Thrillermusical Vals, de theatervoorstelling voor tieners!

We bezoeken regelmatig theatervoorstellingen voor kinderen. Maar soms krijgen we een uitnodiging waarvoor onze eigen kinderen echt te jong zijn. Gelukkig vonden we in ons netwerk Yvonne, een moeder met een tienerdochter die graag voor KidsErOpUit naar thrillermusical Vals wil gaan. Nieuwsgierig naar deze theatervoorstelling voor tieners? Lees dan verder.

Met je tiener naar de thrillermusical Vals

In theater de Flint in Amersfoort is de premiere van de spannende musical Vals. Mijn oudste dochter Britt (13) en ik zijn, als echte musical fans, erg vereerd dat wij bij deze premiere aanwezig mogen zijn. Britt speelt zelf ook in musicals en sleept haar moeder regelmatig het hele land door voor allerlei voorstellingen. Ook deze keer springen wij enthousiast in de auto op weg naar Amersfoort. Een thrillermusical hebben wij nog niet eerder mogen zien. Gelukkig is Britt erg fan van enge films en spannende boeken, dus onze verwachting is dat wij een fantastische avond gaan beleven.

Premiere van Vals

De ontvangst is warm, de foyer is zeer sfeervol aangekleed in Halloween stijl, de BN’ers lopen al rond, dus wij kunnen niet wachten. We mogen maar liefst op rij 1 plaatsnemen en ons wordt gevraagd of wij na afloop voor KidsErOpUit een groepsfoto van de cast willen maken op het podium. Britt glimt van oor tot oor.

Bij de rode loper tijdens de premiere van thrillermusical Vals.
Bij de rode loper tijdens de premiere van thrillermusical Vals.
Thematische aankleding van de foyer.
Thematische aankleding van de foyer.

Thrillermusical Vals: het verhaal

Zoals je mag verwachten van een thrillermusical begint het stuk al direct vrij heftig. Thrillermusical Vals gaat over een groepje vriendinnen in een afgelegen vakantiehuisje in de Ardennen. Door het slechte weer sneeuwen ze in. Er is geen elektriciteit, het mobiele netwerk is uitgevallen en het dichtstbijzijnde huis is een paar kilometer verderop. Ze doen er eerst een beetje lacherig over, maar dan verdwijnt een van de vriendinnen opeens na een ruzie. De overgebleven meiden zijn bezorgd, maar denken dat hun vriendin naar huis is gegaan. Als er daarna nog iemand verdwijnt en ze bloedsporen vinden in de sneeuw, maakt de bezorgdheid plaats voor angst. Door het slechte weer kunnen ze geen kant op en de sfeer wordt steeds grimmiger en angstaanjagender. Wie heeft het op de meiden gemunt? Weten ze eigenlijk wel alles van elkaar?

De vriendinnen ontvangen een angstige boodschap (copyright: thrillermusical Vals).
De vriendinnen ontvangen een angstige boodschap (copyright: thrillermusical Vals).
De cast na afloop van de premiere.
De cast na afloop van de premiere.

Onze ervaring

Het verhaal is erg spannend en zit goed in elkaar. Er wordt prachtig gezongen en fantastisch gespeeld. Het lijkt of de vier meiden al jaren vriendinnen zijn. En de stem van de enige man die meespeelt is op sommige momenten echt angstaanjagend. Zelf zet ik nog wel een vraagteken bij de minimumleeftijd (12 jaar) in verband met het taalgebruik, het roken en drinken op het podium en de gesprekken over sex, jongens en vreemdgaan. Britt neemt daar echter totaal geen aanstoot aan en vindt het fantastisch, spannend en gaat helemaal op in het verhaal. Ik besef mij dat zij binnen de doelgroep valt van de musical en zij moet het leuk vinden. “Roken doen ze op school ook mam!” zegt Britt tegen mij.

Hoe eng is de thrillermusical?

De musical is een aanrader voor tieners die niet bang aangelegd zijn en houden van spannende boeken en enge films. Qua leeftijd vind ik dat je kind in ieder geval minimaal op de middelbare school moet zitten. Het verhaal is spannend maar niet eng. De special effects (geluid, décor, licht en stem) maken het een echte thriller. Er wordt niet gegild in de zaal en ondanks dat de thriller niet grappig bedoeld is, krijgt de cast toch af en toe de lachers op de hand. De reacties van het publiek zijn na afloop lovend. Het is een nieuwe ervaring en wij sluiten de avond af met een gezellige nazit en kijken terug op een heerlijke avond.

Boeken

Vals is gebaseerd op de gelijknamige Young Adult-bestseller van Mel Wallis de Vries, een van de succesvolste jeugdauteurs van dit moment. Mel Wallis de Vries is uitgegroeid tot de succesvolste jeugdthrillerauteur van dit moment. Haar boeken zijn meermaals bekroond en staan hoog in de bestsellerlijsten. In 2012, 2014 én 2015 won Mel de Prijs voor de Jonge Jury met Vals, Klem en Wreed.

Nog even op de foto met hoofdrolspeelster Priscilla Knetemann voordat wij koers naar huis zetten.
Nog even op de foto met hoofdrolspeelster Priscilla Knetemann voordat wij koers naar huis zetten.

Praktische informatie

De musical is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar en speelt nog tot 5 februari 2017 in diverse theaters door het hele land. De voorstelling duurt circa 1,5 uur. De trailer kun je bekijken op de website van thrillermusical Vals.

Zou thrillermusical Vals iets voor jou zijn?

Meer lezen

Op zoek naar meer recensies van theatervoorstellingen? Klik & kijk voor meer informatie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

We bezochten de premiere van Vals op uitnodiging. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.