9x waarom Schouwen-Duiveland met kinderen zo leuk is

Schouwen-Duiveland is het noordelijkste schiereiland van Zeeland en staat bekend om haar mooie dorpjes, brede stranden en uitgebreide wandel- en fietsmogelijkheden. Blogger Yvonne nam de proef op de som en geeft 9 redenen waarom een bezoek aan Schouwen-Duiveland met kinderen zo leuk is.

Schouwen-Duiveland in Zeeland: een veelzijdige vakantiebestemming op 1,5 uur rijden van Utrecht

Qua vakantiewensen zijn wij een beetje verwend. We houden van sportieve activiteiten, maar ook van rust en ontspanning, van gezellige dorpjes en stadjes, maar ook van mooie natuur en vergezichten. En ja, zo’n bestemming moet ook nog eens geschikt zijn voor een peuter van bijna 4 jaar. ”Ga eens naar Zeeland,” zegt een collega van mij. ”Hmmm, wel een eind rijden voor alleen maar een weekendje,” antwoord ik. ”Nee joh, Schouwen-Duiveland ligt helemaal in het noorden van Zeeland, vanaf Utrecht rijd je daar in 1,5 uur naar toe.”

9 tips voor Schouwen-Duiveland met kinderen

Met die informatie besluit ik ’s avonds toch maar eens te googelen. Ik lees dat Schouwen-Duiveland zich kenmerkt door mooie dorpjes, brede duinen, mooie stranden en lange dijken langs het water. Ook ligt in Schouwen-Duiveland het grootste bos van Zeeland, Boswachterij Westerschouwen, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Dat klinkt toch wel heel leuk én vooral heel familie vriendelijk.

In dit filmpje krijg je alvast een indruk:

De hoogste tijd om dat zelf eens te ervaren, we gaan een weekendje naar Schouwen-Duiveland en overnachten bij Landal Resort Haamstede. Conclusie: een bezoek aan Schouwen-Duiveland met kinderen is de reis waard. Hieronder lees je 9 redenen en tips voor een bezoek aan Schouwen-Duiveland met kinderen.

# 1 Brede duinen, schoonste stranden én de meeste zon van Nederland

Zeeland heeft de meest zonuren van heel Nederland. Een ander groot pluspunt vind ik de brede en vooral schone stranden. In Schouwen-Duiveland zijn meerdere mooie stranden, waaronder het strand bij opgang Vuurtorenpad. De naam van het strand verwijst naar vuurtoren Westerlicht die vlakbij ligt.

Via een brede trap kom je bij het familiestrand van Domeinen 2.
Via een brede trap kom je bij het familiestrand van Domeinen 2.

Een ander mooi strand is De Domeinen. De Domeinen zijn vier stranden naast elkaar op de kop van Westenschouwen. Wij gaan naar familie- en sportstrand Rotonde, deze ligt onderaan ‘de trap’ bij Westenschouwen. ”Mama optillen?” vraagt Dinand, kijkend naar de grote trap die voor hem ligt. Inderdaad, het is een behoorlijke klim, maar bovenaan heb je prachtig uitzicht op het brede strand en de Oosterscheldekering. Een heerlijk strand dat nog niet is omgeven door hoge stenen gebouwen of door een breed geasfalteerde boulevard.

Eindeloos spelen en zandkastelen bouwen.
Eindeloos spelen en zandkastelen bouwen.

Het strand heeft meerdere strandpaviljoens en een blauwe vlag. Dit is een internationale milieuonderscheiding die wordt toegekend aan stranden die hebben aangetoond schoon en veilig te zijn. Deze stranden hebben onder andere een uitstekende zwemwaterkwaliteit en een EHBO post en reddingsmateriaal zijn aanwezig. Dinand kijkt zijn ogen uit bij de vele vliegers en surfers die de hoge golven trotseren.

De mooie brede en vooral schone stranden van Schouwen-Duiveland.
De mooie brede en vooral schone stranden van Schouwen-Duiveland.

# 2 Wandelen en fietsen bij Boswachterij Westerschouwen

Aan de kust van Schouwen-Duiveland ligt het grootste bos van Zeeland, Westerschouwen. In dit heuvelachtige duinlandschap met zandverstuivingen en bossen kan je heerlijk wandelen en fietsen. Wij beginnen onze fietstocht bij Trampolinecentrum Westerschouwen, dit is een goed startpunt voor fiets- en wandelroutes. Naast normale fietsen kan je hier ook gezinsskelters huren en zoals de naam al doet vermoeden, kunnen kinderen hier ook op trampolines springen.

Onderweg komen we ook langs het klimbos.
Onderweg komen we ook langs het klimbos.
Onze fietsroute dwars door Boswachterij Westerschouwen.
Onze fietsroute dwars door Boswachterij Westerschouwen.

De vriendelijke eigenaren adviseren ons een mooie fietsroute. We fietsen vanaf het Trampolinecentrum zo het bos in en zien gelijk het klimbos. De fietspaden zijn mooi breed en goed onderhouden. ”Harder mama!” roept Dinand enthousiast als hij ziet dat we weer een flinke heuvel naar beneden gaan. Heb je een peuter achterop, dan is een fiets met versnellingen wel een aanrader, want het is soms best wel even een klimmetje. Onderweg komen we wilde shetlandpony’s tegen. We kunnen ze bijna aaien, zo dichtbij zijn ze. ”Aaaah zo lief mama!” roept Dinand enthousiast.

Wilde shetlandpony's komen even hallo zeggen.
Wilde shetlandpony’s komen even hallo zeggen.

# 3 Schouwen-Duiveland heeft veel authentieke dorpjes en stadjes

Schouwen-Duiveland is rijk aan gezellige en authentieke dorpjes. Wij overnachten bij Landal Resort Haamstede en lopen vanaf het park zo de badplaats Burgh Haamstede in. Langs de klinkerweg staat een rij kastanjebomen, de vele terrassen en leuke winkeltjes geven het dorp fijne sfeer.

We krijgen de tip om een bolus te gaan eten bij Bakkerij Sonnemans. Dit zoete koffiebroodje is een typische Zeeuwse lekkernij die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Zeeland. Hier aangekomen zien we dat Bakkerij Sonnemans veel meer is dan alleen een bakkerij, het is eigenlijk net een mini-museum. Behalve de lekkerste broden staat de bakkerij vol met voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog, waaronder Duitse helmen die door een lokale smid tot vergieten zijn gemaakt. We horen dat deze smid de opa was van dj Tiësto en dat Tiësto zelf hier ook nog regelmatig een bolus komt eten.

Hoewel wij tijd te kort hebben om nog meer dorpjes te bekijken, krijgen we de tip om een volgende keer ook zeker een bezoekje te brengen aan Zierikzee, Bruinisse en Dreischor.

Bij bakkerij Sonneveld kan je genieten van een heerlijke Zeeuwse Bolus.
Bij bakkerij Sonneveld kan je genieten van een heerlijke Zeeuwse Bolus.

# 4 Watersport activiteiten bij watersportcentrum Brouwersdam

Tijdens ons verblijf in Schouwen-Duiveland bezoeken we ook Watersportcentrum Brouwersdam, gelegen aan het Grevelingenmeer. Als we aankomen, zien we meteen heel veel surfers, Brouwersdam staat dan ook bekend als ideale surfspot. Bij Watersportcentrum Brouwersdam kan je tal van watersportactiviteiten ondernemen: surfen, suppen, zeilen, banaanvaren, flyboarden, noem maar op.

”Kijk daar!” roepend Dinand wijzend naar iets wat op een schans lijkt. We lopen er naar toe en zien een schans van 8 meter hoog en 25 meter lang waar achter elkaar waaghalzen vanaf glijden. ”Dat wil ik ook mama” zegt Dinand meteen, maar met zijn 3 jaar en gebrek aan een zwemdiploma is dat geen optie.

Bij surfcentrum Brouwersdam zijn heel veel surfers.
Bij surfcentrum Brouwersdam zijn heel veel surfers.

Wij kiezen ervoor om te gaan suppen, ofwel Stand Up Paddleboarden. Bij Brouwersdam kan je materiaal huren en wetsuits, zelfs in maatje 104. En daar staan mijn mannen, Dinand gehuld in zijn wetsuit met oranje zwemvest eroverheen. ”Echt super stoer Dinand” zegt ik terwijl hij me glunderend aankijkt.

Het suppen valt nog best tegen, er is aardig wat wind en daardoor drijf je makkelijk af. Doordat Dinand voorop zit, is het soms lastig het gewicht goed te verdelen. Ondanks dat is het wel heel leuk. ”Kijk mama, dat wil ik!”. Vanaf het supboard ziet Dinand kinderen met kleine hengels krabben vangen.

Oudere kinderen kunnen van de waterjump af.
Oudere kinderen kunnen van de waterjump af.
Best nog even lastig dat suppen met een peuter voorop.
Best nog even lastig dat suppen met een peuter voorop.

We besluiten het suppen even te laten voor wat het is en ook krabben te gaan vangen. Dat is een waar succes, binnen de kortste keren heeft Dinand een emmer vol met krabben. Overigens is het handig om waterschoenen mee te nemen, zowel voor je kids als jezelf, want de rotsen zijn soms scherp en glibberig. Meer informatie over watersportactiviteiten bij Brouwersdam lees je op de website.

Heel aandachtig krabben vangen.
Heel aandachtig krabben vangen.

# 5 Pannenkoekenmolen De Graanhalm

In Burg-Haamstede zit pannenkoekenmolen De Graanhalm. We zien de nog werkende pannenkoekenmolen al van ver liggen. De pannenkoeken die je hier eet worden gemaakt van Zeeuwse Vlegel volkoren die door de molenaar zelf gemalen wordt in de molen. De pannenkoeken zijn lekker hierdoor lekker luchtig en geen vette hap.

Pannenkoeken eten tijdens bezoek aan Schouwen-Duiveland met kinderen
Bij de Graanmolen eet je ambachtelijke pannenkoeken, terwijl de kids lekker kunnen spelen.

Er is een zonnig terras dat uitkijkt op de mooie speeltuin voor de kinderen. Reserveren is niet mogelijk, maar de vriendelijke bediening zorgt voor een vlotte doorstroomsnelheid. De pannenkoekenmolen is 7 dagen per week open van 12 uur tot 20 uur en is wat ons betreft een ideale afsluiting van een weekendje Schouwen-Duiveland.

Voor of na de pannenkoek is het heerlijk spelen!
Voor of na de pannenkoek is het heerlijk spelen!

# 6 Kindvriendelijk overnachten bij Landal Resort Haamstede

Tijdens ons verblijf in Schouwen-Duiveland overnachten we bij Landal Resort Haamstede. Een kindvriendelijk bungalowpark, dat grenst aan boswachterij Westerschouwen. Het park heeft typische Zeeuwse bungalows en is autovrij. Kinderen kunnen hierdoor ongestoord en veilig spelen op het park. Verblijf je liever op een camping, dan zijn hier ook voldoende mogelijkheden voor. Op de website van de VVV vind je een handig overzicht van alle accommodaties in Schouwen-Duiveland.

Wat een rust en ruimte bij Landal Resort Haamstede!
Wat een rust en ruimte bij Landal Resort Haamstede!

# 7 Informatie- en attractiepark Neeltje Jans

In Schouwen-Duiveland kan je veel (gezins)activiteiten ondernemen, één daarvan is het informatie- en attractiepark Neeltje Jans. Neeltje Jans was eerst bedoeld als museum maar is uitgegroeid tot een pretpark over de deltawerken. Neeltje Jans ligt op het grootste eiland van de Oosterscheldekering, je kan hier alles leren over de deltawerken. Daarnaast zijn er verschillende shows te zien in het park zoals een zeehondenshow.

# 8 Een rondvaart met De Onrust op de Oosterschelde

Wat je tijdens je verblijf in Schouwen-Duiveland ook niet mag missen, is een familierondvaart op passagiersschip De Onrust op de Oosterschelde. Ongeveer een half uur van tevoren arriveren we bij de haven in Burghsluis, de ligplaats van passagiersschip De Onrust. ”Is dat de boot?” vraagt Dinand. We zien een ruime boot liggen geschikt voor 150 personen. Je kan een natuurrondvaart boeken of een familierondvaart, maar ook speciale rondvaarten zoals een mosselrondvaart. Wij gaan voor de familierondvaart van zo’n 1,5 uur door nationaal park de Oosterschelde.

In de verte zien we passagiersschip De Onrust al liggen.
In de verte zien we passagiersschip De Onrust al liggen.

Je mag 30 minuten van tevoren aan boord, en hoewel er buiten voldoende zitplekken zijn, is het wel handig om op tijd aanwezig te zijn. Wij vinden al snel een mooi plekje op het achterdek. Ook worden er verrekijkers uitgedeeld, de kans is groot dat we bruinvissen en zeehonden gaan spotten. ”Daar!” wijst Dinand enthousiast. Al na een klein stukje varen zien we inderdaad de eerste zeehonden zwemmen of luieren op een zandbank.

Aan boord krijg je een verrekijker te leen om alles nog beter te zien.
Aan boord krijg je een verrekijker te leen om alles nog beter te zien.

Aan boord is een gids, die via de intercom van alles vertelt over het Nationaal Park en de dieren die er leven. Deze informatie gaat aan Dinand voorbij, maar voor ons is de informatie zeker interessant. Na een uurtje is Dinand een beetje klaar met zeehonden spotten, maar binnen is er gelukkig Duplo en ander speelgoed om mee te spelen.

Ondertussen kunnen wij vanuit onze zitplaats binnen nog steeds genieten van de omgeving. Voor kinderen vanaf 8 jaar is overigens ook een ‘doeboekje’ beschikbaar, zo kunnen ze spelenderwijs veel te weten komen over wat er leeft in en op de Oosterschelde.

Binnen en buiten zijn er voldoende zitplaatsen beschikbaar.
Binnen en buiten zijn er voldoende zitplaatsen beschikbaar.
Ook even lekker met het speelgoed dat aanwezig is.