Skigebied Galtür in Oostenrijk, een fijn wintersportgebied voor gezinnen

Skigebied Galtür in Oostenrijk. Voor vele nog een relatief onbekende wintersportbestemming, maar wist je dat deze bestemming heel geschikt is voor gezinnen? Blogger Yvonne bracht een bezoek aan deze regio en deelt in dit blog haar ervaringen. 

Galtür, een klein maar fijn skigebied in Tirol  

Galtür is een gemeente in het district Landeck in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Het dorp, met een kleine 800 inwoners, ligt aan het eind van het Paznauntal op zo’n 1584 meter hoogte. Het Paznauntal is met name bekend om het meer mondaine Ischgl. Daar vind je een prachtig en groot skigebied met een goede après-ski.

Veel mensen weten niet dat letterlijk om de hoek het veel rustigere en familievriendelijke skigebied Galtür ligt. Met 40 kilometer aan pistes weliswaar een stuk kleiner, maar zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Waarom? Dat lees je in dit blog. 

Galtür is een klein maar fijn skigebied.
Galtür is een klein maar fijn skigebied.

Rustig, kleinschalig én sneeuwzeker skigebied

In tegenstelling tot het grote skigebied Ischgl, is het Silvapark (het skigebied van Galtür)  een vrij kleinschalig en compact skigebied. Voor gezinnen is dit juist ideaal, met 40 kilometer aan pistes is het skigebied heel overzichtelijk. Ga je skiën met tieners, dan kan je die in dit skigebied gerust alleen op pad laten gaan. Verdwalen is vrijwel niet mogelijk.  Ook hangt er een fijne, gemoedelijke sfeer in dit gebied. 

Het skigebied van Galtür is daarnaast heel rustig. Als wij er zijn hoeven we nooit te wachten bij de skiliften of te zoeken naar een plekje bij een restaurant. Ik moet er wel bij vermelden dat wij er buiten de schoolvakantie zijn, maar ik laat me vertellen dat tijdens de schoolvakanties het Silvapark absoluut niet druk is.

Tot slot is het skigebied heel sneeuwzeker. Door de hoogte is het dorp zelfs sneeuwzekerder dan het naastgelegen Ischgl.

Galtür is een mooi en overzichtelijk skigebied.
Galtür is een mooi en overzichtelijk skigebied.

40 kilometer aan gevarieerde pistes 

Ondanks dat het skigebied wat kleiner is, bied het voldoende mogelijkheden voor skitochten. Voor zowel de beginner als gevorderde skiërs zie ik diverse leuke pistes, variërend van glooiende blauwe pistes tot de meer uitdagende rode en zwarte pistes.  In totaal heeft skigebied Silvapark 40 kilometer aan pistes.  

Op de informatieborden zie ik dat het skigebied is opgedeeld in 6 verschillende ‘sectoren’:

  • Sector 1: Zwergerlwelt
  • Sector 2: Abenteuerland
  • Sector 3: Action park
  • Sector 4: Heldenreich
  • Sector 5: Pistenparadies
  • Sector 6: High & Nordic

Elke sector is te herkennen aan de wapperende vlaggen en richt zich op een eigen doelgroep. De eerste drie sectoren, ‘Zwergerlwelt’, ‘Abenteuerland’ en het ‘Action park’, zijn gericht op kinderen.

Het skigebied van Galtür is opgedeeld in 6 sectoren.
Het skigebied van Galtür is opgedeeld in 6 sectoren.

Zwergeriwelt met Siggi’s bambiniland

Beneden, bij het dalstation ligt Zwergeriweltn, daar bevindt zich ook Siggi’s Bambiniland. In dit kinderland kunnen de kinderen van de Skischule Silvretta Galtür gratis gebruikmaken van drie transportbanden en een babylift. Het afgesloten kinderland ziet er gezellig en kleurrijk uit. De skiklasjes zijn klein en de kinderen krijgen veel persoonlijke aandacht van de skileraren. 

Bij navraag mogen kinderen die geen skiles hebben ook gebruik maken van een deel van dit kinderland. Dat het kinderland bij het dalstation is gelegen heeft zo zijn voor- en nadelen. Het voordeel is dat je geen skipas hoeft aan te schaffen, aangezien je niet met een gondel omhoog hoeft te gaan.

Het nadeel is, dat je als ouders wel altijd de dalafdaling moet doen om je kind te zien. Echter is deze dalafdaling vrij kort, helemaal in vergelijking met bijvoorbeeld de dalafdaling in Ischgl.   

Voor kinderen vanaf 1,5 jaar is er in Zwergeriwelt een kinderopvang, gelegen naast het dalstation. De kinderopvang ziet er netjes en verzorgd uit en de leidsters zijn er allen even vriendelijk. 

Veel plezier in Siggi’s Bambiniland
Veel plezier in Siggi’s Bambiniland

Abenteurerland met 7 thematische afdalingen 

Abenteurerland bestaat uit het Soppapark, Märchenwald, Jägerpfad, het Crossparcours, Verkeerparcours en het Familieparcours.

Het Soppapark is een piste met golvende banen, terwijl het Märchenwald een uitdagende en afwisselende route is door het sprookjesbos. De tocht eindigt in een echt heksenhuis.

Bij het Jägerpfad leren de kinderen tijdens de afdaling inheemse dieren kennen en bij het crossparcours moeten de kinderen allerlei hindernissen en steile bochten trotseren. Bij het Verkeersparcours is het opletten op alle verkeersborden en verkeerslichten en het Familieparcours bestaat uit een reuzenslalom met tijdsmeting. 

Bij het Märchenwald ga je via een sprookjesbos naar het heksenhuis.
Bij het Märchenwald ga je via een sprookjesbos naar het heksenhuis
De kleintjes skiën letterlijk door het heksenhuis.
De kleintjes skiën letterlijk door het heksenhuis.
Bij het Jägerpfad is het inheemse dieren spotten!
Bij het Jägerpfad is het inheemse dieren spotten!
Bij de Verkehrsstrasse kom je allerlei verkeersborden tegen.
Bij de Verkehrsstrasse kom je allerlei verkeersborden tegen.
Ho stop, politie!
Ho stop, politie!
Via een salom naar beneden skiën.
Via een salom naar beneden skiën.

Action park vol uitdaging en avontuur 

Het Action park is geschikt voor de oudere kinderen. Het ‘freestyle’ park bestaat uit 4 pistes vol uitdaging en avontuur. Zo kan er geraced worden op de Speedway piste, is de juiste techniek vereist op de hobbelige Mogul piste en zijn er tal van uitdagingen in het Zeinispark of op het Yippy Yeah Racetrack. 

Bij de Speedway piste kan je je snelheid meten.
Bij de Speedway piste kan je je snelheid meten.

Siggi’s Freeride Route

De skigebieden in Paznauntal staan bekend om de goede mogelijkheden voor freeriden, vanwege de goede (poeder) sneeuw. Onze skileraar vertelt ons dat de (oudere) kinderen steeds vaker deze vorm van skiën willen beoefenen. Maar het off-piste free-riden heeft ook z’n risico’s, van de gevaren van lawines tot het (niet) gebruiken van de juiste techniek. 

In Galtür kunnen oudere (en ervaren) kinderen deelnemen aan Siggi’s Freeride Route. Ervaren gidsen leren de kinderen alles over veilig free-riden, met zowel een theorie deel als een praktijk deel. Ideaal voor als je oudere kinderen hebt die meer uitdaging zoeken in de sneeuw.

Op de piste zien we een gebied met zogenaamde ‘feels like boxen’. Hier kunnen de deelnemers van de Siggi’s Freeride Route met lawineprikkers het verschil voelen tussen een skischoen, tas of rots. Ook leren ze iemand zo snel mogelijk uit de sneeuw te halen in het geval van een lawine. 

De 'Feels like box' wordt gebruikt voor lawine trainingen.
De ‘Feels like box’ wordt gebruikt voor lawine trainingen.

Skischolen en kinderopvang in Galtür

In Galtür zijn er drie skischolen, de Silvretta Galtür skischool, de Snow Alpin skischool en de Raggl Nikolaus skischool. Voor kinderen is de Silvretta Galtür skischool het meest geschikt. Zij beschikken over een eigen kinderland, zijn helemaal ingesteld op kinderen én hebben vaak Nederlands sprekende skileraren.

Voor kinderen vanaf 3 jaar oud worden er verschillende skicursussen aangeboden, afhankelijk van het ski niveau. Ook is er een weekprogramma met allerlei activiteiten, zoals een indianendag op dinsdag, een fotoshoot en speedrun op woensdag en een stempelspel op donderdag.  

Voor de allerkleinste zijn de skilessen in Siggi’s Bambiniland, hier staat vooral plezier in de sneeuw centraal. Kinderen die al iets meer ervaren zijn gaan samen met de skileraar met de gondel omhoog. Dit is allemaal goed geregeld, de ski’s van de kinderen gaan in een ‘ski express container’ zodat de kleintjes er niet zelf mee hoeven te sjouwen. Ook hebben de kinderen een aparte doorgang bij de liften, het zogenaamde ‘inhaalspoor’. 

De skilessen starten altijd op zondag of maandag en zijn een hele dag (van 9.45-11.45 uur en van 13.45-15.45 uur) of een halve dag (van 9.45-11.45 uur of van 13.45-15.45 uur). 

Prijzen van de skilessen worden genoemd onderaan dit blog. 

In Galtür zijn verschillende skischolen.
In Galtür zijn er verschillende skischolen.
Een speciale doorgang voor de kinderen bij de skilift.
Een speciale doorgang voor de kinderen bij de skilift.
Elke dag wordt de skiles afgesloten met feestelijk dansen en zingen met Siggi.
Elke dag wordt de skiles afgesloten met feestelijk dansen en zingen met Siggi.

Kinderopvang 

Voor kinderen vanaf 18 maanden oud is er kinderopvang mogelijk. De kinderopvang ligt meteen naast het dalstation. Kinderopvang is mogelijk van zondag t/m vrijdag van 9 tot 12 uur en van 13.30 uur tot 16 uur. 

De kosten van de opvang zijn 7 euro per uur, 15 euro voor een dagdeel (ochtend of middag) of 25 euro voor een hele dag (zonder eten). 

Ook is er middagopvang van 12 uur tot 13 uur inclusief middageten voor 16,50 euro. 

In Galtür is ook een fijne kinderopvang.
In Galtür is ook een fijne kinderopvang.

Eten op de piste: lekker, gevarieerd én betaalbaar

Het Silvapark Galtür heeft 5 pisterestaurants en nog 19 restaurants in het dorp. De meeste restaurants zijn sfeervolle berghutten met lekker eten maar vooral een heerlijk