Theatervoorstelling Brammetje Baas: over een vol hoofd en druk lijf

Ken jij Brammetje Baas? Onze kinderen zijn gek op de film uit 2012. Toen we de theatervoorstelling van Brammetje Baas in de theaterboekjes zagen staan, was de keuze snel gemaakt. Samen met drie 8-jarige jongedames ging ik naar Brammetje Baas in Theater Bouwkunde in Deventer.

Het verhaal van Brammetje Baas

Brammetje gaat naar groep 3. Hij kan heel veel dingen heel erg goed. Maar een ding kan hij niet: stil zitten. Brammetjes hersenen staan nooit stil en hij stelt zichzelf continu vragen. De ene vraag roept meteen een nieuwe vraag op. Hij is druk in zijn hoofd en druk met zijn lijf. In de film komt hij behoorlijk in de problemen door zijn gedrag. Zelfs zo erg dat meester Vis een gecompliceerde beenbreuk oploopt. De vervanger begrijpt Brammetje veel beter en laat hem regelmatig even uitrazen. In het theater is er een creatieve draai aan het verhaal gegeven. Herkenbaar voor de Brammetje Baas-fans en toch anders.

Brammetje Baas in het theater.
Brammetje Baas in het theater.
Drie blije 8-jarige jongedames.
Drie blije 8-jarige jongedames.

Brammetje Baas in het theater

Terwijl iedereen een plekje zoekt in de zaal, rent Brammetje Baas al af en toe over het podium. De eerste paar minuten van de voorstelling zien we Brammetje vooral druk met het decor op de juiste plek zetten. Alles gaat nog redelijk geordend. Maar dan lijkt de boel te ontploffen. Brammetje houdt zijn tas ondersteboven en het hele podium ligt vol met stuiterballen, tafeltennisballetjes, touw en heel veel snuisterijen. Van die zooi die kinderen eindeloos kunnen verzamelen.

Toen het podium nog netjes was...
Toen het podium nog netjes was…
Chaos!!!
Chaos!!!

De voorstelling speelt zich af in het theater en niet zoals in de film op school. Brammetje (Robbie Aldjufri) heeft natuurlijk de hoofdrol, maar celliste Pippa Poppeling (Maria Noë) speelt een hele belangrijke bijrol. Brammetje noteert meteen ‘Pippa Poppeling’ in zijn boekje met woordenverzameling. Meester Vis komt ook nog even voorbij, kundig gefabriceerd van een vloerzwabber met een colbertje aan.

Brammetje is dol op woorden en woordspelletjes. Hij ontdekt dat ‘beroemd’ met een ‘oe’ is en vraagt zich af hoe het zou zijn als alle woorden met een ‘oe’ zouden zijn… Pippa met haar cello wordt Poeppoe moet hoer coelloe. De jongedames naast mij ontdekken dat ze dan Moeroen, Toessoe en Roes zouden heten.

Het zijn niet alleen woordgrapjes, maar Brammetje Baas houdt ook van uitvindingen. Hij gaat zo van een bus naar een raket en bakt brood van gebakken lucht. Dat alles gecombineerd met heel levendig acteerwerk en creatief gebruik van 3 stoelen. “Mijn hoofd staat nooit stil, zoveel om over na te denken” horen we Brammetje zeggen. Heel herkenbaar, daar heeft Maureen ook last van. Alleen is ze er rustiger bij.

Meester Vis op de zwabber.
Meester Vis op de zwabber.
Op z'n kop op de stoel.
Op z’n kop op de stoel.
Genietende kinderen.
Genietende kinderen.

Ik verbaas me over de gigantische rommel op het toneel. Toch knap dat ze hiertussen de voorstelling kunnen spelen. Pippa roept opeens wat alle ouders in de zaal al een tijdje denken: “Het blijft hier gewoon een bende!”. Maar ze roept meer herkenbare dingen: “Ik wil het woord ‘maar’ niet meer horen” en “Je moet gewoon eens een keer leren luisteren”. Het is alsof ik mezelf hoor praten.

Na een uur ben ik eerlijk gezegd wel klaar met de drukte van Brammetje. Was ik blij even de drukte van onze eigen kinderen ontvlucht te zijn, zit ik er in het theater weer naar te kijken… Voor de jongedames maakt het niets uit. Ze kijken gefascineerd naar de voorstelling, liggen dubbel van het lachen om een paar minuten later gespannen te kijken naar een wankele stapel stoelen met Brammetje er bovenop.

De voorstelling eindigt met het ‘Leuk dat jij hier bij me bent’-lied. Een lied dat gaat over iedereen die anders en toch gewoon is. Dat het leuk is om allemaal verschillende mensen om je heen te hebben. Het is leuk dat jij hier bij me bent.

En ik? Ik moest echt even bijkomen na de voorstelling.

Praktische informatie

De theatervoorstelling van Brammetje Baas is er voor kinderen vanaf circa 6 jaar. Jonger kan ook, maar qua verhaal sluit het goed aan bij kinderen vanaf groep 3. Groep 2-ers die al naar groep 3 uitkijken zullen ook genieten. De voorstelling duurt 1 uur en 15 minuten en heeft geen pauze. Brammetje Baas is t/m begin mei 2016 in kleine theaters in het hele land te zien. Zie de website voor het speelschema. Wij betaalden in Deventer slechts 7,50 euro per kaartje.

De film van Brammetje Baas is een van de favoriete films van Maureen en Camiel. Ook een van de weinige films die ze beide leuk vinden en dus rustig 3x achter elkaar kunnen kijken. Ideaal tijdens een lange autorit. Bol.com verkoopt de film voor 8,99 euro. Je kan ‘m maar vast op voorraad hebben liggen voor de zomervakantie….

Ga jij dit theaterseizoen ook met de kinderen naar de theatervoorstelling van Brammetje Baas?

Meer lezen

Op zoek naar meer kindervoorstellingen in het theater? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.