Schouwen-Duiveland met kinderen: 9 x wat te doen

0
213
Via een brede trap kom je bij het familiestrand van Domeinen 2.
Via een brede trap kom je bij het familiestrand van Domeinen 2.

Het noordelijkste schiereiland van Zeeland is Schouwen-Duiveland. Deze regio staat bekend om de charmante dorpjes, prachtige breden zandstranden en de vele wandel- en fietspaden. Wij gingen op pad in Schouwen-Duiveland hebben in dit artikel alle redenen verzameld waarom een bezoek aan Schouwen-Duiveland met kinderen absoluut de moeite waard is.

Schouwen-Duiveland in Zeeland: slechts anderhalf uur rijden van Utrecht

Bij het uitzoeken van een vakantiebestemming merk ik dat wij een beetje verwend geraakt zijn. We houden zowel van sportieve activiteiten als rust en ontspanning. En het moet ook nog eens leuk zijn voor onze peuter van vier jaar. Een collega tipte Zeeland als vakantiebestemming. In eerste instantie dacht ik dat dit best een eind rijden zou zijn voor een weekendje weg, maar ze vertelde me dat het maar anderhalf uur rijden van Utrecht vandaan ligt, als je naar Schouwen-Duiveland gaat.

Wat te doen in Schouwen-Duiveland met kinderen

Als ik ’s avonds thuis kom besluit ik eens op onderzoek uit te gaan op internet. Hier vind ik terug dat de regio Schouwen-Duiveland gekenmerkt wordt door mooie dorpjes, brede zandduinen, prachtige stranden en eindeloze dijken. Bovendien ligt op Schouwen-Duiveland het grootste bos van Zeeland, genaamd Boswachterij Westerschouwen. Je kunt hier heerlijk kunt fietsen en wandelen. Het klinkt veelbelovend voor een gezin met kinderen.

We besluiten dat het de hoogste tijd is om het zelf eens te gaan ervaren en gaan overnachten bij Landal Resort Haamstede. Onze conclusie na een weekend: een vakanrtie op Schouwen-Duiveland met kinderen is de reis meer dan waard. Hieronder hebben we negen redenen en tips verzameld je bezoek aan Schouwen-Duiveland met kinderen.

# 1 de meeste zon van Nederland, schone stranden en brede duinen

Binnen Nederland heeft Zeeland heeft de meest zonuren. Wat we verder als enorm prettig ervaren is dat de stranden mooi schoon zijn. Op Schouwen-Duiveland zijn verschillende prachtige stranden, bijvoorbeeld het strand bij opgang Vuurtorenpad. Deze naam verwijst naar vuurtoren de Westerlicht die in de buurt ligt.

Een ander fijn strand is De Domeinen. Dit zijn vier stranden naast elkaar op de kop van Westenschouwen. Wij besluiten om naar familie- en sportstrand Rotonde te gaan, gelegen onderaan ‘de trap’ bij Westenschouwen. Het is een behoorlijke klim naar boven, maar eenmaal boven aangekomen heb je heerlijk uitzicht op zowel het mooie, breden strand en de beroemde Oosterscheldekering. Het is heerlijk strand dat nog niet wordt gedomineerd door een geasfalteerde boulevard en betonnen hoogbouw.

Strand Rotonde heeft een blauwe vlag. Dit betekent dat ze een internationale milieuonderscheiding toegekend hebben gekregen, die wordt uitgedeeld aan stranden die hebben aangetoond veilig en schoon te zijn. Ze hebben onder meer een uitstekende zwemwaterkwaliteit en EHBO post met reddingsmateriaal. Het strand heeft bovendien meerdere strandpaviljoens voor een hapje en een drankje.

Pal aan de kust van Schouwen-Duiveland ligt Westerschouwen, het grootste bos van Zeeland. In dit glooiende bos- en duinlandschap met zandverstuivingen kun je prima terecht om te fietsen en te wandelen. Wij maken een fietstocht die we beginnen bij Trampolinecentrum Westerschouwen, een prima startpunt voor verschillende wandel- en fietsroutes. Behalve normale fietsen zijn hier ook gezinsskelters te huur en uiteraard kunnen je kinderen hier ook op trampolines springen.

We laten ons door de vriendelijke eigenaren adviseren over een mooie fietsroute. Vanaf het  Trampolinecentrum fietsen we zo het bos in en zien hier ook direct het klimbos liggen. Het fietspad is breed en uitstekend onderhouden. Heb je net zoals ons een peuter achterop, dan is het aan te raden om een fiets met versnellingen te huren vanwege de diverse klimmetjes die soms best even pittig zijn.Onderweg komen we ook shetlandpony’s tegen, ze zij zo dichtbij dat we ze bijna kunnen aaien.

Via een brede trap kom je bij het familiestrand van Domeinen 2.

# 2 De authentieke dorpjes en stadjes van Schouwen-Duiveland

Schouwen-Duiveland ie bezaaid met authentieke en gezellige dorpen. Wij verblijven bij Landal Resort Haamstede en wandelen vanaf zo Burgh Haamstede in, een gezellige badplaats. De vele terrassen, klinkerstraatjes en lanen met kastanjebomen geven het geheel een gezellige en knusse sfeer.

Een bolus eten bij Bakkerij Sonnemans krijgen we als tip Dit welbekende zoete koffiebroodje is een typische Zeeuwse lekkernij. Niet missen hoor, tijdens je bezoek aan Zeeland. Zodra we aankomen, zien we dat Bakkerij Sonnemans eigenlijk net een mini-museum is. Naast de meest verse broden staat de bakkerij vol met voorwerpen van de Tweede Wereldoorlog, zoals een Duitse helm die door de lokale smid tot vergieten is gemaakt. Leuk feitje: deze smid was de opa was van dj Tiësto en de bewuste dj komt hier zelf ook nog regelmatig een bolus eten.

Helaas is ons bezoek aan Schouwen-Duiveland te kort om andere plaatsen te bezoeken, maar als tip voor een volgende keer horen we nog dat Zierikzee, Bruinisse en Dreischor ook absoluut de moeite waard zijn.

Bij bakkerij Sonneveld kan je genieten van een heerlijke Zeeuwse Bolus.

# 3 Watersportactiviteiten bij watersportcentrum Brouwersdam

Ook gaan we een bezoekje brengen aan Watersportcentrum Brouwersdam, dat aan het Grevelingenmeer ligt. Zodra we aankomen, merken we meteen dat hier heel veel surfers zijn. Brouwersdam staat bekend als een perfecte surfspot. Bij Watersportcentrum Brouwersdam zijn allerlei watersportactiviteiten mogelijk, je kunt er onder meer surfen, suppen, zeilen, banaanvaren, flyboarden enzovoort.

We lopen naar iets wat mijn peuter ziet liggen en zien een immense schans van acht meter hoog en 25 meter lang waar de durfals onder ons vanaf roetsjen. Helaas heeft hij nog geen zwemdiploma en is dit dus geen optie.

Wij gaan echter suppen, ofwel standup paddleboarden. Bij Brouwersdam is zelfs voor de kleinsten materiaal te huur. Het suppen is best nog zwaar, er is behoorlijk wat wind en hierdoor is het lastig om op koers te blijven. Omdat onze peuter voorop zit, is het soms een uitdaging om goed te balanceren. Desondanks is het wel heel leuk. Onze zoon ziet dat andere kindjes krabben aan het vangen zijn en wil dat ook.

We besluiten ook krabben te gaan vangen en het suppen even te laten voor wat het is. Boven verwachting heeft hij binnen no-time een emmer vol krabben. Neem trouwens wel waterschoenen mee, zowel voor je kinderen als voor jezelf, de rotsen kunnen hier namelijk behoorlijk glibberig en scherp zijn. want de rotsen zijn soms scherp en glibberig. Kijk voor meer informatie over de activiteiten in Brouwersdam op hun website.

Oudere kinderen kunnen van de waterjump af.

# 4 Pannenkoekenmolen De Graanhalm

In Burg-Haamstede gaan we naar pannenkoekenmolen De Graanhalm. De nog werkende werkende pannenkoekenmolen zien we al van grote afstand liggen. De pannenkoeken worden hier gemaakt van Zeeuwse Vlegel volkoren, deze wordt door de molenaar zelf gemalen in de molen. De pannekoeken zijn hierdoor lekker luchtig en vallen niet enorm zwaar op de maag.

Vanaf het zonnige terras kijk je uit over de mooie speeltuin voor de kinderen. Reserveren is niet mogelijk, maar er is een vlotte doorstroomsnelheid waardoor je nooit lang hoeft te wachten. De Graankalm is 7 dagen per week open tussen 12 en 20 uur en is een heerlijke afsluiting van je bezoek aan Schouwen-Duiveland.

Pannenkoeken eten tijdens bezoek aan Schouwen-Duiveland met kinderen

# 5 Kindvriendelijk overnachten bij Landal Resort Haamstede

Tijdens onze minivakantie op Schouwen-Duiveland verblijven we bij Landal Resort Haamstede. Dit is een kindvriendelijk resort, dat grenst het bos van Westerschouwen. Landal Resort Haamstede heeft Zeeuws ogende  bungalows en is autovrij park. Hierdoor kunnen je kinderen ongestoord en veilig buitenspelen. Wil je liever kamperen, dan zijn hier ook talloze mogelijkheden voor. Op de website van de VVV vind staat een handig overzicht van alle accommodaties op Schouwen-Duiveland.

Wat een rust en ruimte bij Landal Resort Haamstede!

# 6 Informatie- en attractiepark Neeltje Jans

Op Schouwen-Duiveland zijn talloze activeiten voor gezinnen, waaronder het informatie- en attractiepark Neeltje Jans. Neeltje Jans was eerst oorspronkelijk bedoeld als museum maar uiteindelijk uitgegroeid tot een pretpark over de beroemde deltawerken. Het pretpark ligt op het grootste eiland van de Oosterscheldekering en je kunt er alles leren over de deltawerken. Ook zijn er verschillende shows.

# 7 Een rondvaart op de Oosterschelde met De Onrust

Maak ook absoluut een rondvaart op de Oosterschelde met passagiersschip De Onrust . Circa 30 minuten van te voren komen we we aan bij de haven in Burghsluis, waar passagiersschip De Onrust vertrekt. We zien een grote boot liggen geschikt voor 150 personen. Er zijn verschillende rondvaarten  mogelijk, zoals een natuurrondvaart, een familierondvaart of een mosselrondvaart. Wij kiezen voor de familierondvaart van zo’n 90 minuten door uur door Oosterschelde Nationaal Park

Je mag een half uur voor vertrek aan boord en wij adviseren je om op tijd aanwezig te zijn zodat je verzekerd bent van een goede plek. Wij nemen plaats op een fijne plek op het achterdek. Er worden verrekijkers uitgereikt, de kans is aanwezig dat we bruinvissen en zeehonden gaan spotten. Al kort na vertrek zien we inderdaad zeehonden zwemmen en luieren op een zandbank.

De gids die mee is aan boord vertelt via de intercom vanalles over het nationale park en de fauna die er leeft. Voor onze peuter is het niet heel interessant, maar wij luisteren graag mee. Na een uurtje is onze zoon klaar met zeehonden kijken, maar hij kan binnen gaan spelen gelukkig.

Wij kunnen vanaf onze plek ook nog steeds genieten van de prachtige natuur van de Oosterschelde. Voor kinderen vanaf acht jaar is ook een ‘doeboekje’ verkrijgbaar, waarmee ze spelenderwijs kunnen leren over wat leeft in en op de Oosterschelde.

Er gaan dagelijks meerdere afvaarten, een overzicht vind van vertrektijd en de exacte tarieven staat op de website van passagiersschip De Onrust. Ook is het handig om kaartjes online de website te bestellen aangezien je dan 10% korting krijgt.

In de verte zien we passagiersschip De Onrust al liggen.

# 8 De Zeeland Pas

En last but not least tippen we je nog om gebruik te maken van de Zeeland Pas wanneer je op reis gaat naar Schouwen-Duiveland met kinderen. Deze pas koop je voor een paar euro per persoon en je krijgt er veel korting mee op verschillende uitjes. Bovendien kun je gebruik maken van bijvoorbeeld gratis stadwandelingen. Wanneer je denkt om veel activiteiten te ondernemen, overweeg dan zeker om de Zeeland Pas aan te schafffen, na twee keer gebruiken heb je de kosten er al uit. Een overzicht van verkooppunten en alle kortingen en gratis extra’s staat op de website van de Zeeland Pas.

Praktische informatie

Vergeet voor je vakantie op Schouwen-Duiveland met kinderen niet om nog even de website van VVV Zeeland te bezoeken om te kijken of er nog speciale activiteiten zijn. Bovendien vind je hier alle informatie over de attracties op Schouwen-Duiveland, evenals alle aanwezig horeca.

Zou jij eens naar Schouwen-Duiveland met kinderen willen? Laat jouw ervaringen en tips zeker achter in de comments!

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes en vakanties in Zeeland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met VVV Zeeland en Landal. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Dit blog is in 2023 herschreven door de redactie van KidsErOpUit. De foto’s zijn gemaakt door voormalig blogger Yvonne.

LAAT EEN REACTIE ACHTER