Saalbach Hinterglemm: wandelparadijs voor gezinnen

Wist je dat Saalbach Hinterglemm een wandelparadijs is voor gezinnen? Zo is er zelfs een speciale Kids Hiking Challenge of kan je op avontuur met expeditie Kodok. Nieuwsgierig geworden? In dit blog vertelt onze blogger Yvonne er alles over.  

Saalbach Hinterglemm in Oostenrijk, wandelparadijs voor gezinnen

Voordat ik in ga op de vele wandelmogelijkheden in Saalbach Hinterglemm, eerst even wat geografische kennis over deze bestemming.

Saalbach Hinterglemm is gelegen in de Oostenrijkse deelstaat Salzburgerland. Het maakt deel uit van het district Zell am See en bestaat uit de dorpen Saalbach en Hinterglemm. De omgeving is indrukwekkend met prachtige uitzichten op de Pinzgauer Grasberge en wat verderop de Kitzbüheler Alpen. Vanuit Nederland rijd je er in zo’n 10 uur naar toe.

Met de Jokercard die je krijgt bij minimaal één overnachting bij een aangesloten accommodatie, kan je gratis gebruik maken van diverse kabelbanen. Daarmee kan je genieten van meer dan 400 kilometer aan wandel- en mountainbikepaden. Maar dat niet alleen, Saalbach Hinterglemm richt zich specifiek op gezinnen en dat merk je aan alles.

Zo heeft Saalbach Hinterglemm een speciale ‘kinder hike challenge’ met een breed aanbod van gethematiseerde gezinswandelingen. In dit blog vertel ik je er alles over. 

Wil je meteen al een impressie van Saalbach Hinterglemm en de wandelmogelijkheden? Bekijk dan het filmpje hieronder.

Kids Hiking Challenge 

Nu onze kleuter D. ruim 5 jaar oud is en we inmiddels ook een baby hebben van zo’n 8 maanden, is het tijd dat D. zelfstandig wandelingen loopt. Werd hij voorheen nog wel eens getild in de rugdrager, is dat nu geen optie meer. Onze baby A. van 8 maanden zit nu in de rugdrager en D. is inmiddels ook te zwaar om lange stukken te tillen.

Dat betekent een nieuwe uitdaging, want D. heeft niet altijd zin om hele stukken te wandelen en niet alle wandelingen zijn qua afstand en moeilijkheidsgraad geschikt voor jonge kinderen. ”Zo’n breed pad vind ik echt saai, mama” zegt D. steevast als we een breed gravel pad lopen. Ook dat is een belangrijke: de wandeling moet ook nog een beetje spannend of uitdagend zijn.

Op de website van Saalbach Hinterglemm lees ik over de Kids Hiking Challenge. De Kids Hiking Challenge bestaat uit vijf leuke, uitdagende familiewandelingen waarbij er bij elke wandeling controlepunten zijn. Voor elke wandeling krijgen de kinderen punten, hebben ze twee wandelingen volbracht levert dat een bronzen medaille op, drie wandelingen een zilveren medaille en vier of meer een gouden medaille. 

De Kids Hiking Challege daagt kinderen uit om te gaan wandelen, onderweg zijn er diverse controleposten.
De Kids Hiking Challege daagt kinderen uit om te gaan wandelen, onderweg zijn er diverse controleposten.

Wandelroutes van de Kids Hiking Challenge

Er zijn vijf wandelingen die deel uit maken van de Kids Hiking Challenge:

  • Treetop Path
  • Motivity Path
  • Educational Hiking Trail
  • Fairytale Forest
  • Schattberg Summit Roundwalk (Opgelet: deze wandeling is wat moeilijker en vraagt ook om goede (berg)schoenen)

Tijdens ons verblijf in Saalbach Hinterglemm lijkt het ons leuk om een paar van deze wandelingen te doen. We kiezen voor het Treetop path en de Educational Hiking Trail. Eerst gaan we naar het VVV kantoor in Saalbach om de Kids Hiking Challenge folder op te halen. Op deze folder staan de wandelingen en vooral belangrijk; de ‘afteken symbolen’ voor de controleposten tijdens de wandeling. 

Treetop Path wandeling 

De eerste wandeling die we doen van de Kids Hiking Challenge is het Treetop Path, dit is de boomtoppenwandeling die start vanaf de Golden Gate Bridge aan het einde van de vallei in Saalbach Hinterglemm. Het is misschien wel de meest spectaculaire wandeling die we maken, want we lopen zo’n 30 meter boven de grond. 

Onderweg zijn er informatieborden en leuke spelletjes voor de kinderen. Ook komen we de controleposten tegen.”Daar is er één!” roept D. enthousiast als hij het rode kastje ziet. Met een tang knipt hij het eerste symbool in de controle kaart. 

Het Treetop Path is zo’n 1,5 kilometer en start bij de Golden Gate Bridge. Let op; deze wandeling gaat dus over de Golden Gate Bridge en boomtoppenpad en hiervoor moet je wel entree betalen. Volwassen vanaf 16 jaar betalen 11 euro en kinderen vanaf 4 jaar betalen 7,50 euro (prijspeil 2020). De wandeling is niet geschikt voor wandelwagens.

Het Treetop Path is de boomtoppenwandeling die start vanaf de Golden Gate Bridge aan het einde van de vallei in Saalbach Hinterglemm.
Het Treetop Path is de boomtoppenwandeling die start vanaf de Golden Gate Bridge aan het einde van de vallei in Saalbach Hinterglemm.
Deze 'wipfelwandelweg' is 2 kilometer lang en loopt 30 meter boven de grond, daarmee is het de hoogste boomtoppenwandeling van Europa.
Deze ‘wipfelwandelweg’ is 2 kilometer lang en loopt 30 meter boven de grond, daarmee is het de hoogste boomtoppenwandeling van Europa.
Er zijn allerlei leuke activiteiten onderweg.
Er zijn allerlei leuke activiteiten onderweg.
Aan het einde van van het Tree Top Path is nog een behendigheidsparcours.
Aan het einde van van het Tree Top Path is nog een behendigheidsparcours.

Educational Hiking Trail 

De tweede wandeling die we maken is de Educational Hiking Trail, de naam zegt het al; tijdens deze wandeling zijn er informatieborden die alles vertellen over de flora en fauna. Eerlijk gezegd, interesseert onze kleuter dat wat minder, maar hij vindt het wandelpad maar wat spannend. We lopen over houten, wiebelige, bruggetjes, springen van kei naar kei om een riviertje over te steken en wandelen langs nieuwsgierige koeien door een almweide.

De Educational Hiking Trail begint aan de ‘end of the valley’, je volgt eerst het brede pad dat voorbij Teufelswasser loopt en een klein kapelletje passeert. Na zo’n 10 minuten wandelen zie je dan het startpunt van de Educational Hiking Trail. De wandeling is zo’n 2 kilometer en niet geschikt voor kinderwagens. 

De Educational Trail is een prachtige familiewandeling en start bij de 'end of the valley'.
De Educational Trail is een prachtige familiewandeling en start bij de ‘end of the valley’.
Het educational path is een afwisselende wandeling, over bruggetjes en almweides.
Het educational path is een afwisselende wandeling, over bruggetjes en almweides.
Over 'spannende' paadjes vindt onze kleuter wandelen wel leuk.
Over ‘spannende’ paadjes vindt onze kleuter wandelen wel leuk.

De andere wandelingen van de Kids Hiking Challenge 

Helaas hadden wij niet de tijd om de andere drie wandelingen te maken van de Kids Hiking Challenge. Wil je meer weten of deze wandelingen, kijk dan op de website van Saalbach Hinterglemm. Ook kan je daar de brochure downloaden, waarbij exact staat aangegeven wat het beginpunt is van de wandelingen. 

Andere familiewandelingen in Saalbach Hinterglemm

Naast de vijf wandelingen van de Kids Hiking Challenge zijn er nog meer speciale familiewandelingen in Saalbach Hinterglemm. Tijdens ons verblijf in Saalbach Hinterglemm liepen we Montelino’s adventure path, een stukje van de Wildlife trail en deden we de expeditie Kodok. 

Montelino’s adventure path

”Is het een schattenjacht?” vraagt D. als ik de folder van Montelino’s adventure path laat zien. ”Ja, eigenlijk wel, maar we moeten geen schatten zoeken maar de vrienden en het speelgoed van kleine clown Montelino”. antwoord ik. D. kijk me wat vreemd aan: ”Waarom dan?”

Het verhaal is dat de kleine clown Montelino alleen maar wilde gamen en daardoor zijn vrienden en speelgoed verwaarloosde. Op een dag waren al zijn vrienden en zijn speelgoed verdwenen. De clown was daarom heel erg verdrietig en kon niet meer lachen. Tijdens de wandeling moeten we op zoek naar de vrienden en het speelgoed. 

We nemen de bergbaan omhoog en gaan naar het bergstation van de Kohlmais. Vanaf daar zien we de wandeling al aangegeven. Bij het bergstation staat het eerste ‘station’ waarin een groot boek ligt waar het verhaal wordt beschreven. Maar onze kleuter rent al vooruit, iets verderop ziet hij het eerste speelstation al liggen. Het is een soort van trekpop en D. moet een dansje doen. 

Na hier even ‘gespeeld’ te hebben lopen we door naar het volgende speelstation, ook daar is weer van alles te beleven. Van dennenappels gooien tot een spannend toverbos waar je dieren moet zoeken. D. vergeet helemaal dat hij aan het wandelen is en rent van station naar station.

Montelino's adventure path is een speciale familiewandeling waarin de clown Montelino centraal staat.
Montelino’s adventure path is een speciale familiewandeling waarin de clown Montelino centraal staat.
Onderweg moeten we allerlei opdrachten uitvoeren.
Onderweg moeten we allerlei opdrachten uitvoeren.
Met steeds een nieuwe opdracht is wandelen heel leuk.
Met steeds een nieuwe opdracht is wandelen heel leuk.
Halverweg de wandeling komen we bij een mooie berg hut, de Panorama alm, hier is een leuke speeltuin voor de kids en heerlijk zitten voor de ouders.
Halverweg de wandeling komen we bij een mooie berg hut, de Panorama alm, hier is een leuke speeltuin voor de kids en heerlijk zitten voor de ouders.

Halverwege komen we bij de Panorama alm, een heerlijke plek om even wat te eten of te drinken. Voor de kinderen is een mooie speeltuin, een zwemmeertje en er is zelfs een klein museum. Na hier een uurtje gezeten te hebben, lopen we door naar het middenstation waar de wandeling eindigt en waar ook een leuke waterspeeltuin is. 

Montelino’s Adventure Path is zo’n 2,5 kilometer en duurt ongeveer 1,5 uur. De wandeling is ook geschikt voor kinderwagens. Halverwege is een mooie stop de Panorama alm.  

Expedition Kodok

Expeditie Kodok is een 3 kilometer lang pad langs verschillende speelstations. Doel is om het spoor van Kodok de Kobold te volgen en aan hand van geheime aanwijzingen de magische kristallen te vinden.

De Kobold heeft namelijk geheimzinnige toverkrachten gekregen en haalt gemene streken uit op de berg. Aan de hand van aanwijzingen bij de speelstations is het zoeken naar de verstopplaatsen van de kristallen, om zo de toverkrachten van hem af te nemen. 

”Dat lijkt me leuk!” zegt D. als hij van de dame bij het dalstation van Hinterglemm een echte schatkaart ontvangt. We kunnen kiezen om de toch met of zonder GPS-apparaat te lopen. D. is met 5 jaar nog wat klein daarvoor, dus we kiezen om alleen de schatkaart te gebruiken. 

Bij het dalstation van Hinterglemm krijgen we een schatkaart en kunnen we kiezen of we een GPS willen gebruiken.
Bij het dalstation van Hinterglemm krijgen we een schatkaart en kunnen we kiezen of we een GPS willen gebruiken.

We nemen de lift omhoog van de Reiterkogelbaan en beginnen de wandeling. Het eerste stuk van de wandeling is een breed pad, wat ook geschikt is voor wandelwagens. Daarna gaat het over in een smal pad, wat niet meer toegankelijk is voor wandelwagens.

Vanaf de start van de wandeling zien we allerlei speelstations. Er is van alles te beleven, van behendigheidsspellen tot tunnels of een parcours waar je omhoog moet klimmen met touwen. Het wordt nog spannender als we door een nauwe kloof moeten lopen, voorzien van het geluid van een brullende beer. Op het einde van de wandeling is het schieten met een waterkanon. ”Dat vond ik echt het leukste mama, later word ik ook brandweerman.” zegt een tevreden kleuter bij het eindpunt van de wandeling.

Bij de start van de wandeling kan je kiezen of de de GPS wandeling doet of de 'normale'.
Bij de start van de wandeling kan je kiezen of de de GPS wandeling doet of de ‘normale’.
Ook bij expeditie Kodok zijn allerlei activiteiten onderweg.
Ook bij expeditie Kodok zijn allerlei activiteiten onderweg.
Natuurlijk vond onze kleuter deze het leukste: als een brandweerman spuiten met het water.
Natuurlijk vond onze kleuter deze het leukste: als een brandweerman spuiten met het water.

Expeditie Kodok is overigens ook de ideale oefentrail voor aspirant-geocachers! Je kan deze wandeling met of zonder GPS doen. Een GPS kan je gratis lenen bij het dalstation, met een identiteitsbewijs als borg. Aan het einde van de wandeling is een mooi restaurant met terras in de zon. 

Wildlife trail 

Bij het einde van de Educational hiking trail, zien we ook de Wildlife trail liggen. Dit is de nieuwste familiewandeling van Saalbach Hinterglemm. Zoals de naam al doet vermoeden zie je tijdens deze wandeling onderweg allerlei ‘wildlife’. Sommige in het echt en andere als een mooi houten uitgesneden ‘standbeeld’.

Bij het startpunt van de wandeling kan je de Wildlife quiz-folder meenemen met daarop allelei vragen. De kinderen kunnen dan een echte ‘wildlife-ranger’ worden en een medaille ophalen als ze de vragen goed hebben beantwoord. 

De Wild Life trail kan je combineren met de Educational trail, beide starten ze bij de 'end of the valley'.
De Wild Life trail kan je combineren met de Educational trail, beide starten ze bij de ‘end of the valley’.

Wandelen in Saalbach Hinterglemm, handig om te weten 

De familiewandelingen in Saalbach Hinterglemm zijn allemaal tussen de 2 en 5 kilometer. Op de website van Saalbach Hinterglemm kan je exacte informatie vinden over bijvoorbeeld begin- en eindpunten. De wandelingen zijn allemaal gratis toegankelijk, voor de Treetop trail moet je wel toegang betalen. 

Een aantal wandelingen zijn geschikt voor wandelwagens, maar andere niet, ook dit staat aangegeven op de website. Ondanks dat de wandelingen niet heel lang zijn, is het verstandig om altijd voldoende drinken mee te nemen, een jasje en zonnebrand. Bij elke wandeling is een leuke berghut in de buurt om wat te eten of drinken, maar er zijn ook genoeg mooie plekjes voor een fijne picknick. 

Ligging Saalbach Hinterglemm

Ligging Saalbach Hinterglemm:

Wist jij dat er zoveel toffe familiewandelingen zijn in Saalbach Hinterglemm?

Meer lezen

We hebben veel meer tips voor een toffe zomervakantie. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met regio Saalbach Hinterglemm. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.