Wandelen in Nationaal Park Hoge Kempen

2
245
De paden op, de lanen in!

Wist jij dat een van de grootste natuurgebieden van België vlakbij de grens met Nederland ligt? Blogger Jolinda ontdekte tijdens een weekend bij Landal Mooi Zutendaal de veelzijdigheid van wandelen in Nationaal Park Hoge Kempen. Wandel je even mee?

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Wandelen in Nationaal Park Hoge Kempen

Vlakbij Landal Mooi Zutendaal ligt Nationaal Park Hoge Kempen. Wandel- en fietsliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, wat een ongekende mogelijkheden! Wij kiezen voor een wandeling van 5,3 kilometer vlakbij het Landalpark. Startpunt is bij De Lieteberg, een van de 5 toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen.

Nationaal Park Hoge Kempen kent 6 toegangspoorten. Wij beginnen bij de Lieteberg.
Nationaal Park Hoge Kempen kent 5 toegangspoorten. Wij beginnen bij de Lieteberg.

Insectencentrum

Al snel komen we bij het Bijen- en Insectencentrum ‘Entomopolis’. In een voormalige kiezelgroeve is dit interessante centrum gevestigd. Omdat wij hier in januari niet echt veel insecten verwachten te zien, kijken we alleen buiten wat rond en kopen geen kaartjes. Ook het blote voetenpad is niet geschikt om te ontdekken in januari. Sterker nog, het is dicht tot 1 maart. Maar wat we er van zien, is zeker een bezoek in het voorjaar of de zomer waard. Het is niet alleen maar op blote voeten door de modder lopen, we zien bungelbanken, ladders, een touwbrug en een uitkijktoren. Voor nu volgen we de groene bordjes en wandelen over een makkelijk begaanbaar pad. Zelfs met een stevige kinderwagen zou dit goed te doen zijn.

Bij het bezoekerscentrum.
Bij het bezoekerscentrum.
De paden op, de lanen in!
De paden op, de lanen in!

Beestenflat

We komen langs een hoge toren. Er staat een informatiebord bij en de oudste kinderen rennen ernaar toe. Wat is dit voor toren? We komen er al snel achter dat het een soort ‘beestenflat’ is. Allerlei dieren kunnen er gebruik van maken, van insecten tot vogels, eekhoorns en muizen. “Misschien zelfs wel slangen”, fantaseert mijn zoon. Dat is een teken voor de meiden om weer snel verder te lopen.

Beestenhotel.
Beestentoren met veel weetjes.
Speuren naar dieren...
Speuren naar dieren…
Er is genoeg te zien en te lezen onderweg.
Er is genoeg te zien en te lezen onderweg.

Hesselberg en Maria

We wandelen inmiddels in een naaldbomenbos. We boffen, met een strak blauwe lucht is het genieten van de hoge dennen die boven ons uit steken. Nog iets verderop zien we ook jeneverbessenbomen. Tijd voor een pauze. Er staan langs de route genoeg bankjes om even op uit te rusten, alleen zijn deze in ons geval te nat en koud om daar gebruik van te maken. Wij eten staand een koekje. Nou ja, de kinderen doen dit al klimmend en klauterend.

We vervolgen de route die goed is aangegeven met groene bordjes. Voor de kinderen is dit een extra uitdaging om de juiste bordjes te vinden en ons de goede kant op te wijzen. We komen bij het grootste Mariabeeld dat ik ooit heb gezien. Op onze wandelkaart is hier informatie over te vinden. Op de Hesselsberg zou een jeugdhuis met speelterreinen komen. Als eerste werd het Mariabeeld geplaatst, later zou er een Mariaburcht komen. Je raadt het misschien al, het bleef bij alleen het beeld. Dat overigens een paar jaar later tijdens een storm sneuvelde, maar werd vervangen door het huidige beeld.

Het enorme Mariabeeld op de Hessenberg.
Het enorme Mariabeeld op de Hesselberg.

Het laatste stuk van de route gaat iets meer door de bewoonde wereld. De tuinen van de huizen aan de weg waar we lopen zijn een extra attractie voor de kinderen. In de ene tuin zien we een enorme vijver met zwanen en eenden, de tuin ernaast heeft geitjes. We zien paarden en in de laatste tuin zien we zelfs damherten!

Geen paard in de gang maar een hert in de tuin.
Geen paard in de gang maar een hert in de tuin.
De
De ingangspoort van de Witherenpastorie

We eindigen in het plaatsje Zutendaal. We zien de ingangspoort van de Witherenpastorie. Helaas is de rest van de pastorie niet bewaard gebleven, wij houden wel van mooie historische panden. We lopen langs een parkje en via de voetbalvelden bereiken we de parkeerplaats. De 5,2 kilometer is wel genoeg voor onze meiden, maar voor de mannen is dit alleen een warming up. Zij gaan de volgende dag naar het unieke natuurgebied Connecterra, ook onderdeel van Nationaal Park Hoge Kempen.

Uniek natuurgebied Connecterra

Als je in de buurt bent, sla dit gebied dan zeker niet over. Ik heb bij het bekijken van de foto’s spijt dat ik niet mee ben gegaan. Maar de route die onze mannen hebben gelopen is wel pittig. Er zitten flink steile stukken in de wandelroute die zij volgen. Er zijn overigens verschillende afstanden, van 3 kilometer tot 10,9. De laatste laat je het meeste van het gebied zien. Waar ruim een kwart eeuw geleden de steenkolenmijn van Eisden op volle toeren draaide, kun je nu wandelen in een verrassend landschap met bergen en meren, ontstaan door het ophopen van mijnsteen en het weggraven grind. Na het sluiten van de steenkolenmijn in 1987 werden de grijze bergen met grassen en bloemen ingezaaid. Maar genoeg woorden, we kunnen je beter wat mooie beelden laten zien.

Een aanrader als je in de buurt bent, wandelen in Connecterra.
Een aanrader als je in de buurt bent, wandelen bij Connecterra.
De restanten van het verleden zijn nog zichtbaar.
De restanten van het verleden zijn nog zichtbaar.
En heb je toegang tot een uniek en prachtig natuurgebied.
En heb je toegang tot een uniek en prachtig natuurgebied.
Flink klimmen...
Flink klimmen…
Maar dan heb je ook prachtig uitzicht.
Maar dan heb je ook prachtig uitzicht.
En weer verder.
En weer verder.

Praktisch

De wandeling bij de Lieteberg is vooral geschikt om met kinderen te ondernemen omdat:

  • de afstand niet te groot is, 5 kilometer is voor de meeste kinderen goed vol te houden.
  • de paden ook geschikt zijn voor wandelwagens
  • de wandeling afwisselend is, dan loop je door het bos en dan weer langs landelijke huizen
  • er een leuk insectencentrum is aan het begin van de route waar van alles te zien is. Toegangskaartjes kosten 6 euro voor iedereen groter dan 1,20 meter, kinderen die kleiner zijn betalen 4 euro.
  • er ook een blote voetenpad is, kaartjes kosten 4 euro voor iedereen boven de 1,20 meter en 3 euro voor iedereen die kleiner is. Je kunt ook voordelige combikaarten kopen; 7 euro > 1,20 meter en 5 euro < 1,20 meter, dit is inclusief de vlinderkoepel, het blote voetenpad en insectencentrum.
  • je ook door Zutendaal komt, waar je in de zomer prima op een terrasje een ijsje kunt eten als beloning

Wandelen bij Connecterra is ook goed te doen met kinderen, er zijn lange en korte wandelingen. Wil je echter alle bergen goed bekijken, dan moet je de pittige route van 10,9 kilometer doen en dat is misschien niet voor iedereen geschikt. Dit gebied is omheind en je moet 3 euro entree per persoon betalen.

Wandelkaarten voor deze gebieden kun je bij de receptie van Landal Mooi Zutendaal kopen a 2,50 euro per stuk, of bij het plaatselijke toeristenbureau.

Ga jij wandelen in Nationaal Park Hoge Kempen als je bij Landal Mooi Zutendaal bent?

Meer lezen

Hou jij ook van wandelen met kinderen? Wij gaan er vaak op uit. Klik en kijk hier voor inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).