Rhythm of the Dance met kinderen

Ik heb getwijfeld of ik deze blog zou schrijven. Is Rhythm of the Dance een uitje dat ik zou aanraden met kinderen? Het ligt totaal niet voor de hand om met kinderen naar een Ierse dansvoorstelling te gaan. Laten we alleen al beginnen met het tijdstip van aanvang. In ons geval was dat om 20 uur, gelukkig wel op een zaterdagavond maar dan nog is het voor een 7-jarige heel laat. Maar ik heb met KidsErOpUit een missie: ik wil ouders inspireren om ook minder voor de hand liggende uitjes en vakanties met kinderen te doen. Daarom vandaag een hele onverwachte theatervoorstelling om met kinderen heen te gaan. Of met 1 kind, dat vind je portemonnee vast plezieriger…..

Waarom Rhythm of the Dance?

In mei/juni kopen wij onze theaterkaartjes voor het komende theaterseizoen. We zorgen dat er voor iedereen wat leuks bij zit. Sinds de kinderen ongeveer 2 jaar oud zijn bezoeken we ook kindervoorstellingen. Soms zijn er voorstellingen die één van ons leuk vindt en dan gaan we met iemand anders. Zo zou ik met een goede vriendin naar Rhythm of the Dance gaan, maar zij was vanwege persoonlijke omstandigheden verhinderd. Redelijk last-minute zocht ik dus nieuw gezelschap, helaas was bijna iedereen nog druk met Sinterklaas vieren, verjaardagen, familieverplichtingen of hielden ze niet van Ierse dans of hadden ze geen oppas. Gerard houdt er niet zo van, maar wilde anders wel mee gaan als we oppas konden vinden. Tja, ik zocht eigenlijk iemand die echt plezier zou beleven aan het overgebleven kaartje….. en toen viel m’n blik op Maureen! Zo kwam het dat ik een paar uur later theater Orpheus in Apeldoorn binnen stapte met mijn 7-jarige dochter. Nog wel enigszins onzeker of ze het leuk zou vinden of niet.

De voorstelling

Rhythm of the Dance bestaat in 2014 alweer 15 jaar en toert tot eind december door Nederland. Voor diegene die het niet kennen: het is een mix van Ierse dans, muziek en zang. Zowel ouderwetse folklore als nieuwe dans. Kenmerkend is het tapdansen. Helemaal als de dansers op een rij staan en het voetenwerk precies gelijk gaat is dit erg mooi om te zien. Op het YouTube is dit filmpje te zien dat een goed beeld geeft:

We zaten op rij 3 en nadat iedereen z’n plekje had gevonden gingen de zaallichten uit. Er klonk spannende muziek en er ging een zoeklicht over het podium. Oei, dit was wel erg imponerend. Maar na een minuut werd het lichter op het podium, werd de muziek vriendelijker en kwamen de dansers. Naast mij ging Maureen wat rechter op zitten en ik zag haar genieten. Vooral het dansen vond ze geweldig, halverwege de voorstelling fluisterde ze in mijn oor: “Mama, dit is het mooiste wat ik ooit gezien heb….”, later volgden er nog een paar knuffels. Zelf kwam ik ook ogen tekort. Ik genoot van de spetterende show, maar misschien wel meer van het meisje naast me. Wow, wat geweldig om dit samen met haar te mogen ervaren. Dit was echt een schot in de roos en voor herhaling vatbaar.

Het sfeervolle decor van Rhythm of the Dance.
Het sfeervolle decor van Rhythm of the Dance.
Met grote dochter naar een grote mensen voorstelling.
Met grote dochter naar een grote mensen voorstelling.
Na afloop met een van de danseressen op de foto en dvd laten signeren.
Na afloop met een van de danseressen op de foto en dvd laten signeren.

Napret & handige tips

Het nadeel van theater is dat een voorstelling helaas na zo’n 2 uur voorbij is. Om de sfeer langer vast te houden én de napret te vergroten kopen we altijd een cd van een voorstelling als deze er is. We hebben inmiddels een aardige collectie… Van Rhythm of the Dance verkopen ze cd’s en dvd’s. We kozen voor de dvd en deze hebben we al meerdere keren bekeken. Maureen danst elke keer vrolijk mee en wij mogen naar haar voorstelling kijken. Helemaal leuk was dat er na afloop van de voorstelling twee dansers naar de foyer kwamen en een handtekening op de dvd hebben gezet. Het maakte het avondje uit voor Maureen helemaal af.

Wil jij ook met je kind naar een grote mensen theatervoorstelling? Dan hebben we deze tips voor je:

  • Neem je eigen stoelverhoger mee, deze liggen niet standaard klaar bij een voorstelling voor volwassenen. Wij gebruikten de opblaasbare BubbleBum.
  • Zorg dat je je auto strategisch parkeert (= dichtbij de uitgang) zodat je snel en makkelijk weg kan na afloop. Wij vonden het erg fijn dat we met een paar minuten uit de parkeergarage waren en niet achteraan een lange rij hoefden aan te sluiten.
  • Koop vooraf een uitrijkaart als de parkeergarage bij het theater hoort.

Niet elke voorstelling is geschikt voor kinderen. Denk alleen al aan het latere tijdstip, dat zou ik op een doordeweekse dag niet doen. Ook cabaret lijkt me voor basisschoolleerlingen niet zo geschikt. Wel leuk: dans, musical en muziek. Kijk hierbij goed naar je kind en ga op je gevoel af. Ik verheug me in ieder geval al op volgend jaar en hoop dan met Maureen een dansvoorstelling te bezoeken met Oost-Europese dans.

Ga jij weleens met je kinderen naar het theater? En heb je ook al eens een grote mensen voorstelling met hen bezocht? Vertel het in een reactie hieronder.

Meer lezen

Op zoek naar meer theater inspiratie? Klik & kijk hier om onze ervaringen te lezen:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.