Het Lötschental met kinderen: wandelen in het mooiste dal van Zwitserland!

De Langgletsjer in het Lötschental was deze zomer de wandelbestemming van blogger Yvonne. Dit Zwitserse ‘dal der dalen’ staat garant voor prachtige natuur, mooie  vergezichten én is heel geschikt om te ontdekken met kinderen. Haal je bergschoenen maar alvast uit de kast, want 100% zeker: na het lezen van dit blog wil jij ook naar het Lötschental! 

Wandelen in het Lötschental met kinderen 

Het Lötchental ligt tussen de Walliser en Berner Alpen. Eigenlijk is het een lang zijdal van het Rhônedal in het Zwitserse kanton Wallis, aan de noordelijke zijde van de Rhône. In 2001 is het Lötschental opgenomen in de lijst van UNESCO Wereldnatuurerfgoed. Het uitgestrekte dal wordt omschreven als ‘romantisch en wild’ en is vrijwel onbebouwd. Je vindt er alleen de oorspronkelijke dorpjes met de houten chaletjes en natuurlijk de prachtige natuur.

Door de geleidelijke stijging van het wandelpad is het Lötschental ook een hele geschikte wandelbestemming met kinderen. 

Het Lötschental, ook wel het 'dal der dalen' genoemd.
Het Lötschental, ook wel het ‘dal der dalen’ genoemd.

Ligging van het Lötschental:

Lötschental, 200 kilometer wandelroutes 

Vondsten uit de brons- en ijstijd laten zien dat in de prehistorie mensen al door het Lötschental wandelden. Niet vreemd, want tot in de Middeleeuwen was het Lötschental en bijbehorende Lötschenpas een belangrijke verbinding tussen het Berner Oberland en Wallis.

Tegenwoordig biedt het Lötschental volop wandelmogelijkheden. Er is maar liefst 200 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden, geschikt voor jong en oud. En dat lees ik niet alleen op de website, maar dat kan ik me ook nog herinneren uit mijn eigen jeugd.

Toen ik een jaar of 10 was, ben ik met mijn ouders ook naar het Lötschental geweest. We maakten een lange wandeling naar de gletsjer en ik herinner me hoe mooi ik het daar vond. Uitzichten op de eeuwige sneeuw, kraakheldere bergmeertjes en mooie groene bergweides.

Ik wil eigenlijk gewoon terug realiseer ik mij. We besluiten op de terugweg van onze vakantie in Italië een 3-daagse stop te maken in het Lötschental.

Het Lötschental bied allerlei fora en fauna én prima geschikt voor kinderen.
Het Lötschental bied allerlei fora en fauna én prima geschikt voor kinderen.

Fafleralp, vertrekpunt van de mooiste wandelingen 

De route naar het Lötschental begint bij het plaatsje Gampel op 640 meter hoogte. Vanaf daar klimmen we met de auto via een goede weg omhoog naar Goppenstein op 1300 meter hoogte. Vervolgens rijden we verder door naar het plaatsje Ferden, vanaf hier ben je ‘echt’ in het Lötschental.

Wanneer we het Lötschental binnenrijden, hebben we het idee dat hier de wereld een beetje eindigt. Omgeven door de vierduizenders aan bergen voelen we ons maar heel klein. ”Kijk mama, sneeuw!” roept mijn peuter enthousiast. Inderdaad in de verte zien we de bergtoppen met de eeuwige sneeuw al liggen.

We blijven gestaag klimmen en passeren de lieflijke dorpjes Kippel, Wiler, Ried en Blatten. Onze eindbestemming is de Fafleralp, gelegen op 1767 meter hoogte. Dit is tevens het laatste punt waar je met de auto kan komen. We parkeren onze auto op de ruime parkeerplaats en lopen even rond. We zien een klein restaurantje met toiletten, een bushalte en een natuurcamping. Hoewel ik niet echt een kampeertype ben, zie ik me hier wel zitten. Wat een ongelooflijk mooi kampeerplekje is dit! 

Bij de parkeerplaats van de Fafleralp is een kiosk, een natuurcamping en zijn er toiletten.
Bij de parkeerplaats van de Fafleralp is een kiosk, een natuurcamping en zijn er toiletten.

Fafleralp is het beginpunt van mooie wandelingen in het Lötschental.

Wandelen in het Lötschental met kinderen: thema- en leerpad Langgletsjer  

Op het informatiebord zien we een aantal wandelingen, waaronder de 3,5 uur durende rondwandeling naar de Langgletsjer op 2140 meter met een geleidelijke stijging. We lezen dat er onderweg 23 informatieborden zijn waarop de ontstaansgeschiedenis van het indrukwekkende landschap van het hooggebergte wordt uitgelegd.

Ook lezen we dat we de wandeling eventueel nog kunnen verlengen met een klim naar de Anenhütte op 2358 meter, waar je kan lunchen of zelfs overnachten. We besluiten de volgende morgen te vertrekken en dan te zien of doorlopen naar de Anenhütte een optie is. 

Bij de parkeerplaats van de Fafleralp is een informatiebord waarop de rondwandeling duidelijk staat aangegeven.
Bij de parkeerplaats van de Fafleralp is een informatiebord waarop de rondwandeling duidelijk staat aangegeven.
Eerst nog een nachtje slapen in ons idylische berghutje voordat we onze tocht gaan maken door het Lötschental.
Eerst nog een nachtje slapen in ons idylische berghutje voordat we onze tocht gaan maken door het Lötschental.

Wandelroute langs bergmeertjes en groene almen 

”Prachtig weer!” roep ik enthousiast als ik de gordijnen opendoe. Geen wolkje aan de lucht en een prima wandeltemperatuur. We pakken een rugtas in met eten en drinken, zonnebrand, warme kleding, een EHBO kit en een isolatiedeken. Met een tocht van ruim 4 tot 6 uur in het vooruitzicht ben ik graag goed voorbereid, helemaal nu onze peuter van 3 jaar meegaat. Voor hem nemen we onze draagzak van Beco Toddler mee. Tijdens wandelen in de bergen is deze draagzak voor ons echt onmisbaar geworden. 

Uitrusten bij de Grundsee 

Vanuit ons berghutje wandelen we in 5 minuten naar de Fafleralp, het startpunt van onze wandeling. We passeren de kleinschalige natuurcamping en steken met een houten bruggetje de rivier de Lonza over. Het wandelpad stijgt, maar is nog prima te lopen. ”Wauw, wat is het hier ontzettend mooi!”. D. wandelt het eerste stuk nog zelf, maar heeft met zijn kleine beentjes wel moeite met het klimmen. ”Ik word er wel heel moe van mama”.

Na een paar kilometer komen we aan bij een kraakhelder bergmeertje, de Grundsee. Een heerlijk plekje om even uit te rusten en te genieten van de omgeving. ”Het is echt héél koud!” roept D. als hij met zijn handjes in het water gaat. Het bergmeertje bestaat voornamelijk uit het smeltwater van de gletsjer, niet zo verwonderlijk dat het water dus heel koud is. 

Aan het begin van de wandeling steek je eerst de rivier de Longa over.
Aan het begin van de wandeling steek je eerst de rivier de Longa over.
De Grundsee in het Lötschental, een bergmeertje met kraakhelder water.
De Grundsee in het Lötschental, een bergmeertje met kraakhelder water.

We vervolgen onze wandeling rechtdoor, vrijwel paralel aan de wild stromende rivier. Onderweg zien we de informatieborden die uitleggen hoe het alpenlandschap is ontstaan. Ze hebben zelfs een QR code die je kan scannen voor nog meer informatie. Onze peuter snapt er nog niet zoveel van, maar voor oudere kinderen lijkt me dit best leuk en leerzaam. Ook is het soms heel confronterend, zo lezen we dat de gletsjer door de opwarming van de aarde zich steeds verder terugtrekt. In 1860, was de gletsjer nog 3 km langer en het ijs level 200 meter hoger.

Het wandelpad gaat verder en we lopen afwisselend over groene almen, rotsgesteente en bruggetjes waaronder het wilde water zijn weg vindt. Door de geleidelijke stijging van het wandelpad en doordat er geen diepe afgronden zijn, is dit eerste stuk heel geschikt om te wandelen met kinderen. Ook met onze peuter in de draagzak is dit heel prima te doen. 

De wandeling door het Lötschental gaat langs groene bergweides, met koeien natuurlijk.
De wandeling door het Lötschental gaat langs groene bergweides, met koeien natuurlijk.

Aankomst bij de Langgletsjer 

Na een behoorlijk stuk gewandeld te hebben komen we aan bij de Langgletsjer. Vanaf bovenaf kijken we naar de gletsjer, het is heel indrukwekkend en absoluut het eind wandelen waard. Dichterbij de gletsjer komen is vrijwel onmogelijk. Er gaat geen wandelpad naar toe en bij de gletsjer stroomt het water hard met veel gletsjerspleten.

Vanaf dit punt zijn er twee wandelopties, of je kunt terug wandelen via de zuidhelling naar de Fafleralp of je loopt rechtdoor naar de Anenhütte, gelegen op 2358 meter hoogte. Het weer is goed en het lopen gaat goed, we besluiten verder te lopen naar de Anenhütte. 

Een indrukwekkend uitzicht op de Langgletscher.
Een indrukwekkend uitzicht op de Langgletsjer.
De Langgletsjer in het Lötschental.
De Langgletsjer in het Lötschental.

Een pittige klim naar de Anenhütte op 2358 meter 

Het eerste stuk gaat nog paralel aan de gletsjer. Onze peuter wil graag zelf lopen, maar dat mag niet van ons. Het wandelpad wordt hier steiler, de afgronden dieper en op sommige stukken moet je met behulp van touwen en staalkabels omhoog. Vanuit de draagzak vindt hij het allemaal reuze spannend, vooral het deel dat we met touwen omhoog gaan. Gelukkig is hier geen diepe afgrond, anders zouden we dit uiteraard niet aandurven met een peuter in een draagzak.

Na het klauteren op en over de rotsen komen we bij een alm uit, met nog steeds een onbeschrijflijk mooi uitzicht op de gletsjer en hoge bergen om ons heen. We zien op de kaart dat we nu echt flink moeten gaan klimmen. We besluiten eerst nog even een broodje te eten.

”Poe, dit is wel pittig hoor” zegt ik tegen mijn vriend Manolito als we flink omhoog moeten klimmen. Eigenlijk heb ik makkelijk praten, want Manolito heeft ook nog onze peuter van ruim 16 kilo op zijn rug. Dit stuk vind ik best even afzien ten aanzien van het klimmen. Qua wandelpad is het niet gevaarlijk of moeilijk. Desondanks vraagt het wel, vooral als je een kind in een draagzak hebt, om een goede conditie.

Nog even een broodje eten voordat we naar de Anenhütte gaan klimmen.
Nog even een broodje eten voordat we naar de Anenhütte gaan klimmen.