Een stedentrip Rotterdam met kinderen is één van de leukste citytrips die je kunt doen. Rotjeknor is een heuse wereldstad. Maar tegelijkertijd kun je er met kinderen prima rondlopen en is overal vermaak voor ze. In dit blog zetten we onze suggesties voor een weekendje Rotterdam met kinderen op een rijtje. Toffe uitjes en de beste lunch- en overnachtingsplekken komen langs, en natuurlijk hebben we ze allemaal zelf getest.
Stedentrip Rotterdam met kinderen
Niet lullen, maar poetsen. Zo kenmerken mensen de Rotterdamse mentaliteit. Toch is dat maar één deel van de stad. Ja, de stad ademt iets rauws, het is niet overal even chique. De haven neemt een belangrijke plaats in de stad in. Maar het is ook een stad van creatievelingen, een stad met prachtige plekjes en een mondiale vibe.
De activiteiten die je tijdens een weekendje Rotterdam met kinderen kunt doen, zijn dan ook heel divers. Laat je inspireren door onze tips en stel een programma samen dat past bij jouw gezin.
Tip: koop vooraf de Rotterdam Welcome Card!
Meer informatie over de Rotterdam Welcome Card
Activiteiten met kinderen in Rotterdam: wat is er te doen?
Omdat er zoveel te beleven is met kinderen in Rotterdam, hebben we de uitjes geordend. Naar musea, uitjes in de haven en op het water, overige uitjes en de leukste speeltuinen. Er is namelijk nogal veel te doen in Rotterdam met kinderen!
Wil je meerdere uitjes met elkaar combineren en meer van de stad zien? Kies dan tijdens je stedentrip Rotterdam met kinderen voor de hop-on-hop-off bus.
Kindvriendelijke musea in Rotterdam
Aan kindermusea geen gebrek in Rotterdam. Onze favorieten op een rijtje.
Maritiem Museum
Een stad met een wereldhaven herbergt natuurlijk een Maritiem Museum. Een waar belevingsmuseum waar je de wereld van de scheepvaart, booreilanden, cruiseschepen en nog veel meer.
Het Maritiem Museum is leuk voor alle leeftijden. Peuters en kleuters vermaken zich op de bovenste verdieping bij speelparadijs Professor Plons. Oudere kinderen voelen zich eerder aangetrokken tot alle interactieve mogelijkheden die het museum heeft.
Vergeet trouwens niet om naar buiten te gaan. Daar kun je echte schepen van binnen bekijken.
Lees in dit blog alles over het Maritiem Museum.
Geen Museumkaart? Koop dan online je kaartje voor het Maritiem Museum.
Belasting- en Douanemuseum
In een oud stukje van Rotterdam zijn drie panden omgetoverd tot het Belasting- en Douanemuseum. Hier wanen kinderen zich even een heuse douanier die de koffers checkt. Met een speurtocht kunnen ze vervolgens door het museum en leren ze alles over belastingen, smokkelwaar en zelfs over bolletjesslikkers.
Lees het blog over het Belasting- en Douanemuseum.
Boijmans van Beuningen
Zeg je Rotterdam, dan zeg je Boijmans van Beuningen. Helaas is dit museum voor een grootschalige renovatie gesloten tot 2026. Delen van de collectie zijn op andere plekken in de stad te zien. Kijk vooraf goed op de website van het museum voor het actuele programma.
‘Buurman’ op het Museumpark is de Kunsthal. Hier zijn ook heel regelmatig, maar in vakanties zeker, activiteiten voor kinderen gepland.
Lees in dit blog over de eerdere ervaringen van Saskia en haar gezin in het Boijmans van Beuningen.
Wereldmuseum Rotterdam
Omdat Rotterdam als havenstad een wereldwijde connectie heeft zal het niet verbazen dat er een echt ‘Wereldmuseum’ in Rotterdam is. In het Wereldmuseum staan andere culturen centraal. Ondertussen leren we meer over het koloniale verleden van Nederland. Voor kinderen is er een speurtocht en er worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd.
Een absolute aanrader is de expo Superstraat. In Superstraat kijk je binnen bij allemaal verschillende Rotterdamse wereldburgers. In ieder huis is iets leuks te doen. Zo kun je zelf boodschappen scannen in de toko, een kostuum maken voor het Zomercarnaval of een wolkenkrabber bouwen met witte Lego. Superstraat is elke woensdagmiddag en op zaterdag en zondag geopend.
Lees hier het blog over Wereldmuseum Rotterdam
Villa Zebra
Dan is er nog Villa Zebra. Dit kunstmuseum richt zich specifiek op kinderen. Voor de jongsten is er ruimte om al spelenderwijs in aanraking te komen met kunst. Oudere kinderen kunnen zelf aan de slag.
Nadeel van Villa Zebra is dat ze nogal strikt omgaan met de leeftijdsgrenzen. Dat kan onhandig c.q. niet leuk zijn als je meerdere kinderen hebt en deze in verschillende leeftijdscategorieën vallen. Ook als je kind zich niet ‘leeftijdsadequaat’ ontwikkelt kan dat voor een minder leuke ervaring zorgen.
Lees hier het blog over Villa Zebra
Mariniersmuseum
Je moet ervan houden, maar voor wie alles wil weten over de marine vroeger en nu, is bij het Mariniersmuseum aan het goede adres. Kinderen kunnen een speurtocht doen, er is een trainingsparcours te volgen en je kunt oefenen met schieten op een modern piratenschip.
Museum Rotterdam
Toegegeven, niet heel Museum Rotterdam vinden onze kinderen interessant. Het liefst blijven ze plakken in het gedeelte Kidstown, waar ze heerlijk kunnen spelen. Toch is de hoofdvestiging van het museum best een bezoekje waard. De wisselende tentoonstellingen geven een goed beeld van Rotterdam en zijn inwoners.
Museum Rotterdam heeft twee vestigingen. Deze hoofdlocatie met wisselende expo’s is onderin het Timmerhuis, het paradepaardje onder de werkplekken van de gemeente Rotterdam. Als je door het museum loopt, zie je boven je de ambtenaren lopen, een grappig effect. De Museum Rotterdam-vestiging aan de Coolhaven staat helemaal in het teken van de Tweede Wereldoorlog.
Trammuseum RoMeO
Heb jij een voertuigenliefhebbertje in huis? Ga dan zeker naar trammuseum RoMeO. In een voormalige tramremise (die uiteraard uitstekend per tram te bereiken is) staan prachtige oude trams opgesteld. Van april tot en met oktober gaan één zondag per maand de deuren open voor publiek. Het trammuseum wordt in stand gehouden door bevlogen en buitengewoon sympathieke vrijwilligers die over een schat aan kennis beschikken.
RoMeO is een ware schatkamer. Onze kinderen kijken hun ogen uit, vooral de paardentram vinden ze fascinerend. Bij de entreeprijs inbegrepen (5 euro, prijspeil 2019) is een rondrit door de stad in een antieke tram. Ik vind het heel bijzonder als we met het oude bakbeest langs het hypermoderne centraal station van nu rijden.
Havenstad Rotterdam met kinderen
Wat een stedentrip Rotterdam met kinderen anders maakt dan een citytrip naar andere steden, is de aanwezigheid van de grote haven. Hierdoor zijn er heel veel unieke uitjes in Rotterdam. We zetten ze voor je op een rij.
Tweede Maasvlakte en Futureland
Saskia ging met haar gezin naar de Tweede Maasvlakte en ontdekte in het bezoekerscentrum van Futureland welke uitbreidingen van Rotterdam op stapel stonden.
Met de Futureland Express, een bus, maak je een begeleide tour over de Maasvlakte. De enorme loodsen, de onbemande karren die af en aan rijden, de hallen vol met de gekste voorwerpen, zoals wegwerpaanstekers: het maakt op de kinderen enorme indruk.
Lees hier meer over de ervaringen met Futureland op de Tweede Maasvlakte.
Rondvaart door de Rotterdamse havens
Met Spido kun je met een boot door de Rotterdamse havens. De kinderen van Saskia waren onder de indruk van alle hijskranen en containers. Onderweg doe je de Erasmusbrug en Hotel New York aan, markante locaties in Rotterdam. Een rondvaart duurt 75 minuten. Ideaal om even bij te komen maar toch wat te zien tijdens een stedentrip Rotterdam met kinderen.
Lees hier het blog over de rondvaart door de Rotterdamse haven.
Let op, de rondvaart met Spido is vaak volgeboekt. Koop daarom je ticket vooraf online.
Splashtours
Sightseeing in Rotterdam kan uiteraard met de metro en te voet. Maar met een amfibiebus is een beleving op zich. Met de amfibiebus bekijk je het gebied rondom de Euromast en de Kop van Zuid. Zowel vanaf de weg als vanaf het water. Een bus die het water in rijdt en verder vaart, dat is wel een heel bijzondere ervaring voor kinderen.
Lees hier het blog over Splash Tours.
Zorg ervoor dat je je tickets voor de Splash Tour vooraf koopt.
Koop hier je tickets voor Splash Tour
Wereldhavendagen in Rotterdam
Een van de allerleukste evenementen zijn de Wereldhavendagen. Tijdens een stedentrip Rotterdam met kinderen kijk je dan helemaal je ogen uit. De Wereldhavendagen zijn altijd begin september. Boek maar meteen een overnachting (zie tips hieronder), want er is zoveel te doen, te beleven en te zien dat je je makkelijk twee dagen kunt vermaken.
Wat er te doen is tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam met kinderen? Bezoek hele grote schepen, doe mee aan workshops en kijk je ogen uit bij de vele demonstraties. Dit hebben ze niet eerder gezien!
Lees hier het blog over de Wereldhavendagen
Speurtocht en rondleiding SS Rotterdam
Een rondleiding met een gids over dit beroemde schip maakt dat je veel meer hoort en ziet dan als je zelf zou gaan. Saskia en haar kinderen kregen een tour over het SS, en die ging van de machinekamer tot op het dek. Ze leerden alles over de geschiedenis, speelden een potje schaak, testten de ligstoelen op het dek en droomden weg bij de pianomuziek in de feestzaal.
Kids Marina
Bij Kids Marina in de binnenstad van Rotterdam mogen kinderen zelf met een bootje varen. Als ouder vaar je natuurlijk mee, dus pret gegarandeerd. Het is geen goedkope activiteit, maar wel eentje die echt past bij een stedentrip in een havenstad.
Lees hier het blog over Kids Marina.
Wat is er nog meer te doen in Rotterdam met kinderen?
Met al deze tips kun je al meerdere citytrips Rotterdam met kinderen vullen. Maar er is nog veel meer te doen! Lees onze andere tips voor uitjes in Rotterdam hieronder.
Diergaarde Blijdorp
Net als Amsterdam heeft Rotterdam nog een dierentuin in de stad. Blijdorp opende al in 1855. Blijdorp is in zeven continenten verdeeld. Giraffen spot je in Afrika, ijsberen in Antarctica. Het bezoek aan een dierentuin is een klassieker onder de uitjes met kinderen. En misschien ook wel tijdens een bezoek aan Rotterdam, omdat het één van de oudste dierentuinen van Nederland is.
Lees in dit blog meer over Diergaarde Blijdorp.
Koop vooraf online je entreekaartje voor Diergaarde Blijdorp.
Entreekaartje Diergaarde Blijdorp