Tinadag overspoelt Duinrell met tienermeisjes

Een weekend per jaar kleurt Duinrell glitterroze. Dan verzamelen duizenden tienermeisjes zich in het populaire attractiepark in Wassenaar. De reden? Tienermeisjestijdschrift Tina organiseert elk jaar een weekend lang in september de Tinadag (vanaf 2017: Tina Festival). Blogger Iris neemt een kijkje met haar tienerdochter Emma.

Tinadag overspoelt Duinrell met tieners

“Mag ik dit jaar alsjeblieft naar de Tinadag?”. Tienerdochter Emma van 11 kijkt me met smekende puppieogen aan. Onweerstaanbaar natuurlijk. We gaan overstag en bestellen kaartjes. Papa gaat ook mee, want die wil wel in de spannende attracties van Duinrell met zijn dochter. Door het dollen heen zoekt Emma op internet de dag van te voren het programma al op. Ze wil niets missen, want er komen een hoop favoriete artiesten en vloggers.

Eindelijk naar de Tinadag! Emma heeft er veel zin in.
Eindelijk naar de Tinadag! Emma heeft er veel zin in.

Om tien uur staan we in een file voor de parkeerplaatsen van het attractiepark. In alle auto’s zien we de lange haren van tienermeisjes. Heel veel tienermeisjes. Na een half uur hebben we eindelijk een parkeerplek en zijn we bij de entree. Die is, hoe kan het ook anders, knalroze met een hoop ballonnen. Het thema in 2016 is disco. Veel meisjes hebben zich daar aan gehouden en dragen felle kleurtjes, van fluorroze tutu’s tot knalgele kniekousen en gouden glitterjurkjes. We kijken onze ogen uit.

Overal roze tijdens de Tinadag in Duinrell.
Overal roze tijdens de Tinadag in Duinrell.

Bonnenboekjes met korting voor de Tinadag

Bij binnenkomst krijgen de meisjes een keycord (uiteraard roze) met een boekje met allerlei bonnetjes. Met die bonnetjes krijgen ze bij veel stands korting of leuke cadeautjes. Ook krijgen ze een tinadagtas om al hun goodies in te doen. Aan de ouders is ook gedacht. Die krijgen allemaal een blauw bonnenboekje met ondermeer korting op eten en drinken.

Na een paar stappen komen we al bij het eerste shoppingplein. Daar staan standjes met producten, helemaal afgestemd op tienermeiden. Emma’s ogen beginnen te glimmen als ze door de bonnetjes om haar nek bladert. “Kijk, bij Vogue Girl kan ik een leuke pet krijgen en een heel goedkoop rugzakje met lekker spulletjes! En verderop een glitterpen die je uit kunt gummen! Oh, en daar krijg je een goodiebag!”. Enthousiast loopt ze tussen de kraampjes door.

Heerlijk struinen langs alle kraampjes.
Heerlijk struinen langs alle kraampjes.

Te druk bij de workshops

Het evenement is leuk aangepakt. De kraampjes bestaan bijna allemaal uit producten die de meeste meiden van die leeftijd aanspreken. Lipgloss, leuke spulletjes voor op je kamer, haarspulletjes, make-upjes… Dat veel meiden ook van knutselen houden, is duidelijk. De stands waar creatieve workshops worden gegeven zijn allemaal overvol. Emma sluit aan in de rij voor de workshop met gel-a-peel, een soort gelachtige klei waarmee je armbandjes en andere dingen kunt maken. Als ze er al een tijdje staat, wordt er omgeroepen dat het nog een half uur gaat duren. Dat vindt Emma te lang en teleurgesteld komt ze de rij weer uit.

Lange rijen bij de kraampjes van de workshops.
Lange rijen bij de kraampjes van de workshops.

Gelukkig verkoopt het standje er naast het spul gewoon en met een leuke korting, dus ze koopt een probeerverpakking voor thuis. De andere workshops slaat ze over, de rijen zijn echt te lang helaas. Als je maar 1 dag hebt, gaat er te veel tijd in wachten zitten als het zo druk is.

Er was wel de optie op speciale (duurdere) kaartjes te kopen waarmee je een gegarandeerde plek hebt bij de workshops, maar die waren al een tijd uitverkocht toen wij kaartjes kochten.

Optredens op het grote podium

Dan is het tijd om richting het grote podium te gaan, want Emma wil het optreden van Maan zien. De winnares van the Voice van vorig jaar geeft een spetterend optreden en heeft duidelijk feeling met de doelgroep. Dat valt in de smaak, want ze krijgt steeds een enthousiast applaus. In haar roze tutu maakt ze veel contact met de meezingende meisjes. Alleen een beetje jammer dat ze roept: “Wie is er fan van Destiny’s Child?” Ehh, niemand, want daar zijn ze te jong voor…

Kijken naar een optreden van Maan op het grote podium.
Kijken naar een optreden van Maan op het grote podium.

Papa loopt er inmiddels bij als een echte pakezel of personal shopper van onze tienerdame, beladen met roze tasjes. “Wat zielig he, voor die vader, dat hij mee moet!”, horen we twee meisjes achter ons fluisteren. Snel stel ik voor dat Emma maar even in een spannende attractie gaat met haar vader. Het voorstel wordt aangenomen, zij het niet van harte. Het is ook gelijk de enige attractie die ze de rest van de dag doen. De dame is namelijk veel meer geïnteresseerd in de speciale Tina-dingen dan in het pretpark. Volgend jaar mag papa lekker thuisblijven, besluiten we ter plekke.

Alles moet gefilmd worden

“We moeten snel naar het podium terug”, roept Emma, “want mijn favoriete show komt nu!”. We snellen weer terug naar het veld, waar twee hoogblonde meisjes inmiddels een optreden weggeven. Emma zingt hard mee, en staat net als de rest van de tieners met haar telefoon omhoog. Alles moet namelijk live gefilmd worden voor Lively, want haar vriendinnen thuis kijken mee. En die houden ook van de zingende tweeling. Daarna halen we even wat blikjes Icetea bij een standje. Daar ziet Emma een meisje voorbijlopen met een speciale editie van haar lievelingsboek. Ze vraagt het meisje waar ze die vandaan heeft. Van shoppingplein 4, blijkbaar. Emma’s ogen worden groot en een grote glimlach breekt opnieuw door. Is er NOG een shoppingplein?!

De optredens moeten gefilmd worden.
De optredens moeten gefilmd worden.

Lange rijen bij de vloggers

In de middag lopen we richting het vlog-gedeelte. Daar voelen wij ouders ons nog ouder dan we ons al voelden tussen alle tieners. De vlogger-idolen zijn toch echt een geheel nieuwe ervaring voor ons. We kijken onze ogen uit hoe alle meiden half-hysterisch in megalange rijen staan te wachten om een glimp op te vangen van de populairste vloggers. “Daar is Meisje Djamila!”, horen we, gevolgd door een hoop gegil. Emma hoopt een ontmoeting te kunnen hebben met Joy van Beautinezz, maar het is zo druk dat dat niet lukt.

Dan maar weer richting shoppingpleinen. We slenteren nog een tijdje langs alle kraampjes en vertrekken dan bepakt en bezakt richting auto. Waar we nog een hele tijd in de file staan om Duinrell uit te rijden. Emma stalt ondertussen de inhoud van al haar goodiebags en gekochte en gekregen spulletjes uit op de achterbank. Haar dag kan niet meer stuk!

Nog meer shoppingpleinen op de Tinadag.
Nog meer shoppingpleinen op de Tinadag.

Is de Tinadag een aanrader?

Zou ik de Tinadag aanraden? In ieder geval niet voor jongens. En voor ouders is er niet veel meer te doen dan tasjes dragen en foto’s maken. Maar heb je een jonge tienerdame in het gezin die houdt van winkelen, make-up, kleding en knutselen? Dan maak je haar zeer zeker blij met een bezoekje aan de Tinadag. Voor die stralende lach gaan wij zeker volgend jaar weer. Alleen dan wel zonder papa!

Met een stralende lach make-upjes shoppen.
Met een stralende lach make-upjes shoppen.

Praktisch

De Tinadag vindt al jarenlang plaats in een weekend in september in attractiepark Duinrell. Een gewoon dagkaartje kost via de website 26 euro, voor Tina-abonnees 23 euro. Er zijn ook kaartjes te koop waar je (in 2017) een speciale Tinadag-pet bij krijgt. Een de-luxe-ticket kost 36 euro (abonnees 33). Daarbij krijg je een gegarandeerde plek bij een workshop. Die kaartjes waren afgelopen jaar wel heel snel op. Ook worden er bij diverse reisorganisaties kaartjes inclusief bustoer aangeboden. En Duinrell-overnachtingen met toegang tot de Tinadag. Je mag met alle soorten kaartjes ook in de attracties van Duinrell plus het Tikibad. Kijk voor meer informatie op de website van Tina.

Ben jij weleens naar de Tinadag geweest met je tienerdochter?

"Mam, mag ik volgend jaar weer?"
“Mam, mag ik volgend jaar weer?”

Meer lezen

Wil je meer lezen over uitjes met grotere kinderen? In deze blogs gingen we ook met tieners op stap:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.