Ka-Blamm: een knallende voorstelling over ruziemaken en bijleggen

Ka-Blamm van Theater Sonnevanck is een voorstelling vol vuur, vriendschap en hoop. Over vrienden die ruziemaken en het bijleggen. Karijn beleefde samen met haar 5-jarige dochter een spannende en grappige middag.

Theatervoorstelling Ka-Blamm van Theater Sonnevanck

Het is begin oktober als we ons klaarmaken voor de première van Ka-Blamm. In de trein van Deventer naar Enschede, de thuisbasis van het jeugdtheatergezelschap, is de sfeer opgetogen en een tikkeltje gespannen. “Ik heb kriebels in mijn benen,” zegt mijn dochter.

Vanaf het station is het nog een paar minuten lopen naar het kleine sfeervolle theater.

Ka-Blamm Theater Sonnevanck
Aangekomen bij het theater
Bij de ingang van het theater
Bij de ingang van het theater
Ka-Blamm Theater Sonnevanck
Premiere!

Eenmaal binnen in het kleine sfeervolle theater beklimmen mijn 5-jarige dochter en ik de trapjes van de tribune. Op de vloer van het podium ligt wit zeil. Dat vinden we bijzonder. Er op staan grote houten blokken waarop stoelen staan en muziekinstrumenten: verschillende gitaren en een hangende xylofoon. De piano is aan de achterkant voorzien van tl-buizen.

Ka-Blamm knalt van het toneel

Het licht dimt, twee muzikanten nemen plaats en beginnen rustig te spelen. Stuiterend van de energie komen Chris (Chris Peters) en Juul (Judith Noyons) op het toneel. De één gehuld in een donkergroen sporttenue, en het haar strak in een staart, de ander in een grijs sportpak en met halflang haar.

De twee vrienden willen een club oprichten. Dat staat vast. Maar met wie, en hoe moet die heten? Elke keuze blijkt voer voor strijd. De vrienden discussiëren, bekvechten en duwen en trekken er op los. Tot ze zo boos zijn dat ze naar hun mama’s- de muzikanten- vertrekken. En dan nemen de muzikanten de emoties over. De muziek gaat van boos naar bedaard en stemt weer tot hoop.

Geboeid kijkt ze naar de voorstelling
Geboeid kijkt ze naar de voorstelling

Met elk plan voor de club van de gouden regenboog (de naam staat inmiddels vast) begint het duo voortvarend. Ze knuffelen elkaar en vertellen enthousiast over hun ideeën. Maar telkens blijken de driftkoppen het over alles oneens te zijn. En zoals kinderen dat doen, manipuleren ze elkaar, schermen met de kennis en vaardigheid van hun mama’s, gooien ze rechtvaardigheid in de strijd (dit is zo oneerlijk) of worden de tranen ingezet. Alles om hun zin te krijgen.

Het levert heerlijk herkenbare scènes op voor ouders en kinderen. Wanneer de vrienden ruziën om wie welke kleur mag bij het schilderen van een regenboog, krijg ik het idee dat de schrijfster bij ons thuis geluisterd heeft naar mijn twee dochters als ze beide een kleurplaat inkleuren: “Jij hebt de geel al heel lang, nu mag ik.” “Maar geel is mijn lievelingskleur!!”

De acteurs krijgen een daverend applaus
De acteurs krijgen een daverend applaus

Wat vinden we van Ka-Blamm?

Mijn dochter van vijf zit tijdens de voorstelling dicht tegen me aan. Als de strijd op het toneel wel wat erg heftig wordt, kruipt ze achter me weg. De muziek doet haar telkens ontspannen en als de muzikanten neuriën, neuriet ze zachtjes mee. Om de grapjes in de voorstelling lacht ze hardop. De drie kwartier durende voorstelling volgt ze ademloos.

Op weg naar huis heeft ze het hoogste woord. Dat zij en haar grote zus ook vaak ruzie hebben. En dat je dan “gewoon omstebeurt met de geel moet doen.” Wijsneuzerig voegt ze er aan dat “als je allebei iets niet wil doen, dat je dan samen iets anders bedenkt.” Hé, de theorie kent ze wel, denk ik bij mezelf. Dat ze begrepen heeft waar de voorstelling over gaat, is duidelijk. En als ze in bed fluistert dat ze nog eens naar Ka-Blamm wil, weet ik het zeker: we vonden het allebei een geweldige voorstelling.

Praktische info

Ka-Blamm speelt van 7 oktober tot en met 9 december 2018. De voorstelling duurt drie kwartier en is geschikt voor iedereen vanaf 4 jaar. Kijk voor de complete speellijst op de website van Theater Sonnevanck.

Meer lezen

Dit seizoen vaker naar het theater met je kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

We bezochten de premiere van Ka-Blamm op uitnodiging van Theater Sonnevanck. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.