Watersport met kinderen bij Watersportcentrum Brouwersdam in Ouddorp

Yvonne brengt tijdens haar verblijf in Schouwen-Duiveland in Zeeland een bezoek aan watersportcentrum Brouwersdam in Ouddorp. De planning is om te gaan suppen met haar vriend en peuter, maar het loopt net even anders.

Watersportcentrum Brouwersdam in Ouddorp

”Wat gaan we doen mama?” vraagt Dinand als hij ziet dat ik zijn oranje reddingvest in een tas stop. Ik antwoord dat we vanmiddag gaan suppen. ”Suppen?” vraag Dinand, terwijl hij me nog steeds met grote ogen aankijkt. ”Staan op een plank in het water.” Ik realiseer me dat ik met dit antwoord alleen maar meer verwarring heb veroorzaakt bij deze peuter. ”Een plank in het water?” Dinand vindt het allemaal maar gek, maar desondanks heeft hij wel zin om erheen te gaan.

Handdoeken, zwemkleding en droge kleding mee en een fototoestel onder handbereik. We kunnen gaan. Vanuit Landal Haamstede rijden we in circa 20 minuten naar de Kabbelaarsbank in Ouddorp.

Watersportcentrum Brouwersdam in Ouddorp
Surfcentrum Brouwersdam in Ouddorp

Veel watersportactiviteiten, ook voor kinderen

Van te voren check ik even de website van watersportcentrum Brouwersdam. Ik lees dat de Kabbelaarsbank in het midden van de Brouwersdam één van de jongste stukjes van Nederland is. De Kabbelaarsbank werd oorspronkelijk ingericht als werkeiland voor de Deltawerken, maar eind jaren ’70 ontdekt door de windsurfers. De wind en het ondiepe water maakten de plek tot de ideale uitvalsbasis voor actie, fun, rust en natuur.

Tegenwoordig is de Kabbelaarsbank uitgeroepen tot één van de beste windsurfspots ter wereld en kan je er tal van watersportactiviteiten ondernemen, zoals surfen, zeilen, suppen en waterjumpen.

Krijg hier alvast een indruk van de activiteiten die wij hebben gedaan:

Hippe locatie aan het Grevelingenmeer

Van verre zien we watersportcentrum Brouwersdam al liggen. Het complex oogt nieuw, modern en hip. Ook de locatie is mooi, watersportcentrum Brouwersdam ligt aan het water en vanaf het terras kijk je uit over het Grevelingenmeer. Er staat een flinke wind, er zijn dan ook heel veel surfers. ”Kijk mama daar, suppppp”. Ik probeer Dinand het verschil uit te leggen tussen surfen en suppen, maar hij ziet al weer iets nieuws, de waterjump.

Kijk, wat veel surfers zijn er bij Brouwersdam.
Kijk, wat veel surfers zijn er bij Brouwersdam.

Waterjump

Voor ons zien we een schans van 8 meter hoog en 25 meter breed. Oudere kinderen maar ook volwassenen glijden er in allerlei posities vanaf. ”Dat wil ik ook mama!” roept Dinand enthousiast. Maar dat is echt geen optie voor deze peuter die nog geen zwemdiploma heeft.

”Kom, wij gaan suppen!” Enigszins mopperend loopt Dinand met ons mee richting de verhuurbalie. Daar besluiten we dat Manolito samen met Dinand gaat suppen, zodat ik vanaf de kant foto’s kan maken.

De waterjump schans van 8 meter hoog.
De waterjump schans van 8 meter hoog.

Suppen met een peuter

Suppen, ofwel Stand Up Paddle. Van te voren hebben we ons even ingelezen: ”Suppen betekent dat je je staand op een board, met een peddel in je handen, voortbeweegt over het water”. Dat lijkt me wel te doen, alleen hebben wij een peuter voorop zitten.

Voordat we beginnen kleden we ons eerst om, althans Manolito en Dinand. Het water is nog vrij fris, dus ze krijgen wetsuits aan. Maatje 104 voor onze peuter beschikbaar. Dinand erin wurmen is even een dingetje maar als hij het wetsuit eenmaal aan heeft, sta ik echt te glunderen van trots. Een peuter in een wetsuit, wat superstoer! Onze droge kleding en handdoeken doen we in een kluisje waar er voldoende van zijn.

Stoere mannen in hun wetsuit.
Stoere mannen in hun wetsuit.

Het suppen zelf is nog niet zo makkelijk. Je begint op je knieën en vervolgens moet je opstaan. Door de flinke wind die er staat en het extra gewicht van Dinand die voorop het board zit, valt dat nog niet mee. Het moeilijkste is het bewaren van je evenwicht en zorgen dat je niet teveel afdrijft door de wind. Dinand vindt het overigens heel leuk en is totaal niet bang. ”Wij zijn de kapitein mama” roept Dinand.

Dan wordt zijn aandacht getrokken door een stel kinderen dat aan de oever met hengels krabbetjes aan het vangen is.

Het is nog niet zo makkelijk dat suppen.
Het is nog niet zo makkelijk dat suppen.
Gelukkig helpt Dinand even met veilig aan de kant stappen.
Gelukkig helpt Dinand goed mee met veilig aan de kant stappen.

Krabben vangen met een peuter

Het suppen houden de mannen snel voor gezien, maar het krabben vangen blijkt een ware hit voor onze peuter. Bij het surfcentrum is een winkel met allerlei watersportbenodigheden, waar ze ook ‘krabbenvangers’ verkopen. Dit zijn speciale hengels om krabben mee te vangen. Aan het uiteinde van de krabbenvanger zit een soort van wasknijper waar je het aas aan kan doen. We laten ons vertellen dat we hiervoor het beste mossels kunnen gebruiken, die tussen de stenen bij de oever zitten.

Dinand is aandachtig krabben aan het vangen.
Dinand is aandachtig krabben aan het vangen.
Yes, beet!
Yes, beet!

Het krabben vangen is een enorme aanrader, Dinand giert het uit van spanning als hij bijna ‘beet’ heeft en is niet weg te slaan bij de oever met de krabben. De krabben zijn inderdaad gek op mossels, dus keer op keer heeft Dinand ‘beet’.

Het daarna rustig ‘optakelen’ van de krab is voor Dinand het meest moeilijk. Enthousiast als Dinand is wil hij telkens de krab in een harde ruk omhoog trekken, maar dan valt de krab er vanaf. ”Rustig omhoog trekken Dinand.” Manolito doet het voor en dan heeft Dinand de smaak te pakken. Steeds behendiger vangt hij de ene krab na de ander. We krijgen Dinand bijna niet meer mee, zo leuk vindt hij het.

Na het krabben vangen, kleden Manolito en Dinand zich weer om. Er is voor mannen en vrouwen een aparte omkleedruimte met douches.

Een hippe plek om te eten of drinken

Hoewel wij helaas geen tijd meer hebben om zelf nog wat te drinken of te eten bij de Brouwersdam, zien we dat dat hier wel prima kan. Buiten is een groot terras dat uitkijkt over het Grevelingenmeer met daarop tal van surfers. Ook is er buiten een speeltuintje voor de kinderen.

Is het wat kouder dan is het binnen ook fijn zitten. Door de vele raampartijen heb je nog steeds een prima uitzicht naar buiten. De inrichting is een hippe combinatie van natuurlijk, industrieel en klassiek met boomstamtafels en chesterfields.

De menukaart waar ik vluchtig doorheen blader heeft voor ieder wat wils. Ga je niet watersporten, dan is het nog steeds een prima plek om wat te eten en te drinken.

Slapen in een beachlodge, basic room of lake room

Tijdens het suppen zien we ook kleine hutjes staan. Bij het inleveren van de materialen begrijp ik dat je bij watersportcentrum Brouwersdam kan overnachten. Er zijn verschillende accommodaties, zoals de strandhuisjes die pal aan het water staan. Nu Dinand nog geen zwemdiploma heeft zou ik dat niet zo snel doen, maar ik houd het zeker in gedachten voor later.

Praktische informatie

Bekijk voordat je watersportcentrum Brouwersdam met kinderen bezoekt even de website om het actuele aanbod te zien van watersportactiviteiten. Je kan hier ook een arrangement boeken of materiaal huren. Ook vind je hier alle informatie over overnachten en eten en drinken.

Wil je optimaal gebruik maken van alle watersportactiviteiten die watersportcentrum Brouwersdam biedt, dan is het handig om met iets oudere kinderen te gaan die een zwemdiploma hebben. Met je peuter is een bezoek nog steeds prima, maar ga dan voor het krabben vangen.

Bij watersportcentrum Brouwersdam kan je al het materiaal huren, maar het is handig om zelf waterschoentjes mee te nemen, voor zowel jezelf als je kinderen. De mossels zitten tussen scherpe stenen en voor je het weet heb je een snee in je voet.

Ligging

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes en vakanties in Zeeland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met VVV Zeeland en watersportcentrum Brouwersdam. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.