Recensie: theatervoorstelling Zwijnenstal van Theater Sonnevanck

Theatervoorstelling Zwijnenstal van Theater Sonnevanck is vanaf nu te zien in het theater. Blogger Fieke en haar dochter bezochten deze voorstelling over macht, recht en onrecht op de dierenboerderij. Een voorstelling met een serieuze boodschap.

Naar het theater met mijn dochter

In mijn studententijd had ik een bijbaantje in het theater. Ik heb toen veel verschillende theatervoorstellingen bij kunnen wonen en mogen ervaren hoe leuk theatervoorstellingen zijn. Ook bleken de kleine producties in de kleine zaal vaak verrassend mooi te zijn.

Ik vind het daarom erg leuk om mijn kinderen ook kennis te laten maken met diverse theatervoorstellingen. Nu de kinderen wat ouder worden, en de interesses niet allemaal meer hetzelfde zijn, is het een ideaal uitje om met één kind te ondernemen. 

En zo zit ik op een regenachtige zondag samen met mijn dochter in de trein. We zijn op weg naar het kleine Theater Sonnevanck in Enschede waar we naar de theatervoorstelling Zwijnenstal gaan.

Theatervoorstelling Zwijnenstal van Theater Sonnevanck

Theatervoorstelling Zwijnenstal is een familievoorstelling voor kinderen vanaf acht jaar. Het verhaal gaat over dieren die de mensen op de boerderij verjaagd hebben en gelukkig samenleven. Ze doen alles samen, maken hun eigen regels en doen waar ze goed in zijn. Alle dieren zijn gelijk. Maar dan verdwijnt één van de varkens. De regels veranderen zonder dat er overleg is geweest. De dieren zijn minder blij dan voorheen. Maar hoe kan dat, ze zijn toch nog steeds samen de baas? Of toch niet?

Ik herken in het verhaal het bekende boek van George Orwell, Animal Farm uit 1945. Theater Sonnevanck heeft dit verhaal over macht, recht en onrecht, leiders en volgers vertaald naar een theatervoorstelling voor families.

theatervoorstelling Zwijnenstal van sonnevanck
We bezoeken theatervoorstelling Zwijnenstal in het kleine Theater Sonnevanck in Enschede.
theatervoorstelling Zwijnenstal van sonnevanck
Altijd leuk om bij binnenkost een programmaboekje te krijgen. We lezen samen even de beschrijving van de voorstelling door en kijken welke acteurs er in de voorstelling spelen.

Een voorstelling met een serieuze boodschap

De voorstelling begint. Mijn dochter ziet direct actrice Ilse Warringa. “Kijk mama, dat is Juf Ank uit de Luizenmoeder, maar nu is ze een varken.” Maar veel tijd om daarbij stil te staan is er niet. We worden vanaf de eerste tel meegezogen in het verhaal.

Er wordt niet om de boodschap heen gedraaid. De dieren komen in opstand tegen de mens, omdat ze niet in megastallen willen zitten en de kuikens niet fijngemalen willen worden tot kipnuggets. De live uitgevoerde muzikale ondersteuning zet dit soort uitspraken extra goed aan.

Ik vraag mij heel even af of dit niet te heftig is voor mijn dochter. Maar de kostuums, het decor en de grappen die tussendoor gemaakt worden, maken het geheel luchtiger. “Mama, vind jij paard Dellie ook zo leuk en grappig praten?” vraagt mijn dochter. Ja, paard Dellie zorgt echt voor een vrolijke noot in het stuk.  Al blijven de thema’s die gedurende de voorstelling aan bod komen, zoals democratie, dictatuur en vrijheid van meningsuiting heel serieus. 

Krachtige acteurs die hun rol vol overgave neerzetten

De vier acteurs spelen de dieren vol overgave. Ze zingen en spreken met zeer krachtige stemmen. Het maakt echt indruk op ons. De emotie komt goed over. Door het wisselen van hoofddeksel wisselen de acteurs van paard naar kip naar schaap. Ik zie dat mijn dochter geen enkele moeite heeft om te volgen welke rol de acteurs spelen. 

Een voorstelling die vraagt om nabesproken te worden

Als na zeventig minuten Theatervoorstelling Zwijnenstal tot een einde komt, vraag ik mij af of mijn negenjarige dochter het hele verhaal wel mee heeft gekregen. Of ze snapt dat wat ze hier zag ook in de ‘echte’ wereld gebeurt. Bij het verlaten van de zaal krijgt mijn dochter een boekje uitgereikt, het propagandaboekje van theatervoorstelling Zwijnenstal. Hierin staat informatie over de voorstelling, de verschillende dieren, maar ook een aantal spelletjes.

In de trein naar huis praten we verder over Zwijnenstal, ook door de opdrachten in het propagandaboekje. “Mama, betekent democratie dat het volk mag stemmen over wie er in de regering komt?”, vraagt mijn dochter.

In het boekje staat uitleg over verschillende woorden die in de voorstelling naar voren komen. Het is een mooie aanleiding om met elkaar verder te praten over het verschil tussen een democratie en een dictatuur. Hoe door krapte aan goederen iemand zich kan ontpoppen tot leider en regels in zijn eentje kan veranderen. En dat je vermoord kan worden als je tegen de regels in gaat.

Deze voorstelling vraagt echt om nabesproken te worden. Naast dat we een supergezellig uitje met zijn tweeën hebben gehad, bleek deze voorstelling dus ook nog eens erg leerzaam. 

theatervoorstelling Zwijnenstal van sonnevanck
In de trein wordt het propoganda boekje van de voorstelling aandachtig. gelezen.
theatervoorstelling Zwijnenstal van sonnevanck
Het boekje geeft achtergrond informatie over de voorstelling maar legt spelenderwijs ook woorden uit die in de voorstelling belangrijk waren.

Praktische informatie over theatervoorstelling Zwijnenstal

Theatervoorstelling Zwijnenstal van Theater Sonnevanck is in oktober en november 2019 in verschillende kleine theaters in Nederland te zien. Waar precies lees je in de agenda op de website van Theater Sonnevanck

De voorstelling is voor kinderen van acht jaar en ouder. Ons advies is om zeker niet met jongere kinderen te gaan. Ik kan mij voorstellen dat voor enkele oudere kinderen het onderwerp nog iets te zwaar kan zijn. 

Meer lezen

Benieuwd welke theatervoorstellingen wij nog meer bezochten en aanraden om met kinderen te bezoeken? Klik & kijk voor meer inspiratie:

 

 

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Theater Sonnevanck. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.