4 Jaargetijden met Angela Schijf, een klassiek hoogtepunt voor het hele gezin

Met een dochter die harp speelt kan het niet anders dat er af en toe een klassiek concert wordt bezocht. Deze keer gaan Gerard en Maureen (de man en dochter van Saskia) naar de 4 Jaargetijden met Angela Schijf. Een theatervoorstelling waarbij het hele gezin kennis maakt met dit beroemde muziekstuk van Vivaldi.

Theatervoorstelling 4 Jaargetijden met Angela Schijf

We kennen als ouder ongetwijfeld het dilemma: je wilt je kinderen met klassieke muziek in aanraking brengen, maar dan niet op een saaie, ontoegankelijke manier.

In dat geval is de voorstelling 4 Jaargetijden met Angela Schijf een aanrader. We kennen haar natuurlijk van haar acteerrollen in Flikken Maastricht en diverse films. Maar ook heeft ze diverse hoofdrollen in musicals en toneelvoorstellingen gedaan. Toen ze in de familievoorstellingen De Notenkraker en Het Zwanenmeer op het podium stond is haar liefde voor klassieke muziek ontstaan.

Het plezier dat ze met klassieke muziek beleeft wil ze graag met iedereen delen. Daarom richtte ze Klassiek to go op, dat familievoorstellingen rondom muziek van de grootste componisten maakt. De eerste voorstelling hiervan is de 4 jaargetijden van Vivaldi. Aan de hand van een sprookje geschreven door kinder- en jeugdboekenschrijfster Imme Dros maken de kinderen kennis met deze compositie.

Op weg naar de schouwburg in Almere.
Op weg naar de schouwburg in Almere.
Nieuwsgierig naar de voorstelling waar ze zich weinig bij voor kan stellen.
Nieuwsgierig naar de voorstelling waar ze zich weinig bij voor kan stellen.

De eerste voorstelling vindt plaats in de Schouwburg in Almere. Samen met Maureen (10 jaar) ga ik erheen. De meeste andere kinderen zijn ook van ongeveer haar leeftijd. We hebben een mooie plek op rij drie en wachten af tot het begint. Als het gordijn nog dicht blijft verschijnt een violist vlak voor ons in de spotlight. Adembenemend luistert de zaal naar de eerste klanken. Vanuit de andere hoek verschijnt Angela Schijf, of moet ik zeggen de vertelster, Emma en Anna? Angela Schijf vertolkt namelijk een driedubbele rol. Ze doet dit met verve, al vertelt Maureen na de voorstelling dat ze het soms best lastig vond om bij te houden wie ze op elk moment speelde.

Wanneer gaat de 4 Jaargetijden met Angela Schijf beginnen?
Wanneer gaat de 4 Jaargetijden met Angela Schijf beginnen?

Het verhaal van 4 Jaargetijden met Angela Schijf

Er was eens een tweeling… Emma en Anna. Emma brutaal en lui, Anna ijverig en netjes. Een grotere tegenstelling bestaat niet. Via een windhoos op de dijk komen ze terecht in het land van Vrouw Holle. Op dat moment gaan de gordijnen open en zien we 8 muzikanten op het toneel. 3 met witte sneakers en 5 met zwarte schoenen. Maureen vindt dat maar raar: “Hadden ze dat niet beter kunnen afstemmen? Of zou het misschien toch zo horen?”.

In het midden zien we een boom met daarop de huisregels van Vrouw Holle: wie hard werkt mag blijven en wie niets doet wordt bestraft. Wat zou dit gaan betekenen? Is Anna veilig, omdat ze alles meteen en grondig doet of is het soms juist slim van Emma om niet blindelings uit te voeren, maar eerst te observeren en dan op een eenvoudiger manier tot een oplossing te komen? Uiteindelijk, nadat natuurlijk de 4 verschillende seizoenen zijn gepasseerd, zien ze in dat ze elkaar juist aanvullen en samen meer bereiken dan alleen. Zou dat de sleutel zijn om weer thuis te komen?

Het winterse jaargetijde.
Het winterse jaargetijde.
Zomer op het podium.
Zomer op het podium.
Vallende blaadjes in de herfst.
Vallende blaadjes in de herfst.

Onze ervaring

De energie spat van het podium af. Angela is zichtbaar in haar element. Ze voelt zich helemaal thuis op het podium en haar enorme acteerervaring is duidelijk merkbaar. Heel knap hoe ze zo goed en snel kan switchen tussen de personages. In het begin zitten de muzikanten op een stoel, maar al snel worden ze onderdeel van de voorstelling wat zorgt voor extra dynamiek. De kinderen krijgen mee hoe bepaalde geluiden in de compositie een hond of een duif voorstellen. En wanneer het mooi weer is of juist onweert. En dit zonder dat dit op een schoolse manier gebracht wordt.

Al met al een leuke, toegankelijke voorstelling met live muziek die bijdraagt aan het plezier dat ook jonge kinderen aan bekende klassieke muziek kunnen beleven!

5 kwartier genieten!
5 kwartier genieten!

Na afloop van de voorstelling wordt er voor 10 euro een dubbel CD van de voorstelling verkocht. De eerste CD vertelt het verkorte sprookje met bijbehorende muziek en op de tweede CD vertelt Angela meer over Vivaldi en de 4 Jaargetijden, waarna de muziek van de compositie volgt. Al met al een leuke herinnering.

Een CD is een leuke aanschaf voor een portie napret.
Een CD is een leuke aanschaf voor een portie napret.

De voorstelling is tot en met december 2017 in diverse theaters in Nederland te zien, kijk maar op de speellijst. De adviesleeftijd is 6+, waar ik me zeker in kan vinden. De voorstelling duurt ongeveer 5 kwartier en heeft geen pauze.

Zou jij met een van de kinderen naar de 4 Jaargetijden met Angela Schijf willen?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke theatervoorstellingen voor kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Wij bezochten de premiere op uitnodiging van SENF Theaterpartners. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.