Terugblik 2016: een brief aan onze lezers

Hallo lieve lezers van KidsErOpUit,

Terugblikken. Op veel blogs wordt dat in deze periode gedaan. Ik heb lang getwijfeld of ik een terugblik 2016 wil schrijven. Wie zit er op te wachten? De meeste lezers komen hier voor de tips en niet voor mijn gemijmer. Aan de andere kant: ik vind het leuk om bij andere bloggers hun terugblik te lezen. Ik ben meer iemand van het vooruit kijken, daardoor vergeet ik wat ik allemaal al gedaan heb. Zo’n terugblik 2016-blog helpt om even stil te staan. Even te kijken hoe trots ik eigenlijk mag zijn op KidsErOpUit. Nog een keer onze favoriete blogs delen en andere hoogte- en dieptepunten. Dus ja, daarom op KidsErOpUit een blog waarin ik terugkijk op 2016 en vooruitblik naar 2017.

Dag 2016, hallo 2017!
Dag 2016, hallo 2017!

Trots, trotser, trotst!

En ja, trots ben ik. Vooral op ons team van bloggers. Wat een toppers, zowel voor de schermen als daarachter. In onze Slack-groep is het vaak een dolle boel, al probeer ik er enige ether-discipline in te houden. Bijna onmogelijk. Ik begon KidsErOpUit om anderen te inspireren en nu krijg ik volop inspiratie van de verhalen van de andere bloggers. We zijn twee keer bij elkaar geweest in 2016 en dan is het alsof we elkaar al jarenlang kennen. Ik ben onder de indruk van de kwalitatieve sprongen die we maken. De teksten worden beter, de foto’s ook en tegenwoordig filmen en vloggen we zelfs. Ik geniet ervan om dit met zo’n fijn team te kunnen delen. Wat me ook trots maakt: meerdere bloggers hebben door de blog-ervaring op KidsErOpUit nieuwe kansen op het werk gekregen. Dat vind ik erg gaaf om te horen.
Meiden, jullie zijn top!

Abonneer je nu op ons YouTube-kanaal

Misschien niet erg Hollands om te zeggen, maar ik ben ook trots op mezelf. Dat het me lukt om dit team met vrijwilligers aan te sturen, dat KidsErOpUit heel hard groeit qua bezoekersaantallen (bijna 200 procent meer dan in 2015, bizar he?) en dat ik zelfs een echte persprijs kreeg. Om gewoon maar even wat te noemen…. Oh ja, dat alles naast een baan van eerst 32 uur en nu 22 uur per week. Geen idee hoe ik het voor elkaar krijg. Misschien omdat ik veel energie van KidsErOpUit krijg?

Ons bloggersteam. Binnenkort stellen we de nieuwe bloggers Yvonne en Maartje aan jullie voor.
Ons bloggersteam. Binnenkort stellen we de nieuwe bloggers Yvonne en Maartje aan jullie voor.
Winnaar van een echte persprijs!
Winnaar van een echte persprijs!

Nachtjes tellen

In mijn jaaroverzicht van 2015 telde ik de nachten dat we weg waren. Gewoon omdat ik het leuk vind om te weten. Voor 2016 pakte ik opnieuw m’n rekenmachine erbij:

Totaal: 71 nachten

Voor mij zijn dat net iets meer nachten dan vorig jaar (totaal 57 nachten), maar toen was ik vaker alleen weg (8 nachten). Nu waren bijna alle nachten samen met 1 of meerdere gezinsleden. Ik ben in 7 verschillende landen geweest en heb in zeker 28 accommodaties geslapen. Daarnaast zijn de andere bloggers van KidsErOpUit ook voor de website op stap geweest. Daar ben ik de tel ergens kwijt geraakt… We hadden en hebben in ieder geval geen gebrek aan inspiratie om over te bloggen!

Voornemen voor 2017: iets rustiger aan doen. Dit was wel heel erg veel…

Onderste boven van bloggen. We houden maar niet op.
Onderste boven van bloggen. We houden maar niet op.

Onze favoriete blogs

Op KidsErOpUit publiceren we dagelijks een nieuw blog en heel soms zelfs twee, zoals bijvoorbeeld de blogs van de Challenge. Deze serie behoorde tot de favoriete blogs van Marije. Er zijn in 2016 een kleine 400 blogs online gekomen. Veel he? Je hebt er vast een paar gemist en dus vroeg ik aan alle bloggers wat hun favoriete blog van afgelopen jaar was.

Iris komt direct met een pareltje: de kinderstadstour in Stockholm met een echte barones. Het was een heerlijk weekend en tijdens deze stadswandeling heeft ze veel bijgeleerd over een van haar favoriete steden.

Het verslag van haar fantastische rondreis door Noorwegen is de favoriet van Annemiek. Ze heeft daar zoveel moois gezien en is verliefd geworden op het Noorse landschap. Het gevolg van dit in eerste instantie gastblog was leuk, want Annemiek is nu een vaste blogger bij ons.

De leukste tussenstops op weg naar Kroatie is het favoriete blog van Lineke. Bij haar begint vakantie al als ze thuis vertrekt en het is haar hobby om leuke en fijne overnachtingen onderweg te vinden.

Fieke en Suzanne kiezen beide voor een blog over een waddeneiland. Suzanne kiest voor haar blog over Texel met kinderen omdat dit eiland haar zo heeft verrast en er zoveel met kinderen te doen is. Het blog over Sier aan Zee is de keuze van Fieke omdat daar zo’n fijne familiesfeer is en ze met mooi weer genoten van de leuke activiteit.

De Algarve Safari Lodge is de favoriet van Yvonne. Bij deze accommodatie kan je een heerlijke vakantie met kleine kinderen hebben.

Daphnes favoriete blog is over Brabant Nacht. Want hoe tof is het om in de Efteling in het donker te mogen beleven? Ze denkt nog vaak terug aan deze leuke avond.

Uiteten gaan met kinderen is een leuk gespreksonderwerp als je samen met mensen zonder kinderen bent. Maar laten we eerlijk zijn, niet alle ouders weten ‘Hoe het heurt’. Karijn beleefde veel plezier aan het schrijven van dit blog en wij aan het lezen.

Het favoriete blog van Jolinda is die over canyoning in de Ardeche. Omdat ze dingen heeft gedaan waarvan ze niet wist dat ze het durfde. Nou, wij vinden haar ook super stoer hoor.

Maartje kiest als favoriet een blog dat door Yvonne is geschreven: fietsen met kinderen in Malaga en Sevilla. Omdat ze ook graag op stedentrip gaat en dit een leuke manier is om een stad te verkennen.

Laura kiest voor alle blogs over Stockholm. Scandinavie staat hoog op haar verlanglijstje en ook zij houdt erg van stedentrips.

Tot slot mijn favoriete blog: Stedentrip Neurenberg met kinderen. Ik had vooraf een negatieve associatie met Neurenberg, maar de stad heeft mij zo verrast. Echt een aanrader voor een stedentrip van meerdere dagen (incl bezoek aan Playmobil Funpark) of een leuke tussenstop.

Behind the scenes: terugblik 2016 en vooruitblik 2017

Zo’n blog als KidsErOpUit bijhouden vraagt veel. Achter de schermen doen we ook dingen die voor jullie niet direct zichtbaar zijn. Zo ga ik, vaak samen met Lineke, naar persworkshops en netwerkevents. Recent hebben we een groot deel van onze relaties nog een Sinterklaascadeautje gestuurd, inclusief een persoonlijk berichtje. Da’s best een organisatie om te regelen en te doen, maar erg leuk.

Onze Sinterklaasactie.
Onze Sinterklaasactie.

Na 2,5 jaar KidsErOpUit is de website toe aan groot onderhoud. Een nieuwe menustructuur, een betere indeling van de blogs in het menu, oude blogs actualiseren en optimaliseren. Jullie zien er weinig van, maar het gebeurt wel. Of wat dacht je van de kaarten waarop de blogs te vinden zijn? Suzanne is er al avonden druk mee om de meer dan 900 blogs op kaarten te pinnen. De provincies zijn af, nu op naar de landen. Zo fijn dat we dit soort bewerkelijke zaken kunnen doen omdat we met een team zijn.

Klik hier om direct naar de kaart van Nederland te gaan.

Hoe gaaf: alle blogs op kaart en direct zichtbaar wat je binnen of buiten kan doen, waar je kan overnachten en waar je kan eten.
Hoe gaaf: alle blogs op kaart en direct zichtbaar wat je binnen of buiten kan doen, waar je kan overnachten en waar je kan eten.

En zoals altijd zit ik vol met nieuwe plannen. We werken momenteel heel hard aan onze reisboekmagazines en e-books. Binnenkort krijgt onze WordPress-held Kees de opdracht om de webshop hiervoor te bouwen. Dan is het de bedoeling om in het eerste kwartaal van 2017 de eerste drie titels te lanceren. Zal ik verklappen welke dat worden? Vooruit. De eerste drie reisboekmagazines gaan over: Slovenië, de Veluwe en Rotterdam. Ons lijstje met titels voor daarna is erg lang, hou de toekomstige webshop én de nieuwsbrief in de gaten.

Preview van de KidsErOpUit-gidsen.
Preview van de KidsErOpUit-gidsen.

Misschien had je het al gezien, maar KidsErOpUit gaat ook offline eropuit in 2017. Op zondag 8 januari organiseren we een Nieuwsjaarswandeling waarbij je meteen allerlei dragers kan proberen. Een mooie samenwerking met KidsTravelService. Ben jij er ook bij?

Meer informatie over de Nieuwjaarswandeling lees je hier

Kom jij naar ons eerste event?

Ons tweede event wordt trouwens ook erg leuk. Daarvoor gaan we in het midden van het land een workshop natuurfotografie organiseren voor de grotere kinderen, gecombineerd met een mooie wandeling. De datum laten we je nog weten.

Enne, voortaan zijn de bloggers van KidsErOpUit nog beter herkenbaar. Ik zit al bijna bij de brievenbus te wachten op een pakket van Digitransfer met polo’s en hoodies met ons logo. Cool he?

Onze bedrijfskleding.
Onze bedrijfskleding.

Waren er dieptepunten?

Gelukkig weinig dieptepunten, al voelt de BTW-aangifte en de administratie wel een beetje zo. Dat is gewoon mijn hobby niet.

Of wat dacht je van al die keren dat er zonder toestemming foto’s van ons worden gebruikt? Dat mag niet, er rust copyright op onze foto’s. En dus ga ik er achteraan om de foto offline te laten halen en/of een schadevergoeding te krijgen. Mocht je een keer ergens een foto van ons zien, laat het even weten.

Zelfs professionals van de Persgroep gebruiken foto's zonder toestemming....
Zelfs professionals van de Persgroep gebruiken foto’s zonder toestemming….

Een ander minpunt vind ik opmerkingen die soms ondoordacht worden gemaakt maar wel aangeven hoe men tegen ons familytravelblog aankijkt. “Oh, ik wil ook wel gratis op vakantie in ruil voor een stukkie tikken” zeggen ze dan. Eh, ze hebben geen flauw idee wat er bij komt kijken.

Een persreis is geen vakantie. We moeten op de tijd letten, foto’s maken en soms ook filmen. Goed opletten zodat we niets over het hoofd zien en ondertussen moet het voor de kinderen wel als vakantie voelen. Dat is hard werken. Dan heb ik het nog niet eens over het schrijven van een blog (SEO-proof en leesbaar), bewerken van foto’s en monteren van filmpjes. De contacten met de verkeersbureaus, de verantwoordingsrapportage achteraf. Dat klinkt toch niet als vakantie he? Maar eerlijk is eerlijk. Het is wel erg leuk. En ik mag hopen dat iedereen z’n werk met plezier doet.

Etentje met de dames van het toeristenbureau van Sankt Englmar en Beieren.
Etentje met de dames van het toeristenbureau van Sankt Englmar en Beieren.

Dan toch nog een ander minpuntje. Soms komen er negatieve reacties op advertorials. Dat we ons laten betalen om reclame te maken. Ik ben al erg kritisch op welke samenwerkingen we wel en niet doen. Je leest hier dus geen advertorials over auto onderdelen of telefoonhoesjes. Wel over andere zaken die direct of indirect met eropuit gaan en vakanties te maken hebben. Denk aan het stimuleren van veilig rijden of hoe je incidenteel een auto kan gebruiken. Soms zijn deze blogs informatief, soms bevatten ze onze eigen mening en/of ervaringen.

Met de opbrengsten betalen we de ontwikkeling van de KidsErOpUit-gidsen (vormgever, bouwen van webshop), onze bijeenkomsten en cursussen (in 2016: filmen met je smartphone), ons drukwerk (visitekaartjes, stickers, pennen) en het materiaal dat we nodig hebben om te bloggen (GoPro, fotocamera enz). Dan vergeet ik nog de goede hosting, reiskosten naar events, het boekhoudpakket enz.

Nou ja, net als bij printmedia heb je bij een blog inkomsten nodig als je dit op professioneel niveau wil doen. Daarom dus advertorials en affiliate links op KidsErOpUit. Zijn jullie in 2017 een beetje lief voor onze adverteerders?

Op naar 2017!

Zo, dat was mijn terugblik 2016 en een kleine vooruitblik naar 2017. Nu ben ik heel nieuwsgierig: wat heb jij in 2016 aan KidsErOpUit gehad? Welke tips van ons hebben jou geïnspireerd voor een dagje uit of een vakantie? Laat het hieronder of op onze Facebook-pagina weten, ja ook jij, stille fan en vaste lezer!

Groetjes Saskia

P.S. Draag je KidsErOpUit een warm hart toe? Volg ons dan op onze social media kanalen en reageer. Dat is de grootste waardering die we kunnen krijgen.

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Vorig artikelCamp Lijak, kleine camping in Slovenie
Volgend artikelWintersport met kinderen in Duitsland, dat is meer dan skiën!
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

20 REACTIES

 1. Wat werk jij hard, Saskia! Petje af voor je succes met de blog! En ik hoop op een prachtig 2017 voor jou en jullie. Tot gauw weer eens 🙂

 2. Wat een mooi jaaroverzicht! Mijn complimenten voor het hele team voor een jaar heel hard werken. Ik kijk al uit naar de eerste e-books, wat een mooie stap weer voor KidsErOpUit. De blog die mij als lezer het meest is bijgebleven is het Suppen in Ljubljana met Maureen, zo stoer! Slovenië is dankzij jullie blogs ook bij ons op de travelbucketlist gekomen voor over een paar jaar. Tot slot wil ik specifiek Suzanne even in het zonnetje zetten voor het werk om alle blogs op de digitale kaart vindbaar te maken, dat is echt handig! Ga zo door in 2017 dames en tot binnenkort bij de Nieuwjaarswandeling, ik heb er al zin in.

 3. Mooi overzicht en wat gebeurt er veel achter de schermen!!!! Een prachtig jaar voor jullie, dat 2017 minstens net zo mooi en succesvol mag worden 🙂

 4. Leuk zo’n jaaroverzicht! Ik ben gek op jaaroverzichten en heel mooi om te lezen wat je bereikt hebt en nog gaat doen in het nieuwe jaar. Die fotoworkshop voor kinderen klinkt heel erg leuk!

 5. Wat een mooie en eerlijke blog. Jullie doen het hartstikke goed, echt iets om trots op te zijn. Al het goeds voor 2017!

  • Laat dat nu net een van onze doelstellingen zijn: laten zien dat je met kinderen erbij ook nog de dingen kan doen die je voorheen zonder deed. Dus dat verklaart denk ik waarom onze blogs ook interessant zijn voor mensen zonder kinderen.

 6. Leuk juist zo’n overzicht! Ik weet uiteraard wat er allemaal bij komt kijken, maar ik denk dat het goed is (en ook gewoon interssant) als lezers dat ook zien.
  Leuk ook dat event met die dragers. Bedrijfskleding ben ik ook al een tijdje van plan. Vooral voor op airports. En kofferstickers.
  Veel succes in 2017! Op naar nog meer mooie reizen!

 7. Jullie zijn lekker ambitieus en goed bezig, fijn zeg! 🙂 Ik vind die legenda heel erg tof, al zal daar ongetwijfeld ontzettend veel werk in hebben gezeten! Happy 2017 voor jou en de rest van het team!

  • Dank je wel! De legenda zelf valt mee, al hebben we de pinnetjes wel zelf laten ontwerpen. Maar het pinnen van alle blogs is het meeste werk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.