Op vakantie naar Pula in Kroatië? Saskia was er met haar gezin. In dit blog lees je wat er te doen is in Pula met kinderen. Maar ook welke campings er in de buurt liggen en nog veel meer handige tips voor activiteiten en bezienswaardigheden in Pula.
Pula in Kroatië, stad met een roerige geschiedenis
Pula ligt in Kroatië, op het schiereiland Istrië. Het is de zuidelijkste stad van het schiereiland. De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat naar minstens de 5e eeuw voor Christus. Toen werd Pula voor het eerst genoemd in geschriften.
Sinds 177 voor Christus kwam Pula in Romeinse handen. In die periode groeide de stad uit tot meer dan 30.000 inwoners. Tijdens een burgeroorlog die jaren later volgde werd Pula helemaal vernietigd. In de 1e eeuw na Christus werd Pula weer opgebouwd. Uit die tijd stamt ook het beroemde Amfitheater.
De eeuwen die volgden bleven roerig voor Pula. Diverse grootmachten zwaaiden de scepter over de stad, waarvan de Venetianen het behoorlijk lang vol hielden. Wil je precies weten wie wanneer in Pula heerste? Dan moet je vooral even op Wikipedia kijken.
In dit blog maken we een sprong naar de meer recente geschiedenis. Tot 1918 hoorde Istrië bij Oostenrijk. Daarna annexeerde Italië het schiereiland. Na de Tweede Wereldoorlog werd besloten om Istrië aan Joegoslavië toe te voegen. De Italiaanse bewoners verlieten massaal de stad.
Pula is sinds 1991 onderdeel van Kroatië.
Ligging Pula in Kroatië:
Vakantie in Pula: 11 tips om met kinderen te doen
Tijdens onze vakantie in Kroatië verblijven we 12 nachten op Istrië. We verblijven op Camp Dvor, een kleine camping in het binnenland op circa een half uur rijden van Pula. Met onze kinderen van 10 en bijna 12 jaar oud gaan we naar Pula. Wat is er veel te doen in deze stad!
Onze 11 tips om met kinderen in Pula te doen deel ik hier op willekeurige volgorde met jullie. Na de korte opsomming volgt er per tip een uitgebreidere toelichting, met praktische informatie en onze eigen ervaringen.
11 tips voor Pula met kinderen, in willekeurige volgorde:
- Amfitheater van Pula
- Fort boven op de berg
- Romeinse poort
- Romeins mozaiek
- Tempel van Keizer Augustus
- Zerostrasse
- Snoep en ijs
- Aquarium Pula
- Parkje langs de kade
- Dolfijnexcursie vanuit Pula
- Lasershow in de haven van Pula
Daarnaast geven we allerlei praktische tips over campings en hotels, parkeren, je reis naar Pula en andere uitjes in de omgeving van Pula.
Tip: ga je met kleine kinderen naar Pula of ben je slecht ter been? Kies dan voor een tour met de Hop on Hop off-bus door Pula. Je tickets koop je makkelijk vooraf via deze website.
1. Amfitheater van Pula
Ga je naar Pula, dan ga je naar het Amfitheater. Wij parkeren onze auto in de buurt van het Amfitheater en lopen er meteen heen, zodat we de grotere drukte die later op de dag komt kunnen ontwijken.
“We gaan het Amfitheater toch niet van binnen bekijken?” onze twee kinderen hebben daar niet zoveel zin in. We gaan vooraf de discussie niet aan en besluiten ter plaatse te beslissen. Daar is de keuze snel gemaakt: “Ja, we gaan wel naar binnen.” Omdat ze zien dat er in het Amfitheater schaduw is zijn ze snel overtuigd.
Binnen ervaren we pas echt hoe groots dit bouwwerk is. Zelf nu nog, nu het Amfitheater maar deels intact is. Mijn man wil elk gaatje en hoekje bekijken, ik zoek met de kinderen een plekje op het gras in de schaduw.
Met z’n allen bezoeken we daarna het ondergrondse museum. Heerlijk koel is het daar. Alleen daarom al brengen we er best wat tijd door.
Entreeprijzen in 2019:
- 50 kuna voor volwassenen
- 25 kuna voor kinderen
2. Fort bovenop de berg
In Pula is het warm in de zomer, dus daar passen we onze wandelroute door de stad op aan. Nu we nog energie hebben en de zon niet op z’n hoogst staat, gaan we naar het fort dat bovenop een berg middenin Pula staat. Pfieuw, op het heetst van de dag zal dat geen fijne wandeling zijn…
Vanaf het fort kunnen we aan meerdere kanten over Pula, de kust en het binnenland uitkijken. Wat een schitterend uitzicht. Dit fort bevestigd de strategische ligging van de stad en verklaart meteen waarom er in het verleden zoveel om de stad is gevochten.
Verspreid door het fort zijn er mogelijkheden om spelletjes te spelen. Leuk voor de kinderen. Samen met de jongste speel ik een dominospel met zelf bedachte spelregels. De oudste kiest liever voor een bankje in de schaduw.
Entreeprijzen in 2019:
- 20 kuna voor volwassenen
- 5 kuna voor kinderen
3. Romeinse poort
Via allerlei kleine straatjes lopen we de berg weer af. Zo komen we uit in een van de winkelstraten van Pula. Het zijn vooral winkels die qua assortiment gericht zijn op toeristen, niet iets waar wij heel blij van worden.
De winkelstraat komt uit bij de Romeinse poort van Pula. Voor de kinderen is dit geen bezienswaardigheid die hoog op hun lijstje staat, maar wij vinden het wel interessant om de poort gezien te hebben.
4. Romeins mozaïek
Nu we toch met Romeinse overblijfselen bezig zijn… we gaan op zoek naar een Romeins mozaïek dat ergens in het centrum van Pula te vinden moet zijn. Google Maps leidt ons bijna naar de goede plek. Even navragen helpt ons het mozaïek te vinden. Tot onze verbazing zijn we hier de enige toeristen.
Het mozaïek is gratis te bezichtigen. We zijn het er alle vier over eens dat het heel knap gemaakt is.
5. Tempel van Keizer Augustus
Na het slenteren door de stad met een temperatuur die steeds verder toeneemt, daalt het enthousiasme om oudheden te bekijken. We bekijken de tempel van Keizer Augustus daarom alleen van buiten.
6. Zerostrasse
De perfecte plek om verkoeling te zoeken in Pula is in de Zerostrasse. Onder Pula is een stelsel te vinden van tunnels. Op vier verschillende plekken aan de rand van het oude centrum kun je er in. Verdwalen is onmogelijk, want de tunnels hebben een + vorm.
Als wij er zijn is er in de tunnels een fototentoonstelling over vervoer. Helemaal begrijpen waar het over gaat doen we niet. Toch spreekt het onderwerp van de foto’s het hele gezin aan. Ondertussen genieten we van de aangename temperatuur in de tunnel.
7. Snoep en ijs
Natuurlijk eten we op deze zomerse dag een ijsje in Pula. De keuze valt op ijssalon Flaviani waar ze op een voor ons nieuwe manier ijs presenteren