu erg nieuwsgierig naar de nieuwe theatervoorstelling van de Efteling.

Pinokkio de Sprookjesmusical: het verhaal

Wie kent het verhaal niet: het houten mannetje waarvan de neus gaat groeien als hij liegt. Heel eerlijk was dat het enige deel van het sprookje van Pinokkio dat ik nog kende, het is ook al minstens 25 jaar geleden dat ik het boek heb gelezen. Is het verhaal bij jou ook iets weggezakt? Dan zal ik je eerst helpen om je geheugen op te frissen.

In een Italiaans dorpje woont Geppetto, een vriendelijke timmerman. Hij is al maanden bezig met het timmeren van een houten pop die hij Pinokkio noemt, ondertussen stiekem dromend van een eigen zoon. Op een dag tovert een fee Pinokkio tot leven en kan Geppetto zijn geluk niet op. Dat geluk duurt maar even, want Pinokkio wil op avontuur…. Al snel komt hij in de problemen. Maar zoals het bij alle sprookjes gaat: en toen leefden ze nog lang en gelukkig!

Pinokkio in het Efteling Theater

Het Efteling Theater ziet er van buiten al sprookjesachtig uit: torentjes, een rode loper en een gastvrije lakei bij de ingang. We zitten heerlijk op een van de rode pluchen stoelen en dankzij de oplopende vloer kijken we makkelijk over de mensen die voor ons zitten heen.

Ik word al blij als ik het Efteling Theater zie.
Ik word al blij als ik het Efteling Theater zie.
We kunnen het vanaf rij 13 prima zien.
We kunnen het vanaf rij 13 prima zien.

De voorstelling begint met Fay de Fee, gespeeld door Alexandra Alphenaar. Fay is nog in opleiding en haar getover gaat niet altijd goed, maar ze krijgt een belangrijke opdracht en gaat daarvoor op pad naar Geppetto (Simon Zwiers) om Pinokkio tot leven te toveren. Ze maakt van Pinokkio niet direct een echt levend kind, hij moet eerst als levende pop laten zien dat hij braaf kan zijn. Dat valt niet mee… Al snel leren we de slechteriken kennen. Vos en Kat worden gespeeld door Barry Beijer die op een hele knappe manier twee personages tegelijkertijd is. Zij zorgen ervoor dat Pinokkio bij het marionettentheater van Constanzo (Ara Halici) komt en ook later brengen ze Pinokkio nog een keer in de problemen. Het decor is in dit gedeelte van de voorstelling nog redelijk eenvoudig voor Efteling-begrippen, maar dat wordt goed gemaakt als Pinokkio bij Signoro Pericoli (ook een rol van Ara Halici) in Pretland komt. Ronduit indrukwekkend wordt het decor en de hele ambiance als Pinokkio op zee op zoek is naar Geppetto. Vanuit de zaal klinken de ‘oohs’ en ‘aahs’ en wij kijken ook met open mond en grote ogen om ons heen.

De cast met Pinokkio in het midden.
De cast met Pinokkio in het midden.

De muziek is vrolijk en op een paar momenten is er interactie met het publiek. Extra leuk is het dat de cast niet alleen op het toneel staat maar ook de zaal in komt. De cast is trouwens meer dan de hiervoor genoemde personen, zo spelen er elke voorstelling 6 kinderen uit de wisselende kindercast mee en 30 kinderen die eenmalig meedoen.

Ik was vooraf erg nieuwsgierig hoe ze de groeiende neus van Pinokkio zouden vormgeven. Dat ga ik voor jullie niet verklappen, maar ik kan wel vertellen dat het er heel echt uitziet!

En dan Pinokkio zelf. De houten pop speelt een glansrol dankzij een van de vier castleden die afwisselend deze rol spelen. Het is bijna een ondankbare taak, want het grootste deel van de voorstelling is de acteur half verscholen achter de houten Pinokkio. Het is echt knap wat deze jonge acteurs moeten doen: zingen, dansen en de pop goed laten bewegen. Petje af!

Nog 1x klappen en dan is de voorstelling alweer voorbij. Dat was genieten!
Nog 1x klappen en dan is de voorstelling alweer voorbij. Dat was genieten!
Beetje spannend: met Pinokkio op de foto.
Beetje spannend: met Pinokkio op de foto.
Bij de Theatershop kopen we de vrolijke cd van Pinokkio de Sprookjesmusical.
Bij de Theatershop kopen we de vrolijke cd van Pinokkio de Sprookjesmusical.

Praktische informatie

Pinokkio de Sprookjesmusical is t/m 28 februari 2016 te zien in het Efteling Theater. Een kaartje voor de eerste rang kost 19,50 euro en de tweede rang is 14,50 euro. Voor 24,50 euro zit je op een VIP plaats. Je kaartjes koop je direct bij het Efteling Theater via de website.

Wij vinden de voorstelling geschikt voor kinderen vanaf circa 5 jaar. Het is soms best spannend! Pinokkio de Sprookjesmusical duurt 1 uur en 15 minuten en er is geen pauze.

Heb jij Pinokkio de Sprookjesmusical al gezien? Of ga je er nog heen?

Meer lezen

Nieuwsgierig welke theatervoorstellingen er in 2015/2016 nog meer zijn te zien? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Efteling Theater. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Vorig artikelWolfsburg: Science center Phaeno met kinderen
Volgend artikelHalloween bij Julianatoren
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.