Luik: Expositie Terracotta leger met kinderen bezoeken

Wil je de expositie van het Terracotta leger in Luik bezoeken met kinderen? Enkele jaren geleden was deze expositie al te zien in Assen, maar dat was voor blogger Annemiek wat ver van huis. Nu de expositie dichterbij te bezoeken is, pakt ze de kans om er met haar kinderen heen te gaan.

Luik: van grauwe industrie naar moderne architectuur

Veel mensen kennen de stad Luik als een sombere industriestad die vanaf de snelweg richting Zuid-Europa weinig aantrekkelijk oogt. Inmiddels ondergaat de stad een metamorfose en ontwikkelen zich allerhande initiatieven om de stad aantrekkelijker te maken. Sowieso kun je er prima shoppen, maar ook liefhebbers voor kunst en cultuur kunnen hun hart in deze stad ophalen.

Klaar voor een bezoek aan het Terracotta Leger
Klaar voor een bezoek aan het Terracotta Leger

Expositie in Station Liège-Guillemins

Onderweg naar Luik rijden we voor het eerst ónder Maastricht door. Na jarenlange werkzaamheden is eindelijk de nieuwe A2-tunnel open. Binnen een halfuur rijden we van Maastricht naar Luik, waar we parkeren nabij het station Liège-Guillemins. In het station is een expositieruimte ingericht en hier is het Terracotta leger te bezichtigen. Eerlijk gezegd leidt het imposante stationsgebouw behoorlijk af en wordt al snel de vraag gesteld of we het station ook nog verder gaan bekijken. Natuurlijk! Maar eerst naar de expositie.

Op weg naar de Expositie Terracotta leger
Op weg naar de Expositie Terracotta leger
Eén van de aankondigingsborden bij de ingang van het station
Eén van de aankondigingsborden bij de ingang van het station

Expositie Terracotta leger met informatieve audiotour

Bij de entree ontvangen we een Nederlandse audiotour. Niet onbelangrijk als je beseft dat Luik voornamelijk Franstalig is. Dat is helaas te merken aan de film die ter introductie wordt getoond. De voice-over spreekt Frans en de ondertiteling is in het Engels. Met een beetje vertalen snappen Lieke en Faas de grote lijn en gelukkig spreekt de film voor zich.

De audiotour leidt je langs de geschiedenis van het Chinese Rijk en vertelt over de eerste Keizer van China: Qin Shi Huangdi, die zo’n 2200 jaar geleden leefde. De kinderen lachen om alle Chinese namen die vlot worden uitgesproken door de stem van de audiotour. Het verhaal maakt duidelijk dat de Keizer enkele jaren na zijn aantreden een grafmonument wilde oprichten. Een maquette toont hoe dit monument er destijds uitgezien moet hebben. 40 jaar lang is er gewerkt aan dit momument, dat onder andere bestaat uit 8000 levensgrote beelden van krijgers en paarden, gemaakt van terracotta.

De expositie laat weliswaar een klein deel van deze beelden zien, toch wordt hiermee goed duidelijk gemaakt hoe groot de vondst moet zijn geweest. Daarnaast zijn er wapens en karren te zien en zijn er prachtige beelden van vogels tentoongesteld. Kleurrijke foto’s en tekeningen maken duidelijk hoe de beelden er oorspronkelijk uitgezien moeten hebben.

De maquette van het totale grafmonument
De maquette van het totale grafmonument
De beelden waren oorspronkelijk voorzien van prachtige kleuren
De beelden waren oorspronkelijk voorzien van prachtige kleuren
Een deel van de enorme beelden zoals ze ook in China staan opgesteld
Een deel van de enorme beelden zoals ze ook in China staan opgesteld
Overzicht van de opgravingen die gedaan zijn in China
Overzicht van de opgravingen die gedaan zijn in China
Paarden en wagens van terracotta
Paarden en wagens van terracotta
Boingggggg!
Boingggggg!

Expositie Terracotta leger Luik is voor alle leeftijden

Jong en oud bezoeken de expositie en onze kinderen luisteren aandachtig naar de verhalen die verteld worden. Al met al zijn we er een klein uurtje zoet. Bij het verlaten van de expositieruimte komen we langs een klein winkeltje waar typische Chinese souvenirs verkocht worden. Een meneer schrijft, als je dat wil natuurlijk, je naam in het Chinees. Dit uiteraard tegen betaling.

Natuurlijk zijn er ook Chinese souvenirs
Natuurlijk zijn er ook Chinese souvenirs

Station Liège-Guillemins is een architectonisch hoogstandje

Na het bezoek aan de expositie van het Terracotta leger gaan we het station verder bekijken. Dit moderne station is een lust voor fotografen en architectuurliefhebbers en is ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. Met de roltrappen gaan we richting de treinsporen en kijken vol verbazing naar al het glas dat gebruikt is. Stiekem vragen we ons af wie al die ramen zal wassen. Lieke weet het zeker: “Dat ga ik écht niet doen!”. Faas is vooral nieuwsgierig waar alle treinen naartoe rijden. Het is een internationaal station waar onder andere de TGV stopt. Buiten het station is een groot plein dat nog in ontwikkeling is. Wij steken het plein over en lopen terug naar de auto, behoorlijk onder de indruk van het Terracottaleger én het station.

Op verkenning in het station Liège-Guillemins
Op verkenning in het station Liège-Guillemins
Wachten op een trein
Wachten op een trein
Zicht op de sporen en treinen
Zicht op de sporen en treinen

De stad Luik bezoeken

De stad Luik nodigt uit voor een langer bezoek. Er zijn verschillende musea te bezoeken die ook voor kinderen interessant zijn. Eerder gingen Lieke en Faas al met hun grootouders naar het Aquarium Museum. Het daarnaast gelegen Huis der Wetenschappen is helaas gericht op Franstalig publiek. Jammer, want het zou Nederlandstaligen zéker aanspreken. Onder (ja, ónder) het Place Saint-Lambert is het Archeoforum gevestigd. Dit museum herbergt een reis door de tijd en toont allerhande archeologische vondsten vanaf de prehistorie tot nu.

Wie liever buiten blijft, kan een stadswandeling maken of de trappen richting het Citadel van Luik beklimmen. Op de site van de Dienst voor het Toerisme vind je enkele routes die je kunt downloaden, maar je kunt natuurlijk ook eerst een bezoek brengen aan het toerismekantoor aan de Feronstrée 92 in het centrum van Luik. Ook hier vind je veel informatie over de stad.

De steile trappen richting Citadel
De steile trappen richting Citadel

Wat je zéker niet mag vergeten te doen als je in Luik bent, is een Luikse wafel proeven. Het adresje ‘Une Gaufrette Saperlipopette’ aan de Rue des Mineurs 7 wat ons geadviseerd werd, was helaas wegens vakantie gesloten. Gelukkig smaken de wafels die je in een van de vele kraampjes kunt kopen ook overheerlijk!

Natuurlijk willen we de échte Luikse wafels proeven!
Natuurlijk willen we de échte Luikse wafels proeven!

Praktische informatie

De Expositie Terracotta leger Luik is te bezichtigen tot en met 23 april 2017. Er gelden verschillende tarieven: volwassenen betalen doordeweeks 12 euro en in het weekend 14 eruo. Kinderen tot 6 jaar bezoeken de expositie gratis en oudere kinderen betalen 8 euro of 9 euro. De audiogids dien je apart af te rekenen (2,50 euro per autogids).

Parkeren doe je nabij het station Liège-Guillemins. Hier is genoeg parkeerruimte beschikbaar. Houd rekening met een parkeertarief van zo’n 2 euro per uur.

Heb jij een eerdere expositie over het Terracotta leger gemist? Maar laat je, net als Annemiek, de kans nu niet wéér aan je voorbij gaan?

Meer lezen

Ben je op zoek naar andere uitstapjes of logeeradresjes in België? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Wallonie Bruxelles Tourisme. Zoals je van ons gewend hebt delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.