Er was eens… het Sprookjesfestival… en ze leefden nog lang en gelukkig!

Elk jaar in de herfstvakantie staat Arnhem in het teken van sprookjes. Tijdens het Sprookjesfestival kan je 10 dagen lang genieten van allerlei verschillende bekende en onbekende sprookjesfiguren. Niet alleen in de vorm van theater, maar ook door middel van workshops, film, exposities en muziek. Samen met blogger en KidsErOpUit-fotograaf Marije en onze dochters Elin en Maureen ga ik dit festival ontdekken.

Sprookjesfestival: de voorbereiding

Voordat het Sprookjesfestival echt begon, waren wij al bezig met de voorbereiding. Wat willen we zien en doen? Op de website van het Sprookjesfestival is dat makkelijk op te zoeken. Je kan selecteren op dag, maar ook op leeftijd. Het aanbod aan activiteiten is groot, dus zo’n zoekfunctie is geen overbodige luxe en heeft ons goed geholpen om te kiezen.

Een deel van de activiteiten is gratis toegankelijk en voor een ander deel moet je betalen. Je kaartjes kan je vooraf kopen, maar ook ter plaatse als er nog voldoende plek is. Wat je budget ook is, je komt tijd tekort. Alles doen is echt onmogelijk.

Sprookjesfestival in Arnhem.
Sprookjesfestival in Arnhem.

Opening Sprookjesfestival

Voordat het Sprookjesfestival om 13 uur wordt geopend zijn we al in Arnhem. We lopen een rondje in de stad en zijn benieuwd of we al iets merken van een sprookjesachtige sfeer. Behalve enkele banieren boven de weg merken we er nog niet veel van. We besluiten naar de Korenmarkt te gaan, het plein waar het festival wordt geopend. Hier komen we de eerste sprookjesfiguren tegen en er ligt al een rode loper klaar voor prinses Arnerijntje, Arnhems eigen sprookjesprinses.

We zijn op tijd en zoeken een mooie plek om de opening te kijken. Langzaam wordt het drukker. De kinderen krijgen een vlaggetje van het Sprookjesfestival en ook al zijn Maureen en Elin al acht, ze willen ook een vlaggetje om mee te zwaaien. Ze herkennen de bekende sprookjesfiguren zoals Sneeuwwitje en Roodkapje, maar wie Vrouw Holle ook alweer was, dat weten ze niet (en ik moet ook even diep graven in mijn geheugen…).

Wachten bij de rode loper.
Wachten bij de rode loper.
He Sneeuwwitje!
He Sneeuwwitje!

Het Sprookjesfestival wordt geopend met een spetterende dans. Daarna is het tijd voor de sprookjesfiguren om een voor een over de rode loper naar het theater te lopen. Drie sprookjestantes doen het commentaar en nemen mini-interviewtjes af. Af en toe komen er grapjes tussendoor over Arnhem, als niet-Arnhemmers kunnen we deze niet altijd volgen. Zo vindt iedereen het helemaal logisch dat er ook aardvarkentjes over de rode loper komen…. Wij kijken elkaar juist verwonderd aan. Een rondje Googlen leert later dat Burgers Zoo de enige dierentuin in Nederland is die aardvarkens heeft en ter gelegenheid van het honderd-jarige bestaan zelfs een reuze aardvarken aan de stad heeft geschonken. We genieten ondertussen volop van het enthousiasme van de sprookjesfiguren en de opening die met zorg wordt uitgevoerd.

Zie je 'm? Een van de 7 dwergen maakt een salto.
Zie je ‘m? Een van de 7 dwergen maakt een salto.
Roodkapje op de rode loper.
Roodkapje op de rode loper.

Als laatste komt prinses Arnerijntje aan in een roze limousine (met heel toevallig mijn eigen broertje achter het stuur!). Arnerijntje is een moderne prinses met een mooie korte jurk, helemaal feestelijk voor de wereldpremière van haar eigen sprookjesfilm.

De roze limousine komt er aan.
De roze limousine komt er aan.
Prinses Arnerijntje.
Prinses Arnerijntje.

Wereldpremière Sprookjesfilm

Na de opening lopen ook wij het Focus Filmtheater in voor de wereldpremière van de Sprookjesfilm. Het is een film die echt aanspraak doet op je fantasie en waar alle belangrijke sprookjeselementen in terug komen. Van plastic kikker die wordt gekust tot een huisje met snoep en van toverstafjes tot het eten van appels die nogal slaapverwekkend zijn. Een echte sprookjesfilm, maar dan met Arnhem als decor.

De sprookjesfilm van Arnerijntje.
De sprookjesfilm van Arnerijntje.
Samen met prinses Arnerijntje op de rode loper.
Samen met prinses Arnerijntje op de rode loper.

Sprookjesfestival in het centrum

Na de Sprookjesfilm hebben we nog zo’n 2 uur voordat we naar Rapunzel de Musical gaan. We besluiten door de stad te lopen om te kijken of we nu wel iets van het Sprookjesfestival merken. Maar los van een enkel sprookjesfiguur dat flyers uitdeelt voor voorstellingen die elders plaats vinden, merken we weinig van het festival.

Er zijn ontzettend veel activiteiten, maar op heel veel verschillende locaties. Veel is binnen, dat is gezien de tijd van het jaar een logische keuze. Toch mist door de spreiding over de hele stad en de vele binnenactiviteiten het echte festival gevoel. Aan het einde van de middag gaan ook wij weer naar binnen, deze keer bij het Stadstheater.

Een van de banieren in de stad.
Een van de banieren in de stad.

Rapunzel de Musical

Rapunzel de Musical is een productie van Van Hoorne Entertainment en dus staat de voorstelling in het teken van interactie met de zaal en grapjes. Heel knap is het dat de acteurs hiermee jong en oud weten te entertainen en hoogstaand familietheater neerzetten. Op en top genieten dus. In een apart blog gaan we jullie meer vertellen over Rapunzel de Musical.

Rapunzel en het hele lange haar.
Rapunzel en het hele lange haar.
Altijd lachen met Titus en Fien.
Altijd lachen met Titus en Fien.

Na het bezoek aan Rapunzel zit onze eerste dag bij het Sprookjesfestival er al op. We slapen die avond in Stayokay Arnhem op een mooie locatie in het bos (ook daarover later meer). Op zondag gaan we verder op stap. We willen naar mozaïeken met fee Wendy, de fee en feeks van Stal Mansour en Het verhaal van heks Griezelin bij kasteel Doornenburg.

Mozaïeken met fee Wendy

Zondagochtend rijden we naar het Sonsbeekpark. Even raken we in verwarring, want op internet staat dat hier op zondag een mozaïekworkshop is en op de papieren flyer van het Sprookjesfestival staat deze workshop op de zaterdag. Gelukkig voor ons heeft internet het goed en dus sluiten Maureen en Elin aan bij de workshop van fee Wendy. In opperste concentratie plakken ze de mozaïeksteentjes op het voorwerp dat ze hebben gekozen. We krijgen voegsel mee om het kunstwerk thuis af te maken. Met 2 blije meisjes lopen we terug naar de auto.

Ingespannen bezig onder leiding van fee Wendy.
Ingespannen bezig onder leiding van fee Wendy.
Blij met het eindresultaat.
Blij met het eindresultaat.

De fee & feeks van Stal Mansour

Bij Stal Mansour lopen we voor de tweede keer tegen een onduidelijkheid in aanvangstijd aan. Klopt de aanvangstijd van 12 uur van de website of de 13 uur van de papieren flyer? Hier kiest men voor de middenweg en beginnen ze om 12.30 uur. We horen dan ook dat het programma echt tot 16 uur duurt, voor ons niet te combineren met kasteel Doornenburg en dus besluiten we het kasteel maar uit ons hoofd te zetten. Een bekend probleem in huize KidsErOpUit, we hebben chronisch te veel ideeën voor te weinig tijd…

Alle kinderen worden bij elkaar geroepen en iedereen die samen met een ander kind in een groepje wil mag elkaar een hand geven. Meteen staan Maureen en Elin hand in hand en worden ze ingedeeld in het eerste groepje. Samen met de andere kinderen roepen ze de fee en horen ze het sprookjesverhaal van deze middag: de feeks heeft de kleuren van het paard van de fee weggetoverd! Willen de kinderen helpen de kleuren weer terug te krijgen? Natuurlijk willen ze dat en dus staat de rest van de middag in het teken van allerlei opdrachten.

Luisteren naar de uitleg en daarna groepjes maken.
Luisteren naar de uitleg en daarna groepjes maken.
De pony die z'n kleuren is kwijt geraakt.
De pony die z’n kleuren is kwijt geraakt.

Maureen en Elin beginnen met pony rijden in het bos. Omdat ze van hun groepje het langst zijn, mogen ze op de grootste pony’s. Een beetje spannend, maar ook wel stoer. Terwijl Marije en ik bijkletsen in de kantine van Stal Mansour zien we Maureen en Elin genieten. Ze gooien met hoefijzers, versieren en verzorgen een pony, knutselen een toverstafje, drinken ranja met lekkers en mogen geschminkt worden. De tijd vliegt voorbij en af en toe rennen ze enthousiast langs ons tafeltje.

Als alle kinderen de opdrachten hebben gedaan komt de groep weer bij elkaar. Was hun inzet voldoende om het paard van de fee weer zijn kleuren terug te geven? Gelukkig wel en de witte pony komt nu met een kleurrijke vacht de bak in.

Elin op de grootste pony.
Elin op de grootste pony.
De pony van Maureen.
De pony van Maureen.
Een klein beetje spannend is het wel....
Een klein beetje spannend is het wel….

Twee stuiterende jongedames komen naar ons tafeltje. Tijd voor ons om naar huis te gaan. Wat zijn de twee dagen bij het Sprookjesfestival voorbij gevlogen en wat hebben we genoten van de activiteiten. Het Sprookjesfestival biedt voor elke leeftijd iets leuks en is ook heel gevarieerd in het soort activiteiten. Het zou nog leuker zijn als alle activiteiten iets meer geclusterd worden waardoor er meer een festivalgevoel ontstaat, maar dat mag de pret niet drukken.

Wil jij ook naar het Sprookjesfestival? In 2015 kan je t/m zondag 1 november genieten van de activiteiten, dus hup, snel naar de website en zoek iets leuks uit!

Meer lezen

Nieuwsgierig naar nog meer sprookjesachtige tips? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Ons bezoek aan het Sprookjesfestival werd mogelijk gemaakt door het toeristenbureau Arnhem-Nijmegen. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Vorig artikelSnowworld Zoetermeer: proefles skiën voor kinderen
Volgend artikelSuske en Wiske de Musical: De Circusbaron
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.