Veluwsche Stoomtrein Maatschappij: Terug naar Toen festival

Het is alweer 6 jaar geleden dat we naar het grootste stoomtreinfestival van Nederland gingen. Camiel was net 2 maanden en Maureen bijna 2 jaar. We gingen dus vooral voor onszelf… Nu ze groter zijn heb ik al meerdere jaren bedacht om opnieuw naar dit festival te gaan, maar elke keer komt het er niet van. Heb jij een kleine treinliefhebber in huis en het eerste weekend van september niets te doen? Dan mag je ‘Terug naar Toen’ van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij niet missen.

Veluwsche Stroomtrein Maatschappij

Veluwse vakantiegangers kennen de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (kortweg VSM) misschien wel van afgelopen zomer. De treinen van de VSM rijden op het traject Apeldoorn – Dieren en stoppen onderweg in Beekbergen, Loenen, Eerbeek en bij de Immenbergweg. Het is geen gewone dienstregeling meer, maar een toeristische attractie met stoomlocomotieven.

Stoomtreinfestival ‘Terug naar Toen’

Elk jaar organiseert de VSM in het eerste volledige weekend van september het grootste stroomtreinenfestival van Nederland onder de toepasselijke naam ‘Terug naar Toen’. Met een aangepaste dienstregeling rijden er de hele dag oude stoomlocomotieven op het traject, natuurlijk trekken ze ook wagons achter zich aan waar je tijdens dit festival in plaats kan nemen. Zo rij je op een leuke manier van het ene station naar het andere.

Een van de stoomlocomotieven.
Een van de stoomlocomotieven.
Alle bezoekers kunnen plaats nemen in een van de oude wagons.
Alle bezoekers kunnen plaats nemen in een van de oude wagons.
Maureen en Camiel bekeken alles vanaf onze schoot.
Maureen en Camiel bekeken alles vanaf onze schoot.
Vanaf papa's schoot door het raam kijken.
Vanaf papa’s schoot door het raam kijken.

Bij station Beekbergen zijn er in de locomotievenloods een aantal modelbanen te zien. Het museumdepot is open en je krijgt een indruk van het werk op een stoomdepot. Let wel goed op, want voor je het weet wordt het zicht ontnomen door een grote stoomwolk…. Treinliefhebbers kunnen hun euro’s goed kwijt op een markt waar van alles wordt verkocht op het gebied van spoorwegen en modelspoorbanen. Ook als je niet van plan bent om iets te kopen is het leuk om even te kijken. Verder staan er in Beekbergen oude auto’s en vrachtwagens.

Loenen is de leukste plek voor kinderen. Er is een draaimolen voor de allerkleinste kinderen en een miniatuurtrein waar kinderen een ritje op kunnen maken. Natuurlijk zijn er ook hier allerlei stoomapparaten werkzaam en is er genoeg te zien. Verder tref je ook hier allerlei stands met modelspoorbaan spullen.

Stoomlocomotief van dichtbij bekijken.
Stoomlocomotief van dichtbij bekijken.
Er zijn demonstraties waarbij je kan zien hoe een stoomtrein wordt gevuld.
Er zijn demonstraties waarbij je kan zien hoe een stoomtrein wordt gevuld.
Echt terug naar toen....
Echt terug naar toen….
Van dichtbij zijn ze best wel groot!
Van dichtbij zijn ze best wel groot!
Een rondje in de draaimolen.
Een rondje in de draaimolen.

Wij zijn er in 2009 een paar uur geweest. Toen hadden we genoeg gezien. Met kinderen in de basisschoolleeftijd kan je je wat langer vermaken, helemaal als er een paar kleine treingekken bij zitten.

Praktische informatie ‘Terug naar Toen’

Meer informatie over de dienstregeling tijdens ‘Terug naar Toen’ is te vinden op de website van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Ik vind de entree best pittig: volwassenen betalen 16 euro voor een dagkaart en kinderen van 4 t/m 11 jaar 11 euro. Hiervoor mag je wel de hele dag het evenemententerrein op en meerijden op de treinen.

Meer lezen

Wij zijn gek op met de trein gaan met kinderen. Klik & kijk voor meer trein inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelGroenten oogsten met kinderen bij een zelfoogsttuin
Volgend artikelEen weekendje kamperen op Texel
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.