Weekend van de Wetenschap 2015

Elk jaar is het eerste weekend van oktober “Weekend van de Wetenschap”. Misschien val ik iets in herhaling, maar wetenschap is ook erg leuk voor kinderen. Tenminste, als het op een toegankelijke manier wordt gebracht en dat zit meestal wel goed tijdens dit soort evenementen. Nieuwsgierig wat er allemaal georganiseerd wordt tijdens Weekend van de Wetenschap 2015? Dan moet je echt even verder lezen. Wij bezochten zelf in 2014 ook het Weekend van de Wetenschap en onze ervaringen kan je natuurlijk op KidsErOpUit lezen.

Weekend van de Wetenschap 2015: wat is er te doen voor kinderen?
Weekend van de Wetenschap 2015: wat is er te doen voor kinderen?

Weekend van de Wetenschap 2015

Op 3 en 4 oktober 2015 kan iedereen een kijkje achter de voordeur nemen bij bedrijven, instituten, universiteiten en musea om zelf wetenschap en technologie te ervaren. Je bent welkom op meer dan 200 locaties, kijk vooral even op de website van Weekend van de Wetenschap 2015 om te zien wat er bij jou in de buurt te doen is.

Ik ging op onderzoek uit en verklap je hier wat onze persoonlijke favoriete activiteiten zijn.

Museon (Den Haag)

Het Museon organiseert tijdens het Weekend van de Wetenschap speciale workshops en leuke lezingen in de nieuwe familietentoonstelling ‘Babydieren, jong geleerd oud gedaan’. Ontdekken van de wereld van jonge dieren staat centraal.

Kosten: 11,50 euro voor volwassenen en 6,50 euro voor kinderen. Met Museumkaart mag je gratis naar binnen. Het Museon doet op zaterdag en zondag mee het Weekend van de Wetenschap.

Wilhelmina Kinderziekenhuis (Utrecht)

Wat komt er kijken bij het werk van een dokter in een kinderziekenhuis? Op zaterdag kan je dit zelf komen zien in het Wilhelmina Kinderziekenhuis en je kan zelf ook van alles uitproberen. Ontdek hoe de binnenkant van je hart er uit ziet, meet de elektriciteit in je hart en maak samen met de kindercardioloog een 3D-echo of een hartfilmpje van je hart.

Kosten: gratis. Voor een aantal activiteiten is inschrijving noodzakelijk. Dit kan vanaf 10 uur voor de ochtend activiteiten en vanaf 13 uur voor de activiteiten in de middag.

VU Medisch Centrum (Amsterdam)

Bij het VUmc Alzheimercentrum kan je je hersenvermogen laten testen. Je ontdekt hoe je hersenen werken en welke delen van de hersenen betrokken zijn bij bijvoorbeeld gedrag of geheugen. Voor kinderen met een opa of oma met dementie is het heel interessant om nu te zien wat er gebeurd in de hersenen als iemand dementie heeft. De hersenonderzoekers van het VUmc leggen het je graag uit.

Kosten: gratis, alleen op zaterdag.

The Power of Poison (Rotterdam)

Voor kinderen vanaf 8 jaar is er de mogelijkheid om proefjes te doen bij The Power of Poison Laboratorium. Nee, ze gaan niet experimenteren met gif, maar wel andere chemische proefjes doen die inzicht geven in de strategieën van giftige dieren. De workshop duurt maximaal 1 uur en is te volgen op zaterdag en zondag.

Kosten: 6 euro (excl entree voor de tentoonstelling).

Amsterdam Science Park (Amsterdam)

Het Amsterdam Science Park heeft zaterdag open dag en daar doen verschillende bedrijven en instellingen aan mee. Het hele programma is te zien op een prachtig schema op de website van Amsterdam Science Park. Mijn advies: zorg dat je er bent zodra het open gaat, je gaat sowieso tijd tekort komen!

Kosten: gratis.

Saxion (Enschede)

HBO Saxion organiseert op zaterdag een Technoloy Day in Enschede. Tijdens deze doe- en ontdek happening kan je meedoen aan ruim 50 proefjes en demonstraties. Wat dacht je van een workshop in de LEGOstudio? Of zelf een App ontwikkelingen in het ICT-cafe of forensische proefjes bij het Proeflab of meer leren over water bij het Waterlab? Maar er is nog meer: voetballende robots, een drone besturen, schatkistje bouwen, 3D printen enz.

Kosten: gratis.

De Ontdekfabriek (Eindhoven)

De Ontdekfabriek organiseert een PETfles-raketwedstrijd! Waarschijnlijk ben je nu te laat om zelf mee te doen, maar kijken kan nog wel! Wie bouwt de raket die het langste in de lucht blijft? Je ziet het op zondagmiddag bij De Ontdekfabriek.

Kosten: gratis.

Body Worlds (Amsterdam)

Kinderen tot 15 jaar mogen tijdens het Weekend van de Wetenschap gratis naar binnen (ouders betalen wel) en er worden allerlei extra activiteiten georganiseerd. Voor kinderen is er de workshop ‘Dokter Junior’ waarbij 8-12 jarigen meer kunnen leren over anatomie en geneeskunde, maar vooral heel veel over het menselijke lichaam en geluk.

Kosten: gratis voor kinderen, ouders betalen de gewone entreeprijs en er wordt geadviseerd vooraf de kaartjes online te bestellen.

Dit is slechts een kleine selectie van alle activiteiten die er worden georganiseerd tijdens het Weekend van de Wetenschap 2015. Waar ga jij dit jaar heen?

Meer lezen

Inmiddels ook ontdekt dat wetenschap erg leuk is voor kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie voor plekken waar kinderen spelenderwijs leren over wetenschap:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelLelystad: Aviodrome met kinderen
Volgend artikelApenheul met kinderen
Saskia
Saskia is oprichter van KidsErOpUit, getrouwd met Gerard en moeder van Maureen (2007) en Camiel (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.