Wandelen in de Pyreneeën met kinderen kan op heel veel plekken. Blogger Fieke verbleef tijdens haar zomervakantie ruim een week in de Hautes Pyrenees en trok er met haar gezin vaak wandelend op uit in de Pyreneeën. In dit blog lees je haar routetips voor het wandelen in de Pyreneeën met kinderen én haar tips voor een huttentocht in de Pyreneeën met het gezin.
De Centrale Pyreneeën in Frankrijk
De Pyreneeën liggen op de grens tussen Frankrijk en Spanje. Het is een gebergte van zo’n 430 km lang en loopt helemaal van de Golf van Biskaje naar de Middelandse zee. Zes Franse Departementen grenzen aan de Pyreneeën.
Wij verblijven tijdens onze zomervakantie 10 dagen in het Franse departement Hautes Pyrenees. Dit departement ligt iets ten westen van het midden van de Pyreneeën, de Centrale Pyreneeën. Dit berggebied wordt gekenmerkt door de verschillende keteldalen en de hoogste bergtop van de Vignemale.
De berghellingen van de Pyreneeën zijn aan de Franse kant een stuk steiler dan aan de Spaanse kant. Ook bevinden zich in de Pyreneeën veel bergmeren.
Wandelen in de Pyreneeën met kinderen is een dikke aanrader
Het bovenstaande maakt de Centrale Pyreneeën een prachtig gebied om met het gezin wandelend te ontdekken. Wij maken tijdens onze vakanties vaak wandeltochten van zowel één dag als meerdaagse tochten. Ook in de Franse Pyreneeën hebben we beide gedaan.
Je vindt hier een overzicht van de door ons gemaakte wandelingen. Beelden zeggen soms meer dan woorden waardoor ik de routes niet tot in detail heb beschreven.
Onze kinderen waren tijdens deze vakantie 12, 10 en 8 jaar oud en zijn ervaren wandelaars. Waar mogelijk heb ik alternatieve routes aangegeven voor kortere (en soms ook langere) routes.
Natuurlijk zijn er veel meer routes maar één ding weten we zeker door het wandelen van deze routes, wandelen in de Pyreneeën met kinderen is een dikke aanrader.
Ééndaagse wandelroutes in de Franse Pyreneeën met kinderen
Samen met mijn gezin verblijf ik op een camping in de buurt van Argeles Gazost, centraal gelegen in de Hautes Pyrenees. Vanuit hier kunnen we makkelijk verschillende kanten op omdat we aan de voet van de Pyreneeën verblijven en niet al echt in de bergen zitten.
Wandeling Lac d’Isaby
Aan het begin van de vakantie is het fijn om te starten met een niet te lange wandeling, er even lekker inkomen. De kinderen willen ook niet gelijk de hele dag wandelen. In het skigebied Hautacam kunnen we deze wandeling maken en ’s middags de berg af zoeven op de rodelbaan.
Vanaf de parkeerplaats lopen we via de gravelweg omhoog, we weten nog niet helemaal wat we van deze wandeltocht moeten denken. Het beginpunt is wat saai. Maar zodra we de gravelweg achter ons laten en het kleine wandelpad op lopen, wanen we ons in een hele groene wereld. Het doet ons een beetje aan Schotland denken: met de wolken, de bosbessen en heide.
We zien het einddoel van de wandeling gelijk liggen, het meer van Isaby. In een uur lopen we er rustig naartoe. Een fijne plek om even uit te rusten en te lunchen. De gekochte quiches bij de bakker smaken heerlijk (ideaal om mee te nemen tijdens een wandeltocht!). De kinderen plukken bosbessen en gooien steentjes in het meer. Veel meer heb je niet nodig.
Daarna lopen we via dezelfde route terug. Iedere keer verbaas ik me weer dat dit in de bergen helemaal niet erg is, het uitzicht is heel anders op de heen- als op de terugweg.
Feiten wandelroute Lac d’Isaby
- Startpunt: parkeerplaats Hautacam ski resort (Tramassel).
- Duur wandeling: 2 uur rondwandeling (dezelfde route heen als terug)
- Klimmen/stijgen: 200 meter klimmen en dalen
- Alternatieve routes: geen
Wandeling Lac de Gaube
In alle informatie over wandelen in de Pyreneeën met kinderen wordt het Lac de Gaube genoemd. Een bezoek aan dit prachtige bergmeer is een must als je in de buurt bent. Het meer is vrij makkelijk te bereiken waardoor het heel geliefd is.
Vanaf het meer heb je prachtige uitzichten op de bergen eromheen. Het natuurlijk meer wordt voorzien van water dat afkomstig is van de gletsjer bij de hoogste berg in de Pyreneeën op Frans grondgebied, de Vignemale.
Wanneer je vanaf de parkeerplaats bij Pont d’Espagne (de brug naar Spanje) begint aan de wandeling, word je direct beloond met de prachtige watervallen bij de brug. Het bergwater dendert hier snel naar beneden, het is een prachtig schouwspel.
En dan begin je aan de klim naar het meer. De omgeving is rotsig en het is dus flink klimmen over grote rotsblokken. Het pad is makkelijk te volgen. Vanuit het bos klim je steeds hoger en na uur klimmen komt het meer langzaam in zicht. Het stromende water van het meer naar de watervallen hoor je continue.
En dan zie je het meer opeens liggen. Heb je net zoals ons geluk en is het prachtig weer, dan ziet het meer er fantastisch mooi blauw/turquoise uit. En je ziet in de verte de gletsjer van de Vignemale direct liggen. Veel mensen stoppen met de wandeling bij de berghut aan de noordkant van het meer. Goed te snappen want na het klimmen ben je moe. Maar rust even uit, geniet van het uitzicht en wandel daarna langs het meer op naar het zuidpuntje. Hier is het een stuk rustiger. Het is hier heerlijk spelen voor de kinderen bij alle bergstroompjes die het meer in stromen.
Als het tijd is om terug te gaan, loop je dezelfde route terug. Wij vonden het dalen op de rotsen soms zwaarder dan het beklimmen op de heenweg. Weet dat er een kabelbaan vanaf Pont d’Espagne is. In 12 minuten ben je boven (of beneden) en is het 15 minuten lopen naar het meer. Ideaal voor als je met kleine kinderen bent.
Feiten wandelroute Lac de Gaube
- Startpunt: parkeerplaats bij Pont d’Espagne
- Duur wandeling: 3 uur rondwandeling (dezelfde route heen als terug)
- Klimmen/stijgen: 300 meter klimmen, route is flink rotsachtig
- Alternatieve routes: je kunt bij Pont d’Espagne ook de stoeltjeslift omhoog nemen en dan in 15 minuten naar het meer lopen.
Wandeling Cirque de Gavarnie via Plateau de Bellevue
In de Hautes Pyrenees bevinden zich tegen de Spaanse grens drie keteldalen naast elkaar: Cirque de Gavarnie, Cirque d’Estaube en Cirque de Troumouse. Ze staan samen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Een keteldal (cirque in het Frans) is een half cirkelvormige vallei gevormd door de erosie die door een gletsjer wordt veroorzaakt. Deze drie keteldalen trekken heel veel toeristen, en hebben wandelaars van alle niveaus veel te bieden. Bij de Tourist Information halen we een gratis folder van dit gebied waarin een overzicht staan van alle gemarkeerde wandelroutes in alle drie de keteldalen.
Wij kiezen voor een wandeling naar Hotellerie du Cirque van waar we een prachtig uitzicht moeten hebben op de 423 meter hoge waterval in Cirque de Gavarnie. De meeste mensen kiezen voor de kortere rechtstreekse route, maar wij kiezen voor de route via het Plateau de Bellevue. Vanaf dit plateau moet je een prachtig uitzicht over het dal hebben en ontloop je de toeristenstroom.
Vanuit het dorp vertrekken we richting het plateau, en dat wordt dus direct flink klimmen. Het is mistig maar op het plateau zien we het dal en de waterval toch langzaam tevoorschijn komen. Via een pad langs een kleine waterval en door het bos dalen we af naar het dal. Vanaf daar volgen we nog een aantal slingerende paden die ons uiteindelijk op het hoofdpad naar het eindpunt brengen.
We strijken neer op het terras van de Hotellerie, even bijkomen van de mooie tocht voordat we doorlopen naar de waterval aan het eind van het dal. De waterval blijkt echter verder dan gedacht, en de jongste is moe. De kleine rotsige paden vragen te veel energie en dus kiezen we ervoor om halverwege de waterval terug te lopen. Wel jammer want de omgeving is prachtig.
Vanaf de Hotellerie lopen we via de hoofdroute terug naar Gavarnie. We zijn allemaal blij dat we deze route niet voor de heenweg hebben gekozen, het pad is breed en saai. Onze ervaring is dat de kinderen het veel leuker vinden om op smalle slingerende paden te lopen en dan veel minder snel afhaken. Maar voor nu is deze route prima.
Wanneer je in de Hautes Pyrenees verblijft is een bezoek aan deze keteldalen echt een must!
Feiten wandelroute Cirque de Gavarnie
- Startpunt: parkeerplaats in Gavarnie (houdt rekening met drukte en komt vroeg)
- Duur wandeling: ruim 3 uur, plus 1 extra uur als je naar de waterval wilt lopen (dit extra uur geldt ook voor de alternatieve routes)
- Klimmen/stijgen: 400 meter stijgen tot aan het plateau en daarna 300 meter dalen naar Cirque de Gavarnie.
- Alternatieve routes: route rechtstreeks van parkeerplaats naar Cirque de Gavarnie, makkelijk vlakke route, over brede paden. Één uur heen en een uur terug. Er is ook nog een moeilijke route van minimaal 4 uur via Chemin des Espugues. Ook zijn er alternatieve routes in de andere twee dalen.
Wandeling Vallée d’Arrens (Refuge de Larribet)
Onze kinderen worden groter en zijn gewend aan wandelen, dus we kiezen ervoor om één echte lange dagwandeling te maken. Na wat zoeken kom ik uit bij een wandeling in Vallée d’Arrens. De wandeling gaat door bossen, komt langs verschillende watervallen, bergbeekjes, granieten rotswanden en heeft als einddoel twee bergmeren.
We trekken er de hele dag vooruit en zijn rond 9 uur bij het startpunt. We lopen door het bos rustig, al zigzaggend omhoog en vervolgen de weg door het dal langs Lac de Suyen. Wat ons direct opvalt is dat het water extreem helder is. Zo helder hebben we het zelden gezien.
Nadat we het meer gepasseerd zijn, slaan we af en start het echte klimwerk. Over rotsen en smalle paden klimmen we omhoog. Tussen de koeien door. Waar in Oostenrijk één koe in de kudde vaak een bel om heeft, hebben de koeien hier allemaal een bel om. Dat levert een flink concert op. Boven gekomen staan we echt versteld van de schoonheid. De kleine bergbeekjes, het uitzicht op de bergen, de wolken die er tussenhangen.
We vervolgen onze route en zien dat we een flinke steile klim voor de boeg hebben. Vol in de zon over de granieten rotswanden klimmen is niet altijd fijn. Wandelen in de Pyreneeën met kinderen is niet altijd alleen maar leuk! Maar na een korte break kan iedereen er weer tegenaan. De berghut waar we naartoe wandelen is al in zicht.
Wanneer we moe maar voldaan bij de Refuge de Labbiret neerploffen voor een lekker bosbessen taartje (zelf geplukt en gemaakt) besluiten we dat dit het hoogste punt is voor vandaag. De kinderen willen niet meer verder. Ook al is het nog maar 45 minuten lopen naar de bergmeren (die prachtig schijnen te zijn).
Na een heerlijke lange break bij de Refuge beginnen we aan de terugweg. En ook hier geldt weer dat we dezelfde weg terug nemen als de heenweg. Nu we rustig dalen is er heel veel tijd om van het uitzicht het dal in te genieten. Ik wil niet weten hoeveel foto’s ik tijdens deze tocht heb gemaakt.
Wanneer we bij de auto aankomen zijn we allemaal flink moe maar zijn we het er allemaal over eens dat we deze tocht niet hadden willen missen. De pizza’s die we halen hebben we allemaal dik verdiend!
Feiten wandelroute Vallée de Arrens
- Startpunt: Porte d’Arrens, ligt 3 km ten zuiden van Barrage du Tech. Neem vanuit Arrens Marsous de D105 richting het zuiden en rijdt door tot Porte d’Arrens (informatiecentrum)
- Duur wandeling: er staat 4.30 uur voor, maar wij zijn 7 uur onderweg geweest en hebben de meren niet bereikt.
- Klimmen/stijgen: 700 meter stijgen en dalen
- Alternatieve routes: geen, maar je kunt natuurlijk wel een deel van de route lopen, het gebied is prachtig.