Op avontuur met Pippi in de Pippi Langkous musical

Hadden jullie al gemerkt dat we echte Pippi Langkous fans zijn? We bezochten in Zweden het Astrid Lindgren Varld (“Pippi park”) en Junibäcken. Maureen vierde in september een Pippi Langkous kinderfeestje en samen gingen we natuurlijk naar de Pippi Langkous musical. Alleen een bezoek aan de echte Villa Kakelbont op het Zweedse eiland Gotland ontbreekt nog aan ons lijstje…

Pippi Langkous Musical

In de periode september 2014 t/m februari 2015 toert de Pippi Langkous musical door Nederland en België. De musical vertelt het bekende verhaal van Pippi. In een notendop: Pippi komt in Villa Kakelbont wonen en ontmoet daar Tommie en Annika. In het dorp woont ook Tante Pastellia die de normen en waarden voor iedereen bewaakt, zij vindt dat Pippi naar een weeshuis moet en probeert dat op verschillende manieren voor elkaar te krijgen. Ondertussen is Pippi’s vader, een stoere zeerover, gevangen genomen. Hij kan alleen worden bevrijd in ruil voor een schat die verstopt is op de zolder van Villa Kakelbont. Samen met Tommie en Annika gaat Pippi op pad om haar vader te bevrijden. Erg makkelijk gaat dat niet, want onderweg komen ze piraten tegen die de schat willen afpakken.

Onze ervaring

We bezochten de Pippi Langkous musical in de Deventer Schouwburg. De zaal zat bijna helemaal vol, niet alleen met ouders met kinderen maar ook volwassenen zonder kinderen bezochten deze voorstelling. Vooraf hebben we op YouTube het filmpje van de musical gekeken. Eerlijk gezegd moest ik er op dat moment behoorlijk aan wennen, vooral omdat Pippi, Tommie en Annika worden gespeeld door volwassenen en Tante Pastellia door een man. Ik was benieuwd of ik dit tijdens de voorstelling storend zou vinden, maar niets was minder waar. Al vanaf het eerste begin werden we helemaal meegevoerd door het verhaal. Natuurlijk heb ik na afloop aan Maureen gevraagd wat ze er van vond, ze was heel duidelijk: “Het was een echt avontuur!”.

Erg knap vind ik hoe er met slechts 7 acteurs zo’n spetterende musical neergezet kan worden. Drie van de acteurs wisselden vaak en overtuigend van rol. Maureen vond Pippi Langkous zo echt, dat ze de volgende ochtend concludeerde: “Dit was de echte Pippi Langkous. In de zomer was ze in Zweden en nu hier. Het is wel heel knap dat ze Zweeds, Nederlands, Engels en Achterstevoren kan praten”. Een groter compliment kan deze Pippi volgens mij niet krijgen! Een opvallende bijrol was er weggelegd voor Meneer Nielsson, het aapje van Pippi. Hij zorgde voor een komische noot en wist zonder het gebruik van woorden veel duidelijk te maken.

Het decor was creatief vormgegeven. Eerder zagen we bij Kinderen voor Kinderen een vergelijkbaar concept. Verschillende losse onderdelen worden zo gedraaid dat ze een heel ander decor vormen. Op het eerste gezicht heel simpel, maar dat is een bedrieglijke eenvoud. Opvallend was het gebruik van het verticale vlak: regelmatig kwamen er decorstukken of andere attributen van bovenaf het toneel op. Ik ga daar niet meer over verklappen, want dan is de verrassing weg.

De muziek is herkenbaar en aanstekelijk. Voor een groot deel vrolijk, maar de serieuze kant wordt niet overgeslagen. Ter vergroting van de napret is er na afloop een cd te koop (15 euro). Ook is er andere merchandise van Pippi Langkous te koop die ik niet goedkoop vond. Het leuke Pippi-doe-boek hebben we daarom laten liggen. Wel kreeg Maureen een Pippi-popje omdat ze al zolang fan van Pippi Langkous is.

Aanrader met en zonder kinderen: de Pippi Langkous musical.
Aanrader met en zonder kinderen: de Pippi Langkous musical.
We kwamen meerdere klasgenootjes van Maureen tegen. Samen stuiterden ze door de Schouwburg van enthousiasme.
We kwamen meerdere klasgenootjes van Maureen tegen. Samen stuiterden ze door de Schouwburg van enthousiasme.
Pippi maakt de vloer schoon....
Pippi maakt de vloer schoon….
Samen met Tommy en Anika bij Villa Kakelbont.
Samen met Tommy en Annika bij Villa Kakelbont.
Wij hebben genoten!
Wij hebben genoten!

Wil jij ook naar deze geweldige Pippi Langkous musical? De speellijst is te vinden op de website van de Nationale Theaterkassa. De voorstelling duurt inclusief pauze 2 uur. Wij adviseren deze musical vanaf 6 jaar omdat het een behoorlijke tijd stil zitten is en het voor jongere kinderen op sommige momenten best overweldigend kan zijn. Is jouw 5-jarige een ervaren theaterbezoeker? Dan kan je ook prima samen naar deze musical.

Ben jij ook naar de Pippi Langkous musical geweest? Hoe vonden jouw kinderen deze voorstelling? Vertel het in een reactie hieronder.

Meer lezen

Nieuwsgierig naar andere theatervoorstellingen voor kinderen of meer Pippi Langkous? Klik & kijk hier:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelUit de oude doos: met de Lada in Polen in 1988
Volgend artikelWandelen met kinderen op de Posbank (5,4 km)
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.