Vakantie in Mazurië, het merengebied in het noordoosten van Polen

Mazurië is het merengebied in het noordoosten van Polen. Saskia verblijft vlakbij het plaatsje Giżycko. Welke bezienswaardigheden en activiteiten er in de omgeving zijn, dat lees je in dit blog.

Mazurië, het merengebied in het noordoosten van Polen

In het verleden heeft Mazurië lang deel uitgemaakt van het Duitse Oost-Pruisen. Nu ligt de regio in het noordoosten van Polen, tegen de grens met Litouwen.

Mazurië staat ook bekend als het merengebied van Polen. Dat is niet gek, want het gebied kent meer dan 2000 meren. Het grootste meer van Polen is in Mazurië te vinden, het Sniardwymeer is 110 km2 groot. De combinatie van de meren en de bossen trekt veel toeristen, vooral mensen die van watersport houden.

Opvallend zijn de vele ooievaars. Veel boerderijen hebben een ooievaarsnest en in de weilanden zijn de wit-zwarte vogels vaak te zien.

Ligging Giżycko, centraal in Mazurië:

Kindvriendelijk hotel in Mazurië

Onze uitvalsbasis tijdens onze vakantie in Mazurië is hotel Zajazd Biały Młyn. Een kleinschalig hotel langs de weg tussen Giżycko en Kętrzyn. Vanuit hier zijn alle genoemde bezienswaardigheden in dit blog in circa 15-20 minuten bereikbaar.

Onze familiekamer is functioneel, niets mis mee maar ook niet iets bijzonders. Waarom dit hotel dan zo kindvriendelijk is? Dat is de buitenruimte. Er is een speeltuintje, een grote tuin en een klein zwembadje. Heerlijk om te spelen nadat we een dag op pad zijn geweest.

Zajazd Biały Młyn heeft een heel goed restaurant, waar het regelmatig vol zit met mensen uit de omgeving. Op de kaart staan Poolse en Litouwse gerechten die heerlijk smaken. Bijkomend voordeel is de prijs, we betalen circa 5 euro voor een hoofdgerecht. Alleen al vanwege het eten is dit hotel een echte aanrader.

Bekijk de beschikbaarheid van Zajazd Biały Młyn op Booking.com

Wij betaalden in 2018 voor 3 nachten in het hoogseizoen 153 euro, dat is voor 4 personen (twee volwassenen en twee kinderen van 9 en 10 jaar oud) en inclusief ontbijt.

De voorkant van ons hotel in Mazurië.
De voorkant van ons hotel in Mazurië.
Een deel van de familiekamer.
Een deel van de familiekamer.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Mazurië

Natuurlijk zijn er heel veel watersport mogelijkheden in Mazurië. Zwemmen, waterfietsen en varen met een (rondvaart)boot. Maar ook kastelen, forten en bunkers. Er is voor ieder wat wils. In dit blog vertellen we wat wij hebben gedaan tijdens onze vakantie in Mazurië.

Wolfsschanze, de bunker van Hitler

Verstopt in de Mazurische bossen ligt Wolfsschanze (Wilczy Szaniec in het Pools), het bunkercomplex waar Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog zo’n 900 dagen doorbracht. In juli 1944 is hier een bijna geslaagde aanslag op hem gepleegd, mogelijk bij jullie bekend van de film Valkyrie. Het bunkercomplex is te bezoeken.

Lees hier meer over ons bezoek in ons blog over Wolfsschanze.

Praktische informatie:

 • Entreeprijs: 15 zloty (circa 3,50 euro) voor volwassenen en 10 zloty (circa 2,30 euro) voor kinderen.
 • Parkeren: 5 zloty (circa 1,15 euro).
 • Openingstijden: van 8 tot 20 uur in de periode april t/m september. In de wintermaanden gaat het bunkercomplex om 16 uur dicht.
 • Adres Wolfsschanze: Gierłoż 5, 11-400 Kętrzyn, Polen.
 • Toegankelijk met wandelwagen? Ja, de hoofdpaden zijn met wandelwagen te doen. De bunker van Göring is niet toegankelijk met een wandelwagen.

Het kasteel van Ryn

Wij dachten het kasteel van Ryn gewoon te kunnen bezoeken. Het kasteel blijkt alleen toegankelijk te zijn voor hotelgasten. Een paar keer per dag is het wel mogelijk om met een rondleiding mee te gaan, helaas kwamen wij daar pas achteraf achter.

Wil je op deze unieke plek overnachten? Boek dan je hotelkamer in het kasteel via Booking.com.

Praktische informatie:

 • Entreeprijs rondleiding: 10 zloty (circa 2,30 euro) voor volwassenen en 5 zloty (circa 1,15 euro) voor kinderen.
 • Parkeren: gratis in Ryn.
 • Openingstijden: de tijden van de rondleiding zijn hier te vinden.
 • Adres kasteel van Ryn: Plac Wolności 2, 11-520 Ryn, Polen.
 • Toegankelijkheid met wandelwagen? Het is mogelijk om met een wandelwagen een rondje om het kasteel te lopen. We vermoeden dat het tijdens de rondleiding niet handig is om een wandelwagen bij je te hebben.
De binnenplaats van het kasteel van Ryn.
De binnenplaats van het kasteel van Ryn.

Waterfietsen en zwemmen in Ryn

Ryn ligt tussen twee meren in. Aan de zuidkant van het stadje is het Rynskiemeer te vinden. Daar zien we aan de aanlegsteigers heel veel zeilboten liggen. Ook is het mogelijk om hier een motorbootje te huren. Wij kopen een ijsje en lopen een stukje langs het meer. Als we terug lopen in de richting van het kasteel passeren we een restaurant dat gevestigd is in een oude watermolen. Hier serveren ze streekgerechten.

De meren aan beide kanten van Ryn zijn ondergrond met elkaar verbonden. Halverwege ons wandelingetje van het ene meer naar het andere, komen we langs een plek waar je naar de ondergrondse waterverbinding kunt kijken.

Wij lopen naar de noordkant van Ryn, naar het Olówmeer. Daar is een strandje met zwemgelegenheid. Hier huren we een waterfiets en fietsen een uurtje over het meer. Daarna springen dochter M. en zoon C. het water in om te zwemmen. Bij dit strandje zijn tijdens ons bezoek twee lifeguards aanwezig.

Praktische informatie:

 • Huur waterfiets: 30 zloty (circa 7 euro) voor 1 uur.
 • Parkeren: gratis in Ryn, tussen het kasteel en het zwemstrandje is een parkeerplaats.
 • Adres zwemstrandje: Chicha in Ryn.
 • Toegankelijk met wandelwagen? Het wandelpad langs het Rynskiemeer en het strandje bij het Olówmeer zijn met wandelwagen toegankelijk. Bij de waterfietsen krijgen kinderen een zwemvest aan, ze kunnen dus veilig mee.
Het zwemstrand in Ryn. Hier hebben we ook de waterfiets gehuurd.
Het zwemstrand in Ryn. Hier hebben we ook de waterfiets gehuurd.

Giżycko, de watersportplaats van het merengebied

Giżycko is de watersportplaats van het merengebied, vergelijkbaar met wat Sneek voor Friesland is. Wij parkeren onze auto gratis vlakbij de voetgangersbrug die het havengebied met het (winkel)centrum van het stadje verbindt. Je vindt deze parkeerplaats aan de straat Kolejowa.

Eerst gaan we naar het havengebied om te kijken hoe laat welke rondvaart gaat. We kiezen voor de rondvaart die om 12.30 uur gaat. Dat betekent dat we eerst tijd hebben voor andere activiteiten en bezienswaardigheden in Giżycko.

De voetgangersbrug verbindt de haven van Gizycko met het stadje zelf.
De voetgangersbrug verbindt de haven van Gizycko met het stadje zelf.
Via de voetgangersbrug komen we in de vernieuwde winkelstraat van Gizycko.
Via de voetgangersbrug komen we in de vernieuwde winkelstraat van Gizycko.

De watertoren in Giżycko

Vanuit de haven is het net geen kilometer lopen naar de watertoren van Giżycko. Vanaf deze toren zou je een prachtig uitzicht hebben over het merengebied lees ik ergens.

Liefhebbers kunnen de toren met de trap beklimmen, wij kiezen voor de lift. Bovenop waait een verfrissend windje, heerlijk met de zomerse temperaturen die we hebben. Het uitzicht is zeker mooi en we zien het meer bij de haven van Giżycko, maar zicht over het hele merengebied? Nee, dat zeker niet. Met een beetje moeite zien we in de verte nog een meer liggen. Al met al toch leuk om te zien, maar ga er heen met andere verwachtingen dan ik had.

Mocht je langer van het uitzicht willen genieten, dan kun je bij het restaurant bovenin de toren iets te drinken en wat lekkers kopen. Vooral de taartjes zien er heerlijk uit. Wij doen verstandiger en kopen onze lunch bij de Lidl aan de overkant.

Neem vooral de trap naar beneden. Op elke verdieping van de watertoren is een mini-museum ingericht.

Praktische informatie:

 • Entreeprijs: 10 zloty voor volwassenen (circa 2,30 euro) en 5 zloty (circa 1,15 euro) voor kinderen.
 • Parkeren: naast de watertoren is een gratis parkeerplaats.
 • Openingstijden: dagelijks van 9 tot 23 uur.
 • Adres watertoren Giżycko: Warszawska 37.
 • Toegankelijk met wandelwagen? Nee, ook al neem je de lift, het laatste stukje moet je alsnog met de trap. De ruimtes bovenin de toren zijn niet zo ruim dat je een wandelwagen hier kunt laten staan.
De watertoren van Gizycko.
De watertoren van Gizycko.
Het uitzicht vanaf de watertoren. We zien vooral het meer dat ten zuiden van Gizycko ligt.
Het uitzicht vanaf de watertoren. We zien vooral het meer dat ten zuiden van Gizycko ligt.

Rondvaart vanuit Giżycko

Vanuit de haven van Giżycko gaan verschillende rondvaarten. Vanuit Eko Marine Giżycko kun je een rondvaart maken met een van de Bosman-boten, hiervoor ga je na de voetgangersbrug naar links. Wij gaan naar rechts en boeken een rondvaart in Port Giżycko.

Onze rondvaart duurt 1,5 uur. We varen de haven uit en varen een klein stukje over het Niegocinmeer, daarna gaan we het kanaal op dat dwars door Giżycko loopt. We passeren de draaibrug. Terwijl de mensen op de oevers naar onze boot kijken, kijken wij naar de levendigheid op de kade. Ik krijg er spontaan een ‘Giethoorn-gevoel’ bij.

De boot vaart een klein rondje over het Kisajnomeer en gaat daarna via hetzelfde kanaal terug naar de haven. Wij genieten van het uitzicht vanaf de boot en de vele zeilboten die we zien.

Net voordat we terug zijn begint het opeens erg hard te regenen. Een korte bui, maar er komt genoeg water naar beneden om ons naar binnen te jagen. Daar zien we dat er een klein horecapunt op de boot is. Ook binnen kun je prima zitten op deze rondvaartboot.

Praktische informatie:

 • Entreeprijs: verschilt per rondvaart, er is volop keuze uit korte en lange routes.
 • Parkeren: gratis aan de andere kant van de voetgangersbrug.
 • Tijden: gedurende de dag vertrekken er verschillende rondvaarten.
 • Adres Port Giżycko: de weg langs de haven heet Kolejowa.
 • Toegangelijk met wandelwagen? Op de boot is een trappetje, maar als je je kindje even uit de wandelwagen haalt kun je deze zeker op het dek tillen.
Daar komt onze rondvaartboot aan.
Daar komt onze rondvaartboot aan.
Via het kanaal varen we naar het andere meer.
Via het kanaal varen we naar het andere meer.
Op het meer zien we een pittige regenbui naderen.
Op het meer zien we een pittige regenbui naderen.

Havengebied van Giżycko

Kinderen zullen het havengebied van Giżycko fantastisch vinden. Zomers staat er een permanente kermis en er is een strandje met een hindernisbaan in het water. Het liefst zouden onze kinderen hier gaan zwemmen. Wij vinden het echter te druk en hebben geen zin om hutje mutje op een strandje te zitten terwijl er op andere strandjes veel meer rust is. Maar hou je van een levendige badplaats, dan ben je hier op de goede plek.

Op het strand bij de haven van Gizycko is het druk. Te druk voor ons.
Op het strand bij de haven van Gizycko is het druk. Te druk voor ons.

Fort Boyen

Een paar kilometer verder ligt Fort Boyen. Vooral de toegangspoort van dit fort is erg mooi. Het fort zelf is grotendeels een ruïne en daardoor een plek waar je nog echt kunt struinen. Het terrein van het fort is flink groot, daarom zijn er meerdere routes uitgezet.

Wij volgen ongeveer de markering van de rode wandelroute en maken zo een rondje door het fort. Vooral onze 9-jarige zoon geniet hier erg van. Hij wil overal binnen kijken en grijpt elke gelegenheid aan om ergens op te klimmen.

Er zijn regelmatig leuke evenementen in Fort Boyen. We zien een poster hangen van een meerdaags Ridderfestival, helaas begint deze net op de dag dat wij verder gaan.

Praktische informatie:

 • Entreeprijzen: 12 zloty (circa 2,80 euro) voor volwassenen en 7 zloty (circa 1,65 euro) voor kinderen.
 • Parkeren: gratis.
 • Openingstijden: het fort gaat ’s ochtends om 9 uur open, de sluitingstijd hangt af van het seizoen. In de zomermaanden gaat het fort om 20 uur dicht.
 • Adres Fort Boyen: Turystyczna 1, 11-500 Giżycko, Polen.
 • Toegankelijk met wandelwagen? Nee, de paden met keien zijn heel erg hobbelig en de andere paden zijn te smal. Ook kom je meerdere trappen tegen.
De entreepoort van Fort Boyen.
De entreepoort van Fort Boyen.
Het terrein van Fort Boyen is flink groot.
Het terrein van Fort Boyen is flink groot.
Eens kijken wat er daar beneden te zien is.
Eens kijken wat er daar beneden te zien is.
Wat een stoer fort!
Wat een stoer fort!
Ook de minder oude gebouwen zijn vervallen.
Ook de minder oude gebouwen zijn vervallen.
Daar is de poort weer, onze rondwandeling zit erop.
Daar is de poort weer, onze rondwandeling zit erop.

Klimbos in Giżycko

Net voor de ingang van het fort is aan de rechterkant een klimbos te vinden. Behalve de klimroutes voor volwassenen en grote kinderen (>120 cm), is er een leuk parcours voor de kleintjes.

We hebben geen tijd om uitgebreid te klimmen, maar onze zoon wil het kinderparcours proberen. Hij krijgt een helm op en ik moet alle instructies vertalen. Het klimparcours voor kinderen heeft rondom een net, hierdoor is een veiligheidsharnas niet nodig.

Voor onze 9-jarige is het parcours klimtechnisch totaal geen uitdaging, niet gek, want eigenlijk is hij hier wat te groot voor. Het allerleukste onderdeel is het ‘ballenbaknet’. Ouders mogen niet op dit parcours, we zien dat het voor sommige jongere kinderen daarom best spannend kan zijn.

Let op: later lees ik op Tripadvisor dat andere niet-Pools sprekende gezinnen niet zijn toegelaten op het klimparcours. Vermoedelijk omdat er op dat moment geen Engelsprekend personeel aanwezig was.

Praktische informatie:

 • Entreeprijzen: verschilt per parcours, voor 17 minuten op het kinderparcours betaalden we 25 zloty (circa 5,80 euro).
 • Parkeren: gratis.
 • Openingstijden: geopend van april t/m september, de exacte tijden verschillen per dag en zijn hier te raadplegen.
 • Adres klimbos: ul. Turystyczna 1, Giżycko 11-500, Polen.
 • Toegankelijk met wandelwagen? Ja, een deel van het klimpark is toegankelijk met een wandelwagen. Dit geldt natuurlijk niet voor de klimparcours zelf.
Het klimbos voor de allerkleinsten is erg veilig.