Er was eens… het Sprookjesfestival… en ze leefden nog lang en gelukkig!

Elk jaar in de herfstvakantie staat Arnhem in het teken van sprookjes. Tijdens het Sprookjesfestival kan je 10 dagen lang genieten van allerlei verschillende bekende en onbekende sprookjesfiguren. Niet alleen in de vorm van theater, maar ook door middel van workshops, film, exposities en muziek. Samen met blogger en KidsErOpUit-fotograaf Marije en onze dochters Elin en Maureen ga ik dit festival ontdekken.

Sprookjesfestival: de voorbereiding

Voordat het Sprookjesfestival echt begon, waren wij al bezig met de voorbereiding. Wat willen we zien en doen? Op de website van het Sprookjesfestival is dat makkelijk op te zoeken. Je kan selecteren op dag, maar ook op leeftijd. Het aanbod aan activiteiten is groot, dus zo’n zoekfunctie is geen overbodige luxe en heeft ons goed geholpen om te kiezen.

Een deel van de activiteiten is gratis toegankelijk en voor een ander deel moet je betalen. Je kaartjes kan je vooraf kopen, maar ook ter plaatse als er nog voldoende plek is. Wat je budget ook is, je komt tijd tekort. Alles doen is echt onmogelijk.

Sprookjesfestival in Arnhem.
Sprookjesfestival in Arnhem.

Opening Sprookjesfestival

Voordat het Sprookjesfestival om 13 uur wordt geopend zijn we al in Arnhem. We lopen een rondje in de stad en zijn benieuwd of we al iets merken van een sprookjesachtige sfeer. Behalve enkele banieren boven de weg merken we er nog niet veel van. We besluiten naar de Korenmarkt te gaan, het plein waar het festival wordt geopend. Hier komen we de eerste sprookjesfiguren tegen en er ligt al een rode loper klaar voor prinses Arnerijntje, Arnhems eigen sprookjesprinses.

We zijn op tijd en zoeken een mooie plek om de opening te kijken. Langzaam wordt het drukker. De kinderen krijgen een vlaggetje van het Sprookjesfestival en ook al zijn Maureen en Elin al acht, ze willen ook een vlaggetje om mee te zwaaien. Ze herkennen de bekende sprookjesfiguren zoals Sneeuwwitje en Roodkapje, maar wie Vrouw Holle ook alweer was, dat weten ze niet (en ik moet ook even diep graven in mijn geheugen…).

Wachten bij de rode loper.
Wachten bij de rode loper.
He Sneeuwwitje!
He Sneeuwwitje!

Het Sprookjesfestival wordt geopend met een spetterende dans. Daarna is het tijd voor de sprookjesfiguren om een voor een over de rode loper naar het theater te lopen. Drie sprookjestantes doen het commentaar en nemen mini-interviewtjes af. Af en toe komen er grapjes tussendoor over Arnhem, als niet-Arnhemmers kunnen we deze niet altijd volgen. Zo vindt iedereen het helemaal logisch dat er ook aardvarkentjes over de rode loper komen…. Wij kijken elkaar juist verwonderd aan. Een rondje Googlen leert later dat Burgers Zoo de enige dierentuin in Nederland is die aardvarkens heeft en ter gelegenheid van het honderd-jarige bestaan zelfs een reuze aardvarken aan de stad heeft geschonken. We genieten ondertussen volop van het enthousiasme van de sprookjesfiguren en de opening die met zorg wordt uitgevoerd.

Zie je 'm? Een van de 7 dwergen maakt een salto.
Zie je ‘m? Een van de 7 dwergen maakt een salto.
Roodkapje op de rode loper.
Roodkapje op de rode loper.

Als laatste komt prinses Arnerijntje aan in een roze limousine (met heel toevallig mijn eigen broertje achter het stuur!). Arnerijntje is een moderne prinses met een mooie korte jurk, helemaal feestelijk voor de wereldpremière van haar eigen sprookjesfilm.