Veelbelovend: theatervoorstellingen voor kinderen 2015-2016

De theaterprogramma’s vallen hier op de deurmat en bij de eerste theaters zijn de kassa’s al geopend voor theaterseizoen 2015-2016. Maar welke theatervoorstellingen voor kinderen zijn er komend seizoen te zien? Ik doe een poging om ze voor je op een rij te zetten, handig gesorteerd per leeftijdscategorie (uitgaande van de adviesleeftijd en/of mijn eigen inschatting).

Weet jij al welke familievoorstellingen in het theater jij wil gaan bezoeken met je kinderen?

Veelbelovend: theatervoorstellingen voor kinderen seizoen 2015-2016.
Veelbelovend: theatervoorstellingen voor kinderen seizoen 2015-2016.

Theatervoorstellingen voor babies

 

Niki Jacobs – Uit alle windstreken

De mooiste wiegeliedjes, slaapliedjes en kinderliedjes uit alle windstreken tijdens een speciaal babyconcert. Zangeres en gitariste Niki Jacobs neemt het publiek mee naar verre oorden en exotische bestemmingen. Want ook op de meest afgelegen plekken zingen moeders en vaders hun kinderen zachtjes wiegend mooie liedjes toe.

Theatervoorstellingen voor kinderen vanaf 2 of 3 jaar

 

‘Woezel & Pip ‘Overal vriendjes’

Na het overweldigende succes van vorig seizoen reizen Woezel & Pip dit jaar opnieuw langs de theaters met hun derde theatervoorstelling ‘Overal vriendjes!’. In deze vrolijke familiemusical maken de liefste hondjes van de hele wereld met al hun vriendjes een reis door alle seizoenen en beleven ze allerlei vrolijke, maar ook spannende avonturen in de Tovertuin. Al zingend, spelend en lerend vinden Woezel & Pip meer vriendjes en die schrijven allemaal in hun grote Vriendenboek!

Pim & Pom – Anders dan anders

Pim en Pom, de beroemde poezen uit de boekjes van Mies Bouhuys en Fiep Westendorp, zijn komend seizoen in het theater te zien. Pim ligt te soezen in het raam. Pom zit op de krant. Pim gaapt. De klok tikt. Buiten regent het. Er is geen poes te zien. “Wat een saaie dag”, zucht Pim. “Hij lijkt op gister en de dag ervoor. Het is tijd voor avontuur.” Pom is het er mee eens. Gelukkig blijkt het avontuur.

Sprookjesboom de musical: een wonderlijk muziekfeest

Ieder jaar vindt in het Sprookjesbos het wonderlijke muziekfeest plaats met een grote wedstrijd. Roodkapje, Assepoester en zelfs Draak zijn druk aan het oefenen! Heks zet alles op alles om te winnen en geitje Benjamin wil vreselijk graag meedoen, maar hij kan geen instrument vinden dat bij hem past. En dan verdwalen een muziekjuffrouw en een aantal van haar leerlingen ook nog in het Sprookjesbos en komen terecht op het muziekfeest. Vindt Geitje Benjamin uiteindelijk zijn instrument? Wat is Heks van plan? En hoe moet het met de verdwaalde juffrouw en haar leerlingen op het muziekfeest en vinden zij ooit nog hun weg terug naar huis?

Wij bezochten deze voorstelling vorig jaar in het Efteling Theater, lees onze recensie van Sprookjesboom de Musical: een wonderlijk muziekfeest.

Sprookjesmusical Pinokkio

Reis mee naar een prachtig Italiaans dorpje waar de vriendelijke timmerman Geppetto woont. Een timmerman die al maanden aan een grote houten pop timmert die hij Pinokkio noemt. Stiekem dromend van een eigen zoon. Als op een dag een fee Pinokkio tot leven tovert, kan Geppetto zijn geluk niet op. Nou ja, voor heel even dan. Goed luisteren doet Pinokkio namelijk niet. Hij wil liever op avontuur, de gekste dingen meemaken. De hele wereld bij de neus nemen. Maar ook Pinokkio draagt een grote wens met zich mee. Deze ondeugende houten pop wil namelijk het allerliefst een écht jongetje zijn. Maar of dit sprookje uit gaat komen…?

Kom naar het Efteling Theater en geniet vanaf 9 september 2015 t/m 28 februari 2016 van deze vrolijke sprookjesmusical. Een bijzonder ondeugend avontuur voor en door kinderen.

Wij bezochten Pinokkio de Musical. Lees onze recensie van Pinokkio de Musical.

Buurman & Buurman worden beroemd

Wie droomt er niet van om beroemd te zijn? Buurman & Buurman lijkt het fantastisch. Mensen herkennen je op straat. Je mag handtekeningen uitdelen. Iedereen wil met je op de foto. Wat wil je nog meer!

De Buurmannen gaan er alles aan doen om beroemd te worden en gebruiken hiervoor al hun klustalent. Want om een beroemde voetballer te worden, moet je er wel voor zorgen dat het publiek je kan aanmoedigen vanaf een mooie tribune. En als je een beroemd model wilt worden, moet er een stevige catwalk komen. En dus gaan Buurman en Buurman aan de slag en knutselen en timmeren ze er gretig op los. Totdat blijkt dat je met muziek het allerberoemdst wordt. Dan wordt het echt leuk, want Buur en Buur gaan optreden!

Nieuwsgierig wat wij van Buurman & Buurman vinden? Lees onze recensie van Buurman & Buurman worden beroemd.

André het astronautje

Welk kind droomt er niet van om astronaut te worden? Met een raket de ruimte in. Astronaut André Kuipers is de enige Nederlander die maar liefst twee keer in de ruimte is geweest. Tijdens zijn tweede ruimtereis schreef hij het sprookje André het astronautje voor zijn jarige kind. Het is het eerste boek ter wereld dat in de ruimte geschreven is. Dit prachtige kinderboek is inmiddels tienduizenden keren verkocht. De makers van de succesvolle Buurman & Buurman-voorstellingen vertaalden dit ruimtesprookje naar een muzikale voorstelling over vriendschap, raketten, muizen, astronauten en… kaasfondue.

Nijntje viert feest

Nijntje is jarig! Ze wordt maar liefst 60 jaar. Ze viert haar verjaardag in het theater met een theaterconcert voor de allerkleinsten, met live band. Vader pluis, moeder pluis, oma pluis én haar vriendinnen nina en willemijn gaan samen met nijntje opnieuw op tournee. Ivo de Wijs vertaalde de verhalen van Dick Bruna naar even speelse als herkenbare liedjes en de onvergetelijke Joop Stokkermans maakte er tijdloos vrolijke muziek bij. In ‘nijntje viert feest’ horen we de leukste nummers uit de drie eerdere musicals, aangevuld met spiksplinternieuwe feestliedjes van Ivo de Wijs en Henny Vrienten. Dat wordt meezingen en swingen voor de kleintjes én een feest van herkenning voor papa’s, mama’s, opa’s en oma’s.

Hoela en Hoep gaan naar de maan

Een unieke ontmoeting in het theater met de televisievriendjes Hoela en Hoep! Hoela Hoep is een intiem theaterevenement geïnspireerd op het populaire NTR televisieprogramma. Net als in het televisieprogramma worden de kinderen door de bekende personages betrokken bij de voorstelling en uitgedaagd om zelf met oplossingen te komen. Na de voorstelling mogen de kleine ontdekkers in het laboratorium, onder begeleiding, uitproberen wat ze in de voorstelling hebben gezien.

Hoela en Hoep willen naar de Maan. Hoela wil namelijk graag een ster aan haar moeder cadeau geven en vanaf de maan kun je die waarschijnlijk wel pakken. Of toch niet? Hoe kom je eigenlijk op de maan? En waar blijf je dan als er geen maan is?

Prinsessia – Een koninklijk spektakel

Goed nieuws voor de fans van Prinsessia! De vijf prinsesjes komen namelijk naar het theater in een vrolijke Prinsessia Show! Een heerlijke liveshow voor elke fan vanaf 3 jaar oud.
De vijf prinsesjes Roos, Linde, Iris, Madelief en Violet ruilen de prinsessenschool tijdelijk in voor het theater! De vijf vriendinnen hebben heel hard geoefend voor hun eerste liveshow. Elke vrije minuut die ze hadden hebben ze benut om te oefenen voor de Prinsessia Show. Reken er dus maar op dat het een spetterende Prinsessia Show zal worden!

Molletje Bim

Molletje Bim is slim en opgewekt. Hij woont in een bloemrijke tuin, onder de grond en hij kruipt graag door de modder met zijn ogen dicht. Dan kan hij met zijn neus en snorharen voelen waar hij heen moet. En komt er geen zand in zijn ogen. Bim is ook graag boven de grond. Hij zou zo graag willen leren vliegen. Maar in de tuin woont een stoute kat. Op een dag komt er een vogeltje aan gefladderd. Het is alleen en zijn moeder is zoek. De stoute kat vangt het vogeltje. Bang piept hij, heel hard en ja hoor, daar komt Molletje. Molletje bevrijdt hem, precies op tijd. Molletje Bim ontfermt zich over het jonge dier. Hij brengt hem naar dokter Hond die hem weer beter maakt. Als dank leert de vogel Molletje te vliegen. Zullen ze de moeder van vogel terug kunnen vinden?

Poppentheater Koekla heeft meer voorstellingen, zie daarvoor hun website.

Abel Tasmannetje

Abel Tasmannetje is niet zomaar een postbode. Hij bezorgt namelijk post die eerder niet bezorgd kon worden, post zonder adres of naam. Abel is eigenwijs en ook ondeugend. Soms stuurt hij post naar mensen die dat pakketje goed kunnen gebruiken, terwijl dat eigenlijk helemaal niet voor hen bedoeld was. Dan komt er plots nóg een postbode die precies volgens de regels werkt.
Twee werelden in één postkantoortje: ze sorteren, brengen post rond, discussiëren. En reizen op magische wijze de kaarten in, op zoek naar de oorspronkelijke schrijvers van die kaarten. De kaarten in? Jazeker! En daar bemoeit Abel zich met de schrijvers, zoals met Teun en Tessa die elkaar meer dan leuk vinden. Kan dat zomaar? Dat is niet volgens de regels!

Een wonderlijk verhaal over de groeiende vriendschap tussen twee tegenpolen, een magische PostTas en over wat kaarten, brieven en pakjes teweeg kunnen brengen.

Meer voorstellingen voor de jongste bezoekers

Kijk ook op Theaterbureau vanaf2.nl voor meer artiesten die regelmatig optreden voor de jongste theaterbezoekers waaronder Dirk Scheele, Hakim en Cowboy Billie Boem. Helaas lukt het niet om daar een duidelijk overzicht vandaan te halen.

Lees nu ook de recensie van Kabouter Plop en het Sprookjesboek.

Theatervoorstellingen voor kinderen vanaf 4 jaar

 

Thomas de Stoomlocomotief en het circus

Het Station van Sodor is in rep en roer, want het Circus komt naar de stad. De Dikke Controleur heeft zijn beste pak aangetrokken, het perron is geveegd en de treinen zijn gepoetst. Maar als blijkt dat de circuswagon niet op tijd kan zijn dreigt het hele feest in het water te vallen. Zal het Thomas en zijn vrienden lukken om het Circus toch op tijd naar de stad te krijgen? Je gaat het zien in de musical van Thomas de Stoomlocomotief.

Lees nu onze ervaringen met de theatertour van Thomas en het Circus.

Wonder School Live

Verwonderaar Wardo Wonder, bekend van het populaire Telekids-programma Wonder School, is nu ook te zien in het theater met de magische familieshow Wonder School LIVE. Wardo neemt het publiek mee in de wonderlijke wereld van onverklaarbare trucs en onvoorstelbare goochelkunsten. Samen met het publiek probeert hij zijn grootste droom te realiseren, het wonder om te kunnen vliegen! Zal het hem lukken om in het Grote Boek der Wonderen de juiste spreuk te ontcijferen en het onmogelijke mogelijk te maken?

Lejo – Hands up!

Onder de naam ‘Lejo’ maakt Leo Petersen al sinds 1995 voorstellingen en filmpjes met zijn poppen. Wat begon als een studieproject groeide uit tot een act waarmee hij de hele wereld over reist. In Nederland en Vlaanderen is Lejo vooral bekend door de filmpjes die hij maakte voor Sesamstraat.
Met blote handen en houten ogen creëert Lejo een unieke, frisse vorm van poppentheater. ‘Hands up!‘ is een vrolijke, woordloze voorstelling met veel muziek. Vanuit een grote blauwe poppenkast vertonen de poppen hun kunsten. Een stoere hond, 2 tapdansers, een koe met een eetprobleem, een heel kinderkoor inclusief dirigent en vele anderen passeren de revue. Het publiek (jong en oud!) vergeet al snel dat ze naar twee handen zit te kijken.

RAAD EENS HOEVEEL IK VAN JE HOU

Helemaal tot aan de maan… en terug! Hazeltje en Grote Haas houden vreselijk veel van elkaar. Maar hoeveel precies, dàt is niet makkelijk te meten! Tijdens de lente, zomer, herfst en winter probeert Hazeltje iets héél belangrijks te vertellen aan Grote Haas: ‘Raad eens hoeveel ik van je hou?’ Na dit avontuur heeft Hazeltje slaap en legt Grote Haas hem voorzichtig in zijn bedje van varens. En terwijl Grote Haas dicht naast Hazeltje gaat liggen fluistert hij: ‘Ik hou van jou helemaal tot aan de maan… en terug!’. Hazeltje en Grote Haas springen, klimmen en zwieren om te laten zien hoeveel ze van elkaar houden. Hoe ze dàt doen, zie je in het theater!

Lees de recensie van Raad eens hoeveel ik van je hou! op KidsErOpUit.

De Fantastische Meneer Vos

Meneer Monster komt in september 2015 met een bewerking van het boek ‘De Fantastische Meneer Vos‘ van Roald Dahl. Niemand is slimmer dan fantastische Meneer Vos. Samen met zijn beste vriend Das besteelt hij de gemeenste boeren uit de buurt. De boeren zijn woedend en tot de tanden toe bewapend omsingelen ze het dierenhol. Alle dieren dreigen te verhongeren en geven Vos de schuld. Maar Vos is niet zomaar een Vos, hij is fantastische Meneer Vos. Met een sluwe list is hij de boeren voor altijd te slim af. Theater vol actie en spanning over in jezelf blijven geloven, ook wanneer niemand je meer fantastisch vindt.

K3 show – de afscheidstour van Karen, Kristel en Josje

Onlangs kondigden Karen, Kristel en Josje aan dat zij dit najaar via de groots opgezette tv-show K3 zoekt K3 de fakkel zullen doorgeven aan drie nieuwe zangeressen. Maar voordat Karen, Kristel en Josje definitief afscheid nemen, stellen zij de nieuwe K3 meisjes persoonlijk aan hun fans voor en bouwen zij met zijn zessen een dubbel zo groot K3 feest! Bekijk nu waar de afscheidstour te zien is.

Theatervoorstellingen voor kinderen vanaf 6 of 7 jaar

 

Suske en Wiske de Musical: de Circusbaron

Wanneer de oersterke Jerom op mysterieuze wijze wordt ontvoerd, springen Suske en Wiske vol enthousiasme in een nieuw avontuur. Lambik is dit keer echter niet van de partij, zijn komisch talent is namelijk in de smaak gevallen bij de ringmeester van een groot circus (Ben Cramer) die Lambik een baan als Clown, ofwel Circusbaron aanbiedt. Lambik neemt de baan aan, maar ontdekt al snel aanwijzingen die leiden in de richting van de verdwenen Jerom. Hij besluit zijn vrienden in te schakelen en zo belanden Suske, Wiske, Sidonia, Lambik en Jerom in de wervelende wereld van het Circus, vol list en bedrog. Zouden onze helden ook dit avontuur weer tot een goed einde kunnen brengen?

Lees nu de recensie van Suske en Wiske en de Circusbaron.

Rapunzel de musical

Het mooie prinsesje Rapunzel bezit magische haar. Op een dag wordt ze ontvoerd en opgesloten in een hoge toren, door een gemene tovenares die het haar wil hebben. Elke dag moet Rapunzel haar vlecht uit het torenraam laten zakken, zodat de tovenares naar boven kan klimmen. De jaren verstrijken en Rapunzel groeit in eenzaamheid op tot een knappe vrouw, dromend van een dappere prins die haar zal bevrijden. Zal haar redder ooit komen?

Nieuwsgierig naar Rapunzel de Musical? Lees dan nu onze recensie.

Sapperdeflap – Introdans

Sapperdeflap is een feest vol clowneske humor en gekkigheid. Jonge – en oude(re) – kijkers volop (dans)plezier laten beleven is een van de uitgangspunten van Introdans. Maar in plaats van ‘platte dijenkletskolder’ kiest het gezelschap daarbij voor eigenzinnige pareltjes die soms subtiel maar altijd onmiskenbaar een lach op het gezicht toveren. Maar je regelmatig ook tot vérder kijken en nadenken aansporen. Tussen alle hilariteit en absurditeit draait het in Sapperdeflap ook om jezelf durven zijn, om wat echt is en wat niet én om hoe het circus je dingen over het leven kan leren.

Wonderland – Introdans

Wonderland is een voorstelling vol fantasie en avontuur. In twee van de vier choreografieën word je – of je nu 6 bent of 106 – met gebruik van onder andere spiegels, licht en kartonnen dozen naar een fabuleuze, de verbeelding steeds op andere manieren prikkelende wereld meegevoerd. De twee daaropvolgende werken laten je op wonderbaarlijke wijze zien hoe hardop hoesten en andere menselijke irritaties een bron van inspiratie kunnen zijn voor een dosis verrukkelijke, magnifiek getimede humor en aanstekelijke swing.

Wickie de Viking: Wickie, de musical!

Na twee succesvolle films en een remake van de populaire animatieserie Wickie de Viking, pakt Studio 100 uit met Wickie, de Musical! In deze spannende, maar vooral ook grappige familiemusical gaan de Vikingvrienden uit Flaken wederom de strijd aan met aartsvijand Vreselijke Sven, die vastbesloten is de grootste Vikingschat in handen te krijgen. Wickie, de Musical gaat over karakters die al jaren bekend zijn bij jong en oud. Dat maakt Wickie, de Musical dus niet alleen voor kinderen een feest der herkenning, maar ook voor alle vaders, moeders, opa’s en oma’s!

De recensie van Wickie de Musical staat natuurlijk ook op KidsErOpUit.

Nichego

Voordat aarde en heelal er waren was er Niets. Maar bij het ontstaan van Alles was hij plots verdwenen… Waar is Niets nu gebleven? Een vrolijke zigeunersbende heeft alle verhalen van de wereld verzameld. Nou ja, bijna alle. Er is er eentje die ze niet te pakken krijgen: het verhaal van Niets. Een eenzaam meisje dat alleen op de wereld is besluit Niets voor hen te gaan zoeken. Ze reist door weer en wind op zoek naar hem, maar hoe vind je iets dat je niet kunt zien, niet kunt ruiken en niet kunt horen? Onderweg ontmoet het meisje de meest vreemde figuren die haar steeds dichter bij Niets lijken te brengen. Maar zal het haar lukken het verhaal van het Niets aan de verzameling toe te voegen?

Brammetje Baas

Brammetje heeft heel veel vragen in z’n hoofd. Brammetjes hersenen zitten nooit stil, en hij zelf daarom ook niet. Zoals hoeveel borden passen er op een stapel? Als het licht uit is, waar blijft het dan? Hebben mieren ook klaar-overs om veilig over te steken? Of kun je ze beter een handje helpen? Als je op een stoel kunt zitten, kan een stoel dan ook op jou zitten? Of kan een stoel alleen staan? Hoeveel woorden zijn er met een ‘oe’? Hoe zou het zijn als álle woorden een ‘oe’ hadden?
Allemaal vragen die Brammetje Baas (“Broemoetjoe Boes”) zich stelt. Vragen waar zijn hoofd mee volstroomt.
Brammetje is een gewone jongen. Hij is dromerig én druk. En beweeglijk, soms heel beweeglijk, soms zo beweeglijk dat hij er zelf moe van wordt (misschien is hij toch niet zo’n heel gewone jongen).

De man die op reis ging

Er zijn heel veel mensen die zich voornemen ooit een grote reis te maken, maar het nooit doen. Onze held pakt dat heel anders aan. Hij begint plannen te maken voor een verre reis. Waarheen en wanneer hij gaat weet hij nog niet, maar dat hij gaat is zeker. Om de tijd te hebben alles tot in de puntjes voor te bereiden, zegt hij zijn baan alvast op. Hij verzamelt folders over de meest uiteenlopende bestemmingen, koopt landkaarten, medicijnen, koffers, een handig mes, zwembrilletjes en een wit tropenpak… Kortom, hij gaat grondig te werk, je moet immers op alles zijn voorbereid! Maar alle voorbereidingen nemen zoveel tijd in beslag, dat zijn leven ongemerkt voorbij gaat… De Man Die Op Reis Ging: een humoristisch en aandoenlijk verhaal over een gewone man die iets ongewoons wil doen, maar er niet aan toekomt.

Ontdek nu ook echt kindercabaret: lees onze recensie van Vetter dan Vet Kindercabaret.

Bezoek een familievoorstelling: Joris en de Draak.

Theatervoorstellingen voor kinderen vanaf 8 jaar

 

Perenbomen bloeien wit

Perenbomen bloeien wit is gebaseerd op de gelijknamige jeugdroman van Gerbrand Bakker. De tweeling Klaas en Kees en hun jongere broer Gerson spelen al heel lang ´zwart´: een spel waarbij de belangrijkste regel is dat ze hun ogen niet mogen opendoen. Maar als op een zondagochtend de broers en de hond Daan in het autootje van hun vader stappen, verandert alles in één klap.
Perenbomen bloeien wit is een aangrijpend verhaal, dat door de lichtheid van de taal, naast tragiek, ook humor in zich draagt. Het is de West-Friese nuchterheid van Klaas en Kees, de onhandigheid van vader Gerard, en de aandoenlijkheid van de hond Daan, waardoor deze geschiedenis levensecht, kwetsbaar en onontkoombaar wordt.

De Gelaarsde Poes

De makers van hits als ‘De Zere Neus van Bergerac’, ‘Lang en Gelukkig’ en ‘Snorro’ komen nu met De Gelaarsde Poes. Een radicale en vrolijke bewerking van het oude verhaal, een muzikale cocktail van gedaanteverwisselingen, sluwe streken en messcherpe klauwen. Als molenaarszoon Jaap alles kwijtraakt wat hij had, kan hij nog maar op één vriend vertrouwen: zijn gelaarsde Poes. Samen trekken ze door een vreemd land, op zoek naar eten en werk. Door de slimme en onnavolgbare streken van Poes weten de twee in no time het vertrouwen van de koning te winnen en zich een plek aan het hof te verwerven. Maar is alles wel zo mooi als het lijkt? Is de prinses zo lief als ze er uit ziet? Kan een monster ook een muis zijn? En hoeveel levens heeft een kat eigenlijk?

De Uilenpriesteres van Orplid

Christianne Stotijn zingt, speelt en wandelt door levensgrote tekeningen van Sieb Posthuma en vertelt het verhaal van de Uilenpriesteres van Orplid. Het verhaal beschrijft de grote liefde tussen een priesteres en een uil. Via fantasierijke en humoristische sprookjes-liederen wordt het landschap beschreven, waarin de hoofdpersonen van dit verhaal zich bevinden.
Het sprookje ontspint zich in liederen als Der Erlkönig en Der Zwerg van Schubert, Trepak van Moessorgski, De Koekoek en Slaapliedje van Tsjaikovski, of de spookachtige Der Feuer Reiter en Die Geister am Mummelsee van Hugo Wolf, maar ook in getoonzette Nederlandse gedichten door componist Fant de Kanter. De muziek krijgt een geheel nieuw gezicht door de samensmelting van beeld, tekst en spel.

Koning Arthur

Beleef het magische sprookje met dappere ridders, tovenaars en prinsessen! Het Engelse volk verlangt al jaren naar een koning en volgens een legende kan er in hun land pas iemand gekroond worden, wanneer het hem lukt om een betoverd zwaard uit een rots los te trekken. Wanneer de jonge Arthur daar moeiteloos in slaagt, begint een groot avontuur. Met hulp van de tovenaar Merlijn en de ridders van de ronde tafel zou Arthur weleens de grootste koning ooit kunnen worden…
Beleef het wereldberoemde magische sprookje van Koning Arthur, met dappere ridders, tovenaars en prinsessen in Koning Arthur, de nieuwe avontuurlijke familiemusical van Theater Terra.

Theatervoorstellingen voor kinderen vanaf 10 of 12 jaar

 

Spijt – de musical

In seizoen 2015/2016 brengt Homemade Productions de tweede Carry Slee-musical uit. Dit keer is het een bewerking van “Spijt!”, een van de belangrijkste boeken uit Carry Slee’s oeuvre. Jochem is het mikpunt van getreiter op school. David doet er niet aan mee maar hij er ook niks van te zeggen. Op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet meer is thuisgekomen. David voelt zich schuldig. Waarom heeft hij z’n mond nooit opengedaan? Samen met een vriendin gaat hij Jochem zoeken om te zeggen dat het hem spijt. Dan vinden ze Jochems tas in het meer. Misschien is het al te laat…

Jeans Teenz

Ooit waren bekende sterren als Tony Neef, Antje Monteiro, Pearl Jozefzoon, John Vooijs en vele vele anderen onbekende, maar veelbelovende jonge talenten toen ze begonnen bij JEANS. Met JEANSTeenZ gaat JEANS weer helemaal terug naar haar roots en geven we tegelijkertijd gehoor aan de vraag van ons hedendaagse publiek: Een JEANS-show voor en door TeenZ!
JEANSTeenZ sprankelt door het plezier en talent van de 24 talentvolle tieners die de cast vormen. In groepen van 8 zullen zij telkens in hun eigen regio optreden. JEANSTeenZ is zang en dans op hoog niveau, bekende popnummers en natuurlijk ook af en toe wat theatrale humor. Het is een professionele, moderne JEANS-show met een sterke regionale “touch”; Jonge regiotalenten in hun eigen provincies, op de planken van hun eigen theaters, voor hun eigen familie, vrienden en klasgenoten!

Met kinderen naar theatervoorstellingen voor volwassenen + lokale voorstellingen

Genoeg keuzes bij de familievoorstellingen toch? Als je oudere kinderen hebt dan loont het ook om bij de volwassen voorstellingen te kijken. Natuurlijk ga je niet op een maandagavond met een 7-jarige naar het theater, maar in het weekend kan het best een keertje. Maureen genoot ontzettend van Rhythm of the Dance en komend jaar ga ik met haar naar een voorstelling met dansen uit de Balkan. Ook bezocht ik met haar al Billy Elliot (adviesleeftijd 10+). Als je met een kind naar een theatervoorstelling voor volwassenen gaat kijk dan goed naar wat je kind aan kan én naar wat de voorstelling te bieden heeft. Cabaret met platte grappen lijkt mij persoonlijk niet zo geschikt voor basisschoolleerlingen, maar middelbare scholieren zullen het geweldig vinden.

Bekijk vooral het lokale aanbod. Niet alleen van de grote schouwburg, maar ook van de kleine theaters. Niet alleen in je eigen woonplaats, maar ook in omliggende steden en dorpen. Wie weet wat voor verrassends je tegen komt. Wij gaan o.a. naar Kruistocht in Spijkerbroek van de Deventer JeugdMusical, deze voorstelling kom je niet tegen in dit overzicht omdat deze alleen in Deventer te zien is.

Ook attractieparken hebben vaak leuke theatervoorstellingen. De Efteling heeft zelfs een eigen theater en Julianatoren heeft dit seizoen elke maand een nieuwe voorstelling in het park.

Hoe gedraag je je in het theater?

Tijdens ons bezoek aan de Kinderen voor Kinderen Musical merkten we dat niet iedereen even goed op de hoogte is van de theater etiquette. Ik herhaal voor de zekerheid nog maar een keer wat ik toen schreef:

Tot slot enige theater etiquette, helaas is het nodig om te vermelden. Een voorstelling in het theater is namelijk iets anders dan een film kijken in de bioscoop. Er staan echte mensen op het podium hun best voor je te doen en iedereen heeft een aardig bedrag neergelegd voor de kaartjes. Het is netjes om daarmee rekening te houden, dus:

  • Krakende zakjes chips horen NIET in de zaal.
  • Toiletbezoek doe je voor of na de voorstelling of in de pauze. Is er echt hoge nood tijdens de voorstelling? Dan sluip je heel ZACHTJES weg.

Kleine moeite toch?

Mis jij nog een voorstelling in dit overzicht? Vertel het in een reactie hieronder!

Meer lezen

Nieuwsgierig welke theatervoorstellingen wij in het seizoen 2014-2015 hebben gezien? Lees dan verder in onze categorie Theater & Festivals.

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

De teksten over de voorstellingen zijn afkomstig van de websites van de betreffende theaterproducenten of theatergezelschappen.

Vorig artikelSalzwelten: de zoutmijn van Hallein
Volgend artikelBarcelona met de hop on hop off bus: go or no go?
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

3 REACTIES

  1. Wij gaan met onze jongens (11 en 14 jaar) naar de musical Grease. Voor ons jeugdsentiment en voor onze kids een groot feest. Gaat door heel NL, dus vast een theater in de buurt.

    • Dat is zeker een goede tip voor de oudere kinderen! Ik zit nog te dubben of ik met Maureen naar de Sound of Music zal gaan…. Heb ‘m zelf al gezien, maar sinds ons bezoek aan Salzburg zijn de kinderen er helemaal weg van.

  2. Kijk ook eens naar deze nieuwe veel belovende theatergroephttp://www.piendewebsite.nl/
    voor kinderen vanaf 6 jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.