Vélorail des Gorges du Doux: met trein en fiets over de rails op de grens van de Ardeche en de Drôme

0
319

Bij Vélorail des Gorges du Doux gaat Maartje met haar jongens de rails op. Met de trein omhoog en met een bijzonder fietskarretje over de rails weer naar beneden. Wat een supertof uitje!

Vélorail des Gorges du Doux met kinderen

Van onze buren op de camping horen wij dat ze met de kinderen op pad zijn geweest. Aangezien zij met een forse camper staan en dus niet ‘zomaar’ uitstapjes maken, zijn we benieuwd. Ze vertellen ons dat ze de Vélorail des Gorges du Doux met kinderen hebben bezocht. Klinkt leuk! Wij besluiten ook te gaan.

Voor de volledigheid: dit uitje ligt officieel net in de Ardeche, maar is vanuit de Drôme prima bereikbaar (vooral als je aan de noordkant van de Drôme verblijft).

We rijden naar Vélorail des Gorges du Doux. De afgelopen dagen is het erg warm geweest maar vandaag liggen de jassen achterin. Gelukkig maar, want bij aankomst is het niet erg warm. We hebben wellicht niet de meest logische route gereden, want ik ben best misselijk van die bergweggetjes. De frisse lucht doet echt goed.

De auto zetten we op de parkeerplaats. Daarna lopen we naar beneden waar een stationnetje te zien is. Bij de kassa melden we dat we er zijn en betalen we. We hebben overigens al eerder gereserveerd voor dit tijdstip. Wij kiezen voor de ochtendrit omdat we vermoeden dat de middag erg warm kan zijn.

Aankomst bij Vélorail in de Drôme
Aankomst bij Vélorail in de Drôme

Met de trein naar boven: kinderen blij

De kinderen rennen al naar het perron om te kijken naar de treinen en de ‘fietsen’. Er staat een aantal ouderwetse treinen en ook wat ouderwets ogende karretjes op de rails. Aangezien we treinenfans bij ons hebben, is dit al een hit.

Na wat wachten mogen we instappen in een trein. Die brengt ons naar boven op de berg, waarna we met de karretjes weer naar beneden gaan. Dat kan overigens ook in omgekeerde volgorde, de andere kant op. Wij vonden deze volgorde het leukste.

Ik had al wat foto’s gezien van vergezichten, riviertjes en aquaducten. Eerlijk gezegd zie ik er minder dan verwacht omdat een deel van de route door bos of begroeiing rijdt. Mag de pret overigens niet drukken, kinderen en treinen zijn over het algemeen een topcombinatie. 

Op weg naar de trein van Vélorail
Op weg naar de trein van Vélorail
Boven op de berg wisselen we van trein naar 'vélo'.
Boven op de berg wisselen we van trein naar ‘vélo’.

Met de ‘fiets’ weer naar beneden met de Velorail

Op een gegeven moment mogen we uitstappen. We wachten even in de berm voordat we met ons toegewezen karretje mogen gaan rijden. De karretjes zijn mee naar boven gekomen hangend achter de trein. Nog even de bosjes in met de jongens voor een plaspauze, anders zul je zien…

Wij krijgen een 5-persoonskarretje met een kinderzitje, dat kun je bijboeken. Achteraf niet direct nodig voor M. maar voor iets kleinere kinderen is het zeker een fijn en veilig gevoel. Naar beneden it is!

Mijn man Stephan en ik trappen en de kinderen zitten achterin. De jongens kunnen niet meetrappen maar dat lijkt ze niet te deren. We rijden dezelfde route naar beneden als we hiervoor met de trein hebben gedaan.

Voldoende afstand houden tussen de karretjes is de instructies. Bij overgangen stoppen we. Daar wordt op alle karretjes gewacht. Een mooi moment om even wat te eten, benen te strekken en rond te kijken. Daar proberen de kinderen de voorstoelen, maar daar zijn ze echt te klein voor. 

Let's go! Fietsen maar!
Let’s go! Fietsen maar!
Even stoppen voor een overgang.
Even stoppen voor een overgang.
Wachten bij de spoorovergang.
Wachten bij de spoorovergang.

Lunchen bij de Vélorail

Af en toe kijk ik naar de lucht en hoop ik dat we het droog houden. Ook hoor ik gerommel in de verte. Gelukkig begint het pas te regenen als wij weer bij het station aankomen. Prima timing, dacht ik zo. Wij waren voorbereid op een picknick maar besluiten nu toch in het naastgelegen restaurant een hapje te eten. Een aanrader overigens, een echte Franse lunch.

De bult af, scheelt trappen!
De bult af, scheelt trappen!
Weer aangekomen op het station, nog even een kijkje nemen bij de trein.
Weer aangekomen op het station, nog even een kijkje nemen bij de trein. Bye, bye! 

Praktische informatie

De jongens, en wij ook, vinden het een leuk uitje. Wel wat kostbaar, vooral voor volwassenen. De prijzen van 2018 zijn 19 euro voor een volwassene of kind vanaf 14 jaar. Prijzen voor de leeftijden daaronder variëren van 0-12 euro, afhankelijk van de leeftijd. Al met al zijn we zeker twee uur onderweg met de trein en de fiets.

Check voor vertrek altijd de actuele entreegelden en openingstijden op de website van Vélorail des Gorges du Doux.

Tips bij een bezoek aan de Vélorail des Gorges du Doux:

  • Reserveer op tijd voor de tijd van jouw voorkeur. Wij kozen de ochtendronde omdat we denken dat de middag te warm zou zijn.
  • Neem wat eten mee voor onderweg.
  • Let bij boeken op kinderstoelen voor kleine kinderen

Heb jij nog meer tips voor een uitje in en rond de Drôme? Laat het dan weten in een reactie hieronder.

Ligging

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor een vakantie in Frankrijk? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.