Sprookjeswonderland in Enkhuizen, het attractiepark voor jonge kinderen

Voor sommige lezers is Enkhuizen misschien een eindje rijden, maar Sprookjeswonderland in Enkhuizen is écht het perfecte uitje voor gezinnen of grootouders met jonge kinderen. Hoe geschikt? Blogger Yvonne ging samen met haar peuter Dinand van 2 jaar op onderzoek uit en kwam met een duidelijke missie terug: dit moeten alle ouders en grootouders met kleine kinderen weten!

Sprookjeswonderland in Enkhuizen: betoverend mooi voor kleine kids

Goed, laat ik maar meteen een bekentenis doen: ik houd van sprookjes(parken). De Fata Morgana of Droomvlucht? Ik ga er graag een paar rondjes in. Met een peuter kan je natuurlijk prima naar de Efteling, maar eigenlijk is driekwart van zo’n park totaal niet geschikt of zelfs niet toegankelijk voor een peuter. Zonde, want een entreekaartje kost al gauw 35 euro. Ik was dan ook heel blij dat ik getipt werd om eens naar Sprookjeswonderland in Enkhuizen te gaan.

Sprookjeswonderland in Enkhuizen is een kleinschalig attractiepark dat echt gericht is op kleinere kinderen, van circa 2 tot 8 jaar oud. Van tevoren bekijk ik de website van Sprookjewonderland en ik word steeds enthousiaster. Dit ziet er inderdaad echt heel leuk uit, een soort mini-Efteling, maar dan zonder al die grote attracties. En de prijs is ook heel aantrekkelijk: geen 35 euro per persoon, maar 9,95 euro per persoon en gratis parkeren. Ik zeg: let’s go!

Geen zin om te lezen of wil je je kind alvast met Sprookjeswonderland laten kennis maken? Kijk dan het filmpje dat ik tijdens onze dag heb gemaakt:

Sprookjeswonderland is makkelijk te bereiken, gratis parkeren en schoon

Vanaf Utrecht rijden we in zo’n 1,5 uur naar Enkhuizen. Het is vrij makkelijk te vinden, want zodra je Enkhuizen binnenrijdt staat het op blauwe ANWB borden aangegeven. Het laatste stukje rijd je over een soort van dijk en zie je de entree van het park al liggen. Het doet me denken aan de Efteling, een soort dromerig kasteel als entree. “Mama kijk”, roept Dinand enthousiast.

Hoewel er een mooi parkeerterrein voor de ingang ligt, parkeren we eerst bij een openbare parkeerplaats. Ik vind het altijd zo zonde om weer 5 euro te moeten betalen voor een parkeerkaart. Maar dan bedenk ik me dat ik heb gelezen over gratis parkeren. Snel check ik de website op mijn telefoon en inderdaad, bij Sprookjeswonderland in Enkhuizen kan je ‘gewoon’ gratis parkeren. Dus we parkeren alsnog praktisch voor de deur, ideaal!

Bij de ingang worden we vriendelijk verwelkomt en krijgen we een kaartje voor de bootjesattractie. Bij binnenkomst valt me direct op hoe schoon en mooi onderhouden het park is. Het ziet er heel mooi gethematiseerd uit en het park oogt heel overzichtelijk. Dit belooft absoluut veel goeds voor de rest van de dag.

De parkentree ziet er al sprookjesachtig uit.
De parkentree ziet er al sprookjesachtig uit.
De sprookjesachtige entree van Sprookjeswonderland in Enkhuizen
De sprookjesachtige entree van Sprookjeswonderland in Enkhuizen
Daar gaan we dan, welkom in Sprookjeswonderland.
Daar gaan we dan, welkom in Sprookjeswonderland.
Makkelijk een overzichtelijke plattegrond en informatie over de voorstellingen.
Makkelijk een overzichtelijke plattegrond en informatie over de voorstellingen.

Sprookjesbos en voorstellingen

Zoals de naam al doet vermoeden heeft Sprookjeswonderland in Enkhuizen een betoverend mooi, kleinschalig sprookjesbos. Allereerst lopen we langs de ‘Stemmige standbeelden’. Ze staan roerloos stil, totdat je ervoor gaat staan. Dinand vindt het prachtig. Er tegenover ligt het Zwaard in de Steen. De kinderen kunnen het zwaard uit de steen proberen te trekken. Het is duidelijk een leuke attractie, want er staan veel kinderen omheen.

Wij lopen door naar het kabouterdorp en gluren bij elk huisje naar binnen waar de kabouters (bewegende poppen) aan het werk zijn. Dinand kijkt echt zijn ogen uit: “Daaaar, mama kijk!” We lopen verder en zien alle andere bekende maar ook onbekende sprookjes. Het leuke is dat er bij elk sprookje echt iets te zien is, of dat er iets beweegt of dat de kinderen zelf iets moeten doen. Zo moet Dinand bij het huisje van Hans en Grietje aan het hek rammelen om de heks te zien. Ik verbaas me over alle mooie details. Alles klopt, het sprookjesbos is betoverend mooi!

Hans en Grietje, wie rammelt er aan mijn huisje?
Hans en Grietje, wie rammelt er aan mijn huisje?
In het Sprookjesbos is overal wel iets te zien!
In het Sprookjesbos is overal wel iets te zien.

In Sprookjeswonderland in Enkhuizen zijn ook diverse voorstellingen. Deze zijn bijna allemaal overdekt, ideaal als het een keer minder goed weer is. Wij kijken en dansen mee met het vrolijke Oertang Orkest, zien we de lilliputters bij de voorstelling van Gulliver’s reizen en bewonderen de kleurrijke feeën in het Tijdhuis. Dinand vind het wederom allemaal prachtig en ik geniet net zo hard mee! Alles beweegt, is gethematiseerd en is écht betoverd mooi.

Ook is er nog de voorstelling ‘de Suyderseemeermin’, maar deze is door de levensechte beelden wat minder geschikt voor de kleinere kindjes. Met onze peuter van 2 jaar slaan we die dus even over. De duur van de voorstellingen varieert van circa 5 minuten tot circa 20 minuten, perfect voor kleine kindjes dus.

Het vrolijke oertang orkest.
Het vrolijke oertang orkest.
En in sprookjeswonderland zijn ook sprookjesachtige feeën.
En in sprookjeswonderland zijn ook sprookjesachtige feeën.

Attracties in Sprookjeswonderland

In Sprookjeswonderland in Enkhuizen zijn ook de attracties echt gericht op kleinere kinderen. Als eerste gaan we in de auto’s, in een oude smederij vertrekken prachtige oldtimers. Gelukkig zijn er geen hele lange wachtrijen, want als onze peuter ziet dat hij zelf achter het stuur mag gaan zitten kan hij bijna niet meer wachten. Het ritje is een succesnummer, Dinand zit driftig te sturen en ik geniet van dat inspannende, glunderende koppie.

Vervolgens gaan we naar de dobberbootjes. Hiervoor hebben we bij de ingang een kaartje gekregen. Wil je er vaker in, dan kan je voor 50 cent een kaartje bijkopen. De dobberbootjes hebben de vorm van een lieveheersbeestje en de kinderen kunnen zelf het bootje besturen. “Mamaaaa kapteeeiiin!” Inderdaad, Dinand voelt zich een echte kapitein. Hoewel in het water vallen vrijwel onmogelijk is, geeft het een veilig gevoel dat je zelf de hele rit kan meelopen.

Ook kijken we naar het Schommelschip. Het ziet er spectaculair uit, maar helaas is Dinand nog te klein om erin te mogen. Ditzelfde geldt voor de nieuwste attractie ‘Hekspeditie’, ook hier moet je minimaal 100 cm lang zijn. De voorshow mogen we wel bekijken en die is echt magisch mooi.

Vervolgens maken we bij attractie ‘Hoeve, de kleine ruiter’, nog een ritje op de paardjes en bij de attractie ‘Hamelen’ geniet Dinand voluit als hij in een trapwagentje zit in de vorm van een rat. In deze laatste attractie is zelf trappen nog een beetje lastig, maar als ouders mag je zelf gerust even meeduwen.

De oldtimers waar je kleine peuter of kleuter zelf achter het stuur mag zitten.
De oldtimers waar je kleine peuter of kleuter zelf achter het stuur mag zitten.
Een echte kapitein in de dobberbootjes.
Een echte kapitein in de dobberbootjes.
Dat is relaxt, voetjes omhoog en mama duwt wel.
Dat is relaxt, voetjes omhoog en mama duwt wel.
Het schommelschip, alleen kijken want je moet minimaal 100 cm zijn.
Het schommelschip, alleen kijken want je moet minimaal 100 cm zijn.

Tot slot is er in Sprookjeswonderland in Enkhuizen een heus kasteel, genaamd Volinde. Het kasteel heeft torens en muren die je mag beklimmen. Via de kasteelpoort lopen we naar binnen en komen we uit op het gezellige kasteelplein. Er is zelfs een wensput, stallen met paarden en een mooie zaal waar regelmatig een mooie sprookjesmusical wordt gegeven.

Na het kasteel bekeken en beklommen te hebben, maken we tot slot nog een ritje in de trein. Dinand geniet echt met volle teugen en ook ik blijf maar zeggen hoe leuk het allemaal wel niet is.

Kinderboerderij en speeltuin

Naast het sprookjesbos, voorstellingen en attracties heeft Sprookjeswonderland in Enkhuizen ook een hele leuke kinderboerderij en speeltuin. Bij de kinderboerderij kunnen de kinderen tussen de geitjes lopen en ze uitgebreid aaien en knuffelen, wat Dinand direct gaat doen. Ook zijn er hertjes, lama’s, ganzen en ara’s.

Zelf ben ik met name heel enthousiast over de speeltuin. Allereerst is de speeltuin heel veilig en overzichtelijk. Daarnaast zijn er hele leuke, maar vooral mooie, gethematiseerde speeltoestellen. Schommelen in een zwaan, rondjes draaien op een eekhoorn en er zijn diverse mooie glijbanen. Onze kleine peuter is er niet weg te slaan. Voor de wat oudere kinderen is er een mooi aangelegd klimparcours en een grote, hoge glijbaan. Er zijn genoeg bankjes en grasweides waar je heerlijk kunt picknicken terwijl je kleine peuter of kleuter aan het spelen is.

Wat zijn de geitjes allemaal lief!
Wat zijn de geitjes allemaal lief!
En een mooie speeltuin met heel veel leuke speeltoestellen.
En een mooie speeltuin met heel veel leuke speeltoestellen.

Horeca in Sprookjeswonderland: lekker en betaalbaar!

Al dat spelen maakt hongerig. Ik heb zelf broodjes meegenomen omdat ik de horeca normaal gesproken altijd behoorlijk prijzig vindt. Maar dat is bij Sprookjeswonderland in Enkhuizen absoluut niet het geval. Een Cornetto ijsje kost hier 1 euro en een kopje koffie of thee 1,20 euro. Er zijn diverse horecapunten, maar ook leuke gethematiseerde huisjes waar ze leuke souvenirs verkopen.

Na een hele geslaagde middag lopen we naar de uitgang. Wat een ontzettend mooi, overzichtelijk en goed onderhouden park is dit. Ik kan eigenlijk maar een ding concluderen: mama’s, papa’s, opa’s en oma’s, ga hier zeker heen met je peuters en kleuters, want hier komen sprookjes echt tot leven!

Sprookjeswonderland is echt een aanrader, mooi, schoon en overzichtelijk.
Sprookjeswonderland is echt een aanrader, mooi, schoon en overzichtelijk.
Tijd om weer naar de uitgang te gaan.
Tijd om weer naar de uitgang te gaan.

Handig om te weten

Sprookjeswonderland in Enkhuizen is alle dagen (ook tijdens de feestdagen) tot en met eind oktober geopend, dagelijks vanaf 10 uur. De entreeprijs vanaf 2 jaar is 9,95 euro per persoon en parkeren is gratis. In de weekenden, schoolvakanties en tijdens feestdagen rijdt er vanaf het treinstation in Enkhuizen ook een speciale toeristentram naar Sprookjeswonderland Enkhuizen. Een retourtje is slechts 2 euro en halverwege kan je nog een stopje maken in het centrum van Enkhuizen. Bij de veerdiensten Stavoren-Enkhuizen en Urk-Enkhuizen zijn voordelige combinatiekaartjes verkrijgbaar bestaande uit overtocht, vervoer per taxi naar de ingang en entree van Sprookjeswonderland. Het park is geschikt voor jonge kinderen, van circa 2 jaar t/m 8 jaar. Voor sommige attracties moet je kleintje minimaal 100 cm lang zijn.

In de weekenden en schoolvakanties rijdt er ook een toeristische tram van en naar het station in Enkhuizen.
In de weekenden en schoolvakanties rijdt er ook een toeristische tram van en naar het station in Enkhuizen.

Ben jij al eens naar Sprookjeswonderland geweest en heb jij ook zo genoten?

Meer lezen:

Op zoek naar meer leuke attractieparken voor peuters en kleuters? Bekijk hier ons overzicht van alle pretparken in Nederland en net over de grens specifiek voor peuters en Kleuters. 

Of klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog kwam tot stand in samenwerking met Sprookjeswonderland. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.