Zin in een stedentrip in het buitenland maar een keer iets anders dan anders? Kies dan net als Saskia voor een stedentrip Bremen met kinderen. Goed bereikbaar met de trein en de auto, een compacte en sfeervolle binnenstad en toffe musea voor kinderen.
Dit blog is geschreven in 2017 en in 2020 voorzien van een update
Stedentrip Bremen met kinderen
Bremen ligt in het noorden van Duitsland en is de tiende stad van het land. Samen met Bremerhaven (60 km noordelijker gelegen) vormt Bremen de deelstaat Vrije Hanzestad. Dat beide steden ook Hanzesteden zijn, net als onze woonplaats Deventer, maakt het voor ons extra leuk om erheen te gaan. Bremen kwam in 1260 voor het eerst bij de Hanze, maar is door conflicten drie keer uit het Hanzeverbond gezet.
Door de stad stroomt de rivier de Wezer. Bremen is bereikbaar voor zeeschepen, maar de havenactiviteiten vinden vooral in Bremerhaven plaats.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Bremen voor meer dan de helft verwoest. Toch zijn er in het centrum nog echt authentieke straatjes terug te vinden. Helaas (en natuurlijk ook logisch gezien de situatie toen) een zeldzaamheid in de grotere Duitse steden.
Maar, Bremen is bij kinderen vooral bekend door het sprookje van de Bremer stadsmuzikanten. Hoewel? Ik ken het sprookje uit mijn eigen kindertijd, maar de kinderen keken me aan alsof ze er nog nooit van gehoord hebben: “Welk sprookje? Waar gaat het verhaal dan over?”. Hoog tijd om aan onze stedentrip Bremen met kinderen te beginnen en dit stukje kennis aan hun ontwikkeling toe te voegen.
Ligging Bremen
Bremen is goed te bereiken met auto, maar je kan ook met de trein gaan. Kijk voor treintijden en tickets op NS International. Liever vliegen? Kan ook. Kijk op Vliegtickets.nl voor tijden en tickets.
Bezienswaardigheden in het centrum van Bremen
We starten onze wandeling in het centrum van Bremen natuurlijk bij de bekendste bezienswaardigheid: het beeld van de Bremer stadsmuzikanten. We wandelen via de Böttcherstrasse naar de Wezer om daarna via het mooie oude buurtje Schnoor terug te komen bij het raadhuis en de Dom van Bremen.
In het centrum van Bremen is een wandelroute uitgezet met stippen op de grond. Als je deze volgt kom je langs alle belangrijke bezienswaardigheden en de mooiste plekjes. Wij hebben deze niet gevolgd omdat we met een gids op pad gingen. Je kan dit wandelend doen met een gids van Get Your Guide of per fiets met een gids van BajaBikes.
Bremer stadsmuzikanten
“Mam, hoe ging dat sprookje nou?” vraagt M. Oh ja, dat zou ik nog kort vertellen. Een ezel, hond, kat en haan waren te oud om voor hun baas te werken en dus kregen ze geen eten meer. Gezamenlijk gingen ze op weg naar Bremer om daar geld te verdienen als stadsmuzikanten.
Onderweg komen ze bij een rovershol waar een goed gevulde eettafel door het raam te zien is. De hond klimt op de ezel, de kat op de hond en de haan op de kat. De rovers schrikken hier zo van, dat ze direct wegrennen. De ezel, hond, kat en haan vullen hun buiken en gaan slapen. Als de rovers terugkomen schrikken ze opnieuw van de dieren.
Nu komen ze nooit meer terug en de ezel, hond, kat en haan leven nog lang en gelukkig. Of ze ooit in Bremen zijn geweest? Daarover verschillen de meningen.
Net als alle toeristen die Bremen bezoeken, willen ook wij op de foto met het beeld van de Bremer stadsmuzikanten op het Marktplein. We moeten echt meerdere pogingen op meerdere momenten doen om een foto te kunnen maken zonder drommen toeristen om het beeld.
Later komen we op andere plekken in de stad kleurrijke beelden tegen van het viertal, deze zijn beschilderd door schoolkinderen. “Ik vind deze veel mooier!” zegt C. “Waarom staan al die mensen alleen bij dat saaie beeld en niet bij deze?”. Ik kan hem geen ongelijk geven, de kleurrijke beelden van de Bremer stadsmuzikanten zijn in ieder geval voor kinderen veel aansprekender.
Op zondagmiddag wordt er bij de Dom van Bremen in de zomerperiode een theatervoorstelling opgevoerd over het sprookje van de Bremer stadsmuzikanten. De voorstelling is gratis toegankelijk en achteraf gezien is dat maar goed ook. Het idee van de theatervoorstelling is natuurlijk erg leuk, maar de uitvoering is niet om over naar huis te schrijven. Wat ons betreft kan je deze dus gerust overslaan tijdens je stedentrip Bremen met kinderen.
Böttcherstrasse
We lopen verder naar de Böttcherstrasse. Een bijzonder straatje dat je zeker niet mag overslaan. Boven de toegangspoort hangt een groot gouden plakkaat met een afbeelding erop. “Is dat echt goud?” vraagt C. “Alleen het bovenste laagje” verklap ik hem. We lopen het straatje in. Qua architectuur doet het mij denken aan de Amsterdamse School, maar dan met meer grappige bakstenen elementen in de gevels. Goed omhoog kijken is dus het advies!
Onze gids vertelt dat er een meneer was die cafeïne vrije koffie had uitgevonden en daarmee heel rijk was geworden. Hij heeft dit straatje laten maken. Want zo afwijkend metselen en toch een stevige gevel maken, dat kost heel veel geld. We lopen een van de zijstraatjes in en zien een beeld van het hoofd van de bijzondere opdrachtgever.
We komen bij een heel schattig snoepwinkeltje waar allerlei ambachtelijk snoep te koop is met de Bremer stadsmuzikanten erop. Een stukje verder komen we langs een plaquette. “Hier hebben ze een bot van een ezel gevonden, voor veel mensen is dat het bewijs dat de Bremer stadsmuzikanten echt in Bremen zijn geweest” vertelt de gids.
Hier moeten M. en C. echt even over nadenken en al snel komen de vragen: “Hoe weten ze dan dat het bot van die ezel is en niet van een andere ezel?”. Het antwoord op die vraag laten we in het midden.
Vlak voordat we de Böttcherstrasse uit zijn ontdekt C. een aquarium. Wat grappig, helemaal ingebouwd in de gevel en op kinderhoogte.
Aan de oever van de Wezer
Via een tunneltje onder de drukke weg door komen we bij de oever van de Wezer. Bremen heeft een directe verbinding met de Noordzee en daardoor is er in de stad een groot verschil tussen eb en vloed waar te nemen.
De grootste attractie aan de Wezer is voor kinderen het pannenkoekenschip. Wij komen hier later terug om te eten. Dat levert wel twee teleurgestelde kinderen op want de Duitse pannenkoeken smaken heel anders dan de Nederlanders. Er zit veel meer ei door het beslag en ze zijn een stuk taaier.
“Misschien moeten ze een keer in Nederland naar de pannenkoekenschool” stel ik aan de kinderen voor. C. weet een betere oplossing: “Jij kan het ze ook leren mama, die van jou zijn het lekkerste en zelfs papa maakt ze beter dan deze”. Ok, hij heeft z’n punt gemaakt…
Mocht je toch bij het pannenkoekenschip gaan eten tijdens je stedentrip Bremen met kinderen, zorg dan dat je voldoende contant geld meeneemt. Mijn beide Nederlandse pinpassen en mijn creditcard werkten hier niet en dat schijnt vaker voor te komen met Nederlandse passen.
Tijdens onze wandeling lopen we verder langs de Wezer. We steken een stukje verder de weg over en komen dan in Schnoor.
Schnoor, het mooiste buurtje van Bremen
In Schnoor lijkt de tijd te hebben stil gestaan. Wat een schattige kleurrijke huisjes. We lopen door mooie straatjes en zelfs het smalste staatje van Bremen is hier te vinden. M. is bijna niet meer mee te krijgen als ze een poes ziet. Dat geeft mij de tijd om rustig foto’s te maken en dit te proberen zonder andere mensen erop.
Het stikt van de leuke winkeltjes in Schnoor. Als ik alleen met M. was geweest, dan waren we zeker gaan shoppen. C. doe ik daar echt geen plezier mee. Wel gluren we in de etalage van een bouwplatenwinkeltje en kijken we even binnen bij een teddyberenwinkeltje.
Ridder Roland, het raadhuis en de Dom van Bremen
Terug bij het raadhuis zien we een beeld van een grote ridder staan. Het is Ridder Roland die symbool staat voor de vrijheid van de stad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben ze hem helemaal ingepakt, hierdoor is hij redelijk ongeschonden door die periode gekomen. Onze eigen wanna-be ridder Camiel wil natuurlijk op de foto met deze reuze ridder.
Het raadhuis laten we voor wat het is. M. en C. hebben genoeg indrukken opgedaan tijdens onze wandeling. Voor de liefhebbers is het wel mogelijk dit gebouw te bezoeken, dat geldt ook voor de Dom van Bremen. Deze bekijken wij alleen van de buitenkant.
Wel lopen we even binnen bij het chocoladewinkeltje tegenover het raadhuis. Een leuke plek om een souvenir te kopen, natuurlijk met een afbeelding van de Bremer stadsmuzikanten erop.
Het beeld van Ridder Roland en het oude raadhuis staan sinds 2004 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Leuke musea voor kinderen in Bremen
Bremen heeft meerdere leuke musea voor kinderen. Tijdens onze stedentrip Bremen met kinderen hebben we er drie bezocht: sciencemuseum Universum, het Uberseemuseum en Botanika.
Universum
Het Universum ligt buiten het centrum van Bremen. Met de tram of bus kan je er makkelijk heen. Maureen en Camiel zijn gek op sciencemusea, dus ze zitten op de heenweg al te stuiteren in de bus. In het Universum zijn meer dan 300 opstellingen neergezet, verdeeld over de thema’s Mens, Natuur en Techniek. Als het aan M. en C. zou liggen, dan proberen we ze alle 300 uit.
We starten bij Techniek. We komen opstellingen tegen die we uit andere musea kennen, maar ook proefjes die we nog niet eerder zagen. Ik probeer mijn aandacht over beide kinderen te verdelen, wat bijna niet te doen is. Ze willen alles samen met mij doen en aan mij laten zien. Ik stel voor dat we het tempo iets omhoog doen. Er zijn nog twee afdelingen te bekijken en buiten ziet het er ook leuk uit.