Recensie: De Nieuwe Kleren van de Keizer in het theater

Ken jij het sprookje van De Nieuwe Kleren van de Keizer? Ja, inderdaad, dat sprookje waarbij de keizer in z’n blote kont loopt en iedereen zegt dat hij zulke mooie kleding aan heeft. Een hedendaagse versie is dit seizoen als musical in het theater te zien. Birgit van ons flexteam* ging met haar dochter Sophie voor ons een kijkje nemen.

Op naar de première van De Nieuwe Kleren van de Keizer

In theater de Purmaryn in Purmerend mogen Sophie en ik de première van de musical De Nieuwe Kleren van de Keizer bezoeken. Purmerend ligt bij ons in de buurt, maar het is even spannend of we op tijd komen want de brug over de A8 heeft en storing en blijft open staan. Gelukkig ken ik de sluiproutes en prima op tijd komen we aan bij het theater. De rode loper ligt buiten, want er worden vandaag ook een aantal BN-ers verwacht zoals het bij een echte première hoort.

Eenmaal binnen mag Sophie meedoen aan een schmink workshop. Ze leert hoe ze haar eigen arm kan beschilderen, met een mooi resultaat als gevolg. Dan roept de omroepster dat de voorstelling bijna gaat beginnen. We mogen de grote zaal in. Sophie en ik zitten op rij 7 en kunnen alles heel goed zien.

Het sprookje De Nieuwe Kleren van de Keizer is een familievoorstelling van Langhout theaterproducties. Er wordt ons een vrolijke voorstelling beloofd die het sprookje van Hans Christiaan Andersen, dat in 1837 geschreven is, nieuw leven inblaast.

Met kinderen naar het theater is altijd een feestje, maar tijdens een premiere is het feest nog groter.

Musical De Nieuwe Kleren van de Keizer

Het verhaal van De Nieuwe Kleren van de Keizer speelt zich af in het hier en nu, 2016 dus. Alfons (Sabrine Hallewas) is een jongetje dat op het schoolplein wordt gepest. Hij heeft geen hippe kleding aan en hij mag niet meedoen met de rest. De kinderen met wie hij een spelletje basketbal wil spelen laten hem links liggen. Verdrietig met zijn beer Benny in zijn armen, begint hij te fantaseren….

“Wat als hij nou ook eens hele rijke ouders had die hem alles konden geven?”

“Speelgoed, snoep, kleding en een mooi huis, misschien woonde hij dan wel in een kasteel?”

Dan lijkt zijn fantasie werkelijkheid te worden, en stapt Alfons in zijn eigen sprookje.

Hij heeft de beschikking over zijn eigen kamerheer (Hans Langhout) die hem op zijn wenken bedient en zijn dukaten worden beheerd door de Minister van Financiën (Roland Posthuma). Hij heeft de hele dag een vriendinnetje die met hem wil spelen, namelijk Roodkapje (Quinty Appel).

Alfons met zijn lakeien.

De Nieuwe Kleren van de Keizer

De Nieuwe Kleren van de Keizer

Zijn moeder (Mascha Bakker) houdt vanuit de hemel een oogje in het zeil. Af en toe kan hij met haar praten door heel hard “beng” te roepen. Zij waarschuwt hem ervoor dat je met ijdelheid niet ver komt, en dat er belangrijkere dingen in het leven zijn.

Doordat Alfons heel veel geld uitgeeft is de bodem van de schatkist in zicht. Er kunnen er geen nieuwe kleren worden gekocht voor Keizertjes-dag, tot grote schrik van Alfons. Hiervoor lijkt een oplossing te komen als Alfons bezoek krijgt van Engelien en Huupke (Käthe Staallekker en Brian Verhagen). Zij krijgen zijn laatste 100 dukaten uit het reservepotje van de minister en gaan aan de slag met de nieuwe kleren voor de keizer.

Hoe dit afloopt gaan we natuurlijk niet verklappen, je moet het echt zelf gaan bekijken.

De Nieuwe Kleren van de Keizer

De Nieuwe Kleren van de Keizer

Onze ervaring

Sophie en ik hebben echt genoten van de leuke teksten, de humor en de liedjes die door de cast vertolkt worden. Vooral het humoristische aspect viel mij op, ook voor volwassen toeschouwers zitten er echt leuke stukjes in en regelmatig hoor je mensen schaterlachen in de zaal.

Er zit een leuk interactief deel waarin de zaal wordt betrokken bij het verhaal. De kinderen en ouders gaan er helemaal in mee, erg leuk om te zien!

De kostuums zien er heel mooi en verzorgd uit. De decors zijn simpel maar hierdoor niet minder leuk.

 

Praktische informatie De Nieuwe Kleren van de Keizer

De musical De Nieuwe Kleren van de Keizer is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Vooraf kan er een kleurplaat worden gedownload op de website van Langhout theaterproducties. Na afloop van de voorstelling wordt de winnaar bekend gemaakt en dit kind mag op het podium zijn prijs in ontvangst komen nemen, hoe leuk is dat!

De cast komt na afloop de foyer in voor een meet & greet. Ze nemen echt de tijd voor een foto momentje en hebben aandacht voor de kinderen.

De voostelling duurt 1 uur en 20 minuten. De complete speellijst is te vinden op de website van Langhout Theater.

Ga jij dit theaterseizoen naar De Nieuwe Kleren van de Keizer?

Meet & Greet De Nieuwe Kleren van de Keizer

Meer lezen

Op zoek naar meer theaterrecensies? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

*Ons flexteam bestaat uit een groep trouwe lezers die af en toe inspringt. Bijvoorbeeld als het vaste team agenda technisch niet kan of als we geen kinderen in een bepaalde leeftijdscategorie hebben. Heel fijn, want zo missen jullie niets!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.