Theatervoorstelling Edward Scharenhand, muzikale komedie voor het hele gezin

Muzikaal theater voor het hele gezin. En dan ook nog speciaal gericht op kinderen. Bij Theater Sonnevanck weten ze wel hoe dat moet. Hun nieuwste theatervoorstelling Edward Scharenhand is een aanrader voor elke liefhebber van kindertheater. Suzanne bezocht deze voorstelling met haar oudste zoon en was verrast. Wil je ook? Wees er dan snel bij, want Edward Scharenhand tourt voor het ‘gewone publiek’ niet veel en ook niet zo lang.

Edward Scissorhands, de film uit 1990

Ik herinner mij van vroeger de film Edward Scissorhands uit 1990 van Tim Burton, waarbij Johnny Depp de hoofdrol van Edward vervult. De film won diverse prijzen. En Johnny Depp was destijds een groot idool van elke tiener. De zonderlinge figuur met die enge scharenhanden maakte diepe indruk op mij.  Het beeld van die scharenhanden is ook zo ongeveer het enige dat ik mij nog echt goed kan herinneren. Nu het verhaal op originele wijze vertolkt is door Theater Sonnevanck besluit ik samen met mijn oudste zoon (10 jaar) te gaan kijken.

Zin in de theatervoorstelling Edward Scharenhand.
Zin in de theatervoorstelling Edward Scharenhand.

Muzikale theatervoorstelling Edward Scharenhand (8+)

Dat Theater Sonnevanck gericht is op jeugdtheater is wel duidelijk. Voordat de voorstelling begint kunnen de kinderen aan een tafel zelf een scharenhand knutselen. Mijn oudste is creatief en houdt van knutselen en gaat meteen aan de slag. Samen met een aantal andere jongens en meiden die ook mooie creaties aan het maken zijn.

De voorstelling zelf is zeer geschikt voor kinderen. Theatervoorstelling Edward Scharenhand is een muzikale komedie geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Met een relatief simpel (maar mooi) ronddraaiend decor en slechts vier toneelspelers wordt met de nodige humor een ontroerend verhaal verteld en afgewisseld met muziek. We zitten van begin tot eind geboeid te kijken. De voorstelling verveelt geen minuut en voor we het weten is het verhaal alweer afgelopen. Het is muziektheater van hoog niveau en leuk voor ouders en kinderen.

Vooraf zelf een scharenhand knutselen.
Vooraf zelf een scharenhand knutselen.
Leuke activiteit vooraf.
Leuke activiteit vooraf.
Een hand met mes, vork en veren gemaakt.
Een hand met mes, vork en veren gemaakt.

Het verhaal van Edward Scharenhand

Het verhaal speelt zich af in het stadje Gul. Iedereen in Gul is extreem goed. Vooral tante Maria en haar geadopteerde dochter Magdalena staan altijd klaar voor dieren, planten en medemens. Zo heeft Magdalena een huis vol geadopteerde cavia’s en worden planten allemaal opnieuw leven in geblazen.

Op een dag staat Edward voor de deur. Edward is alleen, lief en zachtaardig. Helaas heeft hij een afschrikwekkende vertoning: aan beide armen heeft hij – in plaats van gewone handen – lange vlijmscherpe scharen. Ondanks dat is tante Maria bereid om Edward in huis te nemen. Magdalena ziet dat helemaal niet zitten, net als de andere mensen in Gul. Als het Edward uiteindelijk lukt om ook Magdalena’s vertrouwen te winnen, gebeurt er iets waardoor heel Gul in rep en roer is. Wie is er nog veilig en hoe ongevaarlijk is Edward eigenlijk? Het verhaal krijgt een verrassende wending. Hoe? Dat verklappen we natuurlijk niet, dan moet je zelf maar gaan kijken.

Grappig, spannend én ontroerend!

Aangrijpend, spannend, grappig en ook ontroerend. Theatervoorstelling Edward Scharenhand heeft mij verrast. En ook mijn oudste zoon is onder de indruk van het prachtige verhaal. De boodschap over goed en kwaad en de dunne scheidslijn daartussen komt bij hem binnen. De ondersteunende muziek is voor hem goed te begrijpen. Hij geniet vooral van de rol van Edward. Hoe een ‘stille verlegen jongen met enge scharenhanden het ene moment een zielige pruillip kan trekken en het andere moment het complete decor van vernielen’. Het zal hem nog lang bijblijven. Net als de tegenstellingen tussen goed en slecht. Na afloop zegt hij tegen mij: “Mama, die jongen leek eng, maar was eigenlijk heel lief. De buitenkant was heel anders dan de binnenkant.” Ik ben het helemaal met hem eens. Een prachtige les, die elk kind zou moeten leren.

Dat was een spannende, grappige en ontroerende voorstelling.
Dat was een spannende, grappige en ontroerende voorstelling.

Praktisch

Edward Scharenhand toert tot en met 12 november 2017 langs de theaters. Kijk hier voor de speellijst.

Theater Sonnevanck heeft een leuke actie. Wil jij twee vrijkaartjes winnen voor de voorstelling van Edward Scharenhand op 11 november in Enschede? Maak dan zelf een mooie scharenhand en post deze op Facebook of Instagram (Facebook: theater_sonnevanck of Instagram: theater_sonnevanck).

Zou jij Edward Scharenhand in het theater willen zien?

Winactie. Knutsel zelf een scharenhand en maak kans op twee vrijkaartjes.
Winactie. Knutsel zelf een scharenhand en maak kans op twee vrijkaartjes.

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke theatervoorstellingen in seizoen 2017/2018? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

We bezochten Edward Scharenhand op uitnodiging. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.