Recensie: De Kleine Zeemeermin van Theater Terra

De Kleine Zeemeermin is de nieuwste theatervoorstelling van Theater Terra. Saskia ging samen met Camiel (8 jaar) naar de premiere van deze kindermusical.

Het verhaal van De Kleine Zeemeermin

“Ga jij met mij mee naar De Kleine Zeemeermin” vraag ik aan Camiel. “Waar gaat het verhaal ook alweer over?” vraagt hij. Ik moet diep graven in mijn geheugen, maar dan weet ik het weer: “De Kleine Zeemeermin wordt verliefd op een mensen prins. Ze laat zich betoveren door de boze zeeheks zodat ze benen krijgt, maar in ruil daarvoor raakt ze wel haar mooie stem kwijt. Hoe het precies afloopt weet ik niet meer, maar bij sprookjes is dat meestal: en ze leefden nog lang en gelukkig“. Camiel kijkt blij: “Dat verhaal ken ik ook! Ik wil mee om De Kleine Zeemeermin in het theater te zien”.

Op weg naar De Kleine Zeemeermin in het theater.
Op weg naar De Kleine Zeemeermin in het theater.

Kindermusical De Kleine Zeemeermin

We zitten keurig op tijd in de zaal. “Mam, er zijn bijna alleen maar meisjes hier” fluistert Camiel in mijn oor. “Zullen wij dan kijken of het ook leuk is voor jongens?” stel ik voor. Dat vindt hij een goed idee. Voor ons zien we ondertussen zeepbellen naar beneden komen, leuk passend bij het verhaal van deze musical.

Dan gaat het gordijn open en zijn we onder water. We maken kennis met Rana (de kleine zeemeermin), haar oma, haar vader Neptunus en het grappige zeepaardje en stekelvis. Het zijn poppen die kundig door de acteurs worden voortbewogen.

Heel nieuwsgierig wat Theater Terra deze keer gaat laten zien.
Heel nieuwsgierig wat Theater Terra deze keer gaat laten zien.
Hij is er klaar voor.
Hij is er klaar voor.

Rana, de kleine zeemeermin

Rana wordt bijna 15 jaar en vanaf die leeftijd mogen zeemeerminnen boven water kijken. Ze kan niet wachten tot het zover is. Ondertussen zien we de prins varen. Hij houdt van de zee en hoort opeens een bijzondere stem. De stem van Rana die voor het eerst boven water komt en zingt. Ze wordt hopeloos verliefd op hem en hij op haar stemgeluid.

Ik zal niet verklappen hoe het verhaal precies verloopt, maar het verhaal zoals ik me dat herinnerde zien we op toneel voor ons gebeuren. De scenes met de gemene zeeheks vind ik best spannend voor kinderen, Camiel zegt daarover later: “Ik vond de zeeheks het leukste, vooral als ze heel gemeen ging lachen, zo van haa-haa-haa”. Daarbij imiteert hij precies haar harde stemgeluid.

Natuurlijk loopt de theaterversie van De Kleine Zeemeermin goed af, dat is het fijne van sprookjes.

De voorstelling wordt gespeeld met levensgrootte poppen.
De voorstelling wordt gespeeld met levensgrootte poppen.

Sfeervol decor

Bij De Kleine Zeemeermin verplaatst het verhaal zich meerdere keren van de onderwaterwereld naar boven water. Dat is vernuftig opgelost met het decor. Door het eenvoudig laten zakken van panelen met ‘water’ gaan we van de ene naar de andere wereld. Lichteffecten maken het daarna helemaal af. Er wordt maar beperkt gebruik gemaakt van andere decorstukken, alleen de boot van de prins zien we op verschillende manieren terug. Erg knap dat met zo weinig attributen zo goed de sfeer neer wordt gezet.

Tijdens de voorstelling is er een moment dat er wordt gewerkt met licht dat best lang aan en uit flitst. Ik vind dat zelf niet prettig om naar te kijken en kan me voorstellen dat het voor mensen met lichtflitsgevoeligheid zoals bij epilepsie nog vervelender kan zijn.

Is De Kleine Zeemeermin ook leuk voor jongens?

En dan de grote vraag: is De Kleine Zeemeermin ook leuk voor jongens? Onze inschatting is dat het kinderpubliek voor zo’n 95% uit meisjes bestaat. Nu ben ik niet heel erg van het onderscheid maken naar sekse, dus ben ik benieuwd naar de mening van Camiel hierover. Hij vat het mooi samen: “De voorstelling is vooral leuk als je van zeemeerminnen houdt”. Het maakt dus niet uit of je kind een meisje of een jongetje is, als ze zeemeerminnen maar leuk vinden!

Staande ovatie en bloemen voor de cast.
Staande ovatie en bloemen voor de cast.
Camiel weet het zeker, De Kleine Zeemeermin is een leuke voorstelling als je van zeemeerminnen houdt.
Camiel weet het zeker, De Kleine Zeemeermin is een leuke voorstelling als je van zeemeerminnen houdt.

Praktische informatie De Kleine Zeemeermin

De Kleine Zeemeermin is een familiemusical van Theater Terra, bij ons bekend van o.a. Welterusten, Kleine Beer en Kikker is Jarig. De Kleine Zeemeermin is voor kinderen van 6 jaar en ouder. Wat ons betreft een goede leeftijdsindicatie omdat het af en toe best spannend is. De totale voorstelling duurt iets meer dan een uur en heeft geen pauze.

Er wordt (nog?) geen cd van de voorstelling verkocht. Jammer, want de cd van Kikker is Jarig zingen we nog steeds graag mee. Dat hadden we met de liedjes van De Kleine Zeemeermin ook willen doen.

Theatervoorstelling De Kleine Zeemeermin is in de Nederlandse theaters te zien van januari t/m mei 2018. De volledige speellijst is hier te vinden.

Ga jij de komende maanden naar deze familiemusical?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke theatervoorstellingen voor kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Wij bezochten de premiere van De Kleine Zeemeermin op uitnodiging. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.