Stedentrip Rotterdam met kinderen: uitjes en overnachten in een wereldstad

Een stedentrip Rotterdam met kinderen is één van de leukste citytrips die je kunt doen. Rotjeknor is een heuse wereldstad. Maar tegelijkertijd kun je er met kinderen prima rondlopen en is overal vermaak voor ze. In dit blog zetten we onze suggesties voor een weekendje Rotterdam met kinderen op een rijtje. Toffe uitjes en de beste lunch- en overnachtingsplekken komen langs, en natuurlijk hebben we ze allemaal zelf getest. 

Stedentrip Rotterdam met kinderen

Niet lullen, maar poetsen. Zo kenmerken mensen de Rotterdamse mentaliteit. Toch is dat maar één deel van de stad. Ja, de stad ademt iets rauws, het is niet overal even chique. De haven neemt een belangrijke plaats in de stad in. Maar het is ook een stad van creatievelingen, een stad met prachtige plekjes en een mondiale vibe.

De activiteiten die je tijdens een weekendje Rotterdam met kinderen kunt doen, zijn dan ook heel divers. Laat je inspireren door onze tips en stel een programma samen dat past bij jouw gezin. 

Tip: koop vooraf de Rotterdam Welcome Card!

Meer informatie over de Rotterdam Welcome Card

Activiteiten met kinderen in Rotterdam: wat is er te doen?

Omdat er zoveel te beleven is met kinderen in Rotterdam, hebben we de uitjes geordend. Naar musea, uitjes in de haven en op het water, overige uitjes en de leukste speeltuinen. Er is namelijk nogal veel te doen in Rotterdam met kinderen! 

Wil je meerdere uitjes met elkaar combineren en meer van de stad zien? Kies dan tijdens je stedentrip Rotterdam met kinderen voor de hop-on-hop-off bus.

Tickets hop-on-hop-off bus

Kindvriendelijke musea in Rotterdam

Aan kindermusea geen gebrek in Rotterdam. Onze favorieten op een rijtje.

Maritiem Museum

Een stad met een wereldhaven herbergt natuurlijk een Maritiem Museum. Een waar belevingsmuseum waar je de wereld van de scheepvaart, booreilanden, cruiseschepen en nog veel meer.

Het Maritiem Museum is leuk voor alle leeftijden. Peuters en kleuters vermaken zich op de bovenste verdieping bij speelparadijs Professor Plons. Oudere kinderen voelen zich eerder aangetrokken tot alle interactieve mogelijkheden die het museum heeft.

Vergeet trouwens niet om naar buiten te gaan. Daar kun je echte schepen van binnen bekijken.

Lees in dit blog alles over het Maritiem Museum. 

Geen Museumkaart? Koop dan online je kaartje voor het Maritiem Museum.

Tickets Maritiem Museum

Stedentrip Rotterdam met kinderen
Een helikopter laten landen doe je in het Maritiem Museum.

Belasting- en Douanemuseum

In een oud stukje van Rotterdam zijn drie panden omgetoverd tot het Belasting- en Douanemuseum. Hier wanen kinderen zich even een heuse douanier die de koffers checkt. Met een speurtocht kunnen ze vervolgens door het museum en leren ze alles over belastingen, smokkelwaar en zelfs over bolletjesslikkers. 

Lees het blog over het Belasting- en Douanemuseum.

Stedentrip Rotterdam met kinderen museum
De douaniers nemen hun taak heel serieus in het Belasting- en Douanemuseum.

Boijmans van Beuningen

Zeg je Rotterdam, dan zeg je Boijmans van Beuningen. Helaas is dit museum voor een grootschalige renovatie gesloten tot 2026. Delen van de collectie zijn op andere plekken in de stad te zien. Kijk vooraf goed op de website van het museum voor het actuele programma.

‘Buurman’ op het Museumpark is de Kunsthal. Hier zijn ook heel regelmatig, maar in vakanties zeker, activiteiten voor kinderen gepland.

Lees in dit blog over de eerdere ervaringen van Saskia en haar gezin in het Boijmans van Beuningen

Het bewegend beeld geeft een bijzondere ervaring
Het bewegend beeld geeft een bijzondere ervaring.

Wereldmuseum Rotterdam

Omdat Rotterdam als havenstad een wereldwijde connectie heeft zal het niet verbazen dat er een echt ‘Wereldmuseum’ in Rotterdam is. In het Wereldmuseum staan andere culturen centraal. Ondertussen leren we meer over het koloniale verleden van Nederland. Voor kinderen is er een speurtocht en er worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd.

Een absolute aanrader is de expo Superstraat. In Superstraat kijk je binnen bij allemaal verschillende Rotterdamse wereldburgers. In ieder huis is iets leuks te doen. Zo kun je zelf boodschappen scannen in de toko, een kostuum maken voor het Zomercarnaval of een wolkenkrabber bouwen met witte Lego. Superstraat is elke woensdagmiddag en op zaterdag en zondag geopend.

Lees hier het blog over Wereldmuseum Rotterdam

In het Wereldmuseum mogen de speurtochtboekjes gewoon op de vitrine worden gelegd.
In het Wereldmuseum mogen de speurtochtboekjes gewoon op de vitrine worden gelegd.
Kun jij alle boodschappen op je lijstje vinden in de toko? Superstraat is de toffe kinderexpo van het Wereldmuseum.
Kun jij alle boodschappen op je lijstje vinden in de toko? Superstraat is de toffe kinderexpo van het Wereldmuseum.

Villa Zebra

Dan is er nog Villa Zebra. Dit kunstmuseum richt zich specifiek op kinderen. Voor de jongsten is er ruimte om al spelenderwijs in aanraking te komen met kunst. Oudere kinderen kunnen zelf aan de slag. 

Nadeel van Villa Zebra is dat ze nogal strikt omgaan met de leeftijdsgrenzen. Dat kan onhandig c.q. niet leuk zijn als je meerdere kinderen hebt en deze in verschillende leeftijdscategorieën vallen. Ook als je kind zich niet ‘leeftijdsadequaat’ ontwikkelt kan dat voor een minder leuke ervaring zorgen.

Lees hier het blog over Villa Zebra

Knutselen bij Villa Zebra.
Knutselen bij Villa Zebra.

Mariniersmuseum

Je moet ervan houden, maar voor wie alles wil weten over de marine vroeger en nu, is bij het Mariniersmuseum aan het goede adres. Kinderen kunnen een speurtocht doen, er is een trainingsparcours te volgen en je kunt oefenen met schieten op een modern piratenschip.

Tijgeren, klimmen, zwieren aan een touw; deze uitdagingen komt een echt marinier ook tegen.
Tijgeren, klimmen, zwieren aan een touw; deze uitdagingen komt een echt marinier ook tegen.

Museum Rotterdam

Toegegeven, niet heel Museum Rotterdam vinden onze kinderen interessant. Het liefst blijven ze plakken in het gedeelte Kidstown, waar ze heerlijk kunnen spelen. Toch is de hoofdvestiging van het museum best een bezoekje waard. De wisselende tentoonstellingen geven een goed beeld van Rotterdam en zijn inwoners.

Museum Rotterdam heeft twee vestigingen. Deze hoofdlocatie met wisselende expo’s is onderin het Timmerhuis, het paradepaardje onder de werkplekken van de gemeente Rotterdam. Als je door het museum loopt, zie je boven je de ambtenaren lopen, een grappig effect. De Museum Rotterdam-vestiging aan de Coolhaven staat helemaal in het teken van de Tweede Wereldoorlog.

Zo cool, met Duplo en houtentreinrails kunnen kids hun eigen Rotterdam bouwen.
Zo cool, met grote Duploblokken en houtentreinrails kunnen kids hun eigen Rotterdam bouwen.

Trammuseum RoMeO

Heb jij een voertuigenliefhebbertje in huis? Ga dan zeker naar trammuseum RoMeO. In een voormalige tramremise (die uiteraard uitstekend per tram te bereiken is) staan prachtige oude trams opgesteld. Van april tot en met oktober gaan één zondag per maand de deuren open voor publiek. Het trammuseum wordt in stand gehouden door bevlogen en buitengewoon sympathieke vrijwilligers die over een schat aan kennis beschikken. 

RoMeO is een ware schatkamer. Onze kinderen kijken hun ogen uit, vooral de paardentram vinden ze fascinerend. Bij de entreeprijs inbegrepen (5 euro, prijspeil 2019) is een rondrit door de stad in een antieke tram. Ik vind het heel bijzonder als we met het oude bakbeest langs het hypermoderne centraal station van nu rijden.

Deze bestuurder brengt ons wel even naar het Centraal Station.
Deze bestuurder brengt ons wel even naar het Centraal Station.

Havenstad Rotterdam met kinderen

Wat een stedentrip Rotterdam met kinderen anders maakt dan een citytrip naar andere steden, is de aanwezigheid van de grote haven. Hierdoor zijn er heel veel unieke uitjes in Rotterdam. We zetten ze voor je op een rij.

Tweede Maasvlakte en Futureland

Saskia ging met haar gezin naar de Tweede Maasvlakte en ontdekte in het bezoekerscentrum van Futureland welke uitbreidingen van Rotterdam op stapel stonden.

Met de Futureland Express, een bus, maak je een begeleide tour over de Maasvlakte. De enorme loodsen, de onbemande karren die af en aan rijden, de hallen vol met de gekste voorwerpen, zoals wegwerpaanstekers: het maakt op de kinderen enorme indruk.

Lees hier meer over de ervaringen met Futureland op de Tweede Maasvlakte

Over de Tweede Maasvlakte
Wat een tof uitje, over de Tweede Maasvlakte met de Futureland Express.

Rondvaart door de Rotterdamse havens

Met Spido kun je met een boot door de Rotterdamse havens. De kinderen van Saskia waren onder de indruk van alle hijskranen en containers. Onderweg doe je de Erasmusbrug en Hotel New York aan, markante locaties in Rotterdam. Een rondvaart duurt 75 minuten. Ideaal om even bij te komen maar toch wat te zien tijdens een stedentrip Rotterdam met kinderen. 

Lees hier het blog over de rondvaart door de Rotterdamse haven.

Let op, de rondvaart met Spido is vaak volgeboekt. Koop daarom je ticket vooraf online.

Tickets rondvaart

Vanaf de Spido turen naar de containers
Vanaf de Spido turen naar de containers.

Splashtours

Sightseeing in Rotterdam kan uiteraard met de metro en te voet. Maar met een amfibiebus is een beleving op zich. Met de amfibiebus bekijk je het gebied rondom de Euromast en de Kop van Zuid. Zowel vanaf de weg als vanaf het water. Een bus die het water in rijdt en verder vaart, dat is wel een heel bijzondere ervaring voor kinderen. 

Lees hier het blog over Splash Tours.

Zorg ervoor dat je je tickets voor de Splash Tour vooraf koopt.

Koop hier je tickets voor Splash Tour

Met de bus door het water stedentrip Rotterdam met kinderen
Zo rijd je op de weg, en zo vaar je in het water met de bus.

Wereldhavendagen in Rotterdam

Een van de allerleukste evenementen zijn de Wereldhavendagen. Tijdens een stedentrip Rotterdam met kinderen kijk je dan helemaal je ogen uit. De Wereldhavendagen zijn altijd begin september. Boek maar meteen een overnachting (zie tips hieronder), want er is zoveel te doen, te beleven en te zien dat je je makkelijk twee dagen kunt vermaken.

Wat er te doen is tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam met kinderen? Bezoek hele grote schepen, doe mee aan workshops en kijk je ogen uit bij de vele demonstraties. Dit hebben ze niet eerder gezien!

Lees hier het blog over de Wereldhavendagen

De helikopter haalt het slachtoffer op.
De helikopter haalt het slachtoffer op tijdens een demonstratie.

Speurtocht en rondleiding SS Rotterdam

Een rondleiding met een gids over dit beroemde schip maakt dat je veel meer hoort en ziet dan als je zelf zou gaan. Saskia en haar kinderen kregen een tour over het SS, en die ging van de machinekamer tot op het dek. Ze leerden alles over de geschiedenis, speelden een potje schaak, testten de ligstoelen op het dek en droomden weg bij de pianomuziek in de feestzaal. 

Bij de start van de rondleiding over de SS krijg je een duidelijke uitleg
Bij de start van de rondleiding over de SS krijg je een duidelijke uitleg.

Kids Marina

Bij Kids Marina in de binnenstad van Rotterdam mogen kinderen zelf met een bootje varen. Als ouder vaar je natuurlijk mee, dus pret gegarandeerd. Het is geen goedkope activiteit, maar wel eentje die echt past bij een stedentrip in een havenstad.

Lees hier het blog over Kids Marina.

Daar gaan we!
Daar gaan we!

Wat is er nog meer te doen in Rotterdam met kinderen?

Met al deze tips kun je al meerdere citytrips Rotterdam met kinderen vullen. Maar er is nog veel meer te doen! Lees onze andere tips voor uitjes in Rotterdam hieronder.

Diergaarde Blijdorp

Net als Amsterdam heeft Rotterdam nog een dierentuin in de stad. Blijdorp opende al in 1855. Blijdorp is in zeven continenten verdeeld. Giraffen spot je in Afrika, ijsberen in Antarctica. Het bezoek aan een dierentuin is een klassieker onder de uitjes met kinderen. En misschien ook wel tijdens een bezoek aan Rotterdam, omdat het één van de oudste dierentuinen van Nederland is. 

Lees in dit blog meer over Diergaarde Blijdorp.

Koop vooraf online je entreekaartje voor Diergaarde Blijdorp. 

Entreekaartje Diergaarde Blijdorp

IJsberen in Rotterdam
IJsberen in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam.

Euromast

Een van de Rotterdamse klassiekers is de Euromast. Neem plaats op een van de bankjes en draai rustig omhoog. Zo heb je het allermooiste uitzicht over Rotterdam met kinderen. Natuurlijk stap je ook naar buiten om zo met de wind in je haren over de haven en de Maas uit te kijken.

Lees hier het blog over de Euromast

Voor de Euromast staat vaak een lange rij. Het is aan te raden om vooraf een kaartje te kopen, dat scheelt weer wachten.

Tickets Euromast

Kijken naar alle boten, (vracht)auto’s en gebouwen. Rotterdam in miniatuur vanuit de lucht.

Miniworld Rotterdam

Voor treinliefhebbers is een bezoek aan Miniworld Rotterdam erg leuk. Bij deze gigantische modelspoorbaan kijk je je ogen uit. 

Lees hier het blog over Miniworld Rotterdam

Ook voor Miniworld Rotterdam kun je vooraf online je kaartjes kopen.

Entreekaartjes Miniworld Rotterdam

Op de knopjes drukken is voor kinderen erg leuk. Wat gaat er deze keer bewegen?
Op de knopjes drukken is voor kinderen erg leuk. Wat gaat er deze keer bewegen?

Markthal Rotterdam

Een van de meest markante gebouwen van Rotterdam is de Markthal. Een architectonisch hoogstandje waarvan vooral het rijkelijk gedecoreerde plafond veel indruk maakt. Zorg dat je wat ruimte in je buik hebt als je hierheen gaat, want er zijn heel wat lekkere dingen te koop.

Lees in dit blog meer over de Markthal

Het plafond straalt je tegemoet.
Het plafond van de Markthal straalt je tegemoet.

Kubuswoningen bekijken

Tegenover de Markthal is een ander bijzonder bouwwerk te vinden: de kubuswoningen. Hoe gek wil je het maken met je huis? Nou, de kubuswoningen maken het dol met al hun schuine wanden. Een van de kubuswoningen is van binnen te bekijken. Stayokay heeft een vestiging in een deel van de kubuswoningen, een ideale plek om in Rotterdam met kinderen te overnachten (zie hieronder voor meer info).

Lees hier het blog over de kubuswoningen

Vlak voor de deur van de Stayokay in de kubuswoningen.
Vlak voor de deur van de Stayokay in de kubuswoningen.

Leuke speeltuinen in Rotterdam en omgeving

Even geen zin in de drukte van de stad? Dan heeft Rotterdam heel wat leuke speeltuinen.

Speelpolder De Bergse Vallei

Aan de rand van Rotterdam ligt het Lage Bergse Bos. Er zijn leuke korte wandelroutes te lopen, waarbij je onderweg de kans hebt een Schotse Hooglander tegen het lijf te lopen. Favoriet van onze kinderen is in dit bos speelpolder De Bergse Vallei. Op twee plekken kun je via keien in een watertje oversteken. Je kunt ook de superwiebelige wiebelbrug nemen.

Natuurlijk moet daarna nog op de klimberg gespeeld worden. Voor de kleintjes is er een enorme zandbak (mét waterpomp, hoera!) waar je vanaf het terras van restaurant Bergsche Plas goed zicht op hebt.

Stapstenen, altijd een goed idee. Deze prachtexemplaren liggen in de Bergse Vallei.
Stapstenen, altijd een goed idee. Deze prachtexemplaren liggen in de Bergse Vallei.

Natuurspeelplaats De tuin van Floddertje

Niet in de stad, maar net erbuiten vind je natuurspeelplaats De Tuin van Floddertje. Met openbaar vervoer of de fiets ben er vanuit het centrum in een half uur. Het is een heerlijke plek om lekker uit te razen en te kliederen met modder.

Lees hier het blog over natuurspeeltuin Floddertje

Bij Tuin van Floddertje kan je peuter of kleuter heerlijk in de modder spelen.

Speelnatuur Schieveen

Nog zo’n parel net buiten de stadsgrenzen is Belevenisboerderij Schieveen. De speelnatuur van OERRR! nodigt uit tot spelen, maar in de stal zijn ook altijd wel lammetjes of kalfjes te aaien. Voor een klein bedrag koop je melk voor de lammetjes of voer voor de kippen. Struinen maar!

Lees hier het hele blog over speelnatuur Schieveen

Spelen, sjouwen, lammetjes de fles geven; Belevenisboerderij Schieveen is een heerlijke plek.
Spelen, sjouwen, lammetjes de fles geven; Belevenisboerderij Schieveen is een heerlijke plek.

Gemeentelijke speeltuinen

In bijna elke wijk in Rotterdam vind je wel een gemeentelijke speeltuin. Dit zijn goed onderhouden, leuke speeltuinen waar je voor 1 of 2 euro entree prima wat tijd door kunt brengen. Allemaal hebben ze wel een kantine waar je limonade, koffie en tosti’s kunt kopen.

Zo heb je in de wijk Schiebroek De Torteltuin. Het voorste deel van de speeltuin is ingericht voor kleinere kinderen, met glijbaantje, een schommel en een grote zandbak. Loop je verder de goed omheinde tuin in, staat er een heel mooi en uitdagend klimtoestel met bruggen, touwen en torentjes. Wat de kinderen het tofst vinden, is het enorme wagenpark met skelters, stepjes, fietsen en driewielers, waarmee ze het hele terrein over mogen crossen. Oh ja, en vergeet de kabelbaan niet!

In de wijk 110-Morgen is ‘Speeltuin 110-Morgen’. Deze speeltuin is redelijk recent opgeknapt en er is (onder meer) een fantastisch klimhuis met glijbanen en een springkussen. Net buiten de ring is er Speeltuin Het Oude Noorden. Het speelgedeelte is hier wat kleiner, maar er is wel een heerlijk groot voetbalveld bij voor wie echt even lekker wil uitrazen.

Ook een leuke is Speelcentrum Weena, recht tegenover Miniworld. Hoewel hartje centrum, speel je hier lekker rustig. Voor ouders zijn er voldoende bankjes om even bij te komen van het wandelen door de stad.

Speeltuin 110-Morgen is een van de gemeentelijke speeltuinen waar je voor een habbekrats heerlijk kunt spelen.
Speeltuin 110-Morgen is een van de gemeentelijke speeltuinen waar je voor een habbekrats heerlijk kunt spelen.

Plaswijckpark

Alle Rotterdams kennen Plaswijckpark. Plaswijckpark begon als een wandelpark met wat speeltoestellen en dieren. Inmiddels is het park uitgegroeid tot een volwaardig pretpark, waar je kids zich met gemak de hele dag kunnen vermaken. En met de komst van het binnengedeelte is een bezoek ook met slecht weer mogelijk. Laat je verrassen door het kabouterpad, de kabelbaan boven het water en de bijzondere binnenspeeltuin. Een must-do tijdens een stedentrip naar Rotterdam met je kinderen. 

Lees hier het blog over Plaswijckpark.

Bij Plaswijckpark kun je spelen, dieren aaien, zwemmen en nog veel meer. Avonturenbeek is een topfavoriet bij onze kinderen.
Bij Plaswijckpark kun je spelen, dieren aaien, zwemmen en nog veel meer. Avonturenbeek is een topfavoriet bij onze kinderen.

De Speeldernis

Wil je de stad niet uit, maar wel even ravotten, denk dan eens aan de Speeldernis. Het is een van de bekendste natuurspeelplekken in de stad. Hier geen fancy klimtoestellen, maar wel een speelvijver, veel zand en boomstammetjes om mee te sjouwen. Een schone set kleding mee is wel een aanrader.

Speeltuin De Kievit

Voor De Kievit moet je ook weer de stad uit, naar Berkel en Rodenrijs om precies te zijn. Wij gaan er heen op een dag dat de kinderen dringend uitgelaten moeten worden en worden blij verrast. Het is zo leuk dat we de hele middag blijven. Het terrein is groot en de speeltuin is ruim opgezet zodat er veel ren- en picknickruimte is. Er is voor peuters een aparte klimhoek en er is een geitenboerderijtje, waar dieren wonen die zich graag laten aaien door kinderen. De Kievit is open van april tot oktober en heeft twee verwarmde zwembaden, die opengaan bij voldoende belangstelling.