Kikker en de vallende ster, een vrolijke familiemusical van Theater Terra

Kikker en de vallende ster is de nieuwe familiemusical van Theater Terra. Froukje ging met haar oudste zoon naar de première en genoot met volle teugen. Van de musical, maar ook van haar kind, dat overduidelijk helemaal opging in het vrolijke verhaal.

Over de groene loper

Bij theater De Meervaart in Amsterdam ligt de rode loper uit. Een beetje gespannen loopt mijn zoon voor me uit naar binnen. Een echte theatervoorstelling, waarvoor we met de trein naar Amsterdam zijn gereisd, dat is natuurlijk ook niet niks. Binnen blijkt het een nog groter feest dan we van buiten konden zien. Met veel ballonnen en, hoe kan het ook anders bij een Kikker-musical, een groene loper naar de foyer.

Bij een musical over Kikker ligt natuurlijk een groene loper uit.
Bij een musical over Kikker ligt natuurlijk een groene loper uit.

Stoelverhoger

Als de deuren open gaan, zitten we als eerste in de zaal. Mijn kind is 1.25 meter en hij zit op een stoelverhoger. Dat blijkt een goede keus, want het hele toneel wordt gebruikt tijdens de voorstelling en zo kan hij alles goed zien.

Kikker en de vallende ster

De familiemusical Kikker en de vallende ster is gebaseerd op het gelijknamige boek van Max Velthuijs. Op een mooie avond kijken Kikker en zijn vriendjes naar de sterrenhemel. “Als je een vallende ster ziet, mag je een wens doen!”, zegt Haas. Dan schiet ineens een prachtige gele ster pijlsnel door de lucht. De vriendjes van Kikker hebben de vallende ster gezien en doen een wens. Maar na een tijdje zijn de wensen nog niet uitgekomen. En Kikker, die de vallende ster niet zag, heeft zelfs nog steeds geen wens kunnen doen.

Voor de voorstelling begint, mogen kinderen Kikker-kleurplaten inkleuren.
Voor de voorstelling begint, mogen kinderen Kikker-kleurplaten inkleuren.
Vol spanning wachten we tot de gordijnen opengaan. Theater Terra maakt al jaren kindervoorstellingen, we zijn benieuwd of Kikker en de vallende ster ook weer zo leuk is.
Vol spanning wachten we tot de gordijnen opengaan. Theater Terra maakt al jaren kindervoorstellingen, we zijn benieuwd of Kikker en de vallende ster ook weer zo leuk is.

Grote handpoppen

In de musical van een uur proberen de dierenvriendjes elkaars wensen in vervulling te laten gaan. De bekende dieren Kikker, Varkentje, Haas, Eend en Rat worden verbeeld door grote handpoppen die ‘bediend’ worden door vier acteurs. De dieren voeren grappige gesprekjes en zingen liedjes.

De aangegeven minimumleeftijd voor ‘Kikker en de vallende ster’ is 4 jaar. Hoewel het bij dit soort voorstellingen natuurlijk altijd erg van het kind afhangt, zit mijn zesjarige hier prima op zijn plek. De familiemusical is op geen enkel moment te spannend voor hem. In onze hoek, waar wat grotere kindjes zitten (vijf jaar en ouder ongeveer) wordt gegniffeld om de woordgrapjes en vliegt het uur in volledige aandacht voorbij, terwijl verderop in de zaal de spanningsboog na een half uurtje duidelijk verslapt. Ook mijn zoon zit helemaal in het verhaal. Hij volgt alles nauwgezet, lacht een enkele keer hardop en geniet zichtbaar. En ik geniet van hem.

Applaus voor Eend, Kikker, Varkentje en Haas. Wat hebben ze ons een mooi verhaal verteld!
Applaus voor Eend, Kikker, Varkentje en Haas. Wat hebben ze ons een mooi verhaal verteld!

Theater Terra

Kikker en de vallende ster wordt uitgevoerd door acteurs van Theater Terra, een gezelschap dat al veel kindervoorstellingen op zijn naam heeft staan. Dat merk je. De acteurs raken niet uit hun concentratie als het publiek geluid maakt. Sterker nog, op diverse momenten wordt de kinderen gevraagd mee te denken of te roepen.

En dan is het ineens voorbij. De dierenvrienden hebben geconstateerd dat vriendschap het allerbelangrijkst is in het leven en ze vliegen in hun luchtballon tussen de sterren. Het slotapplaus is overweldigend, dus op verzoek van mijn kind gaan we snel de zaal uit. Ik haal hem over nog even te blijven en zo zien we hoe de Velthuijs-figuren een welverdiende mooie bos bloemen krijgen.

Mats kijkt of in theater De Meervaart ook vallende sterren naar beneden komen.
Kijken of in theater De Meervaart ook vallende sterren naar beneden komen.

“Vooral alleen maar leuk”

Hoewel mijn zoon duidelijk aan het genieten was, krijg ik direct na afloop van de familiemusical niet echt een antwoord op mijn vraag hoe hij het vond.

Zijn recensie volgt eigenlijk pas de volgende ochtend aan het ontbijt. Ik hoor hem tegen zijn broertje zeggen: “Als de voorstelling van Kikker naar onze stad komt, wil jij er dan met mij naar toe?”

Jongste: “Maar als ik dat dan eng vind?”

Hij: “Dan mag je wel op mijn schoot zitten. Maar ik weet zeker dat je het niet eng vindt. Het is vooral alleen maar leuk. Het gaat over vallende sterren en dat je dan een wens mag doen. En over dat alle dieren goede vrienden van elkaar zijn.”

Onze kinderen zijn al van kleins af aan dol op de boeken over Kikker en zijn vriendjes en de musical was dan ook een feest van herkenning. Heb jij ook Kikkerfans in huis die blij zouden worden van een voorstelling over hun held?

Praktische informatie

Kikker en de vallende ster toert tot maart 2019 langs theaters in Nederland en België. Kijk voor de speellijst op de website van Theater Terra. Kijk voor ticketprijzen en om kaarten te reserveren op de website van het theater bij jou in de buurt.

Meer lezen

Zin in lekker veel theater? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Bewaar op Pinterest!

Theatervoorstelling 'Kikker en de vallende ster' van Theater Terra.Wij bezochten de premiere van Kikker en de vallende ster op uitnodiging. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.