Een stedentrip Lübeck met kinderen? In het noorden van Duitsland zijn meerdere Hanzesteden te vinden, daar is Lübeck er een van. Saskia ging met haar kinderen (en zonder man) naar Lübeck, een overzichtelijke historische stad die geschikt is voor een korte stedentrip of als tussenstop op weg naar Denemarken, Zweden of Noorwegen.
Lübeck, de geschiedenis van deze Hanzestad in een notendop
In de 8e eeuw werd Lübeck (toen nog Liubice) door de Slaven gesticht. Tijdens de honderden jaren daarna is de stad meerdere keren afgebrand en opnieuw opgebouwd. In 1226 werd Lübeck door keizer Frederik II tot vrije rijksstad verheven. In de loop der tijd ontwikkelde Lübeck zich tot de belangrijkste Hanzestad.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de stad zwaar getroffen door geallieerde bombardementen. Daarbij werd ongeveer 30 procent van de oude binnenstad verwoest, in verhouding tot andere Duitse steden is dat een klein deel.
Ligging Lübeck
Geen idee waar Lübeck ligt? Kijk dan meteen op deze kaart.
Hieronder lees je eerst meer over de bezienswaardigheden die je in Lübeck met kinderen kan bezoeken. Daarna volgen onze tips voor de omgeving, kindvriendelijk uiteten en overnachtingsmogelijkheden.
Tip: collega-blogger Marcella combineerde Lübeck met een roadtrip door Denemarken en Duitsland.
Bezienswaardigheden in Lübeck met kinderen
Ik ben ongeveer 1,5 dag in Lübeck met kinderen. Dat is lang genoeg om een goede indruk van de stad te krijgen, maar net te kort om alles te doen. We kiezen ervoor om het oude centrum te verkennen, een rondvaart te maken en enkele musea te bezoeken.
Het oude centrum van Lübeck
Het centrum van Lübeck is groot genoeg om een dag doorheen te dwalen en klein genoeg om alles lopend te doen. De hoofdstraat waar de winkels te vinden zijn is het drukste, maar als je af en toe even naar links of naar rechts gaat, dan kom je de mooiste plekjes tegen. Wij nemen een kijkje in een van de kerken en lopen via het marktplein naar de oude stadspoort Holstentor. Wat zijn er veel verschillende soorten mooie gebouwen op een relatief klein oppervlak te bekijken!
Voor kinderen is er een science route door de binnenstad, hierbij lopen ze van experiment naar experiment. Dat valt heel erg in de smaak bij Maureen en Camiel en is een goede motivatie om ergens heen te lopen.
Sinds 1987 staat de binnenstad van Lübeck op de Werelderfgoedlijst van UNESO.
Toren van de St. Petrikirche
Voor een uitzicht over de stad gaan we naar de toren van de St. Petrikirche. Met de lift gaan we omhoog en dan zien we door de ramen al de rode daken van Lübeck. Omdat we al een flinke wandeling door de stad hebben gemaakt, zien we veel bekende gebouwen.
Marionettenmuseum
In het Marionettenmuseum zijn theaterpoppen uit verschillende periodes van de geschiedenis te zien. We lopen vrij snel langs de vitrines. Maureen en Camiel zijn wel gefascineerd door de touwtjes aan de poppen en erg benieuwd hoe dat werkt. Op een papiertje maken ze aantekeningen voor thuis. Zo’n pop willen ze zelf gaan maken. Bovenin het museum is een speelruimte waar ze zich vermaken met de poppenkast. Het Marionettenmuseum is niet groot en dus staan we na een half uur alweer buiten.
Rondvaart in Lübeck
Het oude centrum van Lübeck is omringd met water. We maken een rondvaart en zien zo nog beter de mooie gevels. De boot heeft geen dak en dat is niet voor niets. We moeten een paar keer echt bukken als we onder een brug doorvaren. De rondvaartboot gaat niet alleen om het oude centrum heen, maar we varen ook een stukje door de haven en de groene omgeving direct buiten het centrum.
Europese Hanzemuseum
Tijdens een stedentrip Lübeck met kinderen mag een bezoek aan het Hanzemuseum niet ontbreken. Dit museum bestaat nog niet zo lang. Bij de ingang zien we al dat het museum een mooie mix is van historische gebouwen en een modern interactief belevingsmuseum. We krijgen een pasje en daarmee kunnen we via een beeldscherm een aantal keuzes vastleggen. In welke Hanzestad wil je wonen? Ben je rijk of arm? Afhankelijk van je keuzes krijg je in het museum verschillende informatie te zien.
Het begrip ‘Hanze’ en de samenwerking die daarmee wordt aangeduid, is best lastig voor te stellen voor kinderen. De filmpjes, kaarten en foto’s aan de muur helpen goed om toch een indruk te krijgen van deze tijd. We lopen van de ene ruimte na de andere en elke keer is het een verrassing wat we gaan beleven als we door de deur gaan. Soms is dat best even spannend, maar eng wordt het geen enkele keer.
Natuurlijk zoeken we ook naar de Nederlandse Hanzesteden in het museum. Helaas is er over onze ‘hometown’ Deventer weinig te vinden.