Internationale dag van de fotografie: wat doe jij met je vakantiefoto’s?

In de special “De dag van…” staan we stil bij nationale en internationale dagen met een leuk thema. Vandaag is het de Internationale dag van de fotografie. Een mooie aanleiding om het eens over die grote digitale berg met vakantiefoto’s te hebben….

Vakantiefoto’s…

Dankzij de tips van Marije heb jij dit jaar natuurlijk de meest mooie vakantiefoto’s gemaakt. Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar bij ons worden er echt heel veel foto’s gemaakt. Eerder vertelde ik al welke fotocamera’s we allemaal mee hebben en hoe leuk het is als kinderen ook zelf foto’s kunnen maken tijdens de vakantie. Onze tas met fotocamera’s is inmiddels iets veranderd. We zijn zo blij met de Olympus Pen (licht! mooie kwaliteit foto’s!) dat de digitale spiegelreflex steeds minder wordt gebruikt. Ik schiet daarnaast aardig wat met inmiddels de iPhone6 en Maureen banjert rond met mijn oude iPhone5. Camiel gebruikt nog steeds een oude digitale camera. Daarnaast heb ik tegenwoordig de GoPro mee, al heb ik die in Denemarken niet gebruikt. Mijn iPhone6 was voldoende om filmpjes mee te maken. Om een lang verhaal kort te maken: we komen thuis met een grote digitale berg vakantiefoto’s.

Orde aanbrengen in de chaos van vakantiefoto’s

Voordat je ook maar iets met je vakantiefoto’s kan gaan doen is het fijn om te weten welke foto’s je hebt. Het begint dus met sorteren. In mijn stappenplan om in 14 dagen een fotoboek te maken vertelde ik al hoe wij de foto’s sorteren: in mapjes op datum en met onderwerp erachter. Dit systeem werkt nog steeds goed, al had ik voor de vakantie even ruzie met mijn externe harde schijf die niet door mijn MacBook werd herkend. Gelukkig is dat inmiddels opgelost en heb ik tijdens de vakantie al wat zitten sorteren.

Wat doe jij met je vakantiefoto’s?

Ik durf te wedden dat de meeste mensen al afhaken bij het sorteren en de foto’s dus inderdaad een grote onoverzichtelijk berg vormen. Maar even doorbijten, je wordt er echt blij van als je je foto’s hebt gesorteerd. Of is dat alleen een heimelijk genoegen van mij? Nou ja, wat je ook doet met die digitale berg, er zijn zoveel leuke dingen die je met je vakantiefoto’s kan doen:

Verwerk ze in een fotoalbum

Dit is de meest arbeidsintensieve optie, maar wel mijn favoriet. Tijdens het maken van het album geniet je na van je vakantie en daarna is het leuk om op deze manier je foto’s te laten zien aan familie. Wie zit er op te wachten om jouw ongeordende berg van vakantiefoto’s te zien? Echt niemand! Een fotoboek doorbladeren is een stuk leuker.

Ik maakte een stappenplan waarmee je binnen 2 weken je vakantiefotoboek klaar is.
Ik maakte een stappenplan waarmee je binnen 2 weken je vakantiefotoboek klaar is.

Maak een fotokwartet

Een stuk minder werk en erg leuk voor de napret van de kinderen: een fotokwartet van je vakantiefoto’s. Bedenk welke onderwerpen je terug wil laten komen in je kwartet en zoek bij elk onderwerp 4 foto’s. Daarna in elkaar zetten, even wachten en je fotokwartet ligt op de mat. Marije vertelde in haar blog over het fotokwartet hoe het precies werkt.

Kwartet van vakantiefoto's

Foto op hout, aluminium of glas

Bij de meeste fotobedrijven is het wel mogelijk: een foto afdrukken op hout, aluminium, glas of een ander materiaal. Niet goedkoop, maar als je een vakantiefoto hebt die er echt uit knalt is het wel een aanwinst voor je woonkamer. Ik zou zeker niet besparen door een klein formaat te kiezen, een grote afbeelding komt beter over. Ik heb ooit een foto van Maureen en Camiel laten afdrukken op hout, het is nog steeds een blikvanger in onze woonkamer!

 

Geen vakantiefoto, maar de afdruk op hout vind ik wel een aanrader.
Geen vakantiefoto, maar de afdruk op hout vind ik wel een aanrader.

Fotocollage

Tijdens de restyling van onze 2e verdieping hadden we 3 grote wissellijsten over. Bij Hema maakte ik 3 grote collages van vakantiefoto’s en deze kregen een plek in de wissellijsten. Dit is puur voor ons eigen plezier, bezoek komt hier niet tot nauwelijks. Maar ik vind het heerlijk om een blik op deze foto’s te werpen tijdens het ophangen van de was.

Onze fotocollages boven de strijkplank op zolder...
Onze fotocollages boven de strijkplank op zolder…

Allemaal kleine lijstjes

Een project dat bij ons aan vernieuwing toe is. We hebben twee plankjes van Ikea in de woonkamer met allemaal zilver- en metaalkleurige fotolijsten. Ik heb er een paar jaar geleden zwart wit foto’s van de kinderen in gedaan. Inmiddels heb ik er mooie antieke lijstjes bij en moeten de foto’s eigenlijk worden vervangen… Dit klusje gaat op mijn to do-lijstje. Ik denk dat ik de lijstjes deze keer ga vullen met vakantiefoto’s in sepia.

De foto zal ik jullie nu besparen… het plankje moet ook eens opgeruimd worden. De schoolfoto’s van een jaar geleden staan er nog zie ik….

Foto’s op gebruiksproducten

Ik ben niet zo van de nutteloze producten (m.u.v. mooie dingen aan de muur). Als ik iets nieuws en praktisch nodig heb, dan kijk ik vaak of ik het kan krijgen met een eigen foto er op. Tegenwoordig knal ik overal het KidsErOpUit-logo op, maar het kan natuurlijk ook met een mooie vakantiefoto. Wat dacht je van zonneschermpjes met een eigen afbeelding? Of een broodtrommel voor de kinderen? Een muismat voor op je werk? Of een bedrukt telefoonhoesje? De keuze is gigantisch bij de aanbieders van fotoproducten.

De zonneschermpjes in mijn C1-tje.
De zonneschermpjes in mijn C1-tje.

Vakantiefoto als achtergrond op je mobiel

Gratis en misschien erg voor de hand liggend. Ik heb al een foto van onze vakantie als achtergrond ingesteld op mijn telefoon. Elke keer als ik ‘m pak zie ik een Deense vuurtoren, mooie zandduinen en Maureen. Daar krijg ik echt een vakantiegevoel van!

Elke keer als ik mijn telefoon gebruik denk ik aan onze vakantie in Denemarken.
Elke keer als ik mijn telefoon gebruik denk ik aan onze vakantie in Denemarken.

Vakantiefoto’s in een (gast)blog

Ik gebruik mijn vakantiefoto’s natuurlijk ook op m’n blog. Jullie zien ze bijna dagelijks voorbij komen op KidsErOpUit. Het uitzoeken van de foto’s, verkleinen en daarna plaatsen is nog een nageniet-momentje. Meestal begin ik met de tekst en daarna zoek ik de foto’s erbij. Ik moet me dan altijd inhouden, want kiezen valt niet mee….
Als jij het ook leuk vindt om je vakantiefoto’s en -verhalen te delen op KidsErOpUit, schrijf dan een gastblog. Mail voor meer informatie naar kidseropuit@gmail.com.

Wat doe jij met je vakantiefoto’s? Ik ben benieuwd of jullie nog andere ideeën hebben!

Meer lezen

Nieuwsgierig wat we nog meer schreven over vakantiefoto’s? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.